İçeriğe atla

Richard Hamming

Kontrol Edilmiş
Richard Hamming
Doğum11 Şubat 1915(1915-02-11)
Chicago, Illinois, ABD
Ölüm7 Ocak 1998 (82 yaşında)
Monterey, California, ABD
Mezun olduğu okul(lar)University of Chicago (B.S. 1937)
University of Nebraska (M.A. 1939)
University of Illinois at Urbana–Champaign (Ph.D. 1942)
Tanınma nedeni
ÖdüllerTuring Ödülü (1968)
IEEE Emanuel R. Piore Ödülü (1979)
Harold Pender Ödülü (1981)
IEEE Richard W. Hamming Madalyası (1988)
Kariyeri
DalıMathematics
Çalıştığı kurum
TezSome Problems in the Boundary Value Theory of Linear Differential Equations (1942)
Doktora
danışmanı
Waldemar Trjitzinsky
EtkiledikleriDavid J. Farber

Richard Wesley Hamming, (11 Şubat 1915 – 7 Ocak 1998), Amerikan matematikçi.

Yaptığı çalışmalar ile bilgisayar bilimleri ve telekomünikasyon alanlarını bir hayli etkilemiş bir matematikçidir. Katkıları arasında Hamming kodu (Hamming matrisini kullanır), Hamming penceresi, Hamming sayıları, küre paketleme (veya hamming sınırı) ve Hamming uzaklığı vardır.

Yaşam Öyküsü

Chicago'da doğmuş ve Monterey, California'da hayata gözlerini yummuştur. Lisans derecesini 1937 yılında Chicago Üniversitesi'nden, yüksek lisansını 1939'da Nebraska Üniversitesi'nden ve doktora derecesini de 1942 yılında Urbana-Champaign'deki Illinois Üniversitesi'nden almıştır. II. Dünya Savaşı sırasında Lousville Üniversitesi'nde profesörlük yapmış ve 1945 yılında Manhattan Projesi üzerinde çalışmak için bu görevini bırakmıştır. Bu proje kapsamında fizikçilerin ortaya koydukları denklemlerin çözülmesi için ilk elektronik sayısal bilgisayarlardan bir kısmını programlamıştır. Programın amacı atom bombasının ateşlenmesinin dünya atmosferinde yanmaya yol açıp açmayacağını tespit etmek idi. Bu hesaplamanın sonucunda atmosferde bir yanma meydana gelmeyeceği anlaşılmış ve ABD bombayı önce New Mexico'da denemiş ardından da iki kere Japonya'ya karşı kullanmıştır.

Daha sonra, 1946-1976 yılları arasında Bell Telefon Laboratuvarlarında çalışan Hamming, Claude E. Shannon ile işbirliği yapmıştır.

23 Temmuz 1976 yılında donanma yüksek okulunda 1997 yılına dek öğretim görevlisi olarak çalıştı ve emekli profesör oldu.

Hamming, Association for Computing Machinery organizasyonunun kurucuları arasındadır ve başkanlık da yapmıştır.


Ödüller ve profesyonel başarılar

Richard W. Hamming Madalyası IEEE tarafından her yıl 'bilgi işlem bilimleri, sistemleri ve teknolojilerine' sıra dışı katkıda bulunan kişilere verilen bir ödüldür.

Kitaplar

  • Numerical Methods for Scientists and Engineers, McGraw-Hill, 1962.
  • Calculus and the Computer Revolution, Houghton-Mifflin, 1968.
  • Introduction To Applied Numerical Analysis, McGraw-Hill, 1971.
  • Computers and Society, McGraw-Hill, 1972.
  • Digital Filters, Prentice Hall, 1977; ikinci edisyon 1983; üçüncü edisyon 1989. ISBN 0-486-65088-X Dover, 2001.
  • Coding and Information Theory, Prentice Hall 1980; ikinci baskı 1986.
  • Methods of Mathematics Applied to Calculus, Probability, and Statistics, Prentice Hall, 1985.
  • The Art of Probability for Scientists and Engineers, Addison-Wesley, 1991.
  • The Art of Doing Science and Engineering: Learning to Learn, Gordon and Breach, 1997.

Alıntılar

  • "Makinalar çalışmalıdır. İnsanlar düşünmelidir."
  • "Does anyone believe that the difference between the Lebesgue and Riemann integrals can have physical significance, and that whether say, an airplane would or would not fly could depend on this difference? If such were claimed, I should not care to fly in that plane."
  • "İnsanların göremediği dalgaboyları, duyamadıkları sesler vardır ve belki de bilgisayarların insanların düşünemediği düşünceleri."(Matematiğin Anlamsız Etkinliği3 Şubat 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.)
  • "Bilgi işlemin amacı kavramaktır, sayılar değil."
  • "Newton, 'Eğer daha ilerisini görebildiysem bunun sebebi devlerin omuzları üzerinde durmamdır,' demiştir. Bugünlerde biz birbirimizin ayakları üzerinde duruyoruz!" (You and Your Research23 Temmuz 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.)
  • Alanınızdaki en önemli problemler hangileri? Bunlardan biri üstünde mi çalışıyorsunuz? Neden bunu yapmıyorsunuz? (You and Your Research23 Temmuz 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.'den genelleme)
  • "Princeton İleri Araştırmalar Enstitüsü, bence, diğer herhangi bir enstitünün yarattığından çok daha fazla bilimciye zarar vermiştir." (You and Your Research23 Temmuz 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.)
  • "Doğru problemi yanlış şekilde çözmek, yanlış problemi doğru çözmekten iyidir."
  • "Aradığınızı bulmak konusunda çok dikkatli olun." [1]14 Mart 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Dış bağlantılar ve kaynaklar

