İçeriğe atla

Ritmik jimnastik

2000 Sidney Yaz Olimpiyatları'da Yunan ritmik jimnastik takımı.

Ritmik jimnastik jimnastik sporunun genelde kadınlara ait bir dalıdır. Yaz Olimpiyat Oyunları'nda yer alan bir spordur. Jimnastik ve bale'nin bu kombinasyonunda yarışmacılar, bireysel olarak ya da takımlar hâlinde, müzik eşliğinde zarif bir şekilde çalışılmış gösterilerini sergiler. Gösteri sırasında; labut, çember, top, ip veya kurdele gibi farklı el aletleri kullanabilir.

Tarihçe

Ritmik Jimnastik, 1800'lerde bir grup jimnastikçi tarafından basit koreografi şeklinde icra edildi. 1930'larda Doğu Avrupa'daki ilk deneme yarışlarına kadar yavaş gelişti, yeni karmaşık yapısı ile daha geniş bir kitleye hitap etti. İlk yarışmaları 1940'ta Sovyetler Birliği'nde başladı ve Sovyetler Birliği'nden Ludmila Savinkova ilk Dünya Şampiyonu oldu. Ritmik Cimnastik, 1961 yılında FIG tarafından resmi bir branş olarak tanındı. İlk Bireysel Dünya Şampiyonası 1963'te Budapeşte'de yapıldı. Ritmik Cimnastik diğer benzer branşlar ile gelişmiştir. Ritmik Cimnastik klasik bale figürleri de içerir, bununla beraber kas gelişimi için Alman sistemi ve serbest egzersizler ile ritim geliştirmek için İsveç metodu uygulanır. Sporcu sayısı ile beraber ilgi de artarak dünyanın her yerine yayıldı. Amerikalı sporcular ilk defa 1973 şampiyonasında yer aldılar ve Ritmik Cimnastik yavaş yavaş artistik branşın gölgesinden kurtulup 1984'te Olimpik programa dahil edildi.

Yapılışı ve kuralları

Sayıları 5 ile 15 arasında değişen hakemler, hem yarışmacının gösteri kompozisyonunu hem de onu icra etmedeki başarısını değerlendirir.

Performans alanı

Platform olarak da bilinen döşeli alan, jimnastik yer hareketlerinde kullanılan alana benzer, fakat daha geniştir. Sıçratmasız olarak yapılan minderin tabanında dayanımı yüksek köpükler üstünde ahşaptan yapılan zemin ve onun da üstünde halı kaplaması konulmaktadır. Tavan, yarışmacının elindeki aletleri rahatça yükseğe fırlatabilmesi için en az 8 metre olmalıdır. Jimnastikçiler belirlenmiş alanın tamamını kullanmak zorundadırlar.

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Jimnastik</span> Spor

Jimnastik veya cimnastik, bedeni, fiziksel yapısını düzeltme güçlendirme ve geliştirme amacıyla düzenli hareket ettirme sanatıdır. Denge, güç antrenmanı, esneklik, çeviklik, koordinasyon ve dayanıklılık gerektiren fiziksel egzersizleri içerir. Bedeni çevikleştirmek ve güçlendirmek için yapılan alıştırmaların tümü jimnastiğin kapsamına girer. Bu disiplin; erkeklerde, yer alıştırmaları, halka, halat tırmanma, kulplu beygir, paralel bar, barfiks; kadınlarda yer hareketleri, atlama masası, asimetrik bar ve denge aleti alıştırmalarını içerir.

<span class="mw-page-title-main">Artistik jimnastik</span>

Artistik jimnastik, jimnastik sporunun bir dalıdır. Yaz Olimpiyat Oyunları'nda yer alan spordur.

