İçeriğe atla

Richard Weston

Richard Weston (1733 - 20 Ekim 1806) İngiliz botanikçi. Bitki bilim mahlası Weston'dur.[1]

Önemli eserleri

İlk büyük eseri "Tracts on Practical Agriculture and Gardening"'dir. 1769 yılında yayımlanmıştır ve bahçecilik ve bitki bilim üzerine İngiliz yazarların bir kataloğu idi. Botanicu Universalis ve Flora Anglicana adında iki küçük eserin yanı sıra Gentleman's Magazine'de makaleler yazdı. Ayrıca Leicester'ın tarihi ve edebiyatı üzerine eserler yayınladı.[2]

  • Tracts on Practical Agriculture and Gardening 1769
  • Botanicus Universalis et Hortulanus - 4 cilt 1770 - 1777
  • Flora Anglicana - 2 cilt 1775 ve 1780
  • The Gardener's and Planter's Calendar 1773, 2. baskı. 1778
  • The Gentleman's and Lady's Gardener 1774
  • The Gardener's Pocket Calendar 1774
  • Ellis's Gardener's Calendar 1774
  • The Nurseryman and Seedsman's Catalogue of Trees Shrubs, Plants and Seeds 1774
  • A New and Cheap Manure 1791
  • The Leicester Directory 1794

Kaynakça

  1. ^ "IPNI". 28 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2020. 
  2. ^ Lee, Sidney, (Ed.) (1899). "Weston, Richard (1733-1806)". Dictionary of National Biography. 60. Londra: Smith, Elder & Co. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Joseph Priestley</span> Fransız siyasetçi

Joseph Priestley FRS, İngiliz kimyager, doğa filozofu, ayrılıkçı ilahiyatçı, dilbilgisi uzmanı, çok konulu eğitimci ve liberal siyaset kuramcısıydı.

<span class="mw-page-title-main">Albertus Magnus</span> Alman aziz ve filozof

Albertus Magnus, Orta Çağ'da kendisine doktor üniversalis unvanı verilmiş olan 13. yüzyıl Alman skolastik filozofu ve tanrıbilimcisi. Albertus, Anselmus, Petrus Abelard, Saint Victor'dan Hugh, Petrus Lombard, Thomas Aquinas ve Duns Scotus en ünlü skolastikler arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Bitki</span> ökaryotik, ağaçlar, çiçekler, otlar, yosunlar ve benzeri organizmaları içinde bulunduran çok büyük bir canlılar alemi

Bitkiler, ağırlıklı olarak fotosentetik ökaryot canlılardır. Tarihsel olarak bitkiler alemi, algler ve mantarlar da dahil olmak üzere hayvan olmayan tüm canlıları kapsarken, günümüzde mevcut tüm tanımlamalar prokaryotları, mantarları ve bazı algleri hariç tutar. Tanımlamalardan birine göre: Çiçekli bitkiler, kozalaklı bitkiler ve diğer açık tohumlular, eğrelti otları ve benzerleri, boynuz otları, ciğer otları, kara yosunları ve yeşil algler hep birlikte Viridiplantae adı verilen kladı oluştururlar. Buna kırmızı ve esmer algler dahil değildir.

<span class="mw-page-title-main">Dîneverî</span> Kürt bilim insanı

Ebu Hanife Dinaverî veya sadece Dinaverî, 9. yüzyıl'da yaşamış, astronomi, botanik, metalürji, coğrafya, matematik, tarih ve Kürdoloji gibi pek çok alanlarda çalışmalarda bulunmuş Fars bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">Olof Swartz</span>

Olof Peter Swartz İsveçli bir botanikçi ve taksonomist. Pteridofit türler üzerine yaptığı çalışmaları ile bilinir. Bitki bilim mahlası Sw.'dir.

<span class="mw-page-title-main">Giovanni Antonio Scopoli</span> Avusturyalı hekim ve doğa bilimci

Giovanni Antonio Scopoli Avusturyalı hekim ve doğa bilimci. Biyografi yazarı Otto Guglia O'nu "ilk uluslararası Avrupalı" ve "Avusturya İmparatorluğu'nun Linnaeus'u " olarak tanımlamıştır. Bitki bilim mahlası Scop.'tur.

<span class="mw-page-title-main">Lucius Junius Moderatus Columella</span> Romalı bitki bilimci

Lucius Junius Moderatus Columella, 4-70 yılları arasında yaşamış İmparatorluk döneminin önde gelen bitki bilim yazarıdır. Özellikle De Re Rustica adlı eseri takip eden yazarlar tarafından sıklıkla referans gösterilmiştir. Ayrıca sadece ağaçları konu edinen De Arboribus’un da yazarıdır. De Re Rustica yapısı itibarıyla bir tarımcılık ve çiftçilik kitabıdır. Tıpkı Cato’nun Tarım Üzerine adlı eserinde olduğu gibi, De Re Rustica da iktisadi yönü ağır basan bir eserdir.

