İçeriğe atla

Rikoti Geçidi

Gürcistan fiziki haritasında Rikoti Geçidi

Rikoti Geçidi (Gürcüceრიკოთის უღელტეხილი) (rakım: 996 metre veya 3.268 fit), Gürcistan'ı batı ve doğu olarak ikiye ayıran Büyük Kafkas Dağları'nın bir bölümü olan Likhi Sıradağları'nın güney kısmında yer alan dağ geçididir. Gürcistan'ın iki büyük kentini birbirine bağlayan Tiflis-Kutaisi kara yolu, 1982 yılında Gürcistan SSC döneminde inşa edilen 1.722 m (5.650 ft) uzunluğundaki bu kayalık tünelden geçmektedir.[1]

Kaynakça

  1. ^ Rikoti pass automobile tunnel to be granted on 20 years- term lease 21 Temmuz 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Ministry of Economic Development of Georgia. Retrieved on April 17, 2008.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan</span> Kafkasyada bir ülke

Gürcistan, Karadeniz'in doğu kıyısında, Güney Kafkasya'da yer alan ülkedir. Eski Sovyet cumhuriyetlerinden biri olan Gürcistan'ın kuzeyinde Rusya, doğusunda Azerbaycan, güneyinde Ermenistan ve güneybatısında Türkiye yer alır. Ülkenin batı sınırını Karadeniz belirler.

<span class="mw-page-title-main">Acara Özerk Cumhuriyeti</span> Gürcistana bağlı özerk bölge.

Acara Özerk Cumhuriyeti, Gürcistan'ın güneybatı kesiminde yer alan özerk cumhuriyet. Yönetim merkezi Batum'dur. Türkiye'nin hemen kuzeydoğusunda Artvin ve Ardahan illeri sınırında yer alır. Artvin'in Kemalpaşa ilçesinde bulunan Sarp Sınır Kapısı Batum'a açılır. Bir süre Osmanlı İmparatorluğu yönetiminde kalmış olan Acara Özerk Cumhuriyeti, 1921'de imzalanan Kars Antlaşması'nın bir sonucu olarak Acara Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti adıyla kurulmuş, Sovyetler Birliği'nin dağılıp Gürcistan'ın bağımsız olmasından sonra bugünkü adını almıştır. Gürcistan'ın merkezî yönetimine tabi olan Acara Özerk Cumhuriyeti, Türkiye ile tarihî, dinî ve kültürel yakınlığa sahiptir. 1921 Kars Antlaşması metnine göre Türkiye, bölgeyi dinî toplulukların bütün haklarını garanti altına alan geniş bir yönetimsel özerkliğe sahip olması ve Batum limanından vergisiz şekilde serbest ticaret yapabilmesi koşuluyla Gürcistan'a bırakmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tiflis</span> Gürcistanın başkenti

Tiflis, Gürcistan'ın başkenti ve en kalabalık ilidir. Tiflis Gürcistan'ın doğusunda, Tiflis Havzasında, Kura Nehri'nin iki yakasında kurulmuştur. Kuzeyinde Saguramo Dağları'nın güney yamacı, doğusunda İgris Zageni Dağı'nın kuzeybatı bölümü ve güneyinde Trialeti Dağları uzanmaktadır. Şehir 502 km²'lik bir alanı kaplar ve 1.152 milyondan fazla nüfusa sahiptir. MS 5. yüzyılda İberya Kralı Vahtang Gorgasali tarafından kurulan şehir, o zamandan beri çeşitli Gürcü krallıklarının ve cumhuriyetlerinin başkenti olarak hizmet etti.