<span class="mw-page-title-main">Nastia Liukin</span>

Anastasia "Nastia" Valeryevna Liukin, Amerikalı artistik jimnastikçi. Denge aletinde 2005 ve 2007 dünya şampiyonudur. Dünya şampiyonaları çerçevesinde 7'si bireysel olmak üzere toplam 9 madalya kazanmıştır. Liukin, Shawn Johnson ile birlikte ABD Jimnastik tarihinde en fazla Dünya Şampiyonası madalyası kazanmış kişidir. Liukin ayrıca Miller ve Mary Lou Retton'ın bir Olimpiyat içinde en fazla madalya alan Amerikalı jimnastikçi olma rekoruna da ortak olmuştur.

Murat Canbaş (d. 9.6.1975, Bolu - ö. 6.5.1994), sporcu, 1992 Dünya Okullar Şampiyonu ve 1993 Dünya Gençler Şampiyonu.

<span class="mw-page-title-main">Göksu Üçtaş Şanlı</span> Türk jimnastikçi

Göksu Üçtaş Şanlı, Türk artistik jimnastikçi. Türkiye'yi olimpiyatlarda jimnastik branşında temsil eden ilk kadın sporcu.

<span class="mw-page-title-main">Larisa Latınina</span>

Larisa Semyonovna Latınina, Sovyet jimnastikçi. 1956 ve 1964 yılları arasında Sovyet takımı ile 4 tane, bireysel ise 14 olimpiyat madalyası kazanmıştır. Toplamda kazandığı 18 madalya ile 2012'ye kadar en fazla olimpiyat madalyası kazanan sporcu rekorunu 48 yıl elinde tutmuştur. Amerikalı yüzücü Michael Phelps kendisinin en fazla madalya rekorunu kırmış olsa da en fazla bireysel olimpiyat madalyası kazanma rekoru (14) hala kendisine aittir.

Türk Kadınları, atletizm, voleybol, basketbol, halter, güreş, atletizm gibi spor dallarında mücadele ederek birçok kupa ve başarı kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Albert Azaryan</span> Sovyet sporcu (1929-2023)

Albert Vagarşakoviç Azaryan, Ermeni artistik jimnastikçi. Aktif olduğu dönemde Sovyetler Birliği adına yarışmış; 1956 Yaz Olimpiyatları'nda iki altın, 1960 Yaz Olimpiyatları'nda ise bir altın bir gümüş madalya kazanmıştır. Halka branşında iki Olimpiyat madalyası kazanmayı başaran ilk sporcu olan Azaryan, kendisinden sonra bunu tekrarlayan Akinori Nakayama ile birlikte bu başarıyı elde edebilen iki sporcudur. Dünya Artistik Jimnastik Şampiyonası ile Avrupa Erkekler Artistik Jimnastik Şampiyonası'nda da yer almış ve Dünya Şampiyonası'nda dört altın ile bir gümüş, Avrupa Şampiyonası'nda ise ikişer altın ve gümüş madalya elde etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ayşe Begüm Onbaşı</span> Türk artistik cimnastikçi

Ayşe Begüm Onbaşı, Türk aerobik jimnastikçidir.

Tutya Yılmaz, Türk jimnastikçi. İTÜ Spor Kulübü bünyesinde kariyerini sürdürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Son Yeon-jae</span>

Son Yeon-jae,, Güney Kore'nin ulusal jimnastik takımı mensubu Güney Koreli emekli jimnastikçi. 2012 ve 2016 Yaz Olimpiyatları'nda yer almıştır. 2013-2016 yılları arasında dünya sıralamasında 5. sırada yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Andrianov</span> Rus jimnastikçi

Nikolay Yefimoviç Andrianov Sovyet/Rus jimnastikçi. Michael Phelps, 2008 Pekin Yaz Olimpiyatları'nda rekorunu kırana kadar, 15 Olimpiyat madalyası ile erkeklerde en fazla Olimpiyat madalyası kazanma rekorunu elinde bulunduruyordu. Andrianov, Phelps'in 28 ve Larisa Latynina'nın 18 Olimpiyat madalyasının ardından en fazla Olimpiyat madalyası kazanan 3. kişidir. Andrianov, en fazla madalyayı 6 bireysel ve 1 tanesi takım olmak üzere 1976 Yaz Olimpiyatları'da kazandı. Erkekler Artistik Cimnastiği sporunda, 12 madalya ile en fazla kişisel Olimpiyat madalyası kazanma rekorunun sahibidir ve 6 madalya ile, Boris Shakhlin ve Dmitry Bilozerchev ile jimnastikte en fazla altın madalya kazanan sporcu rekorunu paylaşıyor.. Olimpiyatların yanı sıra, Dünya ve Avrupa Şampiyonasındaki başarılı sonuçları onu alanının en iyilerinden biri yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İbrahim Çolak</span> Türk artistik jimnastikçi

