İçeriğe atla

Rinoplasti

Rinoplasti
Rinoplasti: Alt lateral kıkırdak (büyük alar kıkırdak) sol nostril modifikasyonu esnasındaki görünümü

Rinoplasti, yaygın plastik cerrahi türüdür.[1] Burnu yeniden şekillendirme; yapılandırma ameliyatıdır. Amaç burnu fonksiyonel ve estetik açıdan daha iyi hale getirmektir.[2] Tıp dilinde rinoplasti estetik burun ameliyatı anlamına gelir. Burun iskeleti ve yumuşak dokularının yeniden şekillenerek yüze göre uyumlu ve orantılı bir hale getirilmesi ameliyatıdır. Özellikle kişinin yüzüne göre planlanması gereken ve kemik, kıkırdak, yumuşak dokular ve cilde şekil verilen bir ameliyattır. Son yıllarda aşırı kıkırdak ve kemik çıkarımı yapılan eski yöntemler bırakılmış ve "yapısal rinoplasti" konsepti hakim olmuştur. Burun estetiği ile burun cerrahisi konusunda eğitim alan kulak burun boğaz uzmanları ve plastik cerrahlar ilgilenmektedir. Ameliyatın hem estetik hem de burun içi septumunun düzeltilmesini de içeren şekline septoplasti veya septorinoplasti denir.[3] Ameliyatsız rinoplasti, alarplasti, rinektomi, frontal sinüs trefinasyonu, antral lavaj da burun estetiği ameliyatlarına aittir.

Burun estetiği ameliyatları sırasında ultrasonik dalgalar aracılığı ile kemik kesme ve şekillendirme işlemlerinin yapıldığı yönteme ultrasonik rinoplasti denilmektedir. Bu yöntem sırasında burun içi kemikler kontrollü ve milimetrik hassasiyette kesildiğinden ameliyat sonrası iyileşme süreci hızlanmaktadır.[4]

Rekonstrüksiyona yol açan nedenler

Rekonstrüktif rinoplasti, aşağıdakilerin neden olduğu kusur ve deformasyonların düzeltilmesinde rol oynamaktadır:

  1. Cilt kanseri: Burun rekonstrüksiyonunun en yaygın nedeni (etiyolojisi) cilt kanseridir. Bu onkolojik epidemiyoloji, yaşlılar ve çok güneşli coğrafi bölgelerde yaşayan insanlar arasında daha kolay ortaya çıkar; her cilt tipi cilt kanserine duyarlı olmasına rağmen, beyaz cilt epidemiyolojik olarak cilt kanseri geliştirmeye en yatkındır.
  2. Travmatik burun defekti: Travma daha az yaygın bir rinoplasti sebebi olmasına rağmen, künt travma (darbe), penetran travma ve patlama travmasının (künt ve penetran) neden olduğu bir burun defekti veya deformitesi; kanserli lezyonların düzeltilmesinde olduğu gibi plastik cerrahinin koruyucu ilkelerine uyan cerrahi bir rekonstrüksiyon gerektirir.
  3. Doğuştan şekil bozuklukları: Konjenital defektlerden muzdarip hastaların kemik, kıkırdak ve derisinin benzersiz plastik özellikleri ve buna bağlı anomaliler ayrı ayrı değerlendirilir.[5][6]

Rekonstrüktif rinoplasti teknikleri, cerrahın burun derisinin ve mukozal astarın kusurlarını düzeltmeye müsait flep teknikleriyle sağlanabilir. Bu tekniklerden bazıları bilobed flep, nazolabial flep, paramedian alın flebi ve septal mukozal fleptir.

