
TCG Adatepe (D-353), ABD Deniz Kuvvetleri'ne ait Gearing sınıfı bir denizaltı savunma harbi muhribi olan USS Forrest Royal (DD-872) gemisi II. Dünya Savaşı sonunda, New York eyaletindeki Staten Island’da kurulu Bethlehem Steel Company tarafından 8 Haziran 1945'te kızağa kondu. 17 Ocak 1946 tarihinde denize indirilen tekne 29 Haziran 1946’da ABD Deniz Kuvvetleri'ne katıldı. USS Forrest Royal Kore Savaşı sırasında 1950-51 yılları arası Kore kıyılarında görev aldı.

Gearing sınıfı muhrip, II. Dünya Savaşı sonrasında ve kısa bir sürede ABD Deniz Kuvvetleri için yapılan 98 gemilik muhrip grubudur. Gearing tasarımı, önceki Allen M. Sumner sınıfının küçük bir modifikasyonu ile olmuştur. Gövdede daha uzun menzile yer verilerek yakıt için daha fazla depolama alanı yaratıldı, böylece gemilerin gövdesi Allen M. Sumnerslardan 14 ft daha uzatılmış oldu.

TCG Anıttepe (D-347), ABD Deniz Kuvvetleri'ne ait Gearing sınıfı bir denizaltı savunma harbi muhribi olan USS Carpenter (DD-825) gemisi II. Dünya Savaşı sonunda, Teksas eyaletindeki Orange kentinde kurulu Consolidated Steel tersanesi tarafından 30 Temmuz 1945'te kızağa kondu. 28 Aralık 1945 tarihinde denize indirilen tekne 15 Aralık 1949’da ABD Deniz Kuvvetleri'ne katıldı. USS Carpenter gemisinin tanımlaması 28 Ocak 1948 tarihinde inşa halinde iken hunter-killer muhrip (DDK-825) olarak değiştirildi. Böylece USS Carpenter kendi adı ile anılacak ve sadece iki tekneden oluşan Carpenter sınıfı’nın lider gemisi oldu. Kore Savaşı sırasında 1950-53 yılları arası Kore kıyılarında görev aldı. 4 Mart 1950’de bir refakat muhribi (DDE-825) olarak sınıflandırılan gemi daha sonra, 30 Haziran 1962’de kızağa konduğunda verilen tanımlama olan denizaltı savunma harbi muhribi (DD-825) şekline geri döndü.

Captain sınıfı, Kraliyet Donanması'nda fırkateyn olarak hizmet eden Amerikan yapımı refakat muhribi. Lend-Lease ile Amerika Birleşik Devletleri tarafından 32 Evarts sınıfı ile 46 Buckley sınıfı olmak üzere toplam 78 refakat muhribi Kraliyet Donanması'na ödünç verilmiştir.
HMS Bayntun (K-310), Kraliyet Donanması tarafından kullanılan Amerikan DE-1 refakat muhribi.

River sınıfı refakat muhribi, Avustralya Kraliyet Deniz Kuvvetleri'nde hizmet etmiş olan refakat muhribi.

HMS Anguilla (K-500), II. Dünya Savaşı'nda Kraliyet Donanması tarafından kullanılan Amerikalı yapımı fırkateyn.
HMS Antigua (K-501), II. Dünya Savaşı'nda Kraliyet Donanması tarafından kullanılan Amerikan yapımı fırkateyn.

1 numaralı denizaltı avlama teknesi , 1933 yılında inşasına karar verilen bir sahil devriye gemisi olan tekne II. Dünya Savaşı öncesi, Kanagawa ilindeki Yokosuka kentinde kurulu Uraga Senkyo tersanesinde 19 Haziran 1933'te kızağa kondu. 23 Aralık 1933 tarihinde denize indirilen tekne CH-1 borda numarası ile 24 Mart 1934'te Japon İmparatorluk Deniz Kuvvetleri'ne katıldı. İki üniteden oluşan CH-1 sınıfı denizaltı avlama teknelerinin isim gemisidir.

2 numaralı denizaltı avlama teknesi , 1933 yılında inşasına karar verilen bir sahil devriye gemisi olan tekne II. Dünya Savaşı öncesi, Japonya'nın başkenti Tokyo'da kurulu Ishikawajima Harima tersanesi tarafından 9 Haziran 1933'te kızağa kondu. 20 Aralık 1933 tarihinde denize indirilen tekne CH-2 borda numarası ile 25 Mart 1934'te Japon İmparatorluk Deniz Kuvvetleri'ne katıldı. İki üniteden oluşan CH-1 sınıfı denizaltı avlama teknelerinin ikinci ve son gemisidir.
Amerika Birleşik Devletleri Deniz Kuvvetleri savaş gemileri listesi:
- ABD Deniz Kuvvetleri zırhlıları listesi
- ABD Deniz Kuvvetleri uçak gemileri listesi
- ABD Deniz Kuvvetleri refakat uçak gemileri listesi
- ABD Deniz Kuvvetleri kruvazörleri listesi
- ABD Deniz Kuvvetleri muhripleri listesi
- ABD Deniz Kuvvetleri refakat muhripleri listesi
- ABD Deniz Kuvvetleri fırkateynleri listesi
- ABD Deniz Kuvvetleri devriye fırkateynleri listesi
- ABD Deniz Kuvvetleri denizaltıları listesi
- ABD Deniz Kuvvetleri çıkarma gemileri listesi
- ABD Deniz Kuvvetleri yardımcı gemileri listesi

