İçeriğe atla

Richard Lower

Richard Lower
Doğum1631
Tremeer House, Bodmin, Cornwall
Ölüm7 Ocak 1691 (60 yaşında)
Covent Garden, London
Mezun olduğu okul(lar)Christ Church, Oxford
Tanınma nedeniNöroanatomi ve transfüzyon çalışmaları
Kariyeri
DalıTıp
Doktora
danışmanı
Thomas Willis

İngiliz bilim adamı Richard Lower (d. 1631 - ö. 1691) kardiyorespiratuar fizyolojinin öncülerinden sayılmaktadır.[1] Çalışmaları ile akciğer fizyolojisinin aydınlatılmasında önemli bir yere sahip olmuştur. Yine tıp tarihinin önemli isimlerinden ve beyinde yer alan Willis poligonunun tarifleyicisi Thomas Willis’in öğrencisidir.

Hayatı ve çalışmaları

Dolaşım sistemi konusundaki önemli kitabı “Tractatus de corde” 1669 yılında yayınlanmıştır. Bu kitabında 1628 yılında Harvey’in yayınladığı ve önemli bir fizyoloji eseri olan “De motu cordis”e önemli atıflar vardır. Kitap dört bölümden oluşmaktadır;

  1. Kalbin yapısı ve yeri
  2. Kalbin hareketleri
  3. Kanın hareketi ve ısısı.
  4. Bir hayvandan diğerine kan nakli
  5. Şilusun kana geçişi ve değişimi.

Lower kalbin kas yapısında bir organ olduğunu bir kez daha göstermiştir ve myokardial anatomi ve yapı üzerine çalışmalarda bulunmuştur. Ayrıca myokardial fibrillerin kompleks dizilimini ilk kez göstererek tariflemiş ve bu konuya kitabında da yer vermiştir. Kardiak kapaklar üzerinde de çalışmış ve yine kalp siklusunda bu kapakların konumlarını tarif etmiştir. Diseksiyon esnasında injeksiyon tekniği kullanarak da interkoroner anastomozların durumlarına açıklık getirmiştir. Tüm bunları hem insan hem hayvan kalbindeki diseksiyonlar ile teyid etmiştir.[2]

Tractatus de corde”’nin diğer bir özelliği de kardiyovasküler hastalıkları ilk kez tariflemesidir. Kardiyak hastalıklar burada dört kategoride incelenmektedir;

Kalbin yapısal anomalileriyle ilgili olanlar,

arterlere bağlı olanlar,

kana bağlı olanlar ve

nihayetinde kalbin içeriğinde akan ruha bağlı olanlar.

Richard Lower, Tractatus de corde kitabı, Wellcome L0027015

Lower aynı zamanda bir perikardial efüzyon vakasını tarif etmiş ve yine ilk kez postmortem bir konstriktif perikardit olgusunu paylaşmıştır. Kalp yetmezliğinin bulgularını da kitabında ilk kez tariflemiştir.[1]

Richard Lower aynı zamanda kan transfüzyonunun da öncüsü olarak bilinmektedir ve 1665 yılında ilk kez hayvandan hayvana kan transfüzyonunu gerçekleştirmiştir. 1667 yılında da birkaç adet hayvandan insana kan nakli uygulamıştır. Bunlardan ilki zeka özürlü biridir ve Lower’a göre bünyeden kirli kanın alınarak temiz bir kan verilmesi bazı problemlerin çözümüne katkı sağlayacaktır. Kitabında bu transfüzyon konusuna resimlerle yer vermiştir. Fransa ve İtalya’da hayvandan insana transfüzyon konusu bir müddet popüler olmuş ancak tıbbi ve dini gerekçelerle gözden düşerek Fransa’da yasaklı hale gelmiştir.

Hocası Willis’in 1675 yılındaki ölümü sonrası bir müddet onun çalışmaları üzerine eğilmiş ve Londra’da 1691 yılında ölmüştür.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b c "Richard Lower (1631–1691) and his early contributions to cardiology". 24 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2021. 
  2. ^ KAPAK ÖYKÜSÜ Richard Lower ( 1631-1691). PAHMed Dergi. Sağlık İletişimi. 1 Ekim 2017. s. 17. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kan</span> hücrelerden meydana gelmiş yaşamsal sıvı

Kan, atardamar, toplardamar ve kılcal damarlardan oluşan damar ağının içinde dolaşan; akıcı plazma ve hücrelerden meydana gelmiş kırmızı renkli hayati sıvıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kardiyoloji</span> Kalp ve dolaşım sistemi hastalıklarını inceleyen bilim dalı

Kardiyoloji, kalp ve dolaşım sistemi hastalıklarını inceleyen bilim dalıdır. Bu alan, konjenital kalp kusurları, koroner arter hastalığı, kalp yetmezliği, kalp kapak hastalığı ve elektrofizyoloji'nin tıbbi teşhis ve tedavisini içerir. Tıbbın bu alanında uzmanlaşmış doktorlara dahiliye'nin bir uzmanlık alanı olan kardiyolog denir.

