İçeriğe atla

Riff

Bir riff, müzikte tekrarlanan bir akor ilerlemesi veya nakarattır (klasik müzikte ostinato figürü olarak da bilinir); bir müzik bestesinin temelini veya eşliğini oluşturan, genellikle ritim bölümü enstrümanları veya solo enstrüman tarafından çalınan bir kalıp veya melodidir.[1] Riffler en çok rock müzik, heavy metal müzik, Latin, funk ve caz, klasik müzikte bulunsa da ayrıca bazen Ravel'in Boléro'su gibi bir riff'e dayanır. Riffler, basit, akılda kalıcı ritmik bir figürü korna çalan bir tenor saksafon kadar basit veya Count Basie Orkestrası tarafından çalınan baş aranjmanlarındaki riff tabanlı varyasyonlar kadar karmaşık olabilir.

David Brackett (1999) riffleri "kısa melodik tümceler" olarak tanımlarken, Richard Middleton (1999)[2] riffleri "yapısal bir çerçeve oluşturmak için tekrarlanan kısa ritmik, melodik veya armonik figürler" olarak tanımlar. Rikky Rooksby şöyle diyor: "Bir riff, bir rock şarkısının enerjisinin ve heyecanının çoğuna odaklanan, genellikle gitarda düşük perdeli kısa, tekrarlanan, akılda kalan bir müzikal cümledir."[3]

BBC Radio 2, En İyi 100 Gitar Rifi listesini derlerken, bir riff'i "bir şarkının ana kancası" olarak tanımladı, genellikle şarkının başında ve "şarkıya kendine özgü sesini vererek şarkı boyunca tekrarlanıyor".[4]

Terimin kullanımı, riffing'in belirli bir konunun sözlü keşfi anlamına geldiği komediye kadar uzandı, böylece anlamı, bir solistin doğaçlama yaptığı tekrarlanan bir figürün orijinal caz anlamından uzaklaştırarak doğaçlamanın kendisini belirtmek için kullandı—tekil bir düşünceyi, fikri veya ilhamı bir parçaya veya rutine genişleterek bir konu üzerinde doğaçlama yapacağı gibi bir melodi veya ilerleme üzerinde doğaçlama yapmak.[5]

Kaynakça

  1. ^ New Harvard Dictionary of Music (1986) p. 708. Cambridge, MA: Harvard University Press.
  2. ^ Middleton, Richard (2002) [1990]. Studying Popular Music. Philadelphia: Open University Press. ISBN 0-335-15275-9. 
  3. ^ Rikky Rooksby (2002). Riffs: How to create and play great guitar riffs. San Francisco: Backbeat Books. ss. 6-7. ISBN 0-87930-710-2. 
  4. ^ BBC Radio 2 website 1 Mayıs 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  5. ^ "Definition of RIFF". www.merriam-webster.com (İngilizce). 21 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Eylül 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Swing (müzik)</span>

Swing 1930'lu yıllarda ortaya çıkan caz akımı. 20. yüzyılın en popüler caz hareketlerinden biri.

<span class="mw-page-title-main">Gitar</span> perdeli yaylı çalgı

Gitar, bazı istisnalar dışında genellikle perdeli ve tipik olarak altı veya on iki teli olan telli bir müzik aletidir. Genellikle çalan kişinin vücuduna düz bir şekilde tutulur ve baskın el ile telleri tıngırdatarak veya kopararak çalınırken, aynı anda diğer elin parmaklarıyla seçilen telleri perdelere bastırarak çalınır. Tellere vurmak için bir gitar penası da kullanılabilir. Gitarın sesi ya akustik olarak, gitar üzerindeki rezonanslı bir oyuk oda aracılığıyla ya da elektronik bir pikap ve bir amplifikatör ile güçlendirilerek yansıtılır.

<span class="mw-page-title-main">Bas gitar</span> enstrüman

Bas gitar, çoğunlukla dört teli olan ve kalın ses veren telli bir çalgıdır. Günümüz müziğinin vazgeçilmez enstrümanlarından biridir. Bas gitar yoğun olarak Rock, Metal, Caz, Blues, Funk, Punk ve R&B gibi müzik türlerinde kullanılır. İlk olarak Fender tarafından 1950'li yılların başlarında Fender Precision Bass modeliyle üretilmiştir.

