İçeriğe atla

Rickettsia Helvetica

Rickettsia helvetica
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Üst âlem:Bacteria
Şube:Proteobacteria
Sınıf:Alphaproteobacteria
Takım:Rickettsiales
Familya:Rickettsiaceae
Cins:Rickettsia
Tür: R. helvetica
İkili adlandırma
Rickettsia helvetica
Beati et al. 1993[1]

Rickettsia helvetica,[2] Dermacentor reticulatus ve diğer kenelerde bulunan bir bakteri türüdür. İnsanlar için patojen olduğundan şüphelenilmektedir ancak kesin olarak ispatlanamamıştır.[3][4] İlk olarak 1979'da İsviçre'de Ixodes ricinus türü kenelerde keşfedilmiştir, 1993'te ilk defa izole edilmiştir.[1] Başlangıçta R. helvetica'nın insanlar ve hayvanlar için zararsız olduğu düşünülmesine rağmen, bazı vaka bildirimleri insanlarda nonspesifik bir ateşle seyreden bir hastalığa neden olduğunu göstermektedir.[3][4][5][6] 2010 yılındaki bir vaka raporunda ise kene kaynaklı bir R. helvetica menenjiti bildirilmektedir.[7]

Kaynakça

  1. ^ a b Beati L, Peter O, Burgdorfer W, Aeschlimann A, Raoult D. (1993). "Confirmation that Rickettsia helvetica sp. nov. is a distinct species of the spotted fever group of rickettsiae". Int J Syst Bacteriol. 43: 521-526. doi:10.1099/00207713-43-3-521. 
  2. ^ "Rickettsia helvetica". 6 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2021. 
  3. ^ a b Parola P., Davoust B., Raoult D. (2005). "Tick- and flea-borne rickettsial emerging zoonoses". Veterinary Research. 36 (3): 469-492. doi:10.1051/vetres:2005004. PMID 15845235. 
  4. ^ a b Walker D. H. (2007). "Rickettsiae and Rickettsial Infections: The Current State of Knowledge". Clinical Infectious Diseases. 45: S39-S44. doi:10.1086/518145. PMID 17582568. 
  5. ^ Dobler G., Wölfel R. (2009). "Typhus and other rickettsioses: Emerging infections in Germany". Deutsches Ärzteblatt International. 106 (20): 348-354. doi:10.3238/arztebl.2009.0348. PMC 2689634 $2. PMID 19547738. 
  6. ^ Fournier P. E., Grunnenberger F., Jaulhac B., Gastinger G., Raoult D. (2000). "Evidence of Rickettsia helvetica infection in humans, eastern France". Emerging Infectious Diseases. 6 (4): 389-392. doi:10.3201/eid0604.000412. PMC 2640907 $2. PMID 10905974. 
  7. ^ Nilsson K., Elfving K., Pahlson C. (2010). "Rickettsia helvetica in Patient with Meningitis, Sweden, 2006". Emerging Infectious Diseases. 16 (3): 490-492. doi:10.3201/eid1603.090184. PMC 3322002 $2. PMID 20202426. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Antibiyotik</span> bakteriyel enfeksiyonların tedavisinde ve önlenmesinde kullanılan ilaç

Antibiyotik, bakterilere karşı aktif olan bir tür antimikrobiyal maddedir. Bakteriyel enfeksiyonlarla savaşmak için en önemli antibakteriyel ajan türüdür ve antibiyotik ilaçlar bu tür enfeksiyonların tedavisinde ve önlenmesinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bakterileri öldürebilir ya da büyümelerini engelleyebilirler. Sınırlı sayıda antibiyotik de antiprotozoal aktiviteye sahiptir. Antibiyotikler soğuk algınlığı veya gribe neden olan virüsler gibi virüslere karşı etkili değildir; virüslerin büyümesini engelleyen ilaçlar antibiyotik yerine antiviral ilaçlar veya antiviraller olarak adlandırılır. Mantarlara karşı da etkili değildirler; mantarların büyümesini engelleyen ilaçlara antifungal ilaçlar denir.

