Bulgaristan, resmî adıyla Bulgaristan Cumhuriyeti, Balkanlar'da yer alan ülkedir. Batıda Sırbistan ve Kuzey Makedonya, doğuda Karadeniz, kuzeyde Romanya, güneyde Yunanistan güneydoğuda Türkiye ile çevrilidir. 110.994 kilometrekarelik yüz ölçümüyle Avrupa'nın en büyük 16. ülkesidir. Balkan, Rodop ve Rila gibi dağlar yüzey şekillerini belirler. Rila Dağı üzerindeki Musala Zirvesi, Doğu Avrupa ve Balkanlar'ın en yüksek doruk noktasıdır. Kuzeydeki Tuna Ovası ve güneydeki Yukarı Trakya Ovası da Bulgaristan'ın alçak ve verimli bölgeleridir.
Meriç Yunanistan ile Türkiye sınırının bir kısmını oluşturan, Bulgaristan'da doğarak Türkiye'ye giren ve Edirne üzerinde Ege Denizi'ne dökülen ırmaktır.
Makedonya, Balkanlar'da bir devlet olan Kuzey Makedonya'yı, Bulgaristan'ın güneybatısında yer alan Blagoevgrad ilini ve Yunanistan'ın Güney Makedonya olarak da bilinen kuzeyinde üç idari bölüme ayrılmış araziyi kapsayan kültürel, coğrafi bölgedir.
Dupniçe veya Dobniçe, Bulgaristan'ın batısında, Köstendil ilinde bir şehirdir.
Samoko veya Samaku, Bulgaristan'ın güney batısında, Sofya ili içinde bir şehirdir. Rila ve Vitoşa dağları arasında kuruludur. Elverişli doğa koşulları sayesinde, yakınlardaki Borovets gibi ünlü bir kayak merkezidir.
Rila Dağı, güneybatı Bulgaristan'da bir dağdır. Balkanlar'ın en yüksek dağıdır. Zirvesi Musala 2.925 m rakımlıdır.
İmrahor İlyas Bey Camii veya Studios Manastırı, Hagios İoannes Prodromos Kilisesi, günümüze ulaşabilen en eski Bizans Dönemi dini yapısıdır. İstanbul'un Fatih ilçesi, Yedikule semtinde, İmam Aşir Sokak'ta bulunmaktadır.
Musala veya eski adıyla Tanrı Dağı, Bulgaristan'da, Rila Dağı’nın zirvesidir. Rila Millî Parkı sınırları içinde bulunur. Sadece Bulgaristan'ın değil, tüm Balkan Yarımadası’nın en yüksek dağıdır. Yüksekliği 2925 metredir.
İskar Nehri, 368 kilometrelik uzunluğu ile tümüyle Bulgaristan sınırları içinde kalan en büyük akarsu ve Tuna Nehri'nin kollarından biridir.
III. Boris, 1918-1943 arasında Bulgaristan çarı. İktidarının son beş yılı örtük bir diktatörlüğe dönüşmüştür.
Kuzey Trakya, Yukarı Trakya veya Bulgaristan Trakyası, Trakyanın Bulgaristan sınırları içinde kalan kuzey bölümüdür. Kuzeyinde Balkan Dağları, batısında Rila ve Pirin dağları, güneyde Batı ve Doğu Trakya ve son olarak doğuda Karadeniz ile çevrili Güney Bulgaristan'daki coğrafi bölge.
Balkanlar'daki dağlar, bölgenin adı olan Balkanlar'ın adının anlamından anlaşıldığı şekilde bölgenin genelinde yer alır. Balkanlar sözü Türk Dil Kurumu tarafından “öz. a. Hırvatistan, Sırbistan, Karadağ, Kosova, Slovenya, Arnavutluk, Makedonya, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Romanya, Yunanistan ve Trakya'yı içine alan bölge” şeklinde belirtilir. Kelimenin yapısında yer alan Balkan sözünün, “sarp ve ormanlık sıradağ; sık ormanla kaplı dağ; yığın, küme; sazlık, bataklık” gibi anlamları vardır.