Kruvazör büyük savaş gemilerinin sınıfıdır. Muhrip sınıfı gibi dışarıda destek ihtiyacı olan bir sınıftı fakat modern zamanda bu fark ortadan kalkmıştır. Geçmişte bağımsız operasyonlar için en küçük gemi olarak düşünülürdü. Modern savaşta kruvazörün eski işlevi ortadan kalkmış, yerlerini muhriplere terk etmiştir. Askeri işlev nedeniyle kruvazör adı en büyük gemiler için kullanılmaktadır.
Bay sınıfı
- Bay sınıfı fırkateyn, II. Dünya Savaşı sırasında Kraliyet Donanması'nda hizmet etmiş olan fırkateyn.
- Bay sınıfı buzkıran romorkörü, Sahil Güvenliği'ne bağlı buzkıran romorkörü.
- Bay sınıfı çıkarma gemisi, Kraliyet Donanması'nda hizmet eden çıkarma gemisi.
- Bay sınıfı mayın avlama gemisi, Avustralya Kraliyet Deniz Kuvvetleri'nde hizmet eden mayın avlama gemisi.
- Bay sınıfı mayın tarama gemisi, Kanada Kraliyet Deniz Kuvvetleri ve Kanada Ordusu'nda hizmet etmiş olan mayın tarama gemisi.
- Bay sınıfı devriye botu, Avustralya'nın devriye botu.

Hyūga sınıfı refakat gemisi , Japonya'nın Deniz Öz Savunma Kuvvetleri'ne ait Helikopter taşıyabilen refakat gemisi . ABD Deniz Kuvvetleri'nin standard sınıflandırmasına göre DDH.

Çanakkale Savaşı'ndaki denizaltı faaliyetleri, I. Dünya Savaşı'nın bir parçası olan Çanakkale Savaşı çerçevesinde, çeşitli devletlerin denizaltıları tarafından Çanakkale Boğazı ve Marmara Denizi'nde sürdürülen faaliyetlerdir. Esas savaştan önce, Aralık 1914'te başlamış ve Aralık 1915'te sonlanmıştı. İtilaf Devletleri'ne bağlı denizaltıların Çanakkale Boğazı'nı geçerek Marmara Denizi'nde denizaltı operasyonları yapmalarının amacı, Gelibolu'yu savunan Osmanlı kuvvetlerinin lojistik durumunu sarsmak olarak görülür. Bununla birlikte İttifak Devletleri'nin bir üyesi olan Alman İmparatorluğu da Osmanlı'yı desteklemek amacıyla savaş sırasında birtakım denizaltı faaliyetleri yürütmüştü.

Askerî gemi, Deniz kuvvetleri ve donanma tarafından kullanılan gemi veya botlara verilen genel isimdir. Deniz savaşı için yaratılmıştır. Yapıları ve amaçlarıyla sivil gemilerden farklıdırlar. Askerî gemiler genellikle hasar kontrol sistemi ve silahlarla donatılmış şekilde seyir ederler. Bazı personel taşıma gemilerinde bu donanımlar hafiftir veya bulunmayabilir. Askerî gemiler, inşaat veya amaca göre sivil gemilerden farklıdır. Günümüzde dünya donanmalarında birçok farklı gemi var. Bu gemilerde uçak, helikopter, askerî araç ve askerî teknoloji'ler taşınabilir. Hepsinin farklı uygulamaları vardır ve bazı sınıflandırmalar belirli ülkelere özeldir. Farklı ülkeler çabalarını farklı gemi türlerine harcadılar ve bazıları neredeyse hepsine yatırım yaptı.

Atlantik Savaşı, tarihteki en uzun, en büyük ve en karmaşık deniz savaşı olarak bilinir. Mücadele, II. Dünya Savaşı'nın patlak vermesiyle başlamış, Mayıs 1945'teki Alman teslimine kadar sürmüştür. II. Dünya Savaşı'nın ilerleyişine göre savaşa dahil olan ülkeler, deniz muharebelerinden geriye çekilmek durumunda kalan ülkeler olmuştur. Atlantik Savaşı'nın ilk dönemlerinde İngiltere, alman denizaltıları (U-bot) karşısında zorluk yaşamıştır, savaşa ABD'nin katılmasıyla ve teknolojik gelişmelerin muharebe sahasına uygulanmasıyla beraber U-bot saldırıları geriletilmiştir.

Eskadra, filo olarak adlandırılamayacak kadar küçük olduğu düşünülen önemli savaş gemileri grubudur. Eskadra tipik olarak bir filonun parçasıdır. Farklı deniz kuvvetleri arasında, eskadrayı bir filodan ayırmak için net bir tanımlayıcı parametre yoktur ve eskadranın büyüklüğü ve gücü ülkeye ve zaman dilimine göre büyük ölçüde değişir. Küçük savaş gemileri grupları veya büyük savaş gemilerinin küçük grupları, terminolojilerine göre bazı deniz kuvvetleri tarafından filolar olarak adlandırılabilir. Bir deniz eskadrasının büyüklüğü büyük ölçüde değiştiğinden, bir eskadra komutanlığının rütbesi de büyük ölçüde değişir.

Panter 1912-1946 yılları arasında Yunan Kraliyet Donanması'nda hizmet veren Aetos sınıfı bir muhrip.