<span class="mw-page-title-main">Kızamık</span> insanları etkileyen viral bir hastalık

Kızamık, kızamık virüsünün neden olduğu oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Belirtiler genellikle enfekte bir kişiye maruz kaldıktan 10-12 gün sonra gelişir ve 7-10 gün sürer. İlk belirtiler genellikle 40 °C'den yüksek ateş, öksürük, burun akıntısı ve iltihaplı gözlerdir. Semptomların başlamasından iki veya üç gün sonra ağız içinde Koplik lekeleri olarak bilinen küçük beyaz lekeler oluşabilir. Genellikle yüzde başlayan ve daha sonra vücudun geri kalanına yayılan kırmızı, düz bir döküntü tipik olarak semptomların başlamasından üç ile beş gün sonra başlar. Yaygın komplikasyonlar arasında ishal, orta kulak enfeksiyonu (%7) ve zatürre (%6) yer alır. Bunlar kısmen kızamığın neden olduğu bağışıklık sisteminin baskılanmasına bağlı olarak ortaya çıkar. Daha az yaygın olarak nöbetler, körlük veya beyin iltihabı meydana gelebilir. Diğer isimler arasında morbilli, rubeola, kırmızı kızamık ve İngiliz kızamığı bulunmaktadır. Alman kızamığı olarak da bilinen kızamıkçık ve roseola, birbiriyle ilgisi olmayan virüslerin neden olduğu farklı hastalıklardır.

<i>Legionella</i>

Legionella, lejyoner hastalığına sebep olan bakterilerin yer aldığı bakteri cinsidir. Legionellaceae familyası sadece Legionella cinsinden ibarettir ve bu cinse ait bugüne kadar bildirilmiş 62 tür bulunmaktadır. En iyi bilinen türü olan Legionella pneumophila, gram negatif, kokobasil formunda, optimum üreme sıcaklığı 20-42 °C olan bir bakteridir. Ribozomal RNA analizi çalışmaları Legionellaceae familyasının Gamma Proteobacteria şubesine dahil olduğunu göstermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Riketsiya</span>

Rickettsia, hareketsiz, gram negatif, spor oluşturmayan, yüksek pleomorfizm gösteren bir bakteri cinsidir. Kok, Basil veya ipliksi formda olabilirler. Rickettsia cinsi'ne, kene kaynaklı lekeli humma konusundaki çalışmalarından dolayı Howard Taylor Ricketts'in adı verilmiştir. Rickettsia tek bir cinsin ismi olmasına rağmen, "rikettsiya" veya "rikettsiyalar" terimleri genellikle Rickettsiales ordosunun tüm üyeleri için kullanılabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Epidemi</span> kısa sürede çok sayıda insanı etkileyen hastalığın hızla yayılması

Epidemi, bir bulaşıcı hastalığın, belirli bir popülasyondaki çok sayıda insana, kısa bir süre içinde hızla yayılmasıdır. Örneğin meningokok enfeksiyonlarında, iki hafta üst üste 100.000 kişide 15'ten yüksek vaka oranı epidemi olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Cinsel yolla bulaşan hastalık</span> insan cinsel davranışı yoluyla bulaşan enfeksiyon

Cinsel yolla bulaşan hastalık (CYBH) veya cinsel yolla bulaşan enfeksiyon (CYBE), daha eski adıyla zührevi hastalık, özellikle vajinal seks olmak üzere anal seks, oral seks, bazen de sürtünme yoluyla cinsel ilişkiyle bulaşabilen enfeksiyonların genel adıdır. CYBE'ler genellikle başlangıçta semptomlara neden olmadığından başkalarına bulaştırma riskleri fazladır. İngilizce literatürde Cinsel yolla bulaşan enfeksiyon terimi, semptomatik hastalığı olmayan vakaları da kapsadığından cinsel yolla bulaşan hastalık veya zührevi hastalık terimlerinin yerine tercih edilmektedir. CYBE'lerin belirti ve bulguları olarak vajinal akıntı, penis akıntısı, cinsel organların üzerinde veya çevresinde ülserler ve pelvik ağrı sayılabilir. Bazı CYBE'ler kısırlığa neden olabilmektedir.