Kaynakça

  1. ^ "ACM Awards: A. M. Turing Award". web.archive.org. 12 Aralık 2009. 12 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2023. 
  2. ^ "Wayback Machine" (PDF). web.archive.org. 26 Haziran 2021 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2023. 
  3. ^ "Dr. Richard W. Hamming". NAE Website (İngilizce). 20 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2023. 
  4. ^ "Penn Engineering -". web.archive.org. 22 Şubat 2012. 22 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2023. 
  5. ^ "IEEE Awards". IEEE Awards (İngilizce). 16 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2023. 
  6. ^ "Award Winners". web.archive.org. 18 Temmuz 2011. 2 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Haziran 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Association for Computing Machinery</span>

Bilgisayar Derneği, bilgisayar bilimleri alanındaki en eski mesleki kuruluştur. 1947'de kurulmuş, günümüzde 80.000 üyeye ulaşmıştır. Mesleki ve akademik yayınları ile toplantı faaliyetlerinin yanı sıra, bilişim dalının en önemli ödülü kabul edilen Turing Ödülü'nü vermesiyle de bilinir. Merkezi New York şehrindedir. Dünya genelini kapsayan üyelik sistemi ile bilişim teknolojisinin çeşitli alanları ile uğraşan profesyonellere ve öğrencilere kaynak sağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Turing Ödülü</span> bilgisayar bilimi ödülü

ACM A.M. Turing Ödülü, modern bilgisayar biliminin kurucularından sayılan Alan Turing anısına, 1966'dan beri her yıl Association for Computing Machinery (ACM) tarafından bilişim dünyasına katkıda bulunanlara verilen bir ödüldür. Ödüle değer görülen katkılarda "kalıcı olma ve bilgisayar bilimi dünyasına önemli bir etki yapma" koşulu aranmaktadır. Bilişim konulu en önemli ödül olduğu düşünülen Turing Ödülü bilgisayar dünyasının Nobel Ödülü olarak da anılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Paul Samuelson</span> Amerikalı ekonomist (1915 – 2009)

Paul Anthony Samuelson,, Amerikalı iktisatçı.

<span class="mw-page-title-main">Tim McGraw</span> Amerikalı şarkıcı

Samuel Timothy "Tim" McGraw Amerikalı country şarkıcısı. Şu ana kadar 11 albüm yayınlamıştır. 1996 yılında ünlü şarkıcı Faith Hill ile evlendi.

<span class="mw-page-title-main">Herbert Kroemer</span>

Herbert Kroemer, Nobel ödüllü Alman kökenli Amerikalı fizikçidir.

<span class="mw-page-title-main">William Forsyth Sharpe</span> Amerikalı ekonomist

William Forsyth Sharpe Amerikalı ekonomist. 1990 yılında, Harry Markowitz ve Merton Miller ile birlikte, Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Douglass North</span> Amerikalı ekonomist (1920 – 2015)

Douglass Cecil North, Amerikalı ekonomist. 1993 yılında, Robert Fogel ile birlikte, Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanmıştır. İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, Nobel Ekonomi Ödülü'nü North ve Fogel'e verme nedeni olarak şöyle demiştir: Ekonomik ve kurumsal değişmeleri açıklamak için ekonomik teori ve kantitatif yöntemler uygulayarak ekonomi tarihi konusundaki araştırmaları yeniledikleri için.

Umran Savaş İnan, Türk bilim insanı, Koç Üniversitesi Mütevelli Heyeti danışmanı ve eski rektörü, Stanford Üniversitesi Uzay, Telekomünikasyon ve Radyobilim Labratuvarları'nın (STAR) eski yöneticisi ve ordinaryüs profesörü.

Tamer Başar, Amerika Birleşik Devletleri-İllinois Üniversitesi Urbana Yerleşkesi Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Swanlund Endowed Bölüm Başkanı ve Kontrol sistem mühendisliği profesörü Türk bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">Cristin Milioti</span> Amerikalı kadın oyuncu ve şarkıcı

Cristin Milioti, Amerikalı oyuncu ve şarkıcı.

<span class="mw-page-title-main">Athanasios Papulis</span> Yunan-Amerikalı matematikçi (1921 – 2002)

Atanasios Papoulis Brooklyn Polytechnic Institute Matematik ve Elektrik Mühendisliği profesörü.

