İçeriğe atla

Rick Dangerous

Rick Dangerous
GeliştiriciCore Design Bunu Vikiveri'de düzenleyin
YayımcıFirebird Software
YapımcıCore Desing
TasarımcıSimon Phipps
PlatformlarResmi

Acorn Archimedes, Amiga, Atari ST, Amstrad CPC, ZX Spectrum, Commodore 64, MS-DOS, iOS

Gayriresmi

Windows, Linux, Symbian, BeOS, QNX,
Çıkış1989
TürPlatform
ModTek oyunculu oyun Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Rick Dangerous, Core Design tarafından 1989'da piyasaya sürülen ve Acorn Archimedes, Amiga, Atari ST, Amstrad CPC, ZX Spectrum, Commodore 64, MS-DOS ve iOS[1] için geliştirilmiş bir platform oyunudur. Ayrıyeten oyunun iptal edilmiş resmi bir Symbian OS[2] sürümüde mevcuttur. (Daha sonra S60 ve UIQ için Xrick olarak geri döner[3])

Oyun 1989'da piyasaya sürüldüğünde MicroProse tarafından İngiltere'de Firebird Software etiketiyle ve Amerika'da MicroPlay etiketiyle yayınlandı. İspanya'da da Erbe Software tarafından yayınlandı.

1990'da Rick Dangerous 2 adlı bir devam oyunu olan oyun, eleştirmenlerden karışık eleştiriler aldı.

Hikaye

Rick Dangerous'un konusu büyük ölçüde Indiana Jones filmi Raiders of the Lost Ark'a dayanmaktadır. 1945'te geçen İngiliz ajan Rick Dangerous, kayıp Goolu kabilesini aramak için Amazon ormanına gider. Bu esnada uçağı ormana düşer ve Rick öfkeli Goolu kabilesinden kaçmak zorunda kalır. Oyun başladığında Rick kendini Indiana Jones filminden ünlü bir sahne olan yuvarlanan bir kayadan kaçan bir mağarada bulur.

Bir tabanca ve dinamitle donanmış olan Rick, üç seviyede daha düşmanlarla savaşmalı ve tuzaklardan kaçmalıdır. Oyunun ikinci seviyesi Mısır'da bulunan bir piramidin içinde geçiyor. Üçüncü seviyede Rick, yakalanan Müttefik askerlerini kurtarmak için Nazi kalesi Schwarzendumpf kalesine gitmeli. Kurtarılan askerler, ona Nazilerin Londra'ya bir füze saldırısı planladıklarını söyler. Bu nedenle, son seviyede Rick, gizli füze üssüne sızmak zorundadır.

Oynanış

Oyuncular, Rick ile zıplayabilir ve tırmanabilir, ayrıca silahı için sınırlı miktarda dinamit ve mühimmat taşıyabilir. Bu silahlar, Rick'in düşmanları ortadan kaldırmasının birincil yoludur. Ayrıyeten her bölümün belli yerlerinde mühimmatlarını yenileyebileceği bir erzak kutularıda bulunmaktadır. Oyun boyunca Rick'i öldürebilen tuzakların çoğu, oyuncunun avantajına olabilecek şekilde düşmanlarını da öldürebilir. Rick'in taşıdığı dinamit çubukları, genellikle belirli blokları patlatmak gibi bulmacaları çözmek için kullanılır (bazıları patlamaya doğru uçar, potansiyel olarak geri tepme sırasında Rick'i öldürür). Rick ayrıca düşmanları belli süreliğine durduran bir zıplama çubuğunada sahiptir.

Rick Dangerous'daki tuzakların çoğunda görünür bir uyarı yoktur, bu da oyuncunun oyundaki ilk ilerlemesinin deneme yanılmadan oluşabileceği anlamına gelir. Bu, bazı eleştirmenler tarafından eleştirildi.