Riskler

Rinoplasti güvenlidir, ancak komplikasyonlar ortaya çıkabilir; ameliyat sonrası kanama nadirdir, ancak genellikle tedavi olmaksızın düzelir. Enfeksiyon nadirdir, ancak ortaya çıktığında, hasta genel anestezi altındayken irin cerrahi drenajını gerektiren bir apseye dönüşebilir. Yapışmalar, hava yollarını tıkayan yara izleri, septumdan konkalara kadar burun boşluğunda bir köprü oluşturabilir ve cerrahi olarak çıkarılmasını gerektirebilir. Osseo-kıkırdaklı çerçevenin büyük bir kısmı çıkarılırsa, bunun sonucunda meydana gelen zayıflama, dış burun derisinin şekilsizleşmesine neden olarak papağan gagasına benzeyen bir "polly gaga" deformitesine neden olabilir. Aynı şekilde septum desteklenmiyorsa burun köprüsü çökebilir ve bu da "semer burun" deformitesine neden olabilir. Burun ucu aşırı döndürülebilir, bu da burun deliklerinin fazla görünür olmasına neden olarak domuz burnu ile sonuçlanabilir. Burun ucunun kıkırdakları fazla çıkarılırsa burun ucu sıkışmasına neden olabilir. Kolumella yanlış kesilirse, aylarca süren bir çözüm gerektiren değişken dereceli uyuşma meydana gelebilir. Ayrıca, rinoplasti sırasında cerrah yanlışlıkla septumu (septal perforasyon) delebilir, bu da daha sonra kronik burun kanamasına, burun sıvılarında kabuklanmaya, zor nefes almaya ve ıslıklı nefes almaya neden olabilir. Bir türbinektomi boş burun sendromuna neden olabilir.

Ameliyatsız rinoplasti

Ameliyatsız rinoplasti, kollajen veya hyaluronik asit gibi enjekte edilebilir dolgu maddelerinin, invaziv cerrahi olmadan bir kişinin burnunu değiştirmek ve şekillendirmek için kullanıldığı tıbbi bir prosedürdür. Prosedür, burun üzerindeki çöküntü alanlarını doldurur, ucun açısını kaldırır veya köprüdeki tümseklerin görünümünü düzeltir.[7] Prosedür burun boyutunu değiştirmez, ancak bazı fonksiyonel doğum kusurlarını düzeltmek için kullanılabilir.

Aslen yirmi birinci yüzyılın başında geliştirilen erken girişimler sırasında, parafin mumu ve silikon gibi biyolojik olarak zararlı yumuşak doku dolgu maddeleri kullanıldı. 2000 yılından sonra hekimler modern dolgu maddeleri kullanarak minimal invaziv teknikler kullanmaya başlamıştır.[8]

Ameliyat prosedürü

Sedasyon altında, genel anestezi altında veya lokal anestezi altında bir kişiye rinoplastik düzeltme yapılabilir; Başlangıçta, bölgeyi uyuşturmak ve vaskülariteyi geçici olarak azaltmak, böylece herhangi bir kanamayı sınırlamak için lidokain ve epinefrinden oluşan lokal anestezik bir karışım enjekte edilir. Genel olarak plastik cerrah, önce burun derisini ve yumuşak dokuları osseo-kıkırdak burun çerçevesinden ayırır ve daha sonra bunları yeniden şekillendirir, kesileri diker ve yeni yeniden yapılandırılan burnu hareketsiz hale getirmek için harici veya dahili bir stent ve bant uygular. ve böylece cerrahi kesiklerin iyileşmesini kolaylaştırır. Bazen cerrah burun hatlarını güçlendirmek veya değiştirmek için otolog kıkırdak grefti veya kemik grefti veya her ikisini birden kullanır. Otolog greftler genellikle nazal septumdan alınır, ancak yetersiz kıkırdak varsa (revizyon rinoplastide olabileceği gibi), o zaman kostal kıkırdak grefti (göğüs kafesinden) veya kulak kıkırdağı grefti (kulak konkası) ) hastanın vücudundan hasat edilir. Burun estetiğinde kemik grefti gerektiğinde kafatasından, kalçadan veya göğüs kafesinden alınır; ayrıca her iki tip otolog greft de mevcut olmadığında burun köprüsünü büyütmek için sentetik bir greft (burun implantı) kullanılır.[9] Burun ucunu (veya tripodun merkezi/orta kolunu) desteklemek ve yeniden konumlandırmak için kullanılan ana greft türleri ya kolumellar destek ya da septal uzatma greftidir. Her ikisi de yararlı ve etkilidir, ancak septal uzatma greftin (SEG) daha fazla kontrol sağladığı ve zaman içinde daha az değişiklik sağladığı gösterilmiştir.[10]

