İçeriğe atla

Riversleigh

Avustralya Memeli Fosil Bölgeleri; Riversleigh/Naracoorte
UNESCO Dünya Mirası
Konum Avustralya
KriterDoğal: viii, ix
Referans698
Tescil1994 (18. oturum)
BölgeAsya-Pasifik

Queensland'ın kuzeybatısındaki Riversleigh, Avustralya'nın en ünlü fosil sitesidir. 100 km²'lik alan, antik memeliler, kuşlar ve Oligosen ve Miyosen çağlarında yaşamış olan sürüngenlerin fosil kalıntılarını barındırmaktadır.[1]

Riversleigh'deki fosiller olağandışıdır çünkü sıkıştırılmamış yumuşak tatlısu kireçtaşlarında bulunurlar.[2] Bu, hayvan kalıntılarının üç boyutlu yapısını koruduğu anlamına gelmektedir. Bölge, Gregory Nehri'nin havzasında bulunmaktadır.[3]

Bölgedeki fosil varlığı ilk olarak 1901 yılında ortaya çıkarılmıştır.[4] İlk keşif araştırması 1963 yılında yapılmıştır. 1976 yılından beri alan, sistematik araştırmalara konu olmuştur.[4] Site 1994 yılında Güney Avustralya'daki Naracoorte Mağaraları Milli Parkı ile birlikte bir Dünya Mirası alanı olarak listelenmiş ve Boodjamulla Ulusal Parkı'nın bir uzantısıdır.[5]

Kaynakça

  1. ^ Archer M; Hand, Suzanne J. & Godthelp H. [1991] 2000. Australia's lost world: Riversleigh, World Heritage Site. Reed, Sydney.
  2. ^ Anna Salleh (16 Şubat 2006). "Huge skulls clues to snake evolution". ABC Science. Australian Broadcasting Corporation. 11 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2010. 
  3. ^ "Australian Fossil Mammal Site - Riversleigh more information". Department of Sustainability, Environment, Water, Population and Communities. 15 Mayıs 2008. 21 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Temmuz 2012. 
  4. ^ a b The Australian Heritage Council (2012). Australia' Fossil Heritage: A Catalogue of Important Australian Fossil Sites. Csiro Publishing. ss. 43-44. ISBN 0643102302. 26 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Temmuz 2012. 
  5. ^ "Australian Fossil Mammal Sites (Riversleigh / Naracoorte)". UNESCO World Heritage Centre. 23 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2015. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Avustralya</span> Güney Yarımkürede yer alan kıta ülkesi

Avustralya, resmî adıyla Avustralya Milletler Topluluğu, Güney Yarımkürede yer alan bir kıta ülkesidir. Hint Okyanusu ve Büyük Okyanus arasında uzanır. Okyanusya kıtasında bulunur ve kıtanın çok büyük bir bölümünü kaplar. Komşuları Endonezya, Doğu Timor, Papua Yeni Gine, Solomon Adaları, Vanuatu, Yeni Kaledonya ve Yeni Zelanda'dır. Başkenti Canberra, en büyük şehri ise Sidney'dir.

<span class="mw-page-title-main">Afrika'daki Dünya Mirasları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Afrika'da 145 Dünya Mirası belirlemiştir. Bu sit alanları 35 ülkede yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İnsanlığın Beşiği</span>

İnsanlığın beşiği, 1999 yılında UNESCO tarafından dünya mirası listesine dahil edilen, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Gauteng il sınırları içerisinde bulunan, Johannesburg şehrinin yaklaşık 50 kilometre kuzeybatısında yer alan bir mevkidir. Kapladığı alan 470 km²'dir. Bölgede bir dizi kireçtaşı mağarası bulunmaktadır, aralarında Dr. Robert Broom ve John T. Robinson tarafından 1947 yılında keşfedilen 2.3 milyon yaşındaki Australopithecus africanus fosilinin bulunduğu Sterkfontein Mağarası da vardır.

Avustralya Kraliyet Hava Kuvvetleri, Avustralya Savunma Kuvvetleri'nin hava kuvvetleridir. İlk olarak 22 Ekim 1912 tarihinde Avustralya Uçuş Kolordusu adıyla kurulmuş olup 31 Mart 1921'de günümüz adını almıştır. Avustralya Kraliyet Hava Kuvvetleri hava üstünlüğü, hassas vuruşlar, istihbarat, gözetim ve keşif, hava dolaşımı ve insani yardım gibi bir dizi operasyonda destek sağlamakla görevlidir.

