İçeriğe atla

Risk hassasiyetleri (finans)

Finansal matematikte risk hassasiyeti (bazen de Yunanlar) bir türev ürününün ya da bir portföyün değerinin değişken veya parametrelere karşı olan değişimini veren niceliktir. Risk hassasiyetleri ise bu niceliklerin hepsine birden verilen addır.

Risk hassasiyeti ölçümü söz konusu türev ürününün ya da bir portföyün değerinin diğer parametreleri değişmez tutarak sadece bir parametre karşısındaki değişimini hesaplamaya denir. Bu bakımdan, teorik olarak, fiyatların parametre karşısındaki kısmi türevlerine denk gelirler. Finansta, öncü akademik çalışmaların ve alakalı değişken parametrelerin Yunanca harflerden oluşması nedeniyle, risk hassasiyetleri de Yunan alfabesinin harfleri ile gösterilmiştir. Zamanla, bu konudaki araştırmacıların, bilhassa opsiyon ve türev piyasası katılımcılarının, bu Yunan harflerine istinaden Yunanlar demesi literatüre yerleşmiştir. Ancak, yine de bu risk hassasiyetlerinin içinde Yunan alfabesinde bulunmayan harfler de vardır. Ayrıca, bazı risk hassasiyetleri diğer risk hassasiyetleri üzerinden tanımlanmıştır.

Kullanımı

Risk hassasiyetleri genelde bir ürün veya portföyün belirli bir riske karşı duyarsız hale getirmek için veya daha genel anlamda risk yönetimi için kullanılır. Delta, genelde en önemli risk hassasiyetidir. Çoğu trader, alım-satım gününün sonunda deltayı sıfırlar. Eğer bir trader portföyünün üstünde çok etkili bir delta-hedging (delta duyarsız) stratejisi inşa etmek istiyorsa, trader portföyü gama duyarsız hale getirmek de isteyebilir. Diğer taraftan bazı türev ürünlerinin en baskın risk hassasiyetleri dayanak varlığın spot fiyatına değil oynaklığına bağlı olabilir. Bu gibi durumlarda ise vega risk hassasiyetine dikkat etmek gerekir.

Risk hassasiyet türleri

Birinci mertebeden risk hassasiyetleri

Delta

Delta,[1] , bir türev ürününün değeri olan 'nin, ürünün dayanak varlığının spot fiyatı olan 'ye karşı olan değişimidir.

ile gösterilir.

Vega

Vega,[1] bir türev ürününün değeri olan 'nin, ürünün dayanak varlığının oynaklığı (volatilite) olan 'ya karşı olan değişimidir.

ile gösterilir.

Theta

Theta,[1] , bir türev ürününün değeri olan 'nin, vadeye kalan zamana (zaman erimesi) karşı olan değişimidir.

ile gösterilir.

Ro

Ro,[1] , bir türev ürününün değeri olan 'nin, faiz oranı 'ye karşı olan değişimidir.

ile gösterilir.

Lambda

Lambda, , omega ya da elastisite olarak da bilinir. Bir türev ürününün dayanak varlığının spot fiyatı olan 'nin belirli bir yüzde değişimine karşı olan değişimdir.

ile gösterilir. Lambda ve Delta arasında ilişkisi vardır. Delta'ya benzer ancak ölçüm kati değil yüzdeye bağlı bir yaklaşık ölçüdür.

Epsilon

Epsilon,[2] (bazen de psi, ), bir türev ürününün değeri olan 'nin, dayanak varlığının ödediği temettü miktarındaki yüzde bir değişime karşı olan değişimdir. Genelde, temettü oranı 'ya karşı olan hassasiyet olarak ölçülür. Temettü oranı , dayanak varlığın bir yıl içinde ödeyeceği beklenen toplam temettü miktarının dayanak varlığın spot fiyatına ya da bir yıl ilerideki vade fiyatına oranı olarak hesaplanır.

ile gösterilir.

İkinci mertebeden risk hassasiyetleri

Gama

Gama,[1] , bir türev ürününün deltasının, ürünün dayanak varlığının spot fiyatı olan 'ye karşı olan değişimidir.

ile gösterilir.

Charm

Charm[1] ya da delta erimesi,[3] bir türev ürününün deltasının, vadeye kalan zamana (zaman erimesi) karşı olan değişimidir.

ile gösterilir. Charm teriminin kullanılmasında bir mutabakat yoktur, DdeltaDtime[4] da kullanılır.

Vomma

Vomma,[1] volga,[5] vega dışbükeyliği,[5] or DvegaDvol[5] bir türev ürününün değeri olan 'nin, ürünün dayanak varlığının oynaklığı (volatilite) olan 'ya ikinci mertebeden değişimidir. Başka bir deyişle, bir türev ürününün vegasının, ürünün dayanak varlığının oynaklığı (volatilite) olan 'ya karşı değişimidir.

ile gösterilir.