Kaynakça

  1. ^ Fischer, Helmut; Gubisch, Wolfgang (24 Ekim 2008). "Nasal Reconstruction". Deutsches Ärzteblatt International. 105 (43): 741-746. doi:10.3238/arztebl.2008.0741. ISSN 1866-0452. PMC 2696977 $2. PMID 19623298. 
  2. ^ "Rinoplasti Nedir?". YÜZ PLASTİK CERRAHİ DERNEĞİ. 4 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 5 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Eylül 2015. 
  4. ^ https://www.posta.com.tr/ultrasonik-piezo-burun-estetigiyle-kirmak-tarihe-karisiyor-1288460 12 Haziran 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.>
  5. ^ eMedicine'de Principles and Techniques of Nasal Reconstruction
  6. ^ eMedicine'de Saddle Nose Rhinoplasty
  7. ^ "History". acmilan.com. Associazione Calcio Milan. 7 Ekim 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ekim 2010. 
  8. ^ Le, Andrew Tuan-anh (2005). "Rhinoplasty Using Injectable Polyacrylamide Gel — A Patient Study". Australasian Journal of Cosmetic Surgery. 1 (1). 
  9. ^ "Revision Rhinoplasty". 29 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ocak 2012. 
  10. ^ Sawh-Martinez, Rajendra; Perkins, Kevin; Madari, Sarika; Steinbacher, Derek M. (November 2019). "Control of Nasal Tip Position: Quantitative Assessment of Columellar Strut versus Caudal Septal Extension Graft". Plastic and Reconstructive Surgery. 144 (5). ss. 772e-780e. doi:10.1097/PRS.0000000000006178. ISSN 1529-4242. PMID 31373990. 26 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2024. 
Sınıflandırma
Dış kaynaklar


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Cerrahi</span> medikal uzmanlık

Cerrahi, ilaçla ya da başka tedavi yöntemleriyle iyileştirilemeyen hastalıkların, yaralanmaların, vücuttaki yapı bozukluklarının ameliyatla onarılmasına ya da hastalıklı organı kesip çıkararak iyileştirilmesine dayanır. Tıbbın en eski dallarından biridir. Cerrahide bilgi ve becerinin bir arada bulunmasından dolayı hem bilim hem sanat olarak kabul edilir. Genellikle lokal anestezi veya genel anestezi altında uygulanmaktadır. Ameliyatı alan kişi tipik olarak bir kişidir, ancak aynı zamanda insan olmayan bir hayvan da olabilir.

Plastik cerrahi veya tam adıyla plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrahi, vücut üzerindeki çeşitli yapıların yeniden yapılması, şekillendirilmesi, ciddi doku kayıplarının giderilmesini ve her türlü estetik girişimi kapsayan cerrahi bir disiplindir. Pediatrik plastik cerrahi türü de vardır. Kozmetik, estetik tıp, estetik cerrahi plastik cerrahinin en bilinen kısımlarıdır. Bilinenin aksine plastik cerrahi alanının büyük kısmını estetik cerrahi dışında rekonstüktif cerrahi, kraniyofasiyal cerrahi, el cerrahisi, el nakli, mikrocerrahi ve yanık tedavisi oluşturmaktadır. Rekonstrüktif ve estetik cerrahi olmak üzere iki ana kategoriye ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Saç nakli</span> Saç Nakli Nedir

Saç nakli, yaygın estetik cerrahi işlemlerden biridir. Kelliğe dirençli olan enseye yakın başın arka tarafından alınan saç köklerinin, saçların döküldüğü veya seyrekleştiği bölgeye taşınmasıdır. İşlem lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Saç ekimi ayrıca kirpik, kaş, bıyık, sakal, göğüs, kasık kıllarının onarılmasında da kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Septoplasti</span>

Septoplasti, burun bölmesinin düzeltilmesini ya da güçlendirilmesini sağlayan bir ameliyattır. Deviate olmuş nazal septuma müdahale edilerek rahat nefes alınmasını engelleyen kıkırdak ve kemikler çıkarılır; çoğunlukla deviasyon ameliyatı olarak anılmaktadır. Güçlendirme ihtiyacında ise rinoplasti yöntemiyle kemik, kıkırdak ve yumuşak dokular şekillendirilir.

Labioplasti, genital bölgede yer alan iç dudakların küçültülmesi, estetik yönden yapılan bir müdahaledir.