Port

Rick Dangerous'un ilerleyen yıllarda daha yeni platformlara taşıyabilmek adına xrick adında oyunun orijinal IBM PC (x86 CPU) ve Atari ST (68k CPU) sürümlerinin dikkatli bir şekilde kırılması ve tersine mühendislik uygulanması ve ardından C'ye taşınmasıyla üretilen Rick Dangerous'un tam bir klonudur. SDL kütüphanesinin kullanımı sayesinde, Linux, Windows, BeOs, Amiga, QNX, Symbian vb. ve her türlü oyun konsolu, telefon ve cihazda oyun çalıştırılabilmiştir.[4]

Kaynakça

  1. ^ "Rick Dangerous". Metacritic (İngilizce). 10 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ocak 2023. 
  2. ^ "Magic Productions, Mobile games - Rick Dangerous". magicproductions.fr. 16 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ocak 2023. 
  3. ^ "Rick Dangerous ported to Symbian S60; Old Commodore 64 users rejoice!". web.archive.org. 19 Aralık 2011. 19 Aralık 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ocak 2023. 
  4. ^ "xrick". www.xrick.net. 10 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ocak 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İşletim sistemi</span> bilgisayar donanım kaynaklarını yöneten yazılım

İşletim sistemi ya da işletim dizgesi, bir bilgisayarın donanım kaynaklarını yöneten ve uygulama yazılımlarına hizmet sağlayan yazılımların bir bütünüdür. İşletim sistemleri, bilgisayarın donanımı ile uygulama yazılımları arasında bir köprü görevi görerek kullanıcıların sistemle etkileşim kurmasını sağlar. Öne çıkan örnekler arasında Microsoft Windows, macOS, GNU/Linux dağıtımları, Android ve iOS yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Commodore 64</span> 1982de tanıtılan 8 bit ev bilgisayarı

Commodore 64, tüm zamanların en çok satan kişisel bilgisayar modeli. Ocak 1982'de Commodore Business Machines tarafından ilk olarak tanıtıldı. İsmindeki 64, 64 kilobyte'lık RAM'inden gelmektedir. Genellikle C64 olarak ifade edilir ve bazen Commodore şirket logosuna benzetmek için C=64 olarak yazılır. CBM 64 ya da VIC-64 olarak da bilinir. Ağustos 1982'de 595$ fiyat ile piyasaya sunuldu. Fiyatı 1983'ün sonlarında 200$'a kadar indirildi. 64 KB RAM belleğiyle, ses ve görüntü performansıyla o zamanların IBM uyumlu bilgisayarlarına göre daha üstün bir sistem sunuyordu. Commodore 64'ün yaşam süresi boyunca toplamda yaklaşık olarak 17 milyon cihaz satıldı.

<span class="mw-page-title-main">Symbian (işletim sistemi)</span> mobil işletim sistemi

Symbian, Symbian Vakfı tarafından cep telefonları ve bilgisayarları gibi çeşitli taşınabilir iletişim aygıtları için geliştirilmiş ve 2000'li yıllarda yaygın olarak kullanılmış bir işletim sistemiydi. Symbian, başlangıçta Symbian Ltd tarafından 1997'de PDA'lar için kapalı kaynaklı bir işletim sistemi olarak geliştirildi. Symbian OS, Psion'un EPOC sisteminin soyundan geldi ve çoğunlukla ARM mimarisi işlemcileri üzerinde çalıştı, ancak Japonya da üretilen cihazlarda çoğunlukla Super-H mimarisine sahip cihazlarda kullnıldı ve yayınlanmamış bir x86 bağlantı noktasıda mevcuttu. Symbian, Nokia, Samsung, Motorola, Sony Ericsson gibi birçok büyük cep telefonu markası tarafından kullanılıyordu. Akıllı telefon endüstrisini kuran öncü olarak, akıllı telefonların sınırlı kullanımda olduğu, Android tarafından geçildiğinde, 2010'un sonuna kadar dünya çapında en popüler akıllı telefon işletim sistemiydi.

<span class="mw-page-title-main">Sensible Soccer</span>

Sensible Soccer, 1992 yılında Sensible Software adlı yazılım firması tarafından yayınlanan klasikleşmiş bir futbol oyunudur. Tüm dünyada yıllarca oynanmış ve uluslararası turnuvalar düzenlenmiştir. Aynı zamanda sıklıkla Sensi olarak bilinen, 1990'ların başında oldukça popüler olan ve hala bir kült olan futbol video oyun serisidir.