Heavy metal, 1960'lı yılların sonlarında 1970'li yılların başlarında İngiltere ve ABD'de gelişen bir rock müzik türüdür. Kökenleri blues rock, psikedelik rock ve acid rock'a dayanan heavy metal grupları; kalın ve ağır bir ses, distortion, uzun gitar soloları ve yüksek ses gibi kendine özgü elementler geliştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Rock müzik</span> 1950lerde Amerika Birleşik Devletlerinde "rock and roll" olarak ortaya çıkan popüler müzik türü

Rock, 1950'lerde ABD'de "rock and roll" olarak doğan, 1960'larda ve sonrasında farklı tarzlara ayrılarak özellikle İngiltere ve ABD'de gelişen bir müzik türüdür. Kökleri 1940'ların ve 1950'lerin rock and roll'una dayanır. Rock and roll ise blues, rhythm and blues ve country müzikten yoğun biçimde esinlenmiştir. Rock müzik; electric blues ve folk, caz, klasik müzik gibi diğer müzik kaynaklarından da esinlenir.

Teknik death metal, ileri düzeyde teknik müzisyenliğin kullanıldığı, normal düzeyde melodik öğeler barındıran death metal alt türlerinden biridir. Tech Death olarak da bilinir ve progresif death metal ile yakın ilişki içindedir. Kompleks ritm ve rifler ile ölçünün sürekli değiştiği şarkı yapıları içerir. Caz, progresif rock ve klasik müzik yapılarını death metal ile etikleşime sokar ve ortaya beklenmedik, çalması zor ve teknik anlamda bilgi gerektiren yapıyı ortaya çıkartır. Şarkılar sert bir vokal ve onu tamamlayan sert gitar tonlarından oluşur.

Caz, ilk kez ABD'nin güney eyaletlerinde, 1900'lerin başında gelişmeye başlamış bir Afro-Amerikan müzik türüdür. 19. yüzyılın sonlarında ve 20. yüzyılın başlarında New Orleans, Louisiana'daki Afrikalı-Amerikalı topluluklarda ortaya çıktı. Caz müziği, mavi notalar, senkop, swing, çoklu ritim, atışma ve doğaçlama tekniklerini kullanır; Afrikalı-Amerikalı ve Batı müziği tekniklerinin harmanlanmasıdır. Bu müziğin dünya ile tanışması ise 1917 yılında Dixieland Jazz Band'in ilk plaklarının piyasaya çıkmasıyla olmuştur. 1920 ile 1930'larda popülerliğinin artmasıyla başta ABD olmak üzere tüm dünya genelinde Caz Çağı yaşanmıştır. Caz yalnızca geçmişte değil, bugün dahi çok sevilen ve ünü gün geçtikçe artan müzik türlerinden biridir. 1920'lerin Caz Çağı'ndan bu yana, geleneksel müzik ve popüler müzikte önemli bir müzikal ifade biçimi olarak kabul edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Flamenko</span> İspanyada bir dans ve müzik türü

Flamenko, akademik olmayan Avrupa müzik formlarından biri, Endülüs Halk Müziği ve bu müzik eşliğinde yapılan dansın adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan müziği</span>

Azerbaycan müziği, Kafkas, Orta Asya ve İran ağırlıklı etkileri görülür. Tar, kemençe, ut, bağlama, balaban, zurna, kaval, nağara, garmon, tütek, tef ve davul kullanılan başlıca müzik aletleridir.

Senfonik metal, metal müzikteki yoğun davul ve gitar kullanımı ile klasik batı müziğindeki senfonik çalgılar, koro ve bazı durumlarda tam bir senfoni orkestrası gibi öğeleri harmanlayan bir metal müzik alt dalıdır. Power metali anımsatan klavye kullanımı da senfonik metalde yaygındır. Senfonik metal gruplarında çoğunlukla konservatuvar eğitimi almış kadın vokaller öne çıkar. Bu nedenle bu türe opera metal veya operatik metal dendiği de olur. Zaman zaman, gotik metalin karakteristik bir özelliği olan brutal vokal de senfonik metalde ikinci vokal olarak kullanılır.

Progresif rock 1960'ların sonlarında ve 1970'lerin başlarında "ağırlıklı olarak Britanyalı grupların rock müziğini yeni sanatsal seviyelere çekme girişiminin" sonunda ortaya çıkmıştır.

