İçeriğe atla

Ribes rubrum

Ribes rubrum
Korunma durