İçeriğe atla

Richard Fenno

Richard Francis Fenno Jr. (12 Aralık 1926 - 21 Nisan 2020, New York), ABD Kongresi ve üyeleri üzerindeki öncü çalışmaları ile tanınan Amerikalı siyaset bilimci.[1][2]

Rochester Üniversitesi'nde Seçkin Profesör idi.[3][4] Kongre üyelerinin birbirleriyle, komitelerle ve seçmenlerle nasıl etkileşimde bulunduğuna odaklanan çok sayıda kitap ve bilimsel makale yayımladı. Siyaset bilimciler araştırmayı çığır açıcı ve şaşırtıcı derecede orijinal olarak değerlendirdiler ve ona çok sayıda ödül verdiler. Fenno, en çok "Fenno Paradoksu" olarak tanımlanan, seçmenlerin Kongreyi bir bütün olarak sevmediklerini söyledikleri ancak yerel Kongre Üyelerine güvendikleri ve onları yeniden seçme eğiliminde oldukları konusundaki çalışmalarıyla biliniyordu.[5]

Fenno 21 Nisan 2020'de New York'ta COVID-19 nedeniyle öldü.[6]

Kaynakça

  1. ^ "'A giant in the field of American Politics'". NewsCenter (İngilizce). 24 Nisan 2020. 25 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Nisan 2020. 
  2. ^ Bernstein (22 Nisan 2020). "So Long to Richard Fenno, a Giant of Political Science". Bloomberg News. New York. 25 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Nisan 2020. 
  3. ^ "Faculty Directory: Department of Political Science : University of Rochester". www.sas.rochester.edu. 29 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2020. 
  4. ^ Nelson Polsby, "The Contributions of President Richard F. Fenno Jr". PS – Political Science & Politics (1984). 17#4: 778–781.
  5. ^ Schudel, 2020.
  6. ^ Craig (28 Nisan 2020). "'Giant in the field,' emeritus UR political scientist Richard 'Dick' Fenno dies at 93". Rochester Democrat and Chronicle. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Siyaset bilimi, politika bilimi ya da politoloji, siyasi teorileri ve siyasi teorilerin pratiklerini inceleyen, siyasi sistemler ve siyasi davranışlar alanıyla ilgilenen bir sosyal bilim alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Siyasi parti</span> politik hayatın en önemli ögesi olan ve belli bir siyasi görüşü temsil eden siyasal örgüt

Siyasi parti, belirli bir ülkenin seçimlerinde yarışacak adayları koordine eden bir örgütlenmedir. Bir parti üyelerinin genellikle politika konusunda benzer fikirlere sahip olması yaygındır ve partiler belirli ideolojik veya politika hedeflerini destekleyebilir.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri Kongresi</span> Amerika Birleşik Devletlerinin yasama organı

Birleşik Devletler Kongresi, Birleşik Devletler federal hükûmetinin iki meclisli yasama organıdır ve iki bölümden oluşur: Temsilciler Meclisi ve Senato. 435 temsilci ve 100 senatör olmak üzere toplam 535 üyeden oluşur. Toplam sayısı 435 olan Temsilciler Meclisi üyeleri dar bölge sistemiyle iki yıllığına seçilirler.

<span class="mw-page-title-main">Seçmen katılımı</span>

Seçmen katılımı, bir seçimde oy kullanan kayıtlı seçmenlerin yüzdesidir.

<span class="mw-page-title-main">Rochester, New York</span>

Rochester ABD'nin New York eyaletinde, Monroe ilçesinin merkezidir ve New York, Buffalo, and Yonkers'dan sonra 2020 yılında 211,328 nüfusla eyaletin dördüncü en kalabalık şehridir. Rochester şehri, altı ilçede 1 milyonluk nüfusuyla daha büyük bir metropolitan alan çekirdeğini oluşturur. Şehir, başlangıçta sayısız un değirmenine yol açan verimli Genesee Nehir vadisi nedeniyle ve daha sonra daha hızlı nüfusu teşvik eden bir üretim merkezi olarak Amerika Birleşik Devletleri'nin ilk ani büyüyen şehirlerinden biriydi.

Yasama organı, bir ülke veya şehir gibi siyasi bir birim için yasalar yapma yetkisine sahip bir topluluktur. Genellikle yürütme ve yargı yetkilerinden ayrılırlar.

Otoriteryanizm veya otoriterlik, siyasi çoğulculuğun reddedildiği, siyasi statükonun ve müesses nizamın korunması için güçlü merkezi otoritenin kullanıldığı ve hukukun üstünlüğü, kuvvetler ayrılığı, demokratik oy kullanma hakkı gibi unsurların azaltıldığı bir siyasi sistemdir. Siyasi bilimciler, otoriter hükûmet biçimlerinin çeşitliliklerini tanımlayan birçok tipoloji oluşturmuşlardır. Otoriter rejimler, otokratik veya oligarşik olabilir ve bir parti veya askerî güç üzerine kurulabilir. Demokrasi ile otoriterlik arasında belirsiz bir sınırı olan devletler bazen "karma demokrasiler", "hibrit rejimler" veya "rekabetçi otoriter" devletler olarak nitelendirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Charles Edward Merriam</span> Amerikalı siyasetbilimci (1874 – 1953)

Charles Edward Merriam, Jr., Amerikalı siyaset bilimcidir.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri'nde siyaset</span> Amerikan siyasal sistemi

Amerika Birleşik Devletleri Amerikan Anayasası tarafından federal hükûmete verilen güçlerin Amerikan Başkanı, Amerikan Kongresi ve Amerikan Federal Yargısı tarafından paylaşıldığı bir Federal cumhuriyettir. Aynı zamanda Federal hükûmet, egemenliğini eyalet hükûmetleri ile paylaşır.

