İçeriğe atla

Riyad es-Sulh

Riyad es-Sulh
رياض الصلح
Lübnan Başbakanı
Görev süresi
14 Aralık 1946 - 14 Şubat 1951
BaşkanBişara Huri
Yerine geldiğiSaadi el-Munla
Yerine gelenHüseyin el-Üveyni
Görev süresi
25 Eylül 1943 - 10 Ocak 1945
BaşkanBişara Huri
Yerine geldiğiYeni makam
Yerine gelenAbdül Hamid Karami
Kişisel bilgiler
Doğum 1894
Sidon, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm 17 Temmuz 1951 (57 yaşında)
Amman, Ürdün
Partisi İttihat ve Terakki (1916-1920)
Bağımsız (1920-1934)
Anayasa Bloğu (1934-1951)
Evlilik(ler) Feyza el-Cebiri
Bitirdiği okul Sorbonne Üniversitesi
Dini Sünni İslam
Beyrut'ta Riyad es-Sulh'un heykeli

Riyad es-Sulh, (1894 – 17 Temmuz 1951), Lübnanlı siyasetçi. Lübnan'ın bağımsızlığını kazanmasından sonraki ilk başbakanı.

Paris Üniversitesi'nde hukuk ve siyaset bilimi okudu. Babası Rıza es-Sulh'un Osmanlı mebusu olması nedeniyle, gençliğinin büyük bir kısmını İstanbul'da geçirdi. Arap milliyetçisi oldu. 1915 yılında Osmanlı tarafından yargılanarak babası ile birlikte İzmir'e sürgüne gönderildi. Osmanlı'nın yıkılmasından sonra babası Şam'da Emir Faysal tarafından kurulan hükûmetin İçişleri Bakanı oldu.

Lübnan'daki çeşitli dini grupları bağımsızlık mücadelesi için birleştirdi. Bu özelliği ile Lübnan bağımsızlık mücadelesinin en önemli şahsiyetlerinden biri oldu.

ilk olarak 1943-1945 yılları arasında başbakanlık yaptı. Daha sonra 14 Aralık 1946 ile 14 Ocak 1951 tarihleri arasında ikinci defa başbakanlık yaptı. Başbakanlıktan ayrılmasından birkaç ay sonra Ürdün'ün Başkenti Amman'da bir suikast sonucu öldürüldü.

Kaynakça

Siyasi görevi
Önce gelen:
Yeni makam
Lübnan Başbakanı
1943–1945
Sonra gelen:
Abdül Hamid Karami
Önce gelen:
Saadi el-Munla
Lübnan Başbakanı
1946–1951
Sonra gelen:
Hüseyin el-Üveyni

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Lübnan</span> Batı Asya’da bir ülke

Lübnan, resmî adıyla Lübnan Cumhuriyeti, Batı Asya'da Doğu Akdeniz kıyısında bir Arap ve Orta Doğu ülkesidir. Kuzey ve doğuda Suriye, güneyde İsrail batıda Akdeniz ile çevrili olan ülkenin ayrıca Kıbrıs ile deniz sınırı bulunmaktadır. Lübnan, Akdeniz Havzası ile Arap Dünyası'nın kesişiminde yer alması nedeniyle zengin bir tarihe sahiptir ve kendine özgü bir kültürel kimlik geliştirmiştir. Tarihteki Fenike uygarlığının vatanı Lübnan ve kıyılarıdır. Ülke pek çok dine ev sahipliği yapmaktadır. Yüz ölçümü 10.452 km² olan Lübnan en küçük ülkelerden biridir. Nüfusu yaklaşık 6 milyon, başkenti Beyrut, ulusal ve resmî dili Arapçadır. Fasih Arapça'nın yanı sıra günlük hayatta konuşma dili olarak Lübnan Arapçası kullanılmaktadır. Ayrıca Fransızca da resmî olarak tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Ali Sami Yen</span> Türk futbolcu ve spor yöneticisi

Ali Sami Yen, Türk futbolcu, teknik direktör ve spor yöneticisi. Edebiyatçı Şemseddin Sâmi'nin ikinci oğlu olan Ali Sami, Galatasaray SK'nin bir numaralı kurucusu ve ilk başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Emil Lahud</span>

Emil Geamil Lahud, Lübnanlı asker ve siyasetçi. 1998-2007 yılları arasında Lübnan devlet başkanı olarak görev yaptı.

Es-Seyyid Medenî Mehmed Nuri Efendi, Osmanlı İmparatorluğu'nun son şeyhülislamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan Krallığı</span> 19. ve 20. yüzyılda Güney Avrupada bir krallık

Yunanistan Krallığı, 1832 yılında dönemin süper güçleri Birleşik Krallık, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu, Prusya, Fransa ve Rus İmparatorluğu tarafından ilân edilen devlettir. Bağımsızlık duyurusunun yapılmasının ardından, Osmanlı İmparatorluğu'ndan tam bağımsızlığını eline almış olduğu 30 Ağustos 1832 tarihli antlaşmayla uluslararası düzeyde tanınmıştır. Yunan Bağımsızlık Savaşı'nı yöneten geçici Yunan hükûmetinin üzerine kurulmuş ve 1924 yılında krallık devrilerek yerine ikinci Yunan Cumhuriyeti kurulana dek ayakta kalmıştır. Daha sonra cumhuriyetin 1935 yılında yeniden yerini krallığa bırakmasıyla bu kez 1974 yılına dek Yunanistan topraklarında egemen olmuş ve yedi yıllık bir askerî darbe döneminin ardından bugünkü modern Yunanistan Cumhuriyeti'nin kurulmasıyla tarihe karışmıştır.

