İçeriğe atla

Ritsuryō

Ritsuryō (Japonca律令), Japonya'da Konfüçyüsçülük ve Çin Legalizmi felsefelerine dayanan tarihi bir hukuk sistemiydi. Ritsuryō'ya göre siyasi sistem "Ritsuryō-sei" (律令制) olarak bilinir. Kyaku (格), Ritsuryō'nun değişiklikleri olup Shiki (式) ise resmi kurallardır. Ritsuryō hem bir ceza kanununu (律 Ritsu) hem de idari kanunu (令 Ryō) tanımlamaktadır.

Asuka döneminin son döneminde (MS geç 6. yüzyıl-710) ve Nara döneminde (710-794) Kyoto'daki imparatorluk sarayı, Çin'in Tang Hanedanı'ndaki siyasal sistemini örnek almaya çalıştı. Bazı alıntılar Ritsuryō'u yarattı ve uyguladı. Yüzyıllar boyunca ritsuryo devleti dikkatle arşivlenen daha fazla bilgi üretti. Bununla birlikte, Heian döneminde zaman geçtikçe, ritsuryō kurumları geri bildirim olmadan siyasi ve kültürel bir sisteme dönüşmüştür.[1]

MS 645'te Taika Reformları sistemin uygulanmasının ilk işaretleri idi.[2]

Ritsuryō'nun önemli yeniden ifadeleri şunları içeriyordu:[2]

  • Ōmi-ryō (近江令, 669) – 22 ciltlik idari kanun, varlığı tartışmalı
  • Asuka-kiyomihara-ryō (飛鳥浄御原令, 689) – 22 ciltlik idari kanun
  • Taihō-ritsuryō (大宝律令, 701) – 11 ciltlik idari kanun, 6 ciltlik ceza kanunu
  • Yōrō-ritsuryō (養老律令, 720) – 10 ciltlik idari kanun, 10 ciltlik ceza kanunu, Taihō-ritsuryō'nun gözden geçirilmiş sürümü

Kaynakça

  1. ^ Mesheryakov, Alexander. (2003). "On the Quantity of Written Data Produced by the Ritsuryō State" 29 Mayıs 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Japan Review, 15:187–199.
  2. ^ a b Asakawa, Kan'ichi. (1903). The Early Institutional Life of Japan. 23 Kasım 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Tokyo: Shueisha. OCLC 4427686 2 Temmuz 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.; see online, multi-formatted, full-text book at openlibrary.org 30 Mayıs 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Japonya</span> Doğu Asyada bir ada ülkesi

Japonya, Doğu Asya'da yer alan bir ada ülkesidir. Büyük Okyanus'un kuzeybatısında konumlanan ülke; Japon Denizi'nden Çin, Kuzey Kore, Güney Kore ve Rusya'nın doğusuna; kuzeyde Ohotsk Denizi'nden güneyde Doğu Çin Denizi ve Tayvan'a kadar uzanır. De facto başkenti ve en büyük şehri Tokyo'dur. Adını oluşturan kanji karakterler, "güneş" ve "köken" anlamına geldiğinden "Doğan Güneşin Ülkesi" olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Japonya tarihi</span> Japonya tarihi

Japonya tarihi antik zamanların şehir devletlerinin modern Japon ulus devletine ulaşacak şekilde coğrafi ve sosyal tarihini anlatmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Japonya'nın vilayetleri</span>

Japonya'nın vilayetleri, Japonya'nın modern prefektörlük sistemi kurulmadan önceki idari bölümleriydi. Her vilayet daha sonra ilçelere ayrılmaktaydı.

Japonya hukuk sistemi, Japonya'da hukuken düzenlenen kuralların bütünüdür.

<span class="mw-page-title-main">Yamato (vilayet)</span>

Yamato vilayeti veya Washū (和州), Japonya'nın tarihi vilayetlerinden biri idi. Vilayet Honshū adasında Kinai bölgesinde yer almaktaydı ve sınırları günümüz Nara prefektörlüğünü kapsamaktaydı. Adını geç Kofun dönemi ile Asuka dönemini (538-710) kapsayan Yamato döneminden almıştır.

Taihō Kanunu, Japonya'da MS 703 yılında Asuka dönemi sonunda yürürlüğe giren yönetim düzenlemesidir. Kanun Prens Osakabe, Fujiwara no Fuhito ve Awata no Mahito'nun talimatları doğrultusunda derlenmiştir Hazırlanması İmparator Mommu'nun isteği ile başlanmıştır ve ülkede birçok diğer gelişmeler gibi büyük ölçüde Çin'in Tang Hanedanı hükûmet sisteminden uyarlanmıştır.

Taika Reformları, Japonya'da MS 645 yılında İmparator Kōtoku'nun hazırladığı bir dizi ilkelerdir. Reformlar Prens Shōtoku'nun ölümünden ve Soga boyunun yenilmesinden kısa bir sonra yazılmıştır.Reform ilk olarak Çin'den Konfüçyüs fikirleri ve felsefelerine dayalı bir toprak reformu olarak başlasa da reformların gerçek amacı devleti merkezileştirmek ve imparatorluk makamının gücünü geliştirmek idi. Elçileri ve öğrenciler Çin yazı sistemi, edebiyat, din ve mimarisinin incelenmesi amacıyla Çin'e gönderildi. 7. yüzyılda Prens Shötoku Sui Çini'nden esinlenerek merkezi bir yönetim biçimi kurdu. 640 yılında İmparator Kötoku Taika Reformları adı verilen bir dizi yenilik yaptı. Devlet Çin modeline uygun olarak yeniden yapılandırıldı. Sarayın gücünü pekiştiren merkezi bir yönetim teşkilatı kuruldu. 8. yüzyılın başlarından inşa edilen yeni başkent Nara büyük ölçüde Tang başkenti Çang'an model alınarak tasarlanmıştı. Çin'in kültürel etkisi her düzeyde hissedilebiliyordu. Japonlar Çincenin bir formunu resmi dil olarak benimsediler.