İbrahim Çolak, dünya ve Avrupa şampiyonu Türk artistik jimnastikçidir. Ege Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği mezunu ve İzmir'deki Şavkar Cimnastik Spor Kulübü'nün aktif sporcusudur.

<span class="mw-page-title-main">Alina Kabayeva</span>

Alina Kabayeva(d. 12 Mayıs 1983 Taşkent Özbekistan SSC), Rus eski bireysel ritmik jimnastik sporcusu, manken, film oyuncusu ve politikacıdır. Bireysel ritmik jimnastik branşında kazandığı 1 altın ve 1 bronz olimpiyat madalyası, Dünya Şampiyonalarında toplam 14 ve Avrupa Şampiyonalarında toplam 25 madalya ile Rusya jimnastik tarihinin en başarılı sporcuları arasında yer almaktadır. Rusya'nın en başarılı sporcularına verdiği Sporda Ustalık Onuru unvanına layık görülmüştür.

Vitali Venediktoviç Şerbo, Beyaz Rus eski bir artistik jimnastikçi. Tüm zamanların en başarılı jimnastikçilerinden biri, 8 branşta dünya şampiyonluğu kazanan tek erkek jimnastikçidir. 1992 Yaz Olimpiyatları'nda en başarılı sporcuydu ve 8 etkinlikten 6'sını kazandı -.

<span class="mw-page-title-main">Ana Paula Scheffer</span> Brezilyalı ritmik jimnastikçi

Ana Paula Scheffer -(ö. 16 Ekim 2020, Toledo, Paraná), Brezilyalı bireysel ritmik jimnastikçi.

<span class="mw-page-title-main">Shulamit Goldstein</span>

Shulamit Goldstein, İsrailli Olimpik ritmik jimnastikçi ve hakem.

<span class="mw-page-title-main">2021 İslami Dayanışma Oyunları'nda jimnastik</span> Jimnastik yarışması

2021 İslami Dayanışma Oyunları'nda jimnastik, 10-18 Ağustos 2022 tarihleri arasında Türkiye'nin Konya kentinde Konya Velodromu'nda düzenlenen bir jimnastik yarışmasıdır. Turnuvada artistik, ritmik ve aerobik olmak üzere üç disipline ayrıldı. Artistik Cimnastik Müsabakaları, erkeklerde 10-11 Ağustos 2022 ve kadınlarda 17-18 Ağustos 2022 tarihlerinde; Aerobik Cimnastik müsabakaları, 13-14 Ağustos 2022 tarihlerinde ve Ritmik Cimnastik müsabakaları, 13-14 Ağustos 2022 tarihleri arasında Konya Velodromu'nda düzenlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Adem Asil</span> Türk artistik jimnastikçi

Adem Asil, Mısır doğumlu Türk erkek artistik jimnastikçi ve millî takım sporcusu. 2022 Dünya Artistik Jimnastik Şampiyonası'nda halka aletinde ve 2023 Avrupa Artistik Jimnastik Şampiyonası'nda bireysel genel toplam ile halka aletinde altın madalya kazandı.

2024 Yaz Olimpiyatları'nda jimnastik müsabakalarında üç kategoride mücadele edilemiştir: artistik jimnastik, ritmik jimnastik ve trambolin. Artistik ve trambolin etkinlikleri Accor Arena'da, ritmik jimnastik etkinlikleri ise 8-10 Ağustos tarihleri arasında Porte de La Chapelle Arena'da düzenlenmiştir.