<span class="mw-page-title-main">Kafkasya</span> Karadeniz ve Hazar denizi arasında yer alan, Avrupa ve Asyanın sınırında bulunan bölge

Kafkasya, Karadeniz ve Hazar denizi arasında yer alan, Avrupa ve Asya'nın sınırında bulunan bölgenin ismi. Kafkas sıradağlarında, Avrupa'nın en yüksek dağı olan ve Kafkas halklarının sözlü edebiyatını oluşturan Elbruz Dağı bu bölgede bulunmaktadır. Kafkasya bölgesi siyasi ve coğrafi olarak Kuzey Kafkasya ve Güney Kafkasya olmak üzere ikiye ayrılır. Güney Kafkasya, bağımsız ve egemen devletlerden oluşmaktadır. Kuzey Kafkasya ise Rusya içinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gürcüler</span> Gürcistana özgü Kafkas etnik grubu

Gürcüler veya Kartveliler, günümüzde büyük bölümü Gürcistan’da yaşamakta olan Kafkasya halkı. Gürcüler ayrıca Azerbaycan, İran, Rusya, Türkiye, ABD ve Avrupa’nın bazı ülkelerine de dağılmıştır. Tarihsel antropoloji açısından Gürcüler; Svanlar, Lazlar ve Megreller ile aynı kökenden gelen bir Kartveli halkı olarak kabul edilir. Halkın büyük çoğunluğu bir Kartveli dili olan Gürcüce konuşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Doha</span> Katarın başkenti

Doha, Katar'ın başkenti ve en büyük şehridir. Şehir, ülkenin doğusunda Basra Körfezi kıyısında yer almaktadır. Doha'nın nüfusu 2015 yılı itibarı ile 956,460 olup ülke nüfusunun %40'ı şehir ve banliyölerinde yaşamaktadır ve aynı zamanda ülkenin ekonomik merkezidir. Doha, Katar'ın yedi belediyesinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti</span>

Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti , kısaca Gürcistan SSC olarak da bilinir, eski Sovyetler Birliği cumhuriyetlerinden biriydi. 25 Şubat 1921'de, Kızıl Ordu'nun Demokratik Gürcistan Cumhuriyeti'ni işgal etmesinin ardından Gürcistan SSC adıyla kuruldu. 12 Mart 1922'den 5 Ekim 1936 tarihine kadar, Ermenistan SSC ile Azerbaycan SSC ile birlikte Transkafkasya Federal Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin bir parçası olarak kaldı.

<i>Yıldız Geçidi</i> (film)

Yıldız Geçidi, Roland Emmerich'in yönettiği ve Dean Devlin ile beraber yazdığı, başrollerini Kurt Russell, James Spader ve Jaye Davidson'ın paylaştığı, 1994 yapımı kült bilimkurgu filmi. Film özellikle, uzaylı Ra ve solucan deliği kavramlarıyla tüm bilimkurguseverlerin büyük ilgisini çekti. Ayrıca film; uzaylılarla savaşan, ama bunu lazer tabancaları ya da uzay gemileriyle değil, geleneksel ateşli silahlarla yapan dünyalı konsepti ile bilimkurgu tarihinde farklı bir yerde durmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dağ geçidi</span> bir sıradağdan veya köprüler üzerinde geçen yol

Dağ geçidi, bir dağ ya da tepe sırasında, bir taraftan öbür tarafa geçişe imkân tanıyan alçak noktaya verilen isimdir. Geçilen sırayı aşan yolun genellikle en yüksek noktasıdır. Dünyanın dağ sıralarının pek çoğu yolculuklara engel oldukları için geçitler, yazılı tarihten önceki dönemlerden beri büyük önem taşımışlar; ticaret, savaş ve göçlerde önemli rol oynamışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan Krallığı</span> Orta Çağda kurulmuş Gürcü krallığı

Gürcistan Krallığı ya da Gürcü İmparatorluğu, Orta Çağ'da kurulmuş olan Gürcü devleti. Gürcistan pek çok alanda, Altın Çağ olarak adlandırılan dönemi bu krallık zamanında yaşamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan Demokratik Cumhuriyeti</span> 1918 - 1921 yılları arası var olmuş ülke

