İçeriğe atla

Riek Machar

Riek Machar

Riek Machar Teny (d. 1952), 2020'den beri Güney Sudan'ın Birinci cumhurbaşkanı yardımcısı olarak görev yapan Güney Sudanlı bir politikacıdır. Kartum Ünversitesi'nden makine mühendisi olarak mezun olduktan sonra 1984'yılında Bradford Üniversitesi'nde felsefe ve stratejik planlama doktorası yapmıştır.

Machar Emma McCune adlı bir İngiliz yardım işçisi ile evlendi. Eşi 1993 yılında Nairobi'de bir otomobil kazasında öldü ve o zamanlar hamileydi.

Riek Machar, John Garang'ın (1984) altında Sudan Halk Kurtuluş Ordusunun ilk üyelerinden biriydi. İkinci Sudan İç Savaşı'na katılmıştır. Machar 1997 yılında Hartum Barış Anlaşmasını imzaladı. Machar ve ekibi Hartum'da Ulusal İslami Cephesine katılmışlardır. Anlaşmanın imzalanmasından sonra Güney Sudan Savunma Kuvvetleri'nin (SSDF) (1997-2002) lideri oldu. Hartum Barış Anlaşması kâğıt üzerinde Machar'ı Sudan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı yaptı. Daha önce Güney Sudan Koordinasyon Konseyi Başkanlığı (7 Ağustos 1997 - 31 Ocak 2000) yapmıştır.

Riek Machar, 16 Aralık 2013 tarihinde bir başarısız darbesinin ardından Başkan Salva Kiir Mayardit tarafından suçlandı. Darbeye karışmaya inkâr etmiş olsa da isyancıları övmüştür. Günümüzde isyancı hareketin lideri olarak tasvir edilmektedir.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sudan</span> Doğu Afrikada bulunan bir ülke

Sudan, resmî adıyla Sudan Cumhuriyeti, Kuzey Doğu Afrika'da bir ülkedir. Başkenti Hartum, en yüksek nüfuslu şehri Omdurman'dır. Sudan kuzeyden Mısır, kuzey doğudan Kızıldeniz, doğudan Etiyopya ve Eritre, güneyden Güney Sudan, batıdan Orta Afrika Cumhuriyeti ve Çad, kuzey batıdan da Libya'yla çevrilidir. Yüz ölçümü bakımından Afrika'nın en büyük üçüncü ülkesidir. Nil, Sudan'ı Batı ve Doğu Sudan olmak üzere ikiye ayırır. Hartum'un Rafediye bölgesi yakınlarında Beyaz Nehir ile Mavi Nehir birleşir. Sudan'ın ortasından, dış ilişkilerinde kültürel, toplumsal ve ekonomik olarak büyük rol oynayan Nil Vadisi geçer.

<span class="mw-page-title-main">Celal Talabani</span> 6. Irak cumhurbaşkanı

Celal Talabani, Iraklı Kürt siyasetçi. 2005-2014 yılları arası Irak cumhurbaşkanı olarak görev almıştır. Irak'ın ilk Arap olmayan cumhurbaşkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Enver Sedat</span> 3. Mısır devlet başkanı

Muhammed Enver Sedat, Mısırlı asker, siyasetçi ve Mısır'ın üçüncü devlet başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ömer el-Beşir</span>

Ömer Hasan Ahmed el-Beşir, Sudanlı asker ve siyasetçi. 1989-2019 yılları arasında Sudan devlet başkanı ve Ulusal Kongre Partisi'nin lideri. 1989'da tuğgeneral rütbesiyle görev yaptığı Sudan ordusu kansız bir darbeyle hükûmeti devralmış, Ekim 1993'te cuntanın kendisini feshetmesinden sonra devlet başkanlığına getirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Güney Sudan</span> Orta Afrikada bulunan bir ülke

Güney Sudan, resmî adıyla Güney Sudan Cumhuriyeti, Yukarı Nil havzasında denize kıyısı olmayan bir Doğu Afrika ülkesidir. Doğuda Etiyopya, kuzeyde Sudan, batıda Orta Afrika Cumhuriyeti, güneybatıda Kongo Demokratik Cumhuriyeti, güneyde Uganda ve güneydoğuda Kenya ile komşudur.

<span class="mw-page-title-main">Blaise Compaoré</span> Burkina Faso devlet başkanı (1987-2014)

Blaise Compaoré (d. 3 Şubat 1951), bir darbe ile Cumhurbaşkanı Thomas Sankara devrilmesinden sonra 1987 yılından 31 Ekim 2014 yılında istifa edene kadar Burkina Faso'nun Cumhurbaşkanlığını yapmış bir politikacı. 14 Nisan 2011'de Cumhurbaşkanlığı Sarayını koruyan askerlerin konut tazminatının ödenmemesini protesto etmek için ağır ve hafif silahlarla ateş etmeye başlayan bir grup askerin protesto etmiş ve sarayda yaralanlar olmuştur. İsyan sonrasında Compaoré protestocular ve askerlerin istek ve taleplerini tatmin etmek amacıyla hükûmeti feshetti.

<span class="mw-page-title-main">Salva Kiir Mayardit</span> Güney Sudanın ilk devlet başkanı (2011–görevde)

Salva Kiir Mayardit, Güney Sudanlı asker, gerilla lideri ve siyasetçi. Mayardit, Afrika ülkesi Güney Sudan'ın 2011 yılında bağımsızlığını kazanması neticesinde ülkenin ilk devlet başkanı olarak bu makama çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">John Garang</span>

John Garang de Mabior, Güney Sudanlı siyasetçi ve isyancı lider. Garang, Afrika ülkesi Güney Sudan'ın henüz bağımsız olmadığı bir süreçte ülkenin hükûmet başkanı olarak 2005 yılında makama çıkmış, aynı yıl Sudan birinci başkan yardımcısı görevini de yürütmüştür.