Ivanovo Kaya-Oyma Kiliseleri, Bulgaristan'daki diğer manastır komplekslerinden tamamen farklı olarak sağlam bir kayalık zemin üzerinde kayalar kesilerek ve oyularak inşa edilmiş monolitik kilise, şapel ve manastırlardan oluşan bir yapı grubudur ve Rusçuk'un 20 km güneyinde, Ivanovo köyü yakınlarında, Rusenski Lom'un yüksek kayalık kıyılarında, nehirden 32 metre yüksekte yer almaktadır. Kompleks, güzel ve iyi korunmuş Orta Çağ freskleriyle dikkat çekmektedir. Kiliseler Rusenski Lom Doğa Parkı içinde yer almaktadır.
Pirin Ulusal Parkı, güneybatı Bulgaristan'daki Pirin Dağı'nın büyük bölümünü kapsayan ve 403.56 km² alana sahip bir millî parktır. Ülkedeki üç milli parktan biridir, diğerleri Rila Ulusal Parkı ve Orta Balkan Ulusal Parkı'dır. Park 1962 yılında kurulmuş ve bölgesi o zamandan beri birkaç kez genişletilmiştir. Pirin Ulusal Parkı, 1983 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.
Lorsch Manastırı, Almanya'da, Worms'un yaklaşık 10 km doğusundaki Lorsch'ta bulunan eski bir İmparatorluk manastırıdır. Karolenj İmparatorluğu'nun en ünlü manastırlarından biriydi. Harabe halindeyken bile, kalıntıları Almanya'nın Romanesk öncesi-Karolenj tarzındaki en önemli yapılar arasında yer almaktaydı. 1991 yılında harabe halindeki manastır UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak listelenmiştir.
Dolna Banya, Bulgaristan'ın Sofya ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Köy, Rila Dağları'nın kuzeydoğu eteklerinde yer almaktadır. Yüzölçümü 66.85 km² olan şehrin nüfusu 2015 yılı itibarı ile 4,844'tür.
Rila, Bulgaristan'ın Köstendil ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Şehir, Rila Dağları'nın güneybatısında Rilska Nehri'nin kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 360.96 km² olan şehrin nüfusu 2015 yılı itibarı ile 3,190'dır.
Bulgaristan'da turizm ülke ekonomisine önemli bir katkıda bulunuyor. Doğu ve Batı'nın kavşağında yer alan Bulgaristan, Traklar, Yunanlar, Romalılar, Doğu Romalılar veya Bizanslılar, Slavlar, Bulgarlar ve Osmanlılar gibi birçok medeniyete ev sahipliği yaptı. Ülke, nispeten küçük ve kolay erişilebilir bir bölgeye dağılmış turistik yerler ve tarihî eserler bakımından zengindir. Bulgaristan, deniz kenarı ve kış tatil beldeleriyle dünyaca ünlüdür.
Baçkovo Manastırı, Bulgaristan'ın Filibe ilinde, ülkenin Rila Manastırından sonra ülkedeki en büyük manastırdır.
Bulgaristan coğrafyası, Bulgaristan'nın coğrafi özelliklerini tanımlar. Bulgaristan, Tuna Nehrinin güneyinde tamamı Balkan Yarımadasında bulunan ve Karadeniz'e kıyısı olan bir Güneydoğu Avrupa devletidir. Kuzey'de Romanya ile 605 km'lik sınırı vardır. Bu sınırın büyük bölümünü Tuna Nehri oluşturur. Batı'da Sırbistan (344 km) ve Kuzey Makedonya (162 km) ile sınır komşusudur. Güney'de Yunanistan (472 km) ikinci en uzun sınır komşudur. Güneydoğu'da Türkiye (223 km) ile ve Doğu'da Karadeniz ile çevrilidir. Tarihsel olarak Mezya, Trakya ve Makedonya bölgelerini kapsar. Günümüzde Doğu-Batı doğrultusunda uzanan Balkan Dağları, ülkeyi Kuzey Bulgaristan ve Güney Bulgaristan olmak üzere 2'ye böler.