Gürcistan Demokratik Cumhuriyeti, Gürcistan'ın 1918-1921 arasında bağımsız olduğu dönemdeki adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan-Türkiye ilişkileri</span>

Gürcistan-Türkiye ilişkileri, geçmişi Osmanlı dönemine ve daha eskilere dayanan Gürcü-Türk ilişkileri.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan'daki Yahudilerin tarihi</span>

Gürcü Yahudileri Kafkasya'daki Gürcistan ulusundan olan Yahudiler'e denir. Gürcistan'in en eski cemaatlerinden olan Yahudiler tarihlerini Babil Sürgünü'ne kadar dayandırmaktadır.

Tok'ra, bilimkurgu televizyon dizisi Yıldız Geçidi SG-1'de yer alan kurgusal bir ırktır. Onlar il kez ikinci sezonun ikinci bölümü olan "In the Line of Duty" adlı bölümde görünür. Tok'ra'lar Yıldız Geçidi Komutanlığının büyük dışdünya müttefiklerinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Yıldız Geçidi hayranları</span>

Yıldız Geçidi hayranları, askerî bilimkurgu filmi Yıldız Geçidi ve televizyon dizileri Stargate SG-1 (SG1), Stargate Infinity (SGI), Stargate Atlantis (SGA), Stargate Universe (SGU) ile aktif olarak ilgilenen büyük bir insan topluluğudur. İlk olarak, Yıldız Geçidi (1994) filminin varisi dört televizyon dizisi ortaya çıktı, ayrıca dört tane de filmi bulunmaktadır, satış ürünleri boldur ve büyük bir imtiyaz topluca Stargate olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Cameron Mitchell</span> Stargate karakteri

Cameron "Cam" Mitchell, Kanada-Amerikan askerî bilimkurgu televizyon dizisi Yıldız Geçidi SG-1 kurgusal bir karakterdir, askeri bir ekiple birlikte gökadalar arası ulaşım sağlayan uzaylı yapımı bir cihazla keşif yapmaktadır. Ben Browder tarafından canlandırılan Cameron Mitchell, 9. sezon prömiyerinde "Avalon" adlı bölümde Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri'nde Yarbay rütbesine sahip asker bir ana karakter olarak tanıtıldı. Bir önceki sezonda, gelecek sezon SG-1 takımının ekrandan ayrılacağını öğrenildiğinde, Mitchell, SG-1'in yeni komutanı olarak atanır, onuncu sezon (2006–2007) boyunca ve DVD filmleri Stargate: The Ark of Truth ve Stargate: Continuum (2008)'da da gözükür.

<span class="mw-page-title-main">Kuzeybatı Geçidi</span> Deniz yolu

Kuzeybatı Geçidi, Avrupa ve Kuzey Atlantik açısından, Arktik Okyanusu'ndan Büyük Okyanus'a, Kuzey Amerika'nın kuzey kıyılarında, Kanada Arktik Adaları üzerindeki su yollarından oluşan bir deniz yolu rotasıdır. Buna göre, Norveç'in Arktik kıyıları ve Sibirya'nın doğusundaki rota ise Kuzeydoğu Geçidi olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Lihi Dağları</span> Gürcistandaki sırt

Lihi Dağları veya Surami Dağları, Kafkas Dağları'nın bir parçası olan Gürcistan'daki sıradağdır. Büyük Kafkasya ve Küçük Kafkasya dağlarını birbirine bağlar.

<span class="mw-page-title-main">Hevi</span>

Hevi kuzeydoğu Gürcistan'da küçük bir tarihi-coğrafi bölgedir. Günümüz Kazbegi semtinde, Mtsheta-Mtianeti bölgesinde (mhare) yer almaktadır. Büyük Kafkas dağlarının kuzey yamaçlarında yer alan Truso, Tergi (Terek) ve Snostzkali nehirlerinin üç boğazı burada bulunmaktadır.