İçeriğe atla

Riki Gal

Riki Gal

Riki Gal (İbranice:ריקי גל, d. 7 Temmuz 1950, Kudüs), İsrailli aktris ve şarkıcı. Gal 1980'li yıllarda kariyerinin zirvesinde olduğu dönemde blues, folk ve pop türünde karma parçalar seslendirmiştir.[1]

İlk yılları

1950'de Kudüs'te Mea Shearim'in fakir bir mahallesinde Ortodoks inanca sahip ailenin kızı olarak Rivka Menashe (sonradan: Riki Gal) adıyla doğdu. Gal çoculukluğunun ilk yıllarını zorluklarla geçirdi; anne ve babası iki yaşındayken boşandı kardeşi Menachem ile birlikte Kfar Saba adında yetiştirme kurumuna verildiler. Anneleri çocuklarını yanına alarak bir süre yetiştirmeye çalışsa da tek başına masrafları karşılamakta yine zorlanınca çocuklarını katı disiplinle yetişmeleri için manastır rahibelerine vermiştir.

Özel yaşamı

Gal 1968 yılında, on yedi yaşında İsrail Donanması'na girmiş daha sonra burada müzik kariyerine başlamıştır. 1971 yılında askerlik hizmetini tamamladıktan sonra üç kişiden oluşan "HaGashash HaHiver" grubundan Yisrael Poliakov ile evlenmiş beraberliği 1975 yılında boşanmayla sonuçlanmıştır.[2] Gal daha sonra gittiği New York'ta ikinci kez evliliğini yapsa da buda boşanmayla sonuçlanmıştır. İkinci evliliğinin bitiminde tekrar ülkesi İsrail'e dönen Gal 1990'da üçüncü evliliğini İsrail Kanal 1 Televizyonu programcısı Ori Cohen Aharonov ile yapmış çiftin 1991'de Leary adında bir kızları olmuştur. Gal'ın üçüncü son evliliği de 2002'de boşanmayla bitmiştir.

Müzik kariyeri

Gal müzik kariyerine İsrail Donanması'nın gösteri topluluğunda başladı.[3] İsrail Donanması (IDF)'den ayrıldıktan sonra ilk single çalışmasını World of Jacques Brel adıyla yayımladı. Matti Caspi, Ehud Manor ve Louis Lahav gibi isimlerle ortak çalışmalar yaptı. Chicago'daki Beit Lessin Tiyatrosu'nda sahne alan "Mama Morton" adlı tiyatro oyununda yer aldı. İsrail'de Kokhav Nolad adıyla yayınlanan yetenek yarışması (Bir Yıldız Doğuyor)'da jüri üyeliği yaptı.[3] Victor Hugo'nun romanından uyarlanan Alain Boublil'in sahneye koyduğu müzikali Les Miserables 'te gösterdiği performansla yıldızlaşmıştır.[4]

Gal'in ilk solo albümü Ohevet otcha yoter (Seni daha çok seviyorum) Matti Caspi ile ortak çalışma sonucunda ortaya çıkmıştır.[5]

Gal'in 2009'da çıkardığı Seeing the Years adlı albümünün çıkış çalışmalarından "Imazman," içinde geben; (ima = mom, zman = time, im hazman = over time) gibi sözlerle annesine ithaf edilmiş şarkı popüler parça Que Sera, Sera (Whatever Will Be, Will Be) kelimeleri ile başlayıp İspanyolca olarak devam etmektedir.[1]

Seslendirme çalışmaları

  • The Hunchback of Notre Dame (1996) - Esmeralda

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b "Sabra Sounds: Eric Berman, Riki Gal, and Yehudit Ravitz". 5 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2020. 
  2. ^ 11 Haziran 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde [https://web.archive.org/web/20160611060354/http://www.haaretz.com/news/hundreds-gather-to-remember-legendary-israeli-actor-poli-1.232263 arşivlendi. Hundreds gather to remember legendary Israeli actor, 'Poli', Haaretz]
  3. ^ a b "Riki Gal's blue period". 25 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2013. 
  4. ^ "Eldad Shrem biography, Yoav Kutner". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2020. 
  5. ^ "Matti Caspi, The Nineties". 25 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ariel Şaron</span> 11. İsrail başbakanı

Ariel Şaron, eski İsrail başbakanı. Ana Muhalefet Kadima Partisi'nin kurucusu ve ilk lideri ve tümgeneraldir.

<span class="mw-page-title-main">Yigal Amir</span>

Yigal Amir, 5. İsrail başbakanı İzak Rabin'e suikastı ile bilinen Yahudi aşırı sağcı tetikçi.

<span class="mw-page-title-main">Şimon Peres</span> 9. İsrail devlet başkanı

Şimon Peres, İsrailli siyasetçi ve İsrail Devleti'nin 9. Başkanı.

İkinci İntifada veya El Aksa İntifadası , Eylül 2000'den 2005 yılına kadar devam eden ikinci Filistin ayaklanmasıdır. İsrail ve Filistin arasındaki çatışmalar Şubat 2005 yılında Ariel Şaron ve Mahmud Abbas'ın katıldığı Sharm ek-Sheikh Zirvesi ile sona ermiş. Ayrıca Oslo Savaşı olarak da bilinir. Toplam ölü sayısı Filistin tarafında 3000 ve İsrail tarafında 1000 i buldu ve ayrıca 64 yabancı da hayatını ayaklanma sürecinde kaybetti. B’Tselem’in raporlarına göre, 30 Nisan 2008 tarihine kadar öldürülen Filistinlilerin 35.2% si ayaklanmalarda aktif bir şekilde rol aldı, 46.4% ü ayaklanmalara katılmadı ve 18.5% inin katılıp katılmadığı bilinmiyor. Yine B’Tselem raporlarına göre, İsrail tarafında ölenlerin 31.7% si güvenlik güçlerinden ve 68.3% ü sivillerdendi. Diğer yandan, İsrail Uluslararası Terörle Mücadele Enstitüsü’nün 2005 tarihli bir çalışmasına göre, Filistinliler arasında yaşamını kaybedenlerin çoğunluğu mücahitti. Enstitü, İsrailli şiddete başvuranların, 22% olduğu ve sivillerin, 78% olduğu sonucuna vardı. Bundan önceki Birinci İntifada 1987 ve 1993 yılları arasında gerçekleşti.