<span class="mw-page-title-main">Diş eti çekilmesi</span>

Dişeti çekilmesi, dişeti kenarının kaybı veya geri çekilmesiyle diş kökünün açığa çıkmasıdır. Dişeti çekilmesi 40 yaşın üzerindeki bireylerde sık rastlanan bir sorundur, ancak ergenlikten itibaren veya 10 yaş civarında da görülebilir. Kuron-kök oranının azalmasıyla birlikte olabilir ya da olmayabilir .

<span class="mw-page-title-main">Kulak burun boğaz</span> Tıbbi uzmanlık

Kulak burun boğaz (KBB) olarak da adlandırılan Otorinolarengoloji veya Otolarengoloji, kulak, burun, boğaz ve baş ve boyundaki alakadar diğer yapılar ile ilgilenen cerrahi bir tıp branşıdır. Bu alanda uzmanlaşmış doktorlara otorinolarengolojist, kulak burun boğaz uzmanları, KBB doktorları, KBB cerrahları veya baş boyun cerrahları denir. Uzmanlar kulak, burun, boğaz ve kafatasının tabanında görülen hastalıklar ile kafa ve boyundaki kanser ve iyi huylu tümörlerin cerrahi tedavisini gerçekleştirir.

<span class="mw-page-title-main">Abdominoplasti</span>

Abdominoplasti veya " karın germe ", karnı daha ince ve daha sağlam hale getirmek için uygulanan kozmetik cerrahi bir prosedürdür. Ameliyat, karın duvarı kasını ve fasyasını sıkılaştırmayı, fazla cilt ve yağ dokusunun orta ve alt karın bölgesinden çıkarılmasını içerir. Bu tip cerrahi işleme genellikle hamilelik veya büyük kilo kaybından sonra gevşek veya sarkan dokuları olan hastalar ihtiyaç duyar.

Serbest flep ya da serbest otolog doku transferi veya mikrovasküler serbest doku transferi olarak da adlandırılan cerrahi terimler, mevcut bir doku kaybını onarmak için belli bir dokunun vücudun bir bölgesinden diğerine "transplantasyonunu" tanımlar. "Serbest", dokunun kan dolaşımından tamamen ayrıldığı bölgeye ve daha sonra kan damarlayıla beraber aktarılarak bağlandığı bölgeye denmektedir. Serbest flepler kısmen kan dolaşımının bırakıldığı "pediküllü" fleplerin aksine tamamen alıcı alandan kan damarlarıyla beraber ayrılarak yeni yerinde alıcı alandaki kan damarlarına bağlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Fakoemülsifikasyon</span>

Fakoemülsifikasyon veya fako, gözün iç lensinin ultrasonik bir el aygıtı ile emülsiyon haline getirildiği ve gözden aspire edildiği (emildiği) modern bir katarakt cerrahisidir. Emilen sıvılar, ön kamarayı korumak için dengeli tuz çözeltisi ile sulanarak (irrigasyonla) değiştirilir.

Süleyman Taş, Türk plastik cerrah. Birçok major replantasyondan sonra 2014 yılında Türkiye'de ilk defa yüz nakli yerine kendi dokusundan tüm yüz naklini gerçekleştirmiştir.

Flep cerrahisi, plastik ve rekonstrüktif cerrahide, herhangi bir doku tipinin donör bölgeden kaldırıldığı ve sağlam bir kan kaynağı ile alıcı bölgeye taşındığı cerrahi bir tekniktir. Fleplerin greftlerden farklı olarak kendilerine ait kan dolaşımı sistemi bulunmaktadır. Greftler adapte edildikleri bölgede yeni kan damarı oluşumuyla o bölgede yaşamaktadır. Flepler, greftlerden daha karmaşıktır ve ciddi doku kayıplarında, hacim gerektiren doku onarımlarında, alıcı yatağın besleyici özelliğinin olmadığı gibi greftlerin kullanılamayacağı durumlarda kullanılmaktadırlar.

Greftleme, kendine ait kan dolaşımına sahip olmayan bir dokuyu vücuttaki bir bölgeden diğerine veya başka bir canlıdan diğerine taşımak için yapılan cerrahi prosedürü tanımlar. Greft yerleştirildikten sonra yeni kan damarları tarafından beslenir. Aktarılan doku kan akımı bozulmadan aktarılırsa o dokuya flep denir. Bazı durumlarda greft yapay olarak üretilebilmektedir. Yapay kan damarı greftleri bu greftlere örnek olarak verilebilir.