Veta

Veta,[6] vega erimesi or DvegaDtime[5] bir türev ürününün vegasının, vadeye kalan zamana (zaman erimesi) karşı olan değişimidir.

ile gösterilir.

Vera

Vera[7] (bazen de rova)[7] bir türev ürününün rosunun, ürünün dayanak varlığının oynaklığı (volatilite) olan 'ya karşı olan değişimidir.

ile gösterilir.

Üçüncü mertebeden risk hassasiyetleri

Speed

Speed,[1] ya da DgammaDspot,[4] bir türev ürününün gamasının, ürünün dayanak varlığının spot fiyatı olan 'ye karşı olan değişimidir.

ile gösterilir.

Zomma

Zomma,[1] ya da DgammaDvol.,[4] bir türev ürününün gamasının ürünün dayanak varlığının oynaklığı (volatilite) olan 'ya karşı olan değişimidir.

ile gösterilir.

Color

Color,[4] gama erimesi[8] veya DgammaDtime[4] bir türev ürününün gamasının, vadeye kalan zamana (zaman erimesi) karşı olan değişimidir.

ile gösterilir.

Ultima

Ultima,[1] ya da DvommaDvol.,[1] bir türev ürününün vommasının ürünün dayanak varlığının oynaklığı (volatilite) olan 'ya karşı olan değişimidir.

ile gösterilir.

Çoklu dayanaklı varlıklara karşı risk hassasiyetleri

İki veya daha fazla dayanak varlığı olan türev ürünlerinin risk hassasiyetleri için korelasyona bağlı ya da çapraz risk hassasiyetleri de tanımlanmıştır.

Sega (Korelasyon deltası)

Sega, bir türev ürününün değeri olan 'nin, dayanak varlıklar arasındaki korelasyona karşı olan değişimini ölçer.

Çapraz gamma

Çapraz gamma, bir türev ürününün bir dayanak varlığına bağlı olan deltasının, diğer dayanak varlığın spot fiyatına karşı değişimini ölçer.

Çapraz vanna

Çapraz vanna, bir türev ürününün bir dayanak varlığına bağlı olan vegasının, diğer dayanak varlığın spot fiyatına karşı değişimini ölçer.

Çapraz volga

Çapraz vanna, bir türev ürününün bir dayanak varlığına bağlı olan vegasının, diğer dayanak varlığın oynaklığına karşı değişimini ölçer.

Kaynakça

  1. ^ a b c d e f g h i j k Haug, Espen Gaardner (2007). The Complete Guide to Option Pricing Formulas. McGraw-Hill Professional. ISBN 9780071389976. 
  2. ^ De Spiegeleer, Jan; Schoutens, Wim (2015). The Handbook of Convertible Bonds: Pricing, Strategies and Risk Management. John Wiley & Sons. ss. 255, 269-270. ISBN 9780470689684. 
  3. ^ "Derivatives – Delta Decay – The Financial Encyclopedia". 9 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2024. 
  4. ^ a b c d e Haug, Espen Gaarder (2003), "Know Your Weapon, Part 1" (PDF), Wilmott Magazine, May 2003, ss. 49-57, doi:10.1002/wilm.42820030313 
  5. ^ a b c d Haug, Espen Gaarder (2003), "Know Your Weapon, Part 2", Wilmott Magazine, July 2003, ss. 43-57 
  6. ^ Pierino Ursone. How to Calculate Options Prices and Their Greeks: Exploring the Black Scholes Model from Delta to Vega. John Wiley & Sons. 2015.
  7. ^ a b "Derivatives – Second-Order Greeks – The Financial Encyclopedia". 10 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2024. 
  8. ^ "Derivatives – Greeks". Investment & Finance. Erişim tarihi: 21 Aralık 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türev</span> Fonksiyonun grafiğine çizilen teğetin eğimini hesaplama tekniğidir.

Matematikte türev, bir fonksiyonun tanımlı olduğu herhangi bir noktada değişim yönünü veya hızını veren temel bir kavramdır. Tek değişkenli bir fonksiyonun tanım kümesinin belli bir noktasında türevi, fonksiyonun grafiğine bu noktada karşılık gelen değerde çizilen teğet doğrunun eğimidir. Teğet doğru, tanım kümesinin bu noktasında fonksiyonun en iyi doğrusal yaklaşımıdır. Bu nedenle türev genellikle anlık değişim oranı ya da daha açık bir ifadeyle, bağımlı değişkendeki anlık değişimin bağımsız değişkendeki anlık değişime oranı olarak tanımlanır. Bir fonksiyonun türevini teorik olarak bulmaya türev alma denilir. Eğer bir fonksiyonun tanım kümesindeki her değerinde hesaplanan türev değerlerini veren başka bir fonksiyon varsa, bu fonksiyona eldeki fonksiyonun türevi denir.