<i>Bartonella henselae</i>

Bartonella henselae, kedi tırmığı hastalığı (bartonellosis) etkeni olan proteobakteri türüdür. Gram-negatif bir basildir. Dünyadaki en yaygın bakteri tiplerinden birisi olan Bartonella cinsinin üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Hantavirüs</span>

Hantavirüs, Bunyavirales takımının Hantaviridae ailesinden negatif anlamlı tek iplikçikli bir RNA virüsü cinsidir. Genellikle kemirgenleri etkileyen virüsler, bu canlılarda hastalığa neden olmamaktadır. Hantavirüslerin insanları enfekte etmesinden neredeyse tamamen kemirgen dışkısı sorumlu olup, insandan insana bulaşma Güney Amerika'da 2005 ve 2019 yıllarında Andes orthohantavirus adlı türde iki kez rapor edilmiştir.

Lagos yarasa virüsü Güney ve Merkezi Afrika'da görülen, memelilerde kuduz benzeri etkiler gösteren bir lyssavirus çeşididir. İlk olarak 1956 yılında Nijerya'nın Lagos Adasında meyve yarasalarında tespit edilmiştir . Yarasaların beyin numunelerinde kuduz virüsündekine benzer antikorlara rastlanmıştır ancak bu virüsün kuduz virüsüyle ilişkili başka bir virüs olduğu anlaşılımıştır. Bu kuduza benzer ilk virüs keşfi olmuştur. Bu vakte kadar kuduza neden olan tek bir ajanın olduğu sanılmaktaydı. İlk tanımlanmasından bu yana dört tane daha lyssavirus türü ve sayısız deneysel türler tanımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Afrika vahşi hayvan yemeği</span>

Afrika vahşi hayvan yemeği ya da bushmeat. Tropikal ormanlarda yemek bulmak için evcil olmayan memelilerin, sürüngenlerin, iki yaşamlıların ve kuşların avlanılmasıyla elde edilen et.

İnsan bulaşıcı hastalıkları, vaka ölüm oranları (CFR), yani bir hastalığa yakalanan ve bu hastalıktan ölen kişilerin oranı ile karakterize edilebilir. Bu oran, asemptomatik ve teşhis edilmemiş enfeksiyonlar da dahil olmak üzere, hastalığa neden olan bir etken tarafından enfekte edilen ve hastalıktan ölen kişilerin tahmini oranı olan enfeksiyon ölüm oranı (IFR) ile karıştırılmamalıdır. IFR, CFR'den daha yüksek olamaz ve genellikle çok daha düşüktür, ancak hesaplanması da çok daha zordur. Bu veriler en iyi şekilde tedavi edilen hastalara dayanmaktadır ve aksi belirtilmedikçe izole vakaları veya küçük salgınları hariç tutmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Herpes virüs ensefaliti</span>

Herpes virüs ensefaliti, herpes simpleks virüsüne bağlı ensefalittir.

<span class="mw-page-title-main">Temel çoğalma sayısı</span>

Epidemiyolojide, temel çoğalma sayısı veya temel üreme sayısı, , tüm bireylerin enfeksiyona duyarlı olduğu bir popülasyonda, bir vaka tarafından doğrudan oluşturulan beklenen vaka sayısı olarak düşünülebilir. Tanım, başka hiçbir bireyin enfekte olmadığı veya aşılanmadığı durumu açıklar. Avustralya Sağlık Bakanlığı'nınki gibi bazı tanımlar, "hastalığın bulaşmasına kasıtlı herhangi bir müdahalenin" olmadığı durumu da tanıma ekler. Temel çoğalma sayısı, etkili çoğaltma numarası ile karıştırılmamalıdır. , Etkili çoğaltma numarası, popülasyonun mevcut durumunda oluşan ve enfekte olmamış durumda olması gerekmeyen vakaların sayısıdır. Ayrıca şunu not etmek önemlidir: boyutsuz bir sayıdır ve zaman birimi, veya zamanın iki katına çıkması gibi birimlere sahip olan bir oran değildir.

