İçeriğe atla

Rize Ziraat Botanik Bahçesi

Rize Ziraat Botanik Bahçesi, Rize Botanik Parkı veya Rize Ziraat Çay Bahçesi, Rize şehir merkezinin 2 kilometre güneybatısında konumlanmış bir botanik bahçesidir.[1] Botanik bahçesinde Rize'de yetişen bitkilere ek olarak, Türkiye'nin değişik yerlerinden getirilmiş ve Rize'nin iklimine uyum sağlamış canlı türleri de yer almaktadır.[2]

Tarihçe

Eskiden Garal Dağı olarak bilinen araziye kurulu olan botanik bahçesi, 1924 yılında bölgede çay ve narenciye fidanlığı kurması için atanan Zihni Derin ve Zihni Derin'in Batum'dan getirttiği bahçıvan Emil Vlakov'un çalışmalarıyla 15 dekarlık bir araziye kuruldu.[3] Botanik bahçesinde ilk olarak çay fidanları, mandalina, limon, portakal, greyfurt, ağaçkavunu ve bambu yetiştirildi. Ek olarak Zihni Derin'in Batum'dan getirttiği mimoza bitkisi gibi süs çiçekleri de botanik bahçesinde yetiştirilmeye başlandı. Çay bitkisinin burada başarıyla yetişmesiyle beraber, Rize'nin çay bitkisi yetiştirilmek için uygun olduğuna karar verildi.[4]

Tesis

Tesis, 250 metrekarelik alana kurulmuş ziyaretçilerin çay oluşum süreçlerini inceleyebileceği çay fabrikası, seyir terası, çocuk parkı, nayla, Atatürk Çay ve Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü, 200 metrekarelik alana kurulmuş çay satış mağazası, Çayla adlı restoran[5] ve 500 metrekarelik araç parkından oluşmaktadır.[6] 2022 yılında yenilenen tesise, Rize'ye özgü kara taşlardan yapılmış duvarlar, Zihni Derin büstü ve Rize'deki eski çeşmeler eklenmiştir.[7]

Ulaşım

Botanik bahçesine ulaşım Zihni Derin Caddesi ile sağlanmaktadır. Belediye otobüsleri ve dolmuşlar ziraat bahçesine gider.[8]

Kaynakça

  1. ^ "Rize Botanik Parkı – Ziraat Çay Bahçesi Nerede Nasıl Gidilir?". kasifyolda.com. 23 Ağustos 2023. Erişim tarihi: 20 Ocak 2024. 
  2. ^ "Botanik / Ziraat Çay Bahçesi - Rize". kulturportali.gov.tr. 20 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2024. 
  3. ^ "Zihni Derin (Ziraat Mühendisi)". caykur.gov.tr. 20 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2024. 
  4. ^ "Rize ve Çay". rize.bel.tr. 20 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2024. 
  5. ^ Gülcay Ercan Oğuztürk, Merve Sipahi, Ömer Lütfü Çorbacı, Türker Oğuztürk (28 Temmuz 2023). "Rize İli Ziraat Botanik Parkı Kentsel Alan Çay Bahçesi Tasarımı ve Uygulaması". dergipark.org.tr. 16 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2024. 
  6. ^ "Çaykur Ziraat çay bahçesi satış noktasını büyüttü". virahaber.com.tr. 3 Kasım 2022. 20 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2024. 
  7. ^ "Çaykur Ziraat Botanik Çay Bahçesi Yenilendi". manset61.com. 2 Eylül 2022. 20 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2024. 
  8. ^ "Rize Ziraat Çay Bahçesi". haberrize.com.tr. 30 Mart 2023. 20 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Pazar, Rize</span> Rizenin ilçesi

Pazar, Karadeniz bölgesindeki Rize'nin bir ilçesidir. Rize'nin 37 km doğusundadır.

<span class="mw-page-title-main">Bursa Botanik Parkı</span>

Bursa Botanik Parkı, İzmir-İstanbul yolu üzerinde Bursa Hayvanat Bahçesi'nin bitişiğinde kurulmuş 400 dönümlük parktır. 1998 yılında kullanıma açılan park, birinci derece sit alanıdır. Burfaş tarafından işletilen parkın ziyaret girişleri ücretsizdir.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Orman Çiftliği</span> Ankarada bir çiftlik

Atatürk Orman Çiftliği, 1925 yılında Ankara'nın batısında Yenimahalle'de bulunan, Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından parça parça ve farklı bireylerden satın alınan arazi üstünde onun talimatı ile kurulan ve Türk tarımına öncülük eden çiftliktir.

Kalkandere, Rize ilinin batısında yer alan ilçedir. İlçe, Rize merkez, İyidere, İkizdere ve Trabzon ilinin Of ilçeleriyle çevrili 95 km² lik alana sahiptir. Deniz sahiline uzaklığı 13 kilometre mesafededir.