<i>Başkanın Bütün Adamları</i>

Başkanın Bütün Adamları Richard Nixon'ın başkanlığını düşüren, Watergate skandalı hakkında 1976 tarihli bir Amerikan gerilim filmi. Alan J. Pakula tarafından yönetilen, senaryosu William Goldman tarafından yazılan, Washington Post'da Watergate skandalını araştıran iki gazeteciyi anlatan, Carl Bernstein ve Bob Woodward'ın 1974 yılı aynı adlı kurgusal olmayan kitabına dayanıyor.

Ayrı bir alan olarak "siyaset bilimi" terimi sosyal bilimler açısından oldukça geç kavramlaşmış bir alan olsa da siyasal iktidarı ve tarih üzerindeki etkilerini analiz etmek yüzyıllardır var olan bir olgudur. Bununla birlikte, "siyaset bilimi" terimi her zaman siyaset felsefesinden ayırt edilmemiştir modern disiplinin içinde ahlakî felsefe, siyasi ekonomi, siyasi teoloji, tarih, olması gerekenlerin normatif olarak belirlenmesi ile ideal devletin özelliklerinin ve işlevlerinin tümdengelimiyle uğraşan diğer alanlar olmak üzere bir dizi öncüler vardır. Siyaset bilimi bir bütün olarak belirli disiplinlerde tüm dünyada vuku bulur, ancak terimin diğer belirli yönlerinde de eksik olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Theda Skocpol</span> Amerikalı sosyolog

Theda Skocpol, Harvard Üniversitesi'nde Victor S. Thomas Yönetim ve Sosyoloji Profesörü olan Amerikalı sosyolog ve siyaset bilimci. Her iki disiplinde de etkili bir figür olan Skocpol, en çok tarihsel-kurumsal ve karşılaştırmalı yaklaşımların yanı sıra "devlet özerkliği teorisi" ile tanınır. Hem popüler hem de akademik kitle için çok sayıda yazı yazdı. Amerikan Siyaset Bilimi Derneği ve Sosyal Bilimler Tarih Derneği Başkanlığı yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bayrak etrafında bütünleşme</span>

Bayrak etrafında bütünleşme, siyaset bilimi ve uluslararası ilişkilerde bir ülkenin hükûmetinin veya siyasi liderlerinin uluslararası kriz veya savaş dönemlerinde artan kısa vadeli halk desteğini açıklamak için kullanılan bir kavramdır. Etki, hükûmet politikalarına yönelik eleştirileri azaltabileceğinden, iç politikadaki muhalefeti yatıştırma amaçlı bir dış politika hamlesi olarak görülebilir.

Sorumluluk veya hesap verebilirlik, etik ve yönetim açısından cevap verebilirlik, suçlanabilirlik, sorumluluk ve hesap verme beklentisidir.

<span class="mw-page-title-main">Steven Brams</span> Amerikan matematikçi

Steven J. Brams, New York Üniversitesi Politika Bölümü'nde Amerikalı bir oyun teorisyeni ve siyaset bilimcidir. Brams, oylama sistemlerini ve adil bölünmeyi analiz etmek için oyun teorisi, kamu tercihi teorisi ve sosyal seçim teorisi tekniklerini kullanmasıyla tanınır. Onay oylamasının bağımsız keşfedicilerinden biridir ve onay oylamasının farklı çıkarların orantılı temsilini sağlamak için çok kazananlı seçimlere genişletilmesidir.

Rochester Üniversitesi Rochester, New York'ta bir özel araştırma üniversitesi'dir. Üniversite, doktora ve mesleki diploma dereceleri dahil lisans ve yüksek lisans derecelerinde eğitim verir.

Karşılaştırmalı siyaset, hem bir ülke içindeki hem de ülkeler arasındaki siyasal etkileşimi analiz etmek için karşılaştırmalı yöntemi kullanan siyaset biliminin bir alt alanıdır. Diğer ampirik yöntemleri de kullanarak bu alanda özellikle, siyasi kurumlar, siyasi davranış, çatışma ve ekonomik gelişme gibi konulardaki sorunların sebepleri ve sonuçları incelenir. Belirgin çalışma alanlarına uygulandığında, karşılaştırmalı siyaset, karşılaştırmalı yönetim gibi başka isimlerle de anılabilir.

Düşük bilgi sahibi seçmenler, genellikle konularda yetersiz bilgiye sahip olan insanlardır. Bu ifade genellikle Amerika Birleşik Devletleri'nde kullanılır ve 1990'ların ortasından bu yana popüler hale gelmiştir.

Siyasi kutuplaşma, siyasi tutumun veya tavrın merkezden uzaklaşarak ideolojik aşırılıklara doğru ayrışmasıdır.

Gabriel Abraham Almond, karşılaştırmalı siyaset, siyasal kalkınma ve siyasal kültür üzerine öncü çalışmalarıyla tanınan Amerikalı siyaset bilimci.