<i>Campylobacter jejuni</i>

Campylobacter jejuni ( ) Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri'nde gıda zehirlenmesinin en yaygın nedenlerinden biridir. Vakaların büyük çoğunluğu, tanınan salgınların bir parçası olarak değil, izole olaylar olarak ortaya çıkar. Gıda Kaynaklı Hastalıklar Aktif Gözetim Ağı (FoodNet) aracılığıyla aktif gözetim, ABD'de her 100.000 kişi için her yıl yaklaşık 20 vakanın teşhis edildiğini gösterirken, daha pek çok vaka teşhis edilmemiş veya bildirilmemiştir. CDC, her yıl toplam 1,5 milyon enfeksiyon tahmin etmektedir. Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi 2018'de 246.571 vaka bildirdi ve Avrupa Birliği'nde yılda yaklaşık dokuz milyon insanda kampilobakteriyoz vakası tahmin etti.

1957-1958 Asya gribi pandemisi, güney Çin'deki Guizhou'da ortaya çıkan küresel bir influenza A virüsü alt tipi H2N2 salgınıydı. 1957-1958 pandemisinin neden olduğu ölüm sayısının dünya çapında 1 ila 4 milyon arasında olduğu tahmin ediliyor ve bu da salgını tarihin en ölümcül pandemilerinden biri yapıyor. On yıl sonrasında, yeniden sınıflandırılan H3N2 virali, Hong Kong grip pandemisine (1968–1969) neden oldu.

<span class="mw-page-title-main">2016 Angola ve KDC sarıhumma salgını</span>

20 Ocak 2016'da Angola sağlık bakanı, başkent Luanda'nın bir banliyösü olan Viana belediyesine bağlı Angola'da yaşayan Eritre ve Kongo vatandaşları arasında 23 sarıhumma vakası ve 7 ölüm bildirdi. İlk vakalar 5 Aralık 2015'ten itibaren Eritreli ziyaretçilerde rapor edilmiş ve Ocak ayında Senegal Dakar'daki Pasteur WHO referans laboratuvarı tarafından doğrulanmıştır. Salgın, hızla yayılabilen kentsel sarıhumma bulaşma döngüsü olarak sınıflandırıldı. Sarıhumma virüsünün türünün Angola'daki 1971 salgınında tanımlanan bir türle yakından ilişkili olduğuna dair bir ön bulgu, Ağustos 2016'da doğrulandı. ProMED-mail'den moderatörler, daha fazla yayılmayı önlemek için hemen bir aşı kampanyası başlatmanın önemini vurguladılar. CDC, 7 Nisan 2016'da salgını İzleme Seviyesi 2 olarak sınıflandırdı. DSÖ, orta düzeyde halk sağlığı sonuçları olan acil durum müdahale çerçevesinde bunu 2. derece bir olay olarak ilan etti.

<span class="mw-page-title-main">Aspergillus ustus</span>

.

Epidemiyolojide, vaka ölüm oranı (CFR) - veya daha doğrusu vaka ölüm riski - belirli bir hastalık teşhisi konulan ve sonunda bu hastalıktan ölen kişilerin oranıdır. Bir hastalığın ölüm oranından farkı, hastalığın başlangıcı ile ölüm arasındaki süreyi hesaba katmamasıdır. Genellikle yüzde olarak ifade edilir. Hastalık ölümcüllüğünün bir ölçüsünü temsil eder ve farklı tedavilerle oran değişebilir. Vaka ölüm oranı genellikle akut enfeksiyonlar gibi ayrı, sınırlı süreli durumlar için kullanılır.

Ters zoonoz veya Zooantroponoz veya antroponoz, insanlarda bulunan ve insan olmayan hayvanlara bulaşma yeteneğine sahip patojenlere denir.

Ebola aşıları, Ebola'yı önlemek için onaylanmış veya geliştirilmekte olan aşılardır. 2022 yılı itibarıyla yalnızca Zaire ebolavirüsüne karşı aşılar bulunmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri'nde onaylanan ilk aşı Aralık 2019'da rVSV-ZEBOV'du. Kivu Ebola salgınında yaygın olarak kullanılmıştı. 21. yüzyılın başlarında birçok aşı adayı, insan olmayan primatları üzerinden etkinlik gösterdi.