İçeriğe atla

Riksmål

Riksmål
Riksmål
Bölgeİskandinavya
EtnisiteNorveçliler
Dil ailesi
Hint-Avrupa
Yazı sistemiLatin
Resmî durumu
Resmî dil Norveç
İskandinav Kurulu
Dil kodları
ISO 639-1no
ISO 639-2nor
ISO 639-3nor

Riksmål, Norveççe yazılı bir dil biçimi veya yazım standardıdır, yani Ulusal Dil anlamına gelir. Bokmål lehçesiyle yakından ilişkilidir ve şimdi Moderat Bokmål olarak bilinen Bokmål'ın baskın biçimiyle neredeyse aynıdır .

Hem Bokmål hem de Riksmål, Norveç'te kullanılan Danimarka yazı dilinden ve 18. yüzyılda Norveç elitlerinin ana dili haline gelen Danca telaffuzundan evrimleşmiştir. 19. yüzyılın sonlarında, ana yazı dili hem Danimarka'da hem de Norveç'te Rigsmål olarak bilinir hale geldi; Norveç'teki yazı dili 1907'ye kadar Danca ile aynı kaldı. 1907'den itibaren birbirini izleyen yazım reformları yavaş yavaş yazılı Norveççe ve Danca arasında bazı imla farklılıkları ortaya çıkardı. Riksmål adı, onu Landsmål'dan (şimdi Nynorsk) ayırmak için dilin resmi adı olarak kabul edildi. 1929 yılında resmi dilin adı Bokmål olarak değiştirilmiştir.

1938'den itibaren, İşçi Partisi hükûmeti tarafından başlatılan imla reformları, "radikal" olarak görüldükleri için artan bir direnişle karşılaştı ve devletten bağımsız dil kuruluşları, Riksmål olarak bilinen kendi yazım standartlarını yayınlamaya başladı. Bokmål ve Riksmål arasındaki mücadele sonunda Norveççe dil mücadelesine yol açtı. 1950'ler ve 1960'lar dil mücadelesinin en yoğun olduğu dönemdi. Sonuç olarak, "Dil Barışı Komitesi" hükûmet tarafından atandı ve takiben yapılan reformlar Bokmål ve Riksmål'ı çok az farklılık kalacak şekilde birbirine yaklaştırdı. Riksmål ve Bokmål, 2005'te Bokmål'ın bir parçası olarak sayısız Riksmål formunu (yeniden) getiren büyük bir Bokmål reformuna kadar açıkça ayrı yazım standartlarıydı; 21. yüzyılda takip eden bazı reformlar, çoğunlukla küçük farklılıkları ortadan kaldırdı. Ulusal kütüphaneci Aslak Sira Myhre, 2017'de Riksmål'ın pratikte Bokmål'ı "devraldığını" ve dil mücadelesini barışçıl bir şekilde "kazandığını" savundu.

Geçmiş

1814'te Danimarka ile birliğin dağılmasından sonra, Norveç'in kendine ait bir ulusal dil standardı yoktu, yazı dili Dancaydı, konuşma dili ise bir dereceye kadar karşılıklı olarak anlaşılabilir olmayan çok sayıda lehçeden oluşuyordu. Yeni sendika ortağı İsveç'in farklı bir dili vardı, İsveççe ve hiçbir önlem alınmadığı takdirde dilinin Norveçlilere empoze edileceği korkusu vardı.

Bu nedenle, Henrik Wergeland ve Bjørnstjerne Bjørnson gibi önde gelen Norveçliler, Norveç'te üst sınıf Christiania ve diğer Doğu Norveç şehirleri tarafından kullanılan Danimarka dilinin mirasına dayanan standart bir Norveç dilini savundular. Bu, okul çocuklarının kendilerine öğretilen Danca dili ile alıştıkları konuşma dilinden çok farklı olduğu için nasıl mücadele ettiklerine tanık olan bir öğretmen olan Knud Knudsen tarafından önerildi. Ancak, 1883 gibi geç bir tarihte Danimarkalı entelektüel Georg Brandes, Norveç'teki dilin Danca olduğunu ve Norveçlilerin kendilerine ait bir dilleri olmadığını belirtti.

Knud Knudsen tarafından yapılan giriş

Knud Knudsen, Norveççe dilini 1850'lerden 1895'teki ölümüne kadar çeşitli eserlerde sunarken, Riksmaal (aa, å'nın çağdaş bir biçimidir) terimi ilk kez 1899'da Bjørnstjerne Bjørnson tarafından Norveççe yazılı Dancanın bir adı olarak önerildi. Aynı yıl, Riksmål hareketi Nynorsk'un artan etkisine karşı savaşmak için onun liderliğinde örgütlendi ve sonunda 1907'de Riksmålsforbundet adlı sivil toplum örgütünün kurulmasına yol açtı. Bjørnson, 1910'daki ölümüne kadar ilk lideri oldu.

Yayılma

Riksmål, 19. yüzyılın ikinci yarısından itibaren Norveçli öğrenciler için seçilen dil haline geldi ve Norveç gazeteleri dile uyarlandı. Ancak Henrik Ibsen, Bjørnstjerne Bjørnson ve Knut Hamsun gibi birçok Norveçli yazar buna uymadı ve Danimarkaca kullanmaya devam etti. Riksmål, 1907'de resmi bir yazı normu aldı ve 1917'de yeni bir reform, geleneksel Dano-Norveç formlarına isteğe bağlı alternatifler olarak Norveç lehçelerinden ve Nynorsk'tan bazı unsurlar getirdi. Bu, iki Norveç dilini daha yakın bir şekilde bir araya getirmek ve sonunda onları tek bir dilde birleştirmeyi amaçlayan resmi bir politikanın parçasıydı. Bu değişiklikler Riksmål hareketinin direnişiyle karşılaştı ve Riksmålsvernet (Riksmål'ı Koruma Derneği) 1919 yılında kuruldu. Daha sonra Bokmål ve Nynorsk'a ve özellikle Samnorsk'a karşı geleneksel Riksmål'ın saf koruyucuları oldular.

Mevcut durum

Şu anda, Riksmål, Bokmål'ın 1938 öncesi ılımlı, resmî olmayan, hâlen kullanımda olan ve Norveç Akademisi tarafından düzenlenen ve Riksmålsforbundet tarafından tanıtılan resmi olmayan varyantını ifade eder. Riksmål bazı yazım reformlarından geçti, ancak hiçbiri Bokmål'ı şekillendirenler kadar derin olmadı. Bir Riksmål sözlüğü 1937-1957 döneminde Riksmålsvernet tarafından dört cilt halinde yayınlandı ve 1995 yılında Norveç Akademisi tarafından iki ek cilt yayınlandı. 2005'teki en son Bokmål reformlarından sonra, Bokmål ve Riksmål arasındaki fark azaldı ve şu anda Amerikan ve İngiliz İngilizcesi farklılıklarıyla karşılaştırılabilir durumdalar, ancak Norveç Akademisi hâlâ kendi standardını koruyor.

Günlük Aftenposten gazetesi, standart dili olarak Riksmål'ı kullanmasıyla dikkat çekiyor. Riksmål'ın kullanımı, standarda "çevrilmiş" olan okuyucu mektuplarında bile titizlikle takip edilmektedir.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Norveç</span> Kuzey Avrupada bir ülke

Norveç, resmî adıyla Norveç Krallığı, Kuzey Avrupa'da bulunan İskandinav Yarımadası'nın batısında bir ülke. Finlandiya, İsveç ve Rusya ile komşu olan ülkenin batıda Atlas Okyanusu'nun bir kolu olan Norveç Denizi'ne kıyısı vardır. Kıyıları binlerce fiyordla çizilidir.

<span class="mw-page-title-main">Henrik Ibsen</span>

Henrik Ibsen, Norveçli oyun yazarı ve şair.

<span class="mw-page-title-main">Norveççe</span>

Norveççe, Norveç'te konuşulan ve İskandinavca da denen Kuzey Cermen dil ailesine bağlı bir dildir. Norveççe, Danca ve İsveççe ile çok yakındır ve birini bilen bir kişi diğerlerini de anlayabilir. Özellikle bir Danimarkalı ve Norveçli birbirlerinin dillerini çok kolay okuyup anlayabilmektedir. Bunun temel nedeni ise iki dilin gramerinin tamamen aynı yapıda ve kalıpta olmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">İzlandaca</span> İzlandanın resmî dili olan Kuzey Cermen dili.

İzlandaca, Cermen dillerinden biri ve İzlanda'nın resmî dilidir. İzlandacaya en yakın diller, Faroe Adaları'nda konuşulan Faroe dili ile Sognamål gibi Batı Norveç lehçeleridir. İzlanda, anakaraya uzak bir ada devleti olmasından dolayı, diğer ülkelerle arasında kayda değer oranda kültür alışverişi gerçekleşmemiş, bunun sonucunda dile çok az yabancı sözcük girmiştir. İzlanda'nın konumu Amerika'ya daha yakın olmasına rağmen, İzlandaca bir İskandinav dilidir.

