İçeriğe atla

Richard Wentworth (sanatçı)

Richard Wentworth CBE (d. 1947), Britanyalı sanatçı, küratör ve öğretmen.

Gündelik nesnelere ve sanayi alanı görüntülerine odaklandığı fotoğraf ve heykel çalışmaları ile tanınır.

Yaşamı

Wentworth -o zaman Yeni Zelanda'nın bir şehri olan- Samoa'da 1947'de doğdu. 1965'ten itibaren Kuzey Londra'daki Hornsey College of Art'ta okudu. Ardından Bill Woodrow ve Tony Cragg'le aynı dönemde Royal College of Art'ta öğrenim gördü.

Sanatçı, 1971-1987 yılları arasında Goldsmiths College'da ders verdi. 1980'lerde Londra'da birlikte sergiler açan bir grup sanatçının oluşturduğu, "New British Sculpture" adlı hareket içinde yer aldı. Çalışmalarının, 1988'de Londra'da birlikte sergi açmaya başlayan Young British Artists grubunun çalışmalarına da ilham verdiği iddia edilir.

2002'den itibaren Ruskin School of Art'ta (Oxford Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü) görev yaptı, bunun yanı sıra 2009-2011 arasında Royal College'de heykel bölümünün başkanlığını yürüttü.

Kettle's Yard'da gerçekleştirilen ve yaratıcı süreç ile toplu üretim ve tüketimciliğin getirdiği savurganlığı ortaya koyan Thinking Aloud sergisinin küratörlüğünü üstlendi. 2002'den 2010'a dek Ruskin School of Drawing and Fine Art ile Oxford Üniversitesi'nde 'Master of Drawing'; The Royal College of Art, Londra'da ise, bir yıl boyunca Heykel Bölümü başkanlığı görevlerini yürüttü.

New British Sculpture

Siege, 1983–1984, Tate Modern

Wentworth, minimalist ve kavramsal sanata ortak tepkileri ile tanımlanan New British Sculpture sanatçılarından biri olarak[1] farklı malzemeleri ve objeleri bir araya getiren çalışmalar yapmıştır. Shower adlı çalışmasında Wentworth, sıradan bir masaya küçük bir pervane ekleyerek, mobilyanın uçuşa geçmek üzere olduğu izlenimini yarattı. Elektrik ampulleri, "aydınlanma anının" sembolü olarak sıkça eserlerinde yer aldı 1995'te galerinin Lisson Gallery'nin tavanına bir telle asılmış halde duran birçok kitaptan oluşan Sahte Tavan isimli bir çalışmayı meydana getirdi. Bu çalışmanın bir benzerinin 2005 Eylül'ünde İstanbul Modern'deki Çekim Merkezi adlı sergi için üretmiş ve eser, İstanbul Modern kütüphanesi ile özdeşleşmiştir.[2] 200'de Winchester Katedralindeki katedralin inşası sırasında nasıl desteklenmiş olabileceğini konu alan Recall adlı çalışmayı üretti.

Sergileri

1996'da County Durham'daki River Tees'deki Marking the Parish Boundaries sergisi, Milli Piyango tarafından mali olarak desteklenen ilk halka açık sanat projesiydi.

2000'de Fischli & Weiss ve Gabriel Orozco ile birlikte Patricia Martín'in küratörlüğünü yaptığı ve Centro de la Imagen, Mexico City'de sergilenen "Aprendiendo menos"ta (daha az öğrenmek) çalıştı.[3]

Wentworth uzun yıllar Londra'nın Kings Cross bölgesinde yaşadı ve 2002'de An Area of Outstanding Unnatural Beauty projesi için üç aylığına bir tesisat malzemeleri dükkânını devralarak, burayı ziyaretçilerin bölgeyi keşfedecekleri ve bölgeyle sıkı bağlar kuracakları bir yer haline getirdi.

Temmuz 2009'da Lisson Gallery'nin, kendisinin ve Lisson'un müdürü Nicholas Logsdail'in kişisel koleksiyonlarından çok sayıda çalışmayı kapsayan yaz şovunun küratörlüğünü yaptı.[4]

Kişisel yaşamı

Richard Wentworth, markalama ve marka yönetimi şirketi Jane Wentworth Associates'in stratejik markalama danışmanı olan Jane Wentworth'le evlidir.