<span class="mw-page-title-main">Kalp</span> vücuttaki kanın dolaşmasını sağlayan kendiliğinden kasılma özelliğine sahip organ

Kalp ya da yürek, pek çok hayvanda bulunan kaslı bir organdır. Bu organ dolaşım sisteminin kan damarları yoluyla kan pompalar. Pompalanan kan besin ve oksijeni vücudun gerekli yerlerine taşırken, karbondioksit gibi metabolik atıkları da akciğerlere taşır. İnsanlarda kalp yaklaşık olarak kapalı bir yumruk boyutundadır ve akciğerler arasında, göğüsün orta bölmesinin içindedir. Temel görevi kanı vücuda pompalamak olan kalp, metabolizma eylemleri sonucunda oluşan artık ürünlerin vücuttan uzaklaştırılması, vücut ısısının düzenlenmesi, asit-baz dengesinin korunması, hormonlar ve enzimlerin vücudun gerekli bölgelerine taşınması gibi görevleri yapar. Kalp, dolaşım sistemi içerisinde motor görevi yapar. Kalp insanda dakikada 60-80 atım arasında değişen bir hızla dakikada 5-35 litre arası, günlük ise 9.000 litre kanı vücuda pompalar. Günde yaklaşık 100 bin, yılda 40 milyon, tüm insan hayatı boyunca yaklaşık 2,5 milyar kere, hiç durmadan yaklaşık 8 bin ton kanı vücuda pompalar. Yetişkin bir kadında ortalama ağırlığı 200-280 gram, yetişkin bir erkekte ise 250-390 gram ağırlığındadır. Her kişinin, kalbinin yaklaşık kendi yumruğu büyüklüğünde olduğu sanılır.

<span class="mw-page-title-main">Tromboz</span> Kan pıhtılarının neden olduğu tıbbi durum

Tromboz (thrombosis), canlı organizmada kan elemanlarının kalp ve damar iç yüzüne kitle (pıhtı) ha­linde yapışması olgusudur; oluşan pıhtı kitlesine trombüs ya da trombus (thrombus) adı verilir. Trombozun yaşam kurtarıcı (fizyolojik) ve öldürücü (patolojik) sonuçları vardır. Tromboz olgusu genellikle damarlara yönelik olumsuzluklarda görülür. Endotel zararıyla birlikte pıhtılaşma (hemostaz) mekanizması çalışmaya başlar. Önce trombin aktive olur, sonra da fibrinojen fibrine dönüşür. Fibrin, pıhtının ana elemanıdır. Ayrıca, genel bir tanım olarak herhangi bir damardaki trombustan kopan pıhtı parçasının başka bir bölge damarını tıkamasına tromboembolizm denir.

<span class="mw-page-title-main">Atardamar</span> Kanı kalpten alıp organlara götüren yani uzaklaştıran damarlar

Atardamar veya diğer adıyla arter, kalpten vücuda kan taşıyan damarlardandır. Pulmoner arter ve umblikal arterler dışında oksijenlenmiş kanı taşırlar.

<span class="mw-page-title-main">Dolaşım sistemi</span> hayvanlarda kan dolaşımını sağlayan organ sistemi

Dolaşım sistemi veya kardiyovasküler sistem maddelerin vücuttaki dolaşımını sağlayan organ sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Kanama</span>

Kanama, canlı bir organizmada kanın kalp ve damar boşluğu (lümeni) dışına çıkmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Organ nakli</span> bir organ ya da dokunun bir bedenden başka bedene nakledilmesi

Organ nakli ya da organ transplantasyonu organ donörü tarafından verilen sağlam organ parçası ya da tamamının alıcının hasarlı veya çalışmayan organı yerine koymak amacıyla bir vücuttan diğerine nakledilmesidir. Organ donörü yaşayan kişi veya kadavra olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Ayvalı, Günyüzü</span>

Ayvalı, Eskişehir ilinin Günyüzü ilçesine bağlı bir mahalledir.

<span class="mw-page-title-main">Kalp yetmezliği</span> kalbin karıncıktaki kanı damarlara yeteri kadar gönderememesi sonucu oluşan rahatsızlık

Kalp yetmezliği, kalbin sağ, sol veya her iki karıncığının içindeki kanı, her vuruşunda damarlara yeterli miktarda gönderememesi sonucu oluşur.

<span class="mw-page-title-main">William Harvey</span> İngiliz hekim (1578-1657)

William Harvey, İngiliz tıp doktorudur. Kalbin dolaşımını ve işlevini keşfetti. Modern fizyoloji biliminin öncülerindendir.