<span class="mw-page-title-main">Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü</span> Türkiyede çay üretiminden sorumlu kamu kurumu

Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü veya kısa adıyla Çaykur, Türkiye Cumhuriyeti devletine ait, çay üreten bir Türk firması. Ayrıca Çaykur Rizespor'un forma ve isim sponsorudur. Ayrıca soğuk çay, yeşil çay, beyaz çay, organik çay ve siyah çay üretimi yapılmaktadır. 1983 yılında bir kamu iktisadi kuruluşu olarak kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kurtuluş Parkı</span>

Kurtuluş Parkı, Ankara'nın merkezinde, Cumhuriyet döneminin ilk yeşil alanlarından birisi olarak kent halkına 1930'lardan itibaren hizmet veren bir alandır.

<span class="mw-page-title-main">Zihni Derin</span>

Zihni Derin, Türk ziraatçi ve eğitimcidir.

<span class="mw-page-title-main">Haremtepe</span>

Haremtepe, Rize ilinin Çayeli ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Şevket Raşit Hatipoğlu</span>

Mustafa Şevket Hatipoğlu, Türk devlet adamı, akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Türk çayı</span> Türkiyeye özgü çay

Türk çayı, Türklere özgü bir çay pişirme ve sunma yöntemidir.

<span class="mw-page-title-main">Gençlik Parkı</span>

Gençlik Parkı Ankara'nın tarihi parklarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Sazova Bilim Kültür ve Sanat Parkı</span> Eskişehir, Türkiyede bir park

Eskişehir Bilim Sanat ve Kültür Parkı, Eskişehir'in Sazova Mahallesi'nde 400 bin metrekare üzerine kurulu park.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Botanik Parkı</span>

Botanik Parkı, Ankara ilinin Çankaya ilçesinde bulunan, 65 bin m² bir alan üzerinde kurulu parktır. Park, Çankaya Caddesi ile Cinnah Caddesi arasında 1970 yılında kurulmuştur. Parkın ortasında bir havuz, çocuk bahçesi ve çiçek serası vardır.

Fenerbahçe Can Bartu Tesisleri ya da eski adıyla Samandıra Tesisleri, Fenerbahçe Futbol A Takımı’nın antrenmanlarını gerçekleştirdiği ve 1997 yılında temeli atılmış, Fenerbahçe Spor Kulübü'ne ait olan bir spor tesisidir. Adını, Fenerbahçe'nin hem basketbol hem de futbol branşlarında forma giyinen oyuncusu Can Bartu'dan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Zürih botanik bahçesi</span>

Zürih botanik bahçesi Zürih Üniversitesine ait olan botanik bahçesi. 53.000 m² alana sahip olan bahçede 8000 civarında bitki turu bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Riport Rize Limanı</span>

Riport Rize Limanı, Rize ilinde bulunan bir limandır. Dış liman ve iç limandan oluşmaktadır. İç liman, küçük gemiler ve balıkçı tekneleri tarafından kullanılan, 2.5 ve 4.5 metre arasından değişen bir derinliğe sahip 500 metrelik bir rıhtım, 8 ve 12 metre arasında değişen bir derinliğe sahip 3 adet ana ticaret rıhtımı ve 1 adet ro-ro rıhtımından oluşmaktadır. Dış liman ise, POAŞ'a ait 200,000 ton / yıl kapasitesindeki akaryakıt dolum tesisleri ve kılavuz hizmetlerine sahiptir. 2013 yılı verilerine göre Rize Limanı'na 1200 gemi ve 6280 gemi adamı kayıtlıdır. Liman, yıllık 2.500.000 ton elleçleme kapasitesine sahiptir.

Trabzon Botanik Parkı, Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından inşa ettirilmiş ve Trabzon'un Ortahisar ilçesinde yer alan Çamoba mahallesinde bulunan bir botanik parkı. Park, Temmuz 2018'de açılmıştır. Parkın bulunduğu 103 dönümlük arazide yapım öncesi Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait bir atış alanı bulunmaktaydı. Park, Karadeniz bölgesindeki ilk, Türkiye'deki 10. botanik bahçesi olmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sıklık Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0031)

Sıklık Tabiat Parkı Mesire Yeri ya da Sıklık Mesire Yeri, Çorum merkezine 5 kilometre uzaklıkta bir mesire yeri ve tabiat parkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tuncer Ergüven</span>

Tuncer Ergüven, Türk iş insanı ve siyasetçi. Çaykur Rizespor ve Çaykur'un başkanlıklarını ve Demokrat Parti ile Doğru Yol Partisi'nin Rize il başkanlığını yapmıştır.

Nejat Ural, Çaykur ve Çaykur Rizespor başkanlığı yapmış Türk iş insanıdır. 2024 yılı itibarıyla 11 yıl ile en uzun süre Çaykur'un başkanlığını yapmış kişidir. Çaykur'un kâr elde etmesini sağlayan ikinci Çaykur genel müdürüdür.