<span class="mw-page-title-main">Vadi'l-Hitan</span>

Vadi'l-Hitan Mısır'da, Kahire'nin yaklaşık 150 km güneybatısındaki Feyyum ilinde yer alan bir paleontolojik alandır. Park alanı, Temmuz 2005'te, barındırdığı yüzlerce arkeoceti fosili nedeniyle UNESCO tarafından bir Dünya Mirası olarak belirlenmiştir. Fosillerin yoğunluğu, sayısı ve kalitesi açısından bakıldığında, milli park alanındaki fosiller benzersizdir. Bu yüzden UNESCO tarafından korunan Dünya Mirası listesine eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Willandra Gölleri Bölgesi</span>

Willandra Gölleri Bölgesi, Avustralya'nın Yeni Güney Galler eyaletindeki Uzak Batı bölgesinde bulunan bir dünya mirası sitesidir.. Willandra Gölleri Bölgesi Muthi Muthi, Nyiampaar ve Barkinji Aborijin kabilelerinin geleneksel buluşma yeridir. 240.000 hektarlık alan, 1981 yılında Dünya Mirası olarak ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">Tasmanya'nın Vahşi Bölgeleri</span>

Tasmanian Wilderness Dünya Mirası Alanı, Avustralya'daki Tasmanya adasında yer alan bir Dünya Mirası Sitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Naracoorte Mağaraları Millî Parkı</span>

Naracoorte Mağaraları Millî Parkı, Avustralya'da, Güney Avustralya'nın güneydoğusundaki Limestone Coast turizm bölgesindeki Naracoorte yakınlarında yer alan bir millî parktır. 1994 yılında, sitenin Riversleigh ile birlikte Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir. Park, 3.05 km² alan kaplayan 26 mağara ile 6 km²'lik bitki örtüsü kalıntısı içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Avustralya Mahkûm Siteleri</span>

Avustralya Mahkûm Siteleri, 18. ve 19. yüzyıllar boyunca Sidney, Tasmanya, Norfolk Adası ve Fremantle'deki Avustralya sahil şeridinde yer alan ve İngiliz İmparatorluğu döneminde inşa edilen 11 cezaevi kalıntısından oluşan bir Dünya Mirası alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ningaloo Sahili</span> Avustralyada ada

Ningaloo Sahili, Batı Avustralya'nın kuzeybatı kıyılarında bulunan bir Dünya Mirası alanıdır. 705,015 hektarlık miras alanı, Perth'in yaklaşık 1.200 kilometre kuzeyinde bulunur ve Doğu Hint Okyanusu boyunca uzanır. Ningaloo Sahili'nde yer alan Ningaloo Resifi, 260 kilometre uzunluğuyla Avustralya'nın en büyük saçaklı mercan resifidir ve bu büyüklükte olup karaya en yakın olan mercan resifidir.

<span class="mw-page-title-main">Tarihî Sukotay Kenti ve İlgili Tarihî Kentler</span>

Tarihi Sukotay Kenti ve İlgili Tarihi Kentler, Sukotay tarihi parkı, Kamphaeng Phet tarihi parkı ve Si Satchanalai tarihi parkını içeren bir UNESCO Dünya Mirası sitesidir. Bu tarihi parklar, 13. ve 14. yüzyıllar boyunca gelişen ve Tayland krallıklarının ilki olan Sukotay Krallığı'nın üç ana kentinin kalıntılarını muhafaza etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Makapansgat</span>

Makapansgat, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Limpopo eyaletindeki Mokopane'nin kuzeydoğusunda, Makapansgat ve Zwartkrans Vadileri'nde yer alan bir arkeolojik alandır. Günümüzden 3.0 ila 2.6 milyon yıl öncesinetarihlenen Australopithecus fosil kalıntıları ile önemli bir paleontolojik alandır. 1999 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.

Avustralya'nın eyaletleri ve bölgeleri, Avustralya'nın birinci düzey idari bölümleridir. Avustralya anakarası altı eyalet (state) ve üç iç federal bölgeye ayrılmaktadır. Diğer yedi bölge ise dış federal bölge olarak adlandırılmaktadır. Bölgeler, ek olarak yerel yönetim bölgeleri ve herhangi bir bölgeye ait olmayan alanlara ayrılmaktadır.