Pop müzik, 1950'lerin ortalarında ABD ve İngiltere'de ortaya çıkmış bir popüler müzik türüdür. “Popüler müzik” ile “pop müzik” terimleri sıklıkla birbirinin yerine kullanılmasına rağmen, “popüler müzik” terimi popüler olan tüm müzikleri tanımlar ve pop müzik dışındaki türleri de kapsar. 1960'ların sonlarına dek “pop” ve rock" terimleri de sıklıkla birbirinin yerine kullanılıyordu, ancak zaman içinde bu türler birbirinden ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Monofonik</span>

Müzikte, monofoni, tipik olarak tek bir şarkıcı tarafından söylenen veya uyum veya akorlara eşlik etmeden tek bir enstrüman çalar tarafından çalınan, bir melodiden oluşan müzik yapısının en basitidir. Birçok türkü ve geleneksel şarkılar tek seslidir. Bir şarkıcı grubu birlikte aynı melodiyi birlikte aynı unisonda ya da oktavda kopyalanan aynı melodi notalarını söylerse, bir melodi de tek sesli olarak kabul edilir. Eğer bütün bir melodi iki veya daha fazla enstrüman tarafından çalınırsa veya mükemmel bir beşinci gibi sabit aralıklı bir koro tarafından söylenirse, aynı zamanda tek sesli olduğu da söylenir. Bir şarkının veya müzik parçasının müzik dokusu, eşlik eden bir kısım veya polifonik melodi hatları gibi değişken bileşenlerin kullanılıp kullanılmadığının değerlendirilmesiyle belirlenir.

Koladera Cabo Verde kökenli bir müzik türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Adult contemporary müzik</span>

Kuzey Amerika müziğinde adult contemporary müzik (AC), radyoda çalınan bir pop müzik türü olup 1960'ların vokal ve 1970'lerin soft rock türlerinden günümüzün duygusal balad ağırlıklı müziklerine kadar birçok türü içine alır. Çeşitli ölçülerde easy listening, pop, soul, rhythm and blues, quiet storm ve rock etkileri barındırır. 1960'lar ve 1970'lerdeki easy listening soft rock tarzının birtakım değişiklikler geçirmiş devamı olarak kabul edilir.

Müzikal anlamda hook, bir şarkıyı çekici hale getirmek ve "dinleyiciyi kulaktan yakalamak" için popüler müzikte kullanılan, genellikle kısa olan ifadelerdir. Terim özellikle rock, R&B, hip hop, dans ve pop tarzlarında kullanılır. Bu tarzdaki şarkılarda genellikle nakarat kısmında bulunur. Bir hook, hem melodik hem ritmik özellikler taşıyabilir ve zaman zaman müzikteki ana motifin bir parçası olabilir.

<i>Hatebreeder</i>

Hatebreeder, Fin melodik death metal grubu Children of Bodom'un ikinci stüdyo albümü. Albüm klasik müzik etkilerinin yanı sıra, hızlı riffleri ve kompleks solo stiliyle power metale yakınlık taşımaktadır. Ayrıca önceki kayıtlardan farklı olarak klavye daha ayrıntılı ve daha uzun sololarla bu albümde ön plana çıkmıştır. 2005'te "Deluxe Edition"ı yayınlanan albüm 2008'de yeniden yayınlanmıştır.

Müzikte ostinato, aynı müzikal ses içinde, genellikle aynı perdede sürekli olarak tekrarlanan motif veya ifadedir. En çok bilinen ostinato tabanlı parça, Ravel'ın Boléro'sudur.

<span class="mw-page-title-main">Gitar solosu</span>

Bir gitar solosu, klasik, elektro veya akustik bir gitarda çalınmak üzere önceden yazılmış melodik bir pasaj, enstrümantal bölüm veya tüm müzik parçasıdır. 20. ve 21. yüzyıl geleneksel müziklerinde ve blues, swing, caz, jazz fusion, rock ve metal gibi popüler müziklerde, gitar soloları genellikle virtüöz teknikleri ve çeşitli derecelerde doğaçlama içerir. Klasik gitarda gitar soloları genellikle nota ile yazılmış olan, oda müziği ve konçerto gibi klasik müzik formlarında da kullanılmaktadır.

Caz füzyonu, 1960'ların sonlarında müzisyenlerin caz armonisini ve doğaçlamayı rock müzik, funk ve ritim ve blues ile birleştirdiği bir müzik türüdür. Rock and roll'da popüler olan elektro gitarlar, amfiler ve klavyeler, özellikle rock and roll dinleyerek büyüyen caz müzisyenleri tarafından kullanılmaya başlandı.