<span class="mw-page-title-main">William Osler</span> Kanadalı doktor ve Johns Hopkins Hastanesinin kurucu ortağı

Sir William Osler, Baronet, tıp öğreniminin düzenlenmesi ve çağdaşlaşmasında önemli rol oynayan Kanadalı hekim.

<span class="mw-page-title-main">Karl Landsteiner</span> Avusturyalı biyolog ve hekim (1868 – 1943)

Karl Landsteiner ForMemRS, Avusturyalı-Amerikalı immünolog ve patolog. 1900 yılında ana kan gruplarını ayırdı, günümüz kan grupları sınıflandırma sistemini kandaki aglütininlerin varlığını tanımladı. Bu biyolojik gelişmeleri sayesinde, tıbbî uygulamada da kullanıldı ve hasta hayatını tehlikeye atmadan kan nakledildi. Constantin Levaditi ve Erwin Popper ile birlikte çocuk felcine yol açan virüsü 1909'da keşfetti. 1926'da Aronson Ödülü'nü aldı. 1930'da Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü aldı. Transfüzyon tıbbının babası olarak tanımlandı.

<span class="mw-page-title-main">Organ bağışı</span>

Organ bağışı, bir insanın organlarının bir kısmının veya tamamının, henüz sağlıklı iken, beyin ölümünün ardından başka insanlarda yararlanılmak üzere bağışlanmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Küçük kan dolaşımı</span> Kanı kalpten akciğerlere ve tekrar kalbe taşıyan dolaşım sistemi parçası

Pulmoner dolaşım ya da Küçük kan dolaşımı, oksijen yoksunu kanı kalpten akciğerlere taşıyan ve buradan da oksijenlenmiş kanı geri kalbe taşıyan dolaşım sistemi bölümüdür. Pulmoner dolaşım, kalbin sağ karıncık kısmından çıkan kirli kanın akciğer atar damarını izleyerek akciğere gelmesi ve akciğerlerde temizlenmesi sonucunda kalbin sol kulakçık bölümüne dökülmesi olayına denir.

<span class="mw-page-title-main">İbnü'n-Nefîs</span> Arap bilim insanı ve polimat (1213–1288)

İbnü'n-Nefîs ya da tam künyesi ile Ebü'l-Hasen Alâüddîn Alî bin Ebi'l-Hazm İbnü'n-Nefîs el-Kareşî ed-Dımaşkî Arap İslam bilgini, bilim insanı. Birçok farklı dallarda çalışmaları bulunan İbn Nefis, hekim, anatomi uzmanı, fizyolog, cerrah, oftalmolog, psikolog, astronom, kozmolog ve jeolog idi. Bunların yanı sıra sosyal ve beşeri bilimlerde de birçok çalışmaları olan İbn Nefis, hafız, muhaddis, Şafii (mezhebi) hukukçusu, teolog, İslam filozofu, sosyolog, romancı, bilimkurgu yazarı, gramerci, dilbilimci ve tarihçi'dir. İbn Nefis Şam'da doğmuş, Kahire'de çalışmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Berlin Alman Kalp Merkezi</span>

Berlin Alman Kalp Merkezi, Berlin'de kâr amacı gütmeyen bir kamu vakfı olarak kurulmuş olan, bir tıp ve araştırma merkezidir. Merkez kardiyovasküler hastalıkların tedavisinin yanı sıra, kalp ve akciğer transplantasyonu alanında da uzmanlaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Embolizm</span> Atardamar, arteriyol ve kılcal damar hastalıkları

Embolizm, bir kütlenin kan akımıyla sürüklenerek damarları tıkamasına embolizm (embolism), bu cisme embolus denir. Kan akımıyla sürüklenen kütle maddenin her türden fiziksel niteliğini taşıyabilir. Bir embolizm sürecinin etkisi, embolusun kaynağı ve izlediği yol ile belirlenir. Trombuslardan kökenli emboluslar en sık görülen embolizm türünü oluşturur (tromboembolizm).

<span class="mw-page-title-main">Kazanılmış saf kırmızı hücre aplazisi</span>

Saf kırmızı hücre aplazisi (PRCA), kemiklerin merkezindeki süngerimsi doku olan kemik iliğinin yeterli şekilde işlev göremediği ve anemiye neden olduğu nadir görülen bir kan üretimi bozukluğudur. Kırmızı kan hücreleri, tüm vücuda oksijen taşımaktan sorumludur.

<span class="mw-page-title-main">Giovanni Maria Lancisi</span>

Giovanni Maria Lancisi ; İtalyan doktor, epidemi uzmanı ve anatomist. Sivrisinek popülasyonu artışı ve sıtma arasındaki ilişkiyi ortaya koymasıyla tanınır.