Ulusal Fosil Ağaç Parkı, Tiruvakkarai, Hindistan'ın Tamil Nadu eyaletindeki Villupuram Bölgesi'nde bulunan ve Hindistan Jeolojik Araştırması (GSI) tarafından korunan bir Ulusal Jeo-miras Anıtıdır. Park 1940 yılında kuruldu. Thiruvakkarai'nin 1 km doğusunda, Tindivanam ile Puduçeri arasındaki yol üzerindedir.

<span class="mw-page-title-main">Kamphaeng Phet Tarihî Parkı</span>

Kamphaeng Phet Tarihi Parkı, Tayland'ın Kamphaeng Phet şehrinde bulunan bir arkeolojik sit alanıdır. Sukotay Tarihi Parkı ve Si Satchanalai Tarihi Parkı ile birlikte, UNESCO Dünya Mirası Sit Alanı Tarihi Sukotay Kenti ve İlgili Tarihi Kentlerin bir parçasıdır. Kamphaeng Phet Tarihi Parkı'ndaki başlıca varlıklar arasında Ping Nehri'nin doğusundaki Mueang Chakangrao, batısındaki Mueang Nakhon Chum ve şehirden yaklaşık 18 km güneynatıdaki Mueang Trai Trueng gibi antik yerlerin arkeolojik kalıntıları bulunmaktadır. Chakangrao, antik Kamphaeng Phet kasabası, eski Sukotay ve Si Satchanalai ile aynı şehir planlama konseptine sahipti ve hem şehir sınırları içinde hem de dışında dini yerler için ayrı bölgeler vardı. Yapılar genellikle büyüktür ve lateritten yapılmıştır. Nakhon Chum'daki Ping Nehri'nin batı kıyısındaki dini yerler tuğladan yapılmıştır ve daha küçük boyuttadır.

<span class="mw-page-title-main">Si Satchanalai Tarihî Parkı</span>

Si Satchanalai Tarihi Parkı Kuzey Tayland'ın Sukotay ili, Si Satchanalai semtinde yer alan tarihi bir parktır. Park, Si Satchanalai ve Chaliang kalıntılarını kapsamaktadır. Birebir çeviri ile "iyi insanların şehri" anlamına gelen Si Satchanalai, 1250 yılında Sukotay Krallığı'nın ikinci merkezi ve 13. ve 14. yüzyıllarda veliaht prensin ikametgâhı olarak kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Bolt'un Çiftliği</span> Paleontolojik sit alanı

Bolt'un Çiftliği, Güney Afrika'nın Gauteng eyaletinde, İnsanlığın Beşiği Dünya Mirası Alanı'nda yer alan bir paleontolojik sit alanıdır. 4.5 milyon yıl öncesine tarihlendirilen 30'dan fazla fosil yatağıyla, İnsanlığın Beşiği'nde keşfedilen en eski yerlerden biridir. Mağaraların aşınarak fosilleşmiş iç kısımlarını açığa çıkardığı çok sayıda oyuk, çukur ve ocaktan oluşur. Sit alanından, İnsanlığın Beşiği'nde ortaya çıkarılan hominid fosilleri gibi fosiller ortaya çıkmış olmasa da, Bolt'un Çiftliği, primatlar ve büyük kediler de dahil olmak üzere, Erken Pliyosen ve Plio-Pleyistosen faunasının çeşitli türlerine ait önemli bir fosil kaynağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ararat, Avustralya</span>

Ararat, Avustralya'nın Victoria eyaletinde bulunan bir şehirdir. Şehir, eyalet başkenti Melbourne'nun 198 km batısında Ararat Tepeleri'nin doğu eteklerinde yer almaktadır. Yüzölçümü 4.211 km² olan kentin nüfusu 2018 yılı itibarı ile 11.795'tir.

<span class="mw-page-title-main">Mavi Dağlar Millî Parkı</span>

Mavi Dağlar Millî Parkı, Avustralya'nın Yeni Güney Galler eyaletinde bulunan bir millî parktır. Eylül 1959 tarihinde kurulmuş olup 2.679,54 km²'lik alana sahiptir ve Mavi Dağlar bölgesinde yer almaktadır. Adına karşın, bölge bir dizi büyük nehir tarafından parçalanmış, yüksek bir platodur. Parkın en yüksek noktası, deniz seviyesinden 1.215 metre yükseklikteki Werong Dağı'dır.