İçeriğe atla

Richard Rogers

Richard Rogers
Doğum23 Temmuz 1933
Floransa, İtalya
Ölüm18 Aralık 2021 (88 yaşında)
Londra, İngiltere
Milliyetİtalyan
MeslekMimar

Richard Rogers (23 Temmuz 1933 – 18 Aralık 2021), İtalyan mimardır.

Londra'da Architectural Association School Üniversitesinde mimarlik okumaya kabul edildi. Richard Rogers ve onun ilk karisi Sue Norman ve Norman Foster (arti karisi Wendy Foster) ile Team 4 kurarak birlikte çalıştılar. O sıralar küçük dalgalar yaratmaktaydılar. Birkaç modaya uygun ev yapmışlardı ve bugün kaybolmuş olan Swindon'daki ilk modern İngiliz high-tech binası olan fabrikayı tasarlamak üzereydiler. 1970'te Rogers, İtalyan mimar Renzo Piano ile ortaklık kurdu. Paris'teki Pompidou Center'ı birlikte yaptılar. Onun tasarımları, estetik bir yaklaşımla, teknolojiyi kullanarak klasik geçmişi reddeder. Sosyal ve ekolojik sorunların çözülmesinin denenmesi gerektiğini savunur. Rogers, fonksiyonalist bir yaklaşımla, bina içinde fonksiyona önem verir. Onun yeni tasarımları early Modernists geri dönüş olarak kabul edilir.

Bazı projeleri

  • 88 Wood Street, at London, England, 1993 to 2001.
  • Centre Pompidou, at Paris, France, 1972 to 1976.
  • INMOS Factory, at Newport, South Wales, 1980 to 1982.
  • Lloyds Building, at London, England, 1979 to 1984.
  • Millenium Dome, at London, England, 1999.
  • PA Technology Center, at Princeton, New Jersey, 1982.
  • PA Technology Center UK, at Hertfordshire, England, 1975 to 1983.
  • Palais des Droits de l'Homme, at Strasbourg, France, 1989 to 1995

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Renzo Piano</span> İtalyan mimar (1937)

Renzo Piano, İtalyan mimar.

<span class="mw-page-title-main">Mikroişlemci</span> ana işlem biriminin fonksiyonlarını tek bir yarı iletken tümdevrede birleştiren programlanabilir sayısal elektronik bileşen

Mikroişlemci, işlemci olarak da bilinen, merkezî işlem biriminin (CPU) fonksiyonlarını tek bir yarı iletken tüm devrede (IC) birleştiren programlanabilir bir sayısal elektronik bileşendir.

<span class="mw-page-title-main">Valéry Giscard d'Estaing</span> 20. Fransa cumhurbaşkanı

Valéry Marie René Giscard d'Estaing

<span class="mw-page-title-main">Fransa mimarisi</span>

Fransız mimarisi veya Fransa mimarisi, Fransız ve yabancı asıllı mimarların Fransa Cumhuriyeti coğrafi sınırları içinde tasarladığı veya inşa ettiği mimari eserlere verilen genel isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda Fransa</span>

Fransa, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk kez 1956 yılında, France Télévisions isimli kamusal yayın kuruluşunun Avrupa Yayın Birliği'nin aktif bir üyesi olmasının ardından katılmıştır. Fransa, Almanya, Belçika, Hollanda, İsviçre, İtalya ve Lüksemburg ile birlikte yarışmaya ilk katılan yedi ülkeden birisi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Luis Fernández</span> Fransız futbolcu ve futbol menajeri (d. 1959)

Luis Fernández, İspanyol asıllı Fransız eski millî futbolcudur. 1993 yılında futbolu bıraktıktan sonra, teknik direktör, TV spikeri ve radyoda çalışmıştır. Aynı zamanda Radio Monte-Carlo'da Luis Attaque adındaki kendi programını sunmaktadır.

Santiago Calatrava Valls uluslararası üne ve ödüllere sahip Valencia doğumlu İspanyol mimar, inşaat mühendisi, heykeltıraş ve ressamdır. Dünyanın önde gelen mimarlarından birisi olup Zürih, Paris ve Valencia’da ofisleri vardır.

Christian de Portzamparc Fransız bir mimar ve şehir plancısıdır. 1970 yılında Paris’te yer alan École Nationale des Beaux Arts’dan mezun olduğundan beri mimarlık mesleğini sürdürmektedir. Tasarımlarında bulunduğu ortama, şehre ve çevreye hassasiyet göstermesi Christian de Portzamparc’ın önemli mimari özelliklerinden birisidir. 1994 yılında Pritzker Mimarlık Ödülü’nü kazandı.

Philip Cortelyou Johnson, dünyaca ünlü Amerikalı bir mimardır. Son derece kalın ve yuvarlak gözlükleri ile Amerikan mimarlık camiasındaki en tanınmış kişilerin başında gelmektedir.

Richard Meier, yapılarını rasyonel tarzda ve ağırlıklı olarak beyaz cepheler ile tasarlayan Amerikalı bir mimar.

