İçeriğe atla

Richtersveld

Richtersveld Kültürel ve Botanik Bölgesi
UNESCO Dünya Mirası
Richtersved Botanik Bahçesi, Kuzey Kap
Konum Güney Afrika
KriterKültürel: iv, v
Referans1265
Tescil2007 (31. oturum)
BölgeAfrika

Richtersveld, dağlık bir çöl manzarası olup, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Kuzey Kap ilinin kuzey-batı köşesinde yer almaktadır. Düz, kumlu, kıyı ovalarından, volkanik kayalardan oluşan sarp keskin dağlara ve komşu Namibya ile sınır oluşturan Turuncu Nehir'in çağlayanlarına birçok doğal oluşumu kapsamaktadır. Bölgenin rakımı Cornellberg'de 1,377 metreye (4,518 ft) kadar ulaşmaktadır.

Güney Afrika'nın kuzeyindeki Namaqualand'da bulunan bu kurak alanda su neredeyse hiç bulunmamaktadır ve sadece en zor şartlarda yaşayabilen canlı türleri bu bölgede hayatta kalabilmektedir. Yine de, Richtersveld, bitki ve hayvan çeşitliliğinde dünyadaki tek Kurak Biyoçeşitlilik Sıcak Noktası olarak kabul edilmektedir.

Bölgenin bir kısmı kültürel değerlerinden dolayı UNESCO'nun Dünya Mirası listesinde yer almaktadır ve Güney Afrika'da doğa gezginleri arasında en çok sevilen yerlerden biridir. İlk bakışta kurak ve ıssız olmasına rağmen, daha yakından incelendiğinde, hayatta kalmak için özel olarak gelişim gerçekleştirmiş bir dizi eşsiz türden oluşan çöl yaşam biçimlerinin yaşama alanı olduğu ortaya çıkmaktadır.

Sıcaklık yaz aylarında 50 °C'yi (122 °F) aşabilir. Yağmur çok nadir görülür.

Alanın kuzey bölümü, bölgede hayvanlarını otlatmaya devam eden yerel topluluklarla 18 yıllık müzakereler yapıldıktan sonra 1991'de bir Milli Park ilan edildi. 1,624.45 kilometrekarelik (627.20 mi2) bir alana sahiptir.

Haziran 2007'de, Milli Park'ın hemen güneyindeki "Richtersveld Kültürel ve Botanik Bölgesi" UNESCO Dünya Mirası olarak ilan edildi.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Göreme Tarihî Millî Parkı</span>

Göreme Tarihî Millî Parkı, İç Anadolu bölgesinde, Nevşehir ili sınırları içerisinde yer alan Millî park idi. 1985 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alındı. 30 Ekim 1986'da Bakanlar Kurulu kararıyla millî park ilan edildi, 22 Ekim 2019 tarihinde millî park statüsünden çıkarıldı.

<span class="mw-page-title-main">Çizgili sırtlan</span> sırtlan türü

Çizgili sırtlan ya da Andık, sırtlangiller (Hyaenidae) familyasına ait, familyanın diğer üyelerinden daha küçük olan bir sırtlan türü. Yalnızca Afrika'da bulunan diğer sırtlan türlerinden farklı olarak bu tür Asya'da ve hatta Türkiye'de de yaşar.

<span class="mw-page-title-main">Bulunduğu ülkelere göre Dünya Mirasları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

2024 yılı sonu itibarıyla, 195 "Taraf Devlet"te 1.223 Dünya Mirası Alanı bulunmaktadır. 1,223 Dünya Mirası Alanının 952'si kültürel, 231'i doğal, 40'ı karma özelliktedir. Bu Dünya Mirası Alanlarının 49'u sınıraşırı alan olup, birden fazla ülke tarafından paylaşılmaktadır. Sınıraşırı alanları paylaşan toplam 72 ülke bulunmaktadır. Ülkeler Dünya Miras Komitesi tarafından Afrika, Arap Devletleri, Asya ve Pasifik, Avrupa ve Kuzey Amerika ve Latin Amerika ve Karayipler olmak üzere beş coğrafi bölgeye ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nahanni Millî Parkı</span>

Nahanni Millî Parkı, Kanada'nın Kuzeybatı Toprakları'nda bulunan bir millî parktır. Park 30.000 km² alan kaplar.

<span class="mw-page-title-main">Troya Tarihî Millî Parkı</span>

Troya Tarihî Millî Parkı, Türkiye'nin Çanakkale kentinde bulunan bir millî park.

<span class="mw-page-title-main">Petrified Forest Ulusal Parkı</span>

Petrified Forest Ulusal Parkı Amerika Birleşik Devletleri Arizona eyaletinin kuzeydoğusunda, Flagstaff şehri yakınlarında bulunan, Boyalı Çölü içine alan, 885 km² yüzölçümünü kapsayan, ABD Ulusal Park Hizmeti tarafından idare edilen bir millî park'tır.