Sanat alanındaki hizmetlerinden dolayı 2011'de Britanya İmparatorluğu Nişanı'na (CBE) layık görüldü.[5]

Ayrıca bakınız

Referans ve notlar

  1. ^ "Interview with Richard Wentworth". The White Review (İngilizce). 28 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2024. 
  2. ^ Şimşek, Fatih. "İstanbul Modern Müzesi.docx". 6 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2024. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 27 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Eylül 2012. 
  4. ^ "Richard Wentworth Interviewed in ArtReview by Oliver Basciano". 24 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Eylül 2012. 
  5. ^ "No. 59647". The London Gazette (invalid |supp= (help)). 31 Aralık 2010. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">John Everett Millais</span>

Sir John Everett Millais, Kraliyet Akademisi Üyesi İngiliz ressam ve çizer. William Holman Hunt ve Dante Gabriel Rossetti ile birlikte Ön-Raffaeloculuk akımının kurucularındandır.

Alev Ebüzziya Siesbye, Türk heykeltıraş, seramik ve cam tasarımcısı.

Robert Morris, Amerikalı heykeltıraş, kavramsal sanatçı ve yazar. Donald Judd ile beraber Minimalizm'in önde gelen teorisyenlerinden biri kabul edilir. Ayrıca, performans sanatı, arazi sanatı ve süreç sanatının gelişmesinde önemli katkılarda bulunmuştur.

Sir Eduardo Luigi Paolozzi, İtalyan asıllı İskoç heykeltıraş ve sanatçıdır. Paolozzi uluslararası sanat dünyasında kendi görüşünü ve kendi yorumunu hiçbir ödün vermeden sanatında uygulamaya uğraş vermiştir. Hayalperestliği ve fantezi düşünüşüyle, bizim parçalanıp bölünmüş uygarlığımıza benzeyen, bu modern dünyaya nasıl uyabileceğimizi incelemeye çalışmıştır. Eserlerinin altındaki fikirlerin bibirleriyle daramatik olarak tezatlılığını göstererek bize hem ilham kaynağı olmakta ama aynı zamanda aklımızı karıştırmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Elisabeth Frink</span>

Elisabeth Jean Frink, İngiliz heykeltıraş ve tasbaskı yapımcı.

<span class="mw-page-title-main">Henry Moore</span> İngiliz heykeltıraş (1898–1986)

Henry Spencer Moore, İngiliz heykeltıraştır. Taş ve tunçtan yaptığı soyut ama organik biçimli yapıtlarıyla, 20. yüzyılın önde gelen sanatçılarından biri olmuştur. Dünya üzerinde çeşitli yerlerde kamuya açık olarak sergilenen soyut anıtsal bronz heykelleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Anthony Caro</span> İngiliz heykelci (1924-2013)

Anthony Alfred Caro, İngiliz soyut heykeltıraştır ve eserleri "bulunmuş" endüstriyel nesnelerden oluşan metal asambleleri ile karakterize edilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Haluk Akakçe</span>

Haluk Akakçe, Türk ressam ve iç mimar.

Rachel Whiteread İngiliz sanatçı. Daha çok alçıdan yapılmış heykelleri ile tanınmaktadır. Britanya İmparatorluğu Nişanı'na da sahip olan sanatçı aynı zamanda Turner Ödülü'nü ilk kez kazanan kadın sanatçıdır.

<span class="mw-page-title-main">Phillip King (sanatçı)</span>

Phillip King, Britanyalı heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">Tate Britain</span>