<span class="mw-page-title-main">Asuka Dönemi</span> Japonya tarihinde MS 538-710 yıllarını kapsayan dönem

Asuka dönemi, Japonya tarihinde MS 538-710 yıllarını kapsayan dönemdir. Adını Nara'nın 25 km güneyinde yer alan Asuka bölgesinden almakta olup Kofun dönemi ile birlikte Yamato dönemini oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Kofun Dönemi</span>

Kofun dönemi, Japonya tarihinde MS 250-538 yıllarını kapsayan dönemdir. Kofun dönemi Japonya'nın yazılı tarihindeki ilk dönemi olup adını kofun adı verilen mezar höyüklerinden almaktadır. Bu dönemde Japonya Çin'den büyük oranda etkilenmiştir. Kendisinden sonraki Asuka dönemi ile birlikte Yamato dönemini oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Kofun</span>

Kofun, Japonya'da MS 3. yüzyıl başlarında ve erken 7. yüzyıl arasında inşa edilen megalitik mezarlardır. Terim 3. ve 6. yüzyılın ortalarında Kofun döneminin adının kaynağıdır. Birçok kofun ayırt edici anahtar deliği şeklinde höyüklere sahiptir. Mozu-Furuichi kofungunu UNESCO Dünya Mirası listesine alınması için önerilmiş olup Ishibutai kofunu ise Geçici Liste'de yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yamato Dönemi</span>

Yamato dönemi, Japonya tarihinde MS 250-710 yılları arasında imparatorluk sarayının yönetildiği Yamato vilayetinden almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hou Hanshu</span>

Hou Hanshu, Han Hanedanı'nın MS 6-189 yılları arasındaki geçmişini kapsayan bir Çin tarih belgesidir. Liu Song Hanedanı döneminde Fan Ye ve diğerleri tarafından 5. yüzyılda bir araya getirilerek önceki tarih ve belgeleri kaynak olarak kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Daijō-kan</span>

Daijō-kan, Japonya'da Nara döneminden Meiji döneminin başlarına kadar Ritsuryō yasal sistemi altında imparatorluk hükûmet organıydı.

Daijō-daijin, Japonya'da Nara döneminden Meiji döneminin başlarına kadar Daijō-kan'ın başıydı.

Taihō, Japonya tarihinde MS Mart 701-Mayıs 704 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Shuchō'dan 15 yıl sonra gelmekte olup Keiun'a kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren imparator Mommu idi.

Keiun, Japonya tarihinde MS Mayıs 704-Ocak 708 tarihlerini kapsayan dönem adıdır. Dönem, Taihō'dan sonra gelmekte olup Wadō'ya kadar devam etti. Bu dönemde hüküm süren hükümdarlar Mommu ve Gemmei idi.

<span class="mw-page-title-main">Soga no Umako</span> Japon siyasetçi (551 – 626)

Soga no Umako, Japonya'da Asuka döneminde yaşamış Soga boyu üyesi bir devlet adamı. Soga no Iname'nin oğluydu.

Fujiwara no Kamatari, Asuka döneminde yaşamış Japon devlet adamı ve aristokrat. Nara ve Heian dönemlerinde Japonya'nın en güçlü aristokrat ailesi olan Fujiwara boyunun kurucusudur. Fujiwara no Kamatari, Mononobe boyuyla birlikte Şintoizm'in bir destekçisiydi ve Budizm'in yayılmasına karşı savaştı. Asuka döneminde Budizmin savunucusu olan Soga boyu, Kamatari'yi ve Mononobe boyunu mağlup etti ve Budizm, imparatorluk sarayının baskın dini hale geldi. Kamatari, daha sonra İmparator Tenji olan Prens Naka no Ōe ile birlikte, merkezi hükûmeti merkezileştiren ve güçlendiren MS 645 Taika Reformları'nı başlattı. Ölümünden hemen önce İmparator Tenji'den Fujiwara soyadını ve Taishōkan rütbesini aldı ve böylece Fujiwara boyunu kurdu.

Sadaijin, Japonya'da Asuka döneminden Meiji döneminin başlarına kadar bir hükûmet pozisyonuydu. Asuka 689 Kiyomihara Kanunu, Sadaijin'in Daijō-kan adı verilen merkezi bir idari organ bağlamında ilk ortaya çıkışına işaret etmektedir. Pozisyon 702 Taihō Kanunu'nda birleştirildi.

Udaijin, Japonya'da Asuka döneminden Meiji döneminin başlarına kadar bir hükûmet pozisyonuydu. Asuka 689 Kiyomihara Kanunu, Sadaijin'in Daijō-kan adı verilen merkezi bir idari organ bağlamında ilk ortaya çıkışına işaret etmektedir. Pozisyon 702 Taihō Kanunu'nda birleştirildi.