<span class="mw-page-title-main">İskandinavya</span> Avrupanın kuzeyinde bir bölge

İskandinavya, Kuzey Avrupa'da, kendisini oluşturan halklar arasında güçlü tarihi, kültürel ve dilsel bağları olan bir alt bölgedir. İngilizce kullanımında, İskandinavya genellikle Danimarka, Norveç ve İsveç'i ifade eder. Bazen daha geniş anlamda Finlandiya, İzlanda ve Faroe Adaları'nı da kapsayacak şekilde ifade edilebilir. Bu ülkelerin dilleri Fince dışında birbirine benzemektedir. Bu dillere Kuzey Cermen dilleri veya İskandinav dilleri denir. Danimarka Danca, Norveç Norveççe, İsveç İsveççe, İzlanda İzlandaca dillerini kullanmaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Edvard Grieg</span>

Edvard Hagerup Grieg, romantik dönemin Norveçli bestekâr ve piyanistiydi.

<span class="mw-page-title-main">Björnstjerne Björnson</span> Norveçli yazar (1832-1910)

Björnstjerne Martinius Björnson, Norveçli şair ve siyasetçi. Henrik İbsen, Jonas Lie ve Alexander Kielland ile birlikte Norveç edebiyatının önde gelen dört kaleminden biri olarak kabul edilir. "Ja, vi elsker dette landet" başlıklı Norveç millî marşını yazdı. 1903 yılında Nobel edebiyat ödülüne layık görülen ilk İskandinav yazar oldu.

Eski Nors dili, Vikingler döneminde, yaklaşık 1300'lere kadar, İskandinavya'da ve Vikinglerin kontrol ettiği deniz aşırı yerleşim birimlerinde konuşulmuş Kuzey Cermen dili. 8. yüzyılda kullanılan Proto Norsçadan türemiştir. Bu dönemlerden kalan belgelerin çoğu, Orta Çağ İzlandacasına ait olduğundan dilin kabul edilen standart hali Eski Batı Nors dili olarak geçen lehçedir. Bu lehçe Eski İzlandaca ve Eski Norveççeyi içerir. Fakat Eski Nors dilini konuşanların çoğu aslında Danimarka ve İsveç yerleşimlerinde konuşulan Eski Doğu Nors dili lehçesini kullanmaktaydılar.

<span class="mw-page-title-main">Norveç hükümdarları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Norveç hükümdarları listesi 872'de başlamaktadır. Geleneksel olarak anlatıya göre bu tarihte Hafrsfjord Muharebesi yapılmış ve bu muharebede galip gelen İ. Harald Güzelsaçlı birkaç küçük Norveç krallıklarını babasının hükümdarlık yaptığı küçük devlete ilhak ederek tüm Norveç'i tek bir hükümdarlık içinde birleştirmiştir. Harald'in kral olduğu bu tek krallık sonradan "Norveç Krallığı" olarak bilinmeye başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ivar Aasen</span> Norveçli yazar (1813-1896)

Ivar Andreas Aasen, Norveçli dilbilimci, sözlükbilimci, oyun yazarı ve şair. Yaptığı yolculuklar sırasında çeşitli lehçeleri inceledi ve bunlardan esinlenerek Norveç'in resmi iki dilinden biri olan ve günümüzde Nynorsk ya da Yeni Norveççe denilen Landsmal'i oluşturdu.

<span class="mw-page-title-main">Norveçliler</span>

Norveçliler denilince genellikle Norveç'te oturan halk anlaşılır fakat başka tanımları da vardır.

Norveç kültürünü bilinenlerden ayıran bazı faktörler şöyle sayılabilirler: Birinci sırada "ait olma" duygusunun kuvvetliliği gelir; Bu en kolay Norveç ulusal günü 17 Mayıs kutlamalarında görülebilir. Sistemin adaletliliğine ve devlet yetkililerinin doğruculuğuna güven yüksektir. Bu da halkın polisle olan ilişkilerinde görülebilir; bunun kötü yan etkisi de benzeme ihtiyacı yani konformizmdir. Nüfusun az oluşu herhangi bir kişiyle tekrar karşılaşma, bir hatadan sonra kalabalıkta kaybolabilme gibi olasılıkları başka büyük toplumlardakine göre ters yönde etkiler. Bu yüzden herkesi biraz komşu gibi görmek, herkese biraz adaletli ve hoşgörülü, tehditsiz, hakaretsiz davranmak, olası çeliskileri ilişki azaltarak karşılamak kuraldır. Örneğin kadın erkek eşitliği dünyadaki en iyilerdendir denilebilir. Buna karşılık az riskli hayat, az sosyal sınıf farkı, yüksek ve herkesle benzeşir gelir seviyesi, devletin ve vatandaşlara sunulan sosyal hizmetlerin zenginliği, bütün bunlar kişiler arası sıkı fıkı ilişkileri azaltmış, kişisel sınırlara ve kişisel özgürlüğe verilen önemi çoğaltmış, yoğun yardımlaşma ve bağlılığı sadece yakın akraba ve tanıdıklar arasında makul bir hale getirmiştir. Yalnızlık, geliri ve sosyal statüsü düşük yaşlılar ve çalışma hayatı öncesi gençlerde belirgin bir şikayettir. İnsan ilişkilerinde hissiyat, şahsa tavır ve uzun vadeli çıkarlar önemlidir.