<span class="mw-page-title-main">P. P. Hammer and his Pneumatic Weapon</span>

P.P Hammer ya da tam adıyla P.P Hammer and his Pneumatic Weapon, bir platform/bulmaca oyunudur.

<span class="mw-page-title-main">N-Gage</span> 2002 tarihli Nokia telefonu

N-GAGE, Nokia tarafından çıkarılan bir telefon olup aynı zamanda elde taşınabilen bir oyun konsoludur. İşletim sistemi Symbian OS 6.1'dir. Kullandığı platform ise S60 v1.2'dir.

<span class="mw-page-title-main">Akıllı telefon</span> Mobil İletişim Cihazı

Akıllı telefon, cep telefonunun sağladığı klasik özelliklere, bilgisayar dünyasının bir ürünü olan PDA’lerin özelliklerinin de eklenmesiyle tasarlanan gelişmiş mobil iletişim cihazıdır. Akıllı telefonlarda mobil işletim sistemleri bulunur bu sayede birçok farklı amaç için daha aktif bir şekilde kullanılabilir ve neredeyse her iş için bir uygulama bulunabilir.

Ruby, nesneye yönelik, dinamik, reflektif ve esnek bir programlama dilidir. Ruby dili, Yukihiro Matsumoto tarafından Japonya'da tasarlanmaya ve geliştirilmeye başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Masaüstü bilgisayar</span>

Masaüstü bilgisayar, sabit bir konsol veya masa üzerine uygun yapıda tasarlanan kişisel bilgisayar türüdür. Bu bilgisayarlar çeşitli türlerde parçaların birleştirilmesiyle çok farklı biçimde oluşturulabilirler. Boyutları büyük ve ağır olması sebebiyle çevresel faktörlerden daha az zarar görürler. Diğer kişisel bilgisayarlara göre yüksek güç harcarlar ve daha az maliyete sahiptirler. Ayrıca performans olarak öndedirler ancak yavaş yavaş Dizüstü bilgisayarlar performansta da öne geçmeye başlamıştır lakin ısınma sorunu vardır. Günümüzde pek çok masaüstü bilgisayarın ayrı klavye, fare ve ekranı vardır.

Commando 1985 yılında Capcom piyasaya sürülen shoot 'em up tarzı arcade oyunudur. Oyunun yarattığı etki, kendisinden sonra yayınlanan bazı video oyunlarındada görülebilir.

Bu bir Yıldız Savaşları video oyunları listesidir. Film serisinin, fanları tarafından üretilmiş ve ücretsiz olarak dağıtılan birçok bilgisayar oyunu olmasına rağmen, bu liste sadece Lucasfilm lisansına sahip ya da bilgisayar oyunları yayımcısı LucasArts şirketi tarafından geliştirilmiş oyunları içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Motorola 6809</span>

Motorola 6809, Motorola'nın bazı 16 bit özelliklerine sahip 8 bitlik bir mikroişlemcisidir. Terry Ritter ve Joel Boney tarafından tasarlandı ve 1978'de tanıtıldı. Hem selefi Motorola 6800 hem de ilgili MOS Technology 6502'ye göre büyük bir ilerleme, TRS-80 Renkli Bilgisayar ve Dragon 32/64 ev bilgisayarlarında, Vectrex oyun sisteminde ve Star Wars dahil 1980'lerin başındaki atari makinelerinde kullanım buldu. Savunmacı, Robotron: 2084, Joust ve Gyruss. Fairlight CMI dijital ses iş istasyonunun Seri II'si ve Konami'nin Time Pilot '84 arcade oyununun her biri çift 6809 işlemci kullanır.