<span class="mw-page-title-main">Namaqualand</span> Güney Afrika Cumhuriyeti ile Namibyanın belli bölümlerini kaplayan bölge

Namaquland, Afrika kıtasının güney kesiminde Güney Afrika Cumhuriyeti ile Namibya'nın belli bölümlerini kaplayan bölge.

<span class="mw-page-title-main">W Millî Parkı</span>

W Milli Parkı ya da W Bölgesel Parkı, Batı Afrika'da, Nijer Nehri'nde "W" şeklinde bir menderes çizen bir millî parktır. Park Nijer, Benin ve Burkina Faso'ya ait topraklar içinde yer almakta ve bu üç ülke tarafından yönetilmektedir. Bölgesel yönetim 2008 yılına kadar, AB tarafından finanse edilen ve ECOPAS Projesi tarafından desteklendi. Üç milli park W Sınıraşan Parkı adı altında yönetilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kahuzi-Biéga Millî Parkı</span>

Kahuzi-Biéga Milli Parkı, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nni doğusundaki Bukavu kasabası yakınlarında yer alan bir koruma alanıdır. Ruanda sınırı ile Kivu Gölü'nün batı kıyısında yer alır. 1970 yılında Belçikalı fotoğraf sanatçısı ve koruma uzmanı Adrien Deschryver tarafından kurulan park, adını sınırları içinde kalan iki sönmüş yanardağ olan Kahuz Dağı ve Biega Dağı'ndan almaktadır. 6.000 kilometre karelik bir alana sahip olan Kahuzi-Biéga, ülkenin en büyük ulusal parklarından biridir. Hem dağlık hem de ovalık arazilerinden oluşan bu bölge, IUCN Kırmızı Listesine göre nesli tükenme tehlikesi altında olan Doğu ova gorilinin nadir bulunan türlerinin son sığınaklarından biridir. Park, benzersiz yağmur ormanı yaşam alanı ve Doğu ova gorillerinin varlığı nedeniyle 1980 yılında UNESCO tarafından bir Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Comoé Millî Parkı</span>

Comoé Milli Parkı, Fildişi Sahili'nin kuzeydoğusundaki Zanzan ve Savanes Bölgelerinde yer alan bir biyosfer rezervi ve UNESCO Dünya Mirası alanıdır. 11.500 km2'lik alanı ile Batı Afrika'daki en büyük koruma alanı olup, nemli Gine savanından kuru Sudan bölgesine kadar uzanmaktadır. Bu iklimsel kuzey-güney geçişi, parkın çok zengin bir yaşam alanı ve canlı çeşitliliğine sahip olmasını sağlar. Bazı hayvan ve bitki türlerinin son örneklerine bölgedeki ormanlık, çalılık alanlarda rastlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Lopé Millî Parkı</span>

Lopé Milli Parkı, Gabon'da yer alan bir millî parktır. Arazisinin çoğunluğunun yağmur ormanı olmasına rağmen, parkın kuzeyinde, 15.000 yıl önce son Buz Çağı boyunca Orta Afrika'da oluşmuş olan çimen savanalarının son kalıntıları bulunur. 1946 yılında Lopé-Okanda Vahşi Yaşam Alanı kurulduğunda Gabon'un ilk korunan alanı oldu. 2007 yılında Lopé-Okanda peyzajı UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Atsinanana'daki Yağmur Ormanları</span>

Atsinanana'daki Yağmur Ormanları, Madagaskar'ın doğusundaki altı millî parkta yer alan 13 özel bölgeden oluşan bir Dünya Mirasıdır. Yağmur ormanları, 2007 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir. Dünya Mirası'nı oluşturan alanlar:

  1. Marojejy Ulusal Parkı
  2. Masoala Ulusal Parkı
  3. Zahamena Milli Parkı
  4. Ranomafana Ulusal Parkı
  5. Andringitra Milli Parkı
  6. Andohahela Ulusal Parkı
<span class="mw-page-title-main">Mana Havuzları Millî Parkı</span>

Mana Havuzları Milli Parkı Kuzey Zimbabve'deki 219.600 hektarlık bir yaban hayatı koruma alanı ve ulusal parktır. Zimbabve'nin Zambezi Nehri'nin alçaklarında bir bölge olup, her yağışlı mevsimden sonra sel sularının geniş bir göl alanına dönüştüğü bir bölgedir. Sular geri şekilde göller kurur ve Afrika'daki su arayan hayvanların en önemli toplanma arazilerden biri haline gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Umm ar-Rasas</span>