Sudan Halk Kurtuluş Ordusu, Güney Sudan'da siyasi bir parti. Başlangıçta isyancı Sudan Halk Kurtuluş Ordusu tahmini olarak 180.000 asker gücü olarak bilinen askeri kanadı olan siyasi hareket olarak kuruldu. Sudan Halk Kurtuluş Ordusu İkinci Sudan İç Savaşı'nda Sudan hükûmetine karşı 1983 yılından 2005 yılına kadar savaşmıştır. 1989 yılında Ulusal Demokratik İttifak (NDA), ana muhalefet grubuna katıldı. 2005 yılı Ocak ayında Sudan hükûmeti ile Kapsamlı Barış Anlaşması imzalandı. Güney Sudan, 9 Temmuz 2011 tarihinde egemen bir devlet olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Nicolas Tiangaye</span>

Nicolas Tiangaye, 2013-2014 yıları arası Orta Afrika Cumhuriyeti Başbakanı olmuş bir Orta Afrikalı politikacı ve avukat. Daha önce 2003-2005 yılları arası Ulusal Geçici Konseyi Başkanı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Michel Djotodia</span>

Michel Am-Nondokro Djotodia, Orta Afrikalı politikacı ve Cumhurbaşkanı François Bozizé'nin devrilmesi sonrasında, 24 Mart 2013 - Ocak 2014 tarihleri arasında Orta Afrika Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı olmuş askeri lider. Aralık 2012 isyanında Séléka asi koalisyonunun lideri oldu; bir barış anlaşmasını takiben, Şubat 2013 yılında Milli Savunma Başbakan Birinci Yardımcısı olarak hükûmete atandı.

<span class="mw-page-title-main">Enrico Letta</span> İtalyan politikacı

Enrico Letta, Demokratik Parti başkan yardımcılığı yapmış, İtalya eski Başbakanı. Enrico Letta Marche'yi temsil etmektedir.

James Wani Igga Güney Sudan'ın devlet başkanı yardımcısı. Daha önce Ulusal Yasama Meclisi Başkanı oldu ve SPLM'nin genel sekreteriydi.

2016 Cuba çatışmaları, Güney Sudan'da devlet başkanı Salva Kiir Mayardit ile devlet başkan yardımcısı Riek Machar taraftarları arasında çıkan silahlı çatışmalar dizisi. Aynı zamanda Sudan Halk Kurtuluş Ordusu'nda birbirine rakip iki birimi temsil eden bu taraflar arasında çatışmalar 2013 yılında patlak verdi. 2015'nın Ağustos ayında taraflar arasında barış anlaşması imzalamalarına rağmen, özellikle 2016'nın Temmuz ayında çatışmalar yeniden başladı.

<span class="mw-page-title-main">Lahdar İbrahimi</span>

Lahdar İbrahimi, Cezayirli diplomat ve eski dışişleri bakanı.

<span class="mw-page-title-main">Güney Sudan-Hindistan ilişkileri</span>

Hindistan-Güney Sudan ilişkileri, Hindistan Cumhuriyeti ile Güney Sudan Cumhuriyeti arasındaki ikili ilişkileri ifade eder. Hindistan, Güney Sudan'ın bağımsız bir devlet olduğu gün 9 Temmuz 2011'de Güney Sudan'ı tanıdı. Hindistan Juba'da bir elçilik ve Güney Sudan da Yeni Delhi'de bir elçilik bulunduruyor.

<span class="mw-page-title-main">Sudan Cumhuriyeti (1956-1969)</span> Sudanın 1956-1969 arası tarihi

1 Ocak 1956'da Britanya-Mısır Sudanı, Sudan Cumhuriyeti olarak bağımsızlığını kazandı. Ancak 1955'ten önce İsmail el-Ezheri yönetimindeki hükûmet, Mısır ile birliği teşvik etmeyi umarak Sudan'ın kendi kaderini tayin etme yönündeki ilerlemesini geçici olarak durdurmuştu. Mısır yanlısı Ulusal Birlik Partisi'nin (UBP) 1953 parlamento seçimlerinde çoğunluğu kazanmasına rağmen, Ezheri, kamuoyunun böyle bir birliği istemediğini fark etti. "Nil Vadisi'nin birliğinin" en büyük sözcüsü olan Ezheri, bu nedenle UBP'nin duruşunu tersine çevirdi ve Sudan'ın bağımsızlığını destekledi. 19 Aralık 1955'te Ezheri'nin liderliğindeki Sudan parlamentosu oy birliğiyle 1 Ocak 1956'da yürürlüğe girecek olan bir bağımsızlık bildirgesini kabul etti. Ezheri, yabancı birliklerin geri çekilmesi çağrısında bulundu ve kondominyum yetkilerinin önceden bir plebisite sponsor olmasını istedi.

<span class="mw-page-title-main">Cafer Numeyri</span> Sudanlı asker, siyasetçi (1928-2009)

Cafer Muhammed en-Numeyri, 1969'dan 1985'e kadar Sudan Devlet Başkanı olarak görev yapmış Sudanlı politikacı.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Kongre Partisi (Sudan)</span> 1998-2019 arası Sudanı yöneten siyasi parti

Ulusal Kongre Partisi, kuruluşundan Sudan Devrimi'ne kadar Sudan'da iç politikaya egemen olan büyük bir siyasi partiydi.

<span class="mw-page-title-main">Sudan Demokratik Cumhuriyeti</span> Sudanın 1969-1985 arası tarihi

Sudan Demokratik Cumhuriyeti, 1969'dan 1985'e kadar Sudan'da hâkim olan devlettir.