<span class="mw-page-title-main">Binyamin Netanyahu</span> 9. İsrail başbakanı

Binyamin "Bibi" Netanyahu (; İbranice: 

<span class="mw-page-title-main">Andrew (York dükü)</span> York Dükü

York Dükü Prens Andrew Birleşik Krallık Kralı III. Charles'ın kardeşi ve Kraliçe II. Elizabeth ve Prens Philip'in üçüncü çocukları ve ikinci oğludur.

<i>Haaretz</i> İsrailli günlük gazete

Haaretz veya tam ismiyle Hadashot Ha'aretz (חַדְשׁוֹת הָאָרֶץ‎, romanize: Ḥadshot Ha'aretz, lit. "vatan haberleri"), İsrail'in en eski günlük gazetesi olan gazetedir. 1919'da kurulan gazete, Berliner formatında İbranice ve İngilizce olarak yayım yapmaktadır. İnternet'te de her iki dilde yayını vardır. Kuzey Amerika'da ise haftalık olarak çıkarılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kudüs İbrani Üniversitesi</span> Kudüste üniversite

Kudüs İbrani Üniversitesi veya Yeruşalim İbrani Üniversitesi, İsrail'in Kudüs şehrinde bulunan ilk ve en eski üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">İsrail-Türkiye ilişkileri</span> ikili ilişkiler

Türkiye-İsrail ilişkileri, Türkiye ile İsrail’in, Türkiye’nin İsrail’i tanıdığı Mart 1949 tarihinden sonra kurdukları ikili ilişkilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Reuven Rivlin</span> 10. İsrail Cumhurbaşkanı

Reuven "Ruvi" Rivlin, İsrailli avukat, siyasetçi ve 2014-2021 yılları arasında İsrail Devleti'nin 10. Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Omri Casspi</span> İsrailli eski profesyonel basketbolcu

Omri Moshe Casspi, eskiden İsrail Basketbol Süper Ligi ve EuroLeague takımlarından Maccabi Tel Aviv forması giyen İsrailli eski profesyonel basketbolcudur. 6 ft 9 in boyundaki Casspi, genellikle kısa forvet olarak oynasa da gerektiği zaman uzun forvet olarak da oynayabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Yahudiliğin evliliğe bakış açısı</span>

Yahudilikte evlilik, Tanrı'nın müdahil olduğu bir Yahudi erkek ve bir Yahudi kadın arasında yapılan birleşme anlaşmasının belgelenmesidir. Evliliğin tek koşulu çocuk yapmak olmamasına rağmen bu emrin yerine getirilmesi beklenir. Esas merkezi odak kadın ile erkeğin ilişkisidir. Ruhani anlamda evlilik, kadın ile erkeğin ruhlarının bir bütün olmasıdır. Bu sebeple evlenmemiş adam "tam" sayılmaz çünkü ruhu henüz tamamlanmamıştır ve yarımdır.

<span class="mw-page-title-main">Gal Gadot</span> İsrailli oyuncu, yapımcı ve model

Gal Gadot Varsano, İsrailli oyuncu, yapımcı ve modeldir. 19 yaşında "Miss Israel" tacını giydi. İki yıl boyunca İsrail Savunma Kuvvetleri'nde zorunlu askerlik yaptı. Hızlı ve Öfkeli film serisinde canlandırdığı Gisele Yashar ve DC Comics filmlerinde canlandırdığı Wonder Woman karakteriyle tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gal Mekel</span>

Gal Mekel, Liga ACB takımlarından Unicaja Malaga forması giyen İsrailli millî profesyonel basketbolcudur. 1.91 boyundaki Mekel, Oyun kurucu pozisyonunda forma giymektedir. Ayrıca NBA'de forma giyen Omri Casspi'den sonraki ilk İsrailli basketbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">Aharon Appelfeld</span>

Aharon Appelfeld, Nazi Soykırımından kurtulmuş İsrailli romancı ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Lior Askhenazi</span>

Lior Ashkenazi, İsrailli tanınmış oyuncu.

İsrail Sineması, İsrail’in 1948 yılında kurulmasından itibaren yapılan film prodüksüyonlarına verilen isimdir. Birçok İsrailli filmini İbranice yapılmaktadır. İsrail, Akademi Ödülleri'nin Yabancı Dilde En İyi Film kategorisi için Orta Doğu’daki diğer ülkelerden daha fazla aday gösterilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Beni Gantz</span> İsrailli asker ve politikacı

Binyamin "Beni" Gantz, 2020'den itibaren İsrail Başbakanı yardımcısı olan ve Savunma Bakanı olarak görev yapan İsrailli politikacı ve eski asker.

<span class="mw-page-title-main">Uri Zohar</span>

Uri Zohar, Ortodoks hahamı olmak için sahne ve film çalışmalarını sonlandıran İsrailli haham, film yönetmeni, oyuncu, yazar ve komedyen.

<span class="mw-page-title-main">Amnon Rubinstein</span>

Amnon Rubinstein, İsrailli hukukçu, siyasetçi ve köşe yazarı.