Umm ar-Rasas, Ürdün'ün merkezindeki Madaba Valiliğinin başkenti Madaba'nın 30 km güneydoğusunda yer almaktadır. Bir zamanlar yalnızca Kral Yolu ile erişilebilir durumda olan site Ürdün Çölü'ndeki yarı kurak step alanda bulunur. Yerleşim alanı, Yeremya Kitabında söz edilen Mephat'ın İncil'deki yerleşim bölgesi ile müttefiktir. Roma ordusu bölgeyi stratejik bir garnizon olarak kullandı ancak daha sonra Hristiyan ve İslam toplulukları bölgeyi yerleşim alanına çevirerek kullanmaya devam etti. 2004 yılında site UNESCO tarafından bir Dünya Mirası olarak ilan edildi ve arkeologlar tarafından Roma, Bizans ve Müslüman dönemlere ait kalıntıları nedeniyle önemli bir yer olarak değerlendirildi. Studium Biblicum Franciscanum, 1986'da bölgenin kuzey ucunda kazılar gerçekleştirdi; ancak alanın büyük bölümü toprak altından çıkarılamadı.

<span class="mw-page-title-main">Purnululu Millî Parkı</span>

Purnululu Milli Parkı, Batı Avustralya'nın Doğu Kimberley bölgesinde bulunan bir Dünya Mirası alanıdır. 239,723 hektarlık millî park Kununurra'nın yaklaşık 300 kilometre güneyinde yer almaktadır. Milli park, 2003 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Uvs Nuur Havzası</span>

Ubsunur Çukuru, Moğolistan ile Rusya'daki Tuva Cumhuriyeti sınırı arasında bulunan, adını, merkezinde yer alan sığ ve çok tuzlu bir göl olan Uvs Nuur Gölü'nden alan kırılgan dağ endorheik havzadır. Havzada birkaç küçük göl dağılmış durumdadır. Tannu-Ola ve Altay dağlık bölgelerinde bulunan yüksek arazilerin ve çukurların bileşiminin bir parçasıdır. Burada, dünyanın en kuzeyde yer alan çölü ile Kuzey Yarımküre'nin en güneydeki tundra bölgesi karşılaşmaktadır. Uvs Nuur Havzası, 2003 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Þingvellir</span>

Þingvellir, Thingvellir olarak İngilizceleştirilir, İzlanda'nın güneyindeki Bláskógabyggð belediyesinde, İzlanda'nın başkenti Reykjavik'in yaklaşık 40 km kuzeydoğusunda yer alan bir ulusal parktır. Þingvellir, tarihi, kültürel ve jeolojik önemi olan bir alandır ve İzlanda'nın en popüler turistik yerlerinden biridir. Park, Atlantik Ortası Sırtı'nın tepesini ve Kuzey Amerika ile Avrasya tektonik plakası arasındaki sınırda yer alan bir rift vadisinde yer almaktadır. Güneyinde İzlanda'nın en büyük doğal gölü olan Þingvallavatn bulunur. Öxará nehri, Þingvellir milli parkından geçer ve Almannagjá'da Öxarárfoss adlı bir şelale oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Himalaya Millî Parkı</span>

Hindistan'ın millî parklarından birisi olan Büyük Himalaya Millî Parkı (GHNP), Himaçhal Pradeş eyaletindeki Kullu bölgesinde yer almaktadır. Park 1984 yılında kurulmuş olup 1,500 ile 6,000 m arasında bir yükseklikte 1,171 km2'lik bir alana yayılmıştır. Büyük Himalaya Millî Parkı, yaklaşık 31 memeli, 181 kuş, 3 sürüngen, 9 amfibi, 11 halkalı solucan, 17 yumuşakça ve 127 böcek türünü içeren sayısız flora ve 375'ten fazla fauna türü için bir yaşam alanıdır. Bölge 1972 Yaban Hayatı Koruma Yasası'nın katı kuralları uyarınca korunmaktadır; dolayısıyla avcılık yasaktır.

<span class="mw-page-title-main">Altın-Emel Millî Parkı</span>

Altın-Emel Milli Parkı Kazakistan'da yer alan bir milli parktır. 1996 yılında kurulmuştur. Park, Kapchagai Gölü yakınındaki Ili Nehri ile Akdağ sıradağları arasında yaklaşık 4600 kilometrekarelik bir alanı kaplar ve çoğunlukla çöl ve kayalık araziden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Güney Afrika'daki Dünya Mirasları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirasları, 1972 yılında kabul edilen UNESCO Dünya Mirası Sözleşmesi'nde tanımlandığı üzere, kültürel veya doğal miras bakımından önem arz eden yerlerdir. Kültürel miras; anıtlar, yapı toplulukları ve sitleri kapsar. Doğal miras; doğal özellikler içeren fiziki veya biyolojik oluşumlar, jeolojik veya fizyografik oluşumlar ve bilim, korunma veya doğal güzellik açısından istisnai evrensel değeri olan doğal sitler ya da kesinlikle belirlenmiş doğal alanlar olarak tanımlanır. Güney Afrika, sözleşmeyi 10 Temmuz 1997'de kabul etmiştir. Güney Afrika'da 10 tane Dünya Miras Alanı vardır. 2 tane alan da Geçici Listede bulunmaktadır.