Tate Britain galerisi Büyük Britanya’nın başkenti Londra’da yer alan Britanya ulusal sanat eserlerinin sergilendiği bir müzedir. Bu sanat galerisi kamusal olarak idare edilen Tate Muzeler Kurumunun bir kısmı olup bu kuruma dahil olan diğer sanat galerileri şunlardir: Londra'da Tate Modern, Liverpool'da bulunan Tate Liverpool; güneybatı İngiltere'de Cornwall'da St. Ives kentinde bulunan Tate Saint Ives ve sanal alanda "online" bulunan Tate Online. "Tate Britain" Londra'da Thames Nehri yakınlarında Londra metrosunun "Pimlico" istasyonu yanında "Millbank" mevkiinde ve 2000'de Tate Modern sanat galerisi açılan kadar Britanya asıllı ve modern sanat galerisi olarak kullanılmış bir binada konumlanmıştır. "Tate" Müzeler Kurumunin en eski kısmı olup 1897'de "Britanya Güzel Sanatlari Millî Galerisi " adıyla açılmıştır ve sonradan bu galerinin hamii olan Sır Henry Tate anısına "Tate Galerisi" olarak isimlendirilmiştir. Ünlü Britanyalı ressam olan J.M.W. Turner (1775-1851) tarafından ülkeye miras bırakılan eserleri sergilemesi dolayısıyla çok ün kazanmıştır.

Lynn Chadwick (d. 24 Kasim 1914, Londra - o. 25 Nisan 2003 Lypiatt Park, Stroud, Gloucestershire, Britanyalı heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">Alex Katz</span> Amerikalı ressam

Alex Katz Pop art akımı içinde yer alan Amerikalı figüratif ressam. uluslararası birçok sanat galerisinde yer alan, resim, heykel ve baskılarıyla ünlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Joshua Reynolds</span>

Sir Joshua Reynolds FRS, 18. yüzyıl'da yaşamış İngiliz ressam, portre çizme konusunda uzmanlaşmıştır. Royal Academy'nin kurucusu ve ilk başkanıdır.

Canan Tolon, Türk,ressam, enstalasyon sanatçısı.

Sonia Dawn Boyce, Britanya İmparatorluk Nişanı sahibi, Londra Kraliyet Sanat Akademi üyesi (1962-). Londra'da yaşayan ve çalışan bir İngiliz Afro-Karayip sanatçı. Middlesex Üniversitesinde profesör ve Londra Sanat Üniversitesi'nde Siyahi Sanat ve Tasarım Profesörüdür. Boyce'un araştırma alanları, sanatı toplumsal bir uygulama olarak keşfetmek ve bu çalışma alanından kaynaklanan eleştirel ve bağlamsal tartışmalardır. İşbirlikçi çalışmaya önem veren Boyce, 1990 yılından beri diğer sanatçılarla yakın çalışmalar içindedir, sıklıkla işbirlikçileri adına doğaçlama ve spontane performansçı eylemler içermektedir. Boyce'un çalışması, çizim, basım, fotoğraf, video ve ses gibi çeşitli medya çeşitleri içerir. Sanatı ses ve bellek arasındaki boşlukları, uzayın dinamiklerini ve izleyicinin dahil edilmesini araştırır. Boyce, bugüne kadar İngiltere çapında birçok sanat kolejinde otuz yıldan fazla Güzel Sanatlar stüdyo uygulamaları öğretti.

<span class="mw-page-title-main">İrfan Önürmen</span> Türk ressam

İrfan Önürmen Türk çağdaş sanatçı ve ressam.

Genç İngiliz Sanatçılar veya YBA'lar aynı zamanda Brit ve Britart olarak da anılırlar. İlk kez 1988'de Londra'da birlikte sergi açmaya başlayan serbest bir görsel sanatçılar grubudur. İlk nesil YBA sanatçılarının çoğu, 1980'lerin sonlarında Goldsmiths'teki BA Güzel Sanatlar kursundan mezun olurken, ikinci nesil çoğunlukla Royal College of Art'tan mezun oldu.

<i>Maman</i> (heykel) Louise Bourgeoisin heykeli

Maman, sanatçı Louise Bourgeois tarafından yapılan bronz, paslanmaz çelik ve mermer bir heykelidir. Bir örümceği betimleyen heykel, 927 x 891 x 1024 cm boyutlarıyla dünyanın en büyük heykellerinden biridir. 32 mermer yumurta içeren bir kese içerir ve karın ve göğüs kafesi nervürlü bronzdan yapılmıştır.

Sahte Tavan, bit pazarlarından alınmış kitapların saydam iplerle tavandan aşağı sarkıtılması ile oluşturulan, Britanyalı küratör Richart Wentworth'e ait bir yerleştirmedir.