<span class="mw-page-title-main">Lloyd Binası</span> Londradaki One Lime Streette bir iş merkezi

Lloyd Binası veya İçi Dışarıda Bina sigorta şirketi olan Lloyd's of London'un genel merkez binasıdır. Bina Birleşik Krallık'ın başkenti Londra'daki One Lime Street'te yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">II. Philippe</span> Fransa kralı (1165-1223)

II. Philippe Augustus, 1180 yılından ölümüne kadar Fransa Kralı idi. Kendisini "Fransa Kralı" olarak tanımlayan ilk Fransız hükümdarıdır. VII. Louis ve üçüncü karısı Adèle de Champagne'nin oğludur. Babasının hayatının geç dönemlerinde dünyaya gelen ilk erkek çocuk olduğu için kendisinde Dieudonné lakabı verilmiştir. "Augustus "(Latince : "görkemli", "büyük" veya "saygıdeğer) lakabı ise Fransa'nın kraliyet topraklarını bu kadar dikkat çekici bir şekilde genişlettiği için tarihçi Rigord tarafından verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Aversa</span> İtalyanın Campania bölgesinde, Caserta iline bağlı ilçe (komün)

Aversa, gūney İtalya'da Campania Bölgesi'nde, Caserta iline bağlı ve Napoli şehrinin merkezinin 15 km kuzeyinde bulunan bir kent ve bir komün. Şehir İtalya'daki önemli tarım ovalarının birinin (Terra Lavoro ortasında bulunur. Şehrin önemli tarım ürünleri "Aversa şarabı" olarak ismi korunmalı kaliteli şarap ve manda sütünden yapılmış "mozzarella" peyniridir. Aversa "Seconda üniversità değli studi di Napoli mimarı ve mühendislik fakültesi yerleşkelerinin bulunduğu bir kültür merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Norman Ramsey</span> Amerikalı fizikçi (1915 – 2011)

Norman Foster Ramsey, Jr, Amerikalı fizikçi. 1947 yılından beri Harvard Üniversitesi'nde fizik profesörlüğü görevini yürütmektedir. Ramsey, aynı zamanda NATO ve ABD Atom Enerjisi Komisyonu gibi devlet ve uluslararası kuruluşlar ile çeşitli görevlerde bulunmuştur. Kendisinin atom saatleri yapımında önemli çalışmaları vardır. 1989 Nobel Ödülü'ne layık görüldü. Ödülü Hans G. Dehmelt ve Wolfgang Paul ile paylaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Palladyanizm</span> İtalyan mimar Palladionun yapıtlarına dayanan ve XVIII. yüzyılda İngiltere ve İtalyada etkili olan sanat akımı

Palladyanizm Avrupa'da beliren, ismini Venedikli mimar Andrea Palladio'dan (1508–1580) alan ve onun yaptığı tasarımları örnek gösteren mimari tarzdır. Bugün palladyan mimari olarak bilinen akım, Palladio'nun orijinal kavramlarının evrimleşmesi sonucu ortaya çıktı. Palladio'nun eserleri genel olarak vurgulu bir simetri, pespektif ile Antik Yunan ve Antik Roma'dan ilham alan antik klasik tapınak mimarisinden izler taşır. 17. yüzyıldan itibaren Palladio'nun bu yorumlaması, Palladyanizm denilen bir tarza evrildi. Bu akım 18. yüzyıla kadar gelişimini sürdürdü.

<span class="mw-page-title-main">William P. Rogers</span> Amerikalı siyasetçi (1913 – 2001)

William Pierce Rogers Amerikalı bir politikacı, diplomat ve avukat. Başkan Dwight D. Eisenhower döneminde Amerika Birleşik Devletleri Başsavcısı ayrıca Başkan Richard Nixon döneminde ise Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı olarak görev yaptı. Rogers, Nixon'ın yakın bir dostu olmasına rağmen, Ulusal Güvenlik Danışmanı Henry Kissinger, Rogers'ı geride bıraktı ve sonunda Dışişleri Bakanı olarak onun yerini aldı. Rogers, Dwight D. Eisenhower kabinesinin hayatta kalan son üyesiydi.

Lüksemburglu Anne olarak da bilinen Bohemyalı Anne, Kral II. Richard'ın ilk karısı olarak İngiltere Kraliçesi idi. Lüksemburg Hanedanı'nın bir üyesi, Kutsal Roma İmparatoru ve Bohemya Kralı IV. Karl ile Pomeranyalı Elizabeth'in en büyük kızıydı. 28 yaşında ölümünün vebadan kaynaklandığına inanılıyordu.

Neo-fütürizm sanat, tasarım ve mimaride 20. yüzyılın sonları ile 21. yüzyılın başlarına ait bir harekettir.

<span class="mw-page-title-main">Montemaggiore Muharebesi</span> İtalyada 1041de muharebe

Montemaggiore Muharebesi, 4 Mayıs 1041'de, Bizans İtalya'sında Cannae yakınlarındaki Ofanto nehrinde, Lombard - Norman isyancı kuvvetleri ile Bizans İmparatorluğu arasında yapılmıştır. Norman Guillaume de Hauteville, İtalya'nın Bizans Katepanı Mihail Dokeianos'a karşı daha büyük bir isyanın parçası olan saldırıya öncülük etmiştir. Muharebede ağır kayıplar veren Bizanslılar sonunda mağlup olmuş ve geri kalan kuvvetler Bari'ye çekilmiştir. Muharebe sonucunda Dokeianos değiştirilmiş ve Sicilya'ya nakledilmiştir. Zafer, Normanlar'a artan miktarda kaynak sağlamanın yanı sıra isyana katılan şövalyelerin ayakta kalmasını sağlamıştır.