<span class="mw-page-title-main">Del işlemcisi</span>

Yöney analizinde del işlemcisi, 3 boyutlu Kartezyen koordinatlarda nabla işlemcisine denk gelir ve simgesiyle gösterilir.

Klasik mekanikte momentum ya da devinirlik, bir nesnenin kütlesi ve hızının çarpımıdır; (p = mv). Hız gibi, momentum da vektörel bir niceliktir, yani büyüklüğünün yanı sıra bir yöne de sahiptir. Momentum korunumlu bir niceliktir ; yani bu, eğer kapalı bir sistem herhangi bir dış kuvvetin etkisi altında değilse, o kapalı sistemin toplam momentumunun değişemeyeceği anlamına gelir. Momentum benzer bir konu olan açısal momentum ile karışmasın diye, bazen çizgisel momentum olarak da anılır.

<span class="mw-page-title-main">Navier-Stokes denklemleri</span> Akışkanların hareketini tanımlamaya yarayan denklemler dizisi

Navier-Stokes denklemleri, ismini Claude-Louis Navier ve George Gabriel Stokes'tan almış olan, sıvılar ve gazlar gibi akışkanların hareketini tanımlamaya yarayan bir dizi denklemden oluşmaktadır.

Açısal İvme, açısal hızın birim zamandaki değişimidir. SI birim sistemindeki birimi: rad/s² dir ve genellikle Yunan harfi alfa ile gösterilir.

Lorentz kuvveti, fizikte, özellikle elektromanyetizmada, elektromanyetik alanların noktasal yük üzerinde oluşturduğu elektrik ve manyetik kuvvetlerin bileşkesidir. Eğer q yük içeren bir parçacık bir elektriksel E ve B manyetik alanın var olduğu bir ortamda v hızında ilerliyor ise bir kuvvet hissedecektir. Oluşturulan herhangi bir kuvvet için, bir de reaktif kuvvet vardır. Manyetik alan için reaktif kuvvet anlamlı olmayabilir, fakat her durumda dikkate alınmalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tork</span> bir kuvvetin nesnenin ekseninde, dayanak noktasında ya da çevresinde dönme eğilimi

Tork, kuvvet momenti ya da dönme momenti, bir cismin bir eksen etrafındaki dönme, bükülme veya burulma eğilimini dönme ekseni merkezine indirgeyerek ölçen fiziksel büyüklüktür. Torkun büyüklüğü moment kolu uzunluğuna, uygulanan kuvvete ve moment kolu ile kuvvet vektörü arasındaki açıya bağlıdır.

Fizikte, birim zamanda aktarılan veya dönüştürülen enerjiye ya da yapılan işe güç denir, P simgesiyle gösterilir. Uluslararası Birim Sistemi'nde güç birimi, saniyedeki bir joule'e eşit olan watt'tır kısacası J/s. Eski çalışmalarda güç bazen iş olarak adlandırılırmıştır. Güç türetilmiş bir nicelik ve skaler bir büyüklüktür.

Direnç - kapasitör devresi (RC devresi) veya RC filtresi direnç ve kapsitörlerden oluşan ve gerilim veya akım kaynağı tarafından beslenen bir elektrik devresidir.

Black-Scholes denklemi, 1973 yılında Fischer Black ve Myron Scholes tarafından yazılan makalede elde edilen Black-Scholes formülünün kanıtında ilk defa elde edilmiş ve daha genel türev ürünleri için de uyarlanabilen bir kısmi diferensiyel denklemdir. Black-Scholes formülünün orijinal kanıtındaki esas fikir, opsiyon ve opsiyon dayanak varlığından oluşan bir portföy yaratmak ve bu portföyü küçük zaman aralıklarında dayanak varlığın piyasa fiyatına duyarsız hale getirmektir. Sonucunda, Black-Scholes denklemi elde edilir ve elde edilen diferansiyel denklem, değişik dönüşümler ve yerine koymalar vasıtasıyla ısı denklemine dönüştürülür.