<span class="mw-page-title-main">I. Abdullah</span>

I. Abdullah,, Ürdün Kralı. Arap-İsrail savaşları sırasında öldürüldü, yerine oğlu 1. Talal geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Lübnan bayrağı</span> Ulusal bayrak

Lübnan bayrağı, yukarıdan aşağıya kırmızı - beyaz - kırmızı sırası ile dizilmiş üç yatay şeritten oluşur. Kırmızı şeritler eşit büyüklükte ve beyaz şeritin altında ve üstünde yer alırlar. Beyaz şerit kırmızı olanlardan bir miktar daha büyüktür ve beyaz şeridin üzerine bir ağaç tasviri bulunur(Lübnan Sediri: Cedrus libani). 7 Aralık 1943 yılında kabul edilmiştir. Ortada yer alan ağaç imgesinin gövde ve dallarının siyah ya da kahverengi olarak renklendirilmesi sıkça yapılan bir hata olsa da anayasaya göre imge bütünü ile yeşil olmalıdır.

Abdul Ahat Andican, Türk doktor, siyasetçi ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Tunku Abdurrahman</span>

Tunku Abdurrahman Putra El-Haj, 1957 - 1963 arasında bağımsız Malaya Federasyonu'nun, 1963 - 1970 arasında da Malezya'nın ilk başbakanı. Önderliği sırasında yeni yönetim istikrara kavuşmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Bişara Huri</span>

Bişara Huri, Lübnanlı devlet adamı. Lübnan'ın 1943'te bağımsızlığını kazanmasından sonra bu ülkenin ilk devlet başkanı oldu (1943-1952).

<span class="mw-page-title-main">İzak Navon</span> 5. İsrail devlet başkanı

İzak Navon İsrail Devleti'nin 5. Başkanı.

Sırp İsyanları, 19. yüzyılın başlarında Sırpların Osmanlı Devleti'ne karşı başlattıkları ve 1878 yılında Sırbistan'ın bağımsızlığıyla sonuçlanmış isyanlardır.

<span class="mw-page-title-main">Lübnan-Türkiye ilişkileri</span> ikili ilişkiler

Lübnan-Türkiye ilişkileri, Lübnan ve Türkiye arasında süren uluslararası politikaları içerir.

<span class="mw-page-title-main">Necip Mikati</span>

Necip Azmi Mikati, Lübnanlı politikacı ve iş insanı. 2005 ve 2011-2014 yılları arasında iki kez Lübnan Başbakanı olarak görev yaptı. 10 Eylül 2021 tarihinde 3. kez Lübnan Başbakanı oldu. Nisan 2005 ile Temmuz 2005 yılları arasında Lübnan geçici hükûmetinin Başbakanı oldu. 25 Ocak 2011 tarihinde Mikati, Kasım 2009'da kurulan geçici Lübnan hükûmetinin 12 Ocak 2011'de düşmesinden sonra parlamentoda yapılan görüşmeler sonucunda oy çokluğu ile Başbakanlığa aday gösterildi. Hükûmet gecikmelerden sonra Haziran ayında kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya</span> Eski bir Balkan devleti

Yugoslavya, Balkanlar’ın batısında 20. yüzyılda, üç defa farklı yapı ve idari şekille kurulmuş olan bir devlet olmuştur. Bu ada sahip olan devlet, 1918-2003 yıllarında çeşitli idari yapılarda varlığını sürdürmüş bir Balkan devletidir.

<span class="mw-page-title-main">Kuveyt başbakanları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Kuveyt başbakanı, Kuveyt'in hükûmet başkanıdır. Kuveyt Anayasası'nın 56. Maddesi uyarınca Kuveyt emiri tarafından atanır. Kuveyt emiri ve Ulusal Meclis başkanından sonra ülkedeki en güçlü üçüncü yetkili olan başbakan, Kuveyt Hükûmetinin yürütme organına liderlik eder.

<span class="mw-page-title-main">Rıza es-Sulh</span> Osmanlı ve Lübnanlı siyasetçi

Rıza es-Sulh (1935-1860), Son Osmanlı döneminde ve Suriye Arap Krallığı'nda Lübnanlı politikacı.

<span class="mw-page-title-main">Ali Rikabi</span> Ürdünlü siyasetçi (1864-1942)

Ali Rıza Paşa Rikabi modern Suriye'nin ilk başbakanı ve aynı zamanda Ürdün başbakanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Sadullah el-Cabiri</span> Suriyeli siyasetçi (1893-1947)

Sadullah el-Cabiri Suriyeli Arap politikacı, iki kez başbakan ve iki kez Dışişleri ve Gurbetçiler bakanıydı. Cabiri, Fransız yetkililer tarafından Kuzey Lübnan'daki Douma köyüne sürgün edildi ve burada Melhim Kheir'in evini kiraladı. Kız kardeşi Feyza el-Cabiri, iki kez Lübnan başbakanı olan Riyad es-Sulh ile evlendi.

<span class="mw-page-title-main">Raşaya İlçesi</span>

Raşaya İlçesi Lübnan'ın doğusundaki Bikâ ilinde bulunan bir ilçedir. İlçenin merkezi Raşaya'dır. Yaklaşık 50 bin nüfusa sahip olan Raşaya İlçesi, Bikâ ilinin en küçük ilçesidir. Raşaya'nın nüfusunun çoğunluğunu Dürzîler oluştururken, Sünni ve Hıristiyan azınlıklar da bulunmaktadır.