<span class="mw-page-title-main">John Lindley</span> İngiliz bitki bilimci ve orkidolog.

John Lindley İngiliz bitki bilimci ve orkidolog. Bitki bilim mahlası Lindl.'dir.

<span class="mw-page-title-main">Richard Anthony Salisbury</span> İngiliz bitki bilimci

Richard Anthony Salisbury, İngiliz botanikçi. Bitki bilim mahlası Salisb.'dir.

<span class="mw-page-title-main">Henry Crowe</span>

Henry Crowe İngiliz papaz ve ilk hayvan hakları yazarıydı.

Humphrey Primatt, İngiliz din adamı ve hayvan hakları yazarıydı. Primatt, "hayvan hakları kavramının geliştirilmesinde en önemli figürlerden biri" olarak tanımlanmıştır.

John Lawrence, hayvanlara etik muamelenin erken bir savunucusu olarak tanınan, politik ve tarımsal konularda yazılar yazan bir İngiliz yazardır.

Peter Hadland Davis Türkiye florası otoritesi İngiliz botanikçi. Bitki bilim mahlası P.H.Davis'tir.

<span class="mw-page-title-main">James Edward Smith</span>

James Edward Smith, Londra Linne Derneği'nin kurucusu İngiliz botanikçi. Bitki bilim mahlası Sm.'dir.

<span class="mw-page-title-main">William Jackson Hooker</span>

William Jackson Hooker, Kew Bahçeleri'nin ilk yöneticisi olan İngiliz botanikçi ve botanik illüstratörü. Ayrıca Kew Bahçeleri Herbaryumunu kurdu, bahçeler ile arboretumu genişletti. Bitki bilim mahlası Hook.'tur.

<span class="mw-page-title-main">Agustín Stahl</span> Porto Rikolu tıp doktoru ve bilim insanıdır (1842-1917)

Agustín Stahl, etnoloji, botanik ve zooloji alanlarında çeşitli ilgi alanlarına sahip Porto Rikolu bir tıp doktoru ve bilim insanıdır. Porto Riko'nun İspanya'dan bağımsızlığını savunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Arthur Young</span>

Arthur Young bir İngiliz tarım uzmanıdır. Kendisi bir çiftçi olarak fazla başarılı değildi, ancak bir yayıncı olarak bağlantıları ve faaliyetleri sayesinde, tarımsal iyileştirme ve geliştirme konusunda bir uzman haline gelerek önemli bir ün kazandı. 1789 Fransız Devrimi'nden sonra, Arthur Young'ın siyaset hakkındaki görüşleri de bilgili bir gözlemci olarak ağırlık kazandı ve kendisi zamanla İngiliz reformcularının önemli bir rakibi haline geldi. Young, en çok sosyal ve politik bir gözlemci olarak bilinmesine rağmen, tarım konusunda da önemli bir İngiliz yazar olarak kabul edilir. Ayrıca Tour in Ireland (1780) ve Travels in France (1792) adlı eserleri de geniş çapta okunarak Young'ın tanınırlığına katkıda bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Thomas Martyn</span>

Thomas Martyn, İngiliz botanikçi ve Cambridge Üniversitesi'nde Botanik Profesörü idi. Bazen aynı adı taşıyan konkolog ve böcek bilimci Thomas Martyn (zoolog) ile karıştırılır.

<span class="mw-page-title-main">Albert Howard</span>

Sir Albert Howard, İngiliz bir botanikçidir. Akademik geçmişi botanik olabilir. Hindistan'da çalışırken genellikle bir patolog olarak görülüyordu; kompost uygulamalarının değerinin sağlığında bir artış olduğuna dair tutarlı gözlemlerinin nedeni büyük olasılıkla buydu. Howard, Hindistan'ın sürdürülebilir tarım tekniklerini belgeleyen ve yayınlayan ilk Batılıydı. Hintli köylülerden ve topraklarında bulunan haşerelerden bir şeyler öğrenmek için hatırı sayılır bir zaman harcadıktan sonra, bu ikisini profesörü olarak adlandırdı. Erken dönem organik hareketin başlıca figürlerinden biriydi. İngilizce konuşulan dünyada pek çok kişi tarafından Rudolf Steiner ve Eve Balfour ile birlikte eski Hint organik tarım tekniklerinin en önemli savunucularından biri olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Otto Friedrich Müller</span> Danimarkalı biyolog

Otto Friedrich Müller, Otto Friedrich Mueller olarak da bilinen, Danimarkalı bir doğa bilimci ve bilimsel illüstratördür.