<span class="mw-page-title-main">Adi Shamir</span>

Adi Shamir İsrailli bir kriptograf. Rivest-Shamir-Adleman (RSA) algoritmasının ortak mucidi, Feige-Fiat-Shamir tanımlama şemasının ortak mucidi, diferansiyel kriptanalizin mucitlerinden biri olup kriptografi ve bilgisayar bilimi alanlarına sayısız katkılarda bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Tony Hoare</span> İngiliz bilgisayar uzmanı

Sir Charles Antony Richard Hoare, Britanyalı bilgisayar bilimcisi. 1959'da hızlı sıralama adlı algoritmayı geliştirmiştir. Bilgisayar programlarının doğruluğunu belirlemeye yarayan mantğın da sahibi olan Hoare 1980'de Turing Ödülü'nü, 2011'de IEEE John von Neumann Madalyası'nı almaya hak kazanmıştır.

Erdal Arıkan, Bilkent Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümünde görevli Türk profesör. Arıkan, özellikle 2013 yılında bilgi teorisinde kutupsal kodlamayı geliştirmesinden ve katkılarından dolayı IEEE WRG Baker Ödülünü aldı. 2017 Aralık ayında ise 2018 Richard W. Hamming Madalyası ile onurlandırıldı. Haziran 2018'de ise Shannon Ödülü'nü aldı.

<span class="mw-page-title-main">Yale Patt</span>

Yale Nance Patt Austin'deki Texas Üniversitesi'nde Amerikalı elektrik ve bilgisayar mühendisliği profesörüdür. Ernest Cockrell, Jr. Connennial kürsüsünde çalışan Patt 1965'te, tek bir silikon parçası üzerine uygulanan ilk karmaşık mantık kapısı olan WOS modülünü tanıttı. Hem Elektrik-Elektronik Mühendisleri Enstitüsü hem de Bilgi İşlem Makineleri Derneği üyesidir ve 2014 yılında Ulusal Mühendislik Akademisi'ne seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kimyasal reaksiyon mühendisliği</span>

Kimyasal reaksiyon mühendisliği, kimya mühendisliği ve endüstriyel kimya alanında kullanılan kimyasal reaktörler ve tepkime kinetiği ile ilgilenen bir uzmanlık alanıdır. Tepkime kinetiği ve reaktör tasarımını birleştiren kimyasal reaksiyon mühendisliği, birçok endüstriyel kimyasalın üretimi için gerekli temel bir unsurdur. Kimyasal reaksiyon mühendisliği disiplininin günlük hayatta pek çok uygulama alanı bulunur. Kimyasal üretimi, ilaç üretimi ve atık arıtımı faaliyetlerinde reaksiyon mühendisliği kullanılır. Enzim kinetiği, farmakokinetik, ısı etkileri, ani reaksiyonlar ve tesis güvenliği gibi konularda da kimyasal reaksiyon mühendisliği disiplininden faydalanılır. Kimyasal reaksiyon mühendisliği ilk kez 1940'lar ve 1950'lerde hızla büyüyen kimya ve petrokimya sanayisinin ihtiyaçlarını karşılamak için ortaya çıkmış ve günümüze kadar plastiklerin, kimyasalların, ilaçların ve diğer pek çok maddenin üretim süreçlerinde kullanılan bir yöntem olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Grady Booch</span> Amerikalı yazılımcı

Grady Booch, Ivar Jacobson ve James Rumbaugh ile Birleşik Modelleme Dili'ni (UML) geliştirmesiyle tanınan Amerikalı bir yazılım mühendisidir. Yazılım mimarisi, yazılım mühendisliği ve işbirliğine dayalı geliştirme ortamlarındaki yenilikçi çalışmaları ile uluslararası alanda tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Barry Boehm</span> Amerikalı yazılımcı (1935 – 2022)

Barry W. Boehm, Amerikalı bir yazılım mühendisi, bilgisayar bilimi, endüstri ve sistem mühendisliği alanında seçkin profesör, TRW Yazılım Mühendisliği Profesörü; Güney Kaliforniya Üniversitesi Sistem ve Yazılım Mühendisliği Merkezi'nin kurucu direktörüdür. Yazılım mühendisliği alanına yaptığı birçok katkı ile tanınmaktadır.

Peter Pin-Shan Chen 1947 yılında doğmuş Tayvanlı bir Amerikan bilgisayar bilimcisidir. 1976'da varlık-ilişki modelinin geliştirilmesiyle tanınan Carnegie Mellon Üniversitesi'nde seçkin bir kariyer bilimcisi ve öğretim üyesidir.

Beatrice Muriel Hill Tinsley, İngiltere doğumlu Yeni Zelandalı astronom ve kozmologtur. Yale Üniversitesi'nde astromoni profesörü olarak görev almıştır ve galaksilerin nasıl evrimleştiğine, büyüdüğüne ve öldüğüne dair çalışmalar yapmıştır.