Deri greftleme, deri naklini içeren bir tür cerrahi işlemdir. Transplante edilen dokuya deri grefti denir.

Onur Erol,, Türk estetik cerrahı.

<span class="mw-page-title-main">Kraniyofasiyal yarıklar</span>

Kraniyofasiyal yarıklar, kraniyofasiyal malformasyonların en önemlilerinden biridir; baş-boyun ve yüz bölgesinin oluşma ve gelişme aşamalarındaki aksamalar ya da sapmalar sonucu ortaya çıkan yapısal ve işlevsel bozuklukların önemli bir bölümünü oluştururlar. Embriyolojik kökenlerine göre; nöral tüp kökenli anomaliler, 1. ve 2. farengeal ark kökenli malformasyonlar, ektodermal displaziler söz konusudur.

Ortognatik cerrahi; Düzeltici çene cerrahisi veya basitçe çene cerrahisi olarak da bilinen, çene ve alt yüzün yapı, büyüme, uyku apnesi dahil hava yolu sorunları, TME bozuklukları, özellikle iskelet uyumsuzluklarından kaynaklanan maloklüzyon sorunları, diğer ortodontik diş ısırıklarından kaynaklanan durumlarını düzeltmek, diş telleri ile kolayca tedavi edilemeyen problemlerin yanı sıra, düzeltmenin yüz estetiğini ve benlik saygısını iyileştirmek için düşünülebileceği çok çeşitli yüz dengesizlikleri, uyumsuzluklar, asimetriler ve yanlış orantıları düzeltmek tasarlanan cerrahidir.

<span class="mw-page-title-main">Veteriner cerrahi</span>

Veteriner cerrahisi, hayvanlar üzerinde veteriner hekimler tarafından gerçekleştirilen cerrahidir ve prosedürler üç geniş kategoriye ayrılır: ortopedi, yumuşak doku cerrahisi ve beyin cerrahisi. Eklem replasmanı, kırık onarımı, kraniyal çapraz bağ eksikliğinin stabilizasyonu, onkolojik (kanser) cerrahi, fıtık disk tedavisi, komplike gastrointestinal veya ürogenital prosedürler, böbrek nakli, deri greftleri gibi ileri cerrahi prosedürler veteriner hekimler tarafından gerçekleştirilir. Çoğu genel uygulama veteriner hekimleri, kısırlaştırma ve küçük kitle eksizyonları gibi rutin ameliyatları gerçekleştirebilir.

<span class="mw-page-title-main">Joseph Constantine Carpue</span> İngiliz cerrah

Joseph Constantine Carpue, Londra'da doğmuş bir İngiliz cerrahtı. Chelsea'deki St George's Hastanesi ve Duke of York Hastanesi ile ilişkilendirildi. Yetenekli bir cerrah ve popüler bir anatomi hocasıydı.

<span class="mw-page-title-main">Ablepharon makrostomi sendromu</span>

Ablepharon makrostomi sendromu (AMS), baş ve yüzün yanı sıra kafatası, deri, parmaklar ve genital organları etkileyen anormal fenotipik görünümlerle karakterize edilen son derece nadir bir otozomal dominant genetik bozukluktur. AMS, genellikle anormal ektoderm türevli yapılarla sonuçlanır. En belirgin anormallik, göz kapaklarının az gelişmişliği (mikroblefaron) veya yokluğu (ablepharon) ve geniş, balık benzeri bir ağız (makrostomi) olarak tanımlanır. Son zamanlardaki araştırmacılar ve cerrahlar, yapılan son incelemeler ve histolojik çalışmaların en azından bir miktar göz kapağı dokusu bulunduğunu gösteren tutarlı kanıtlar nedeniyle, hastalığın "Ablepharon" olarak adlandırılmasını sorgulamaktadır. AMS ile doğan bebeklerde ayrıca karın duvarı ve meme başı malformasyonları da görülebilir. AMS'li çocuklar, öğrenme gelişimi, dil zorlukları ve bilişsel engeller gibi sorunlar da yaşayabilirler.