Norveç tarihi, bugünkü Norveç Krallığı topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">II. Svend</span>

II. Svend Estridsson Ulfsson 1047-1076 yılları arasında Danimarka kralıdır. Babası asilzade Ulf Jarl annesi ise Estrid Svendsdatter'dir. Üç kez evlenmiş ve en az 20 çocuk sahibi olmuştur. Gelecekte tahta çıkacak beş Danimarka kralının babasıdır. Savaşta cesaretli olsa da, ordu komutanı olarak o kadar başarılı olamamıştır.

<i>Peer Gynt</i>

'Peer Gynt, Norveçli yazar Henrik İbsen'in 1867'de yazdığı, 1876'da ilk kez sahnelenen ve uzun bir şiir formunda metni hazırlanmış beş perdelik tiyatro oyunudur.

Keiino, Norveçli müzik grubudur. Grup üyeleri Sámi rapçi ve joiker Fred-René Buljo ve Norveçli şarkıcılar Alexandra Rotan ve Tom Hugo Hermansen'den oluşmaktadır. Grup 2018'in sonlarında Melodi Grand Prix 2019 için kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Dört Büyükler (Norveçli yazarlar)</span>

Dört Büyükler, 19. yüzyılın en etkili Norveçli yazarlarından dördü için kullanılan bir terimdir.

Norveç edebiyatı, Norveç'te veya Norveç halkı tarafından bestelenen edebiyattır. Norveç edebiyatının tarihi, Bragi Boddason ve Eyvindr Skáldaspillir gibi şairlerle birlikte 9. ve 10. yüzyılların pagan Eddaik şiirleri ve skaldik mısralarıyla başlar. 1000 yılı civarında Hristiyanlığın gelişi, Norveç'i Avrupa Orta Çağ öğrenimi, menajerlik ve tarih yazımı ile temasa geçirdi. Yerli sözlü gelenek ve İzlanda etkisi ile birleşen bu, 12. yüzyılın sonlarında ve 13. yüzyılın başlarında aktif bir edebiyat üretimi dönemine dönüşecekti. O dönemin başlıca eserleri arasında Historia Norwegie, Thidreks saga ve Konungs skuggsjá sayılabilir. Norveç'in en eski edebiyatı, Viking Çağı'nda taş üzerine yapılmış runik yazıtlardan ve çoğunlukla sözlü olarak aktarılan ve yalnızca daha sonraki İzlanda el yazmalarından yazılı olarak bilinen aliterasyonlu şiirden oluşur. 13. yüzyılın İzlanda destanları da İzlanda'daki Norveçli yerleşimciler arasında devam eden bir Norveç sözlü nesir geleneğinin olduğunu gösterir. Hristiyanlık Norveç'e geldiğinde, misyoner rahipler ve rahipler yanlarında hem yazı teknolojisini hem de büyük ölçekli metinlerin oluşturulmasını sağlayan alfabeyi getirdiler. Yüksek Orta Çağ boyunca, hem kraliyet mahkemesi hem de dini liderlerin ikametgâhları ile ilgili yazı gelenekleri vardı; örneğin, Kral Sverre Sigurdsson'i hayatının bir destanının bestelenmesi için ayarladı. Orta Çağ Norveç'inden en iyi edebi metin, 1250 civarında yazılmış olabilecek ve Magnus VI Lagabøte'nin yasama çalışmalarını etkilemiş gibi görünen Konungs skuggsjå adlı krallar için bir el kitabıdır. Ancak Kara Ölüm'ün gelişiyle birlikte, Norveç nüfusunu o kadar çok kaybetti ki, yerli edebi gelenek neredeyse hiçbir şeye gerilemedi.

Russenorsk, Norveç'in kuzey kıyısındaki Rus ve Norveçli tüccarların iletişimine hizmet eden karışık bir Rus-Norveç diliydi.

<span class="mw-page-title-main">Vestland</span> Norveçte il

Vestland ili, Norveç'in illerinden biridir. İl, Batı Norveç'te yer almaktadır. Yüzölçümü 33.871 km² olan ilin nüfusu 2021 yılı itibarı ile 638.821'dir. İlin merkezi Bergen olup valilik Hermansverk'te yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Norveç Krallığı (872-1397)</span>

Norveç Krallığı, 872 yılında Viking kralı I. Harald'ın Norveç sınırlarını birleştirmesiyle kurulan Kuzeyde geniş topraklara sahip bağımsız krallıktı.