Black-Scholes modeli, finansal matematikte bir opsiyon fiyatlama modelidir. İsmini, bu modeli 1973 yılında yayınlayan Fischer Black ve Myron Scholes'tan almıştır. Bu opsiyon modelinin sonucunda, halen opsiyon fiyatlamada piyasa katılımcılarınca yoğun olarak kullanılmakta olan Black-Scholes formülü elde edilmiştir. Black-Scholes modeli, aslında rassal hareketler izleyen sıvı moleküllerini ortaya koyan Brown hareketinin hisse fiyatlarına ve finansal hareketlere uyarlanması sonucu ortaya çıkmıştır. Daha önce bu uyarlamanın öncüsü sayılabilecek varsayımı Louis Bachelier 1900'de "Théorie de la spéculation" başlığıyla yazdığı doktora tezinde yapmıştır. Yine, benzer uyarlamalar Paul Samuelson, Sheen Kassouf, Edward O. Thorp and Case Sprenkle tarafından da yapılmıştır. Ancak, Black ve Scholes'un zamandaşlarının önüne geçtiği nokta opsiyon fiyatlarına ihtiyaç duyan opsiyon piyasa katılımcılarına piyasada gözlemlenen veri ve değişkenlerle pratik bir şekilde hesaplanabilen analitik bir formül ortaya koymalarıdır.

Olasılık kuramı ve istatistik bilim kollarında, çokdeğişirli normal dağılım veya çokdeğişirli Gauss-tipi dağılım, tek değişirli bir dağılım olan normal dağılımın çoklu değişirli hallere genelleştirilmesidir.

Matematikte verilmiş bir P noktasındaki ve V vektörü boyuncaki çok değişkenli bir fonksiyonun yönlü türevi sezgisel olarak fonksiyonun P noktasında, V vektörü boyuncaki anlık değişim oranını temsil eder. Bu yüzden, kısmi türev fikrinin genelleştirmesidir çünkü kısmi türevler alınırken yön her zaman koordinat eksenlerine paralel olarak alınmaktadır.

Varant; finans sektöründe, varant yatırımcısına bir dayanak varlığı, belirli bir fiyattan ve belirli bir vade içerisinde alma ya da satma hakkı veren finansal enstrümandır. Temel olarak ALIM varantları ve SATIM varantları olarak ikiye ayrılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Elektromanyetizmanın eşdeğişim formülasyonu</span>

Klasik manyetizmanın eşdeğişimli formülasyonu klasik elektromanyetizma kanunlarının(özellikle de, Maxwell denklemlerini ve Lorentz kuvvetinin) Lorentz dönüşümlerine göre açıkça varyanslarının olmadığı, rektilineer eylemsiz koordinat sistemleri kullanılarak özel görelilik disiplini çerçevesinde yazılma sekillerini ima eder. Bu ifadeler hem klasik elektromanyetizma kanunlarının herhangi bir eylemsiz koordinat sisteminde aynı formu aldıklarını kanıtlamakta kolaylık sağlar hem de alanların ve kuvvetlerin bir referans sisteminden başka bir referans sistemine uyarlanması için bir yol sağlar. Bununla birlikte, bu Maxwell denklemlerinin uzay ve zamanda bükülmesi ya da rektilineer olmayan koordinat sistemleri kadar genel değildir.

Einstein-Hilbert etkisi genel görelilikte en küçük eylem ilkesi boyunca Einstein alan denklemleri üretir. Hilbert etkisi genel görelilikte yerçekiminin dinamiğini tarifleyen fonksiyonel işlemdir. metrik işaretiyle, etkinin çekimsel kısmı,

Hamiltonyan optik ve Lagrange optiği, matematiksel formülasyonlarının büyük bir kısmını Hamilton mekaniği ve Lagrange mekaniği ile paylaşan Geometrik optiğin iki formülasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Fermi'nin etkileşimi</span>

Parçacık fiziğinde, Fermi etkileşimi beta bozunmasının 1933'te Enrico Fermi tarafından önerilmiş bir açıklamasıdır. Teori, dört fermiyonun birbiriyle direkt etkileştiğini varsayar. Bu etkileşim bir nötronun bir elektron, bir nötrino ve bir protonla doğrudan bağlanmasıyla bir nötronun beta bozunmasını açıklar.

Black modeli ya da Black76 modeli, matematiksel finansta bir opsiyon fiyatlama modelidir. İsmini, bu modeli 1976 yılında yayınlayan Fischer Black'ten almıştır. Bu opsiyon modelinin sonucunda, halen opsiyon fiyatlamada piyasa katılımcılarınca yoğun olarak kullanılmakta olan Black formülü elde edilmiştir.

Finansta ve finansal matematikte binom modeli ya da Cox-Ross-Rubinstein modeli, opsiyon ya da türev ürünlerini fiyatlamada kullanılan nümerik bir yönteme verilen addır. Model, opsiyonların dayanak varlığının değişen fiyatlarının kesikli-zamana uyarlanması sonucu oluşan bir modeldir.