<i>Hugo video oyunları listesi</i> Vikimedya liste maddesi

Hugo serisi, kendi adını taşıyan interaktif bir televizyon oyun programından esinlenilerek oluşturulmuş çok sayıda video oyununu bünyesinde barındırmaktadır. Serinin Commodore 64, Amiga, Macintosh, Microsoft Windows, Game Boy, Game Boy Color, Game Boy Advance, PlayStation, PlayStation 2, Wii, Nintendo DS, iOS, Android, Windows Phone ve Java mobil cihazlar da dahil olmak üzere 15 platformda toplam 79 orijinal, 17 toplama oyunu bulunmaktadır. Bu oyunlar çoğunlukla platform öğeleri içeren mini oyun setlerinden oluşmaktadır. Serinin ilk oyunu 1991 yılında Commodore 64 ve Amiga platformları için piyasaya sürülen Skærmtrolden Hugo, son oyunu bir çevrimiçi slot oyunu olan Hugo Carts'dır.

Qwak, Jamie Woodhouse tarafından geliştirilen bir 2D bulmaca-platform oyunudur. İlk olarak 1989'da BBC Micro ve Acorn Electron için piyasaya sürüldü. Daha sonra oyun Amiga, Amiga CD32, Game Boy Advance, iOS, Mac OS, Symbian ve Windows için yayınlandı.

Crystal Castles, Atari, Inc. tarafından 1983 yılında piyasaya sürülen bir arcade oyunudur. Oyuncu, bazıları mücevherlerin peşinde olan düşmanlardan kaçarken, trimetrik projeksiyonlu işlenmiş kalelerde bulunan mücevherleri toplamak zorunda olan Bentley Bear'ı kontrol eder. Crystal Castles, süresiz olarak devam etmek, bir öldürme ekranında döngü yapmak veya bitirmek ve gelişmiş warp bölgeleri içermek yerine, bir sonu olan ilk atari aksiyon oyunlarından biridir.

Cosmic Causeway, Shaun Southern tarafından yazılan video oyunu Trailblazer'ın devamı niteliğindedir. Orijinal oyun bölünmüş ekranlı iki oyunculu bir moda sahipken, devam oyunu yalnızca tek oyunculudur. Ekran, ilerideki "yolun" tam ekran 3 boyutlu görünümüdür. Bir diğer önemli değişiklik de, gerekli simge seçilmişse oyuncunun baş aşağı dönebileceği tünellerin eklenmesidir.

The Great Giana Sisters Alman stüdyo Time Warp Productions tarafından geliştirilen ve Rainbow Arts tarafından yayınlanan 1987 platform oyunu. Oyunun ekranındaki müzik Chris Huelsbeck tarafından bestelenmiştir ve popüler bir Commodore 64 müziğidir. Oyun büyük ölçüde Nintendo'nun Super Mario Bros. (1985) oyununa dayanmaktadır, bu da oyunun üretiminin piyasaya sürüldükten kısa bir süre sonra durdurulmasına neden olmuştur, ancak oyun daha sonra bir dizi devam oyununa ilham vermiştir.

Archipelagos, Astral Software tarafından geliştirilen, Amiga, Atari ST ve MS-DOS'ta oynanabilen, 1989 yapımı birinci şahıs aksiyon ve strateji video oyunudur.

<i>Lemmings</i> video oyunu

Lemmings ilk olarak DMA Design tarafından geliştirilen ve 1991 yılında Psygnosis tarafından Amiga için yayınlanan ve daha sonra birçok başka platforma taşınan bir Bulmaca-strateji video oyunu'dur. Oyun Russell Kay, Mike Dailly ve David Jones tarafından programlanmış ve Dailly'nin Deluxe Paint ile deney yaparken oluşturduğu basit bir animasyondan esinlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Chuck Rock</span>

Chuck Rock, Core Design tarafından Atari ST ve Amiga bilgisayarları için geliştirilen ve yayınlanan 1991 yapımı bir platform video oyunu. Bunu 1992 yılında bir Commodore 64 portu ve 1994 yılında bir Amiga CD32 versiyonu takip etti. Oyun daha sonra Acorn Archimedes için Krisalis Software tarafından yayınlandı. Virgin Interactive oyunu Sega Mega Drive/Genesis, Master System ve Game Gear için yayımladı. Sony Imagesoft oyunu Sega Mega-CD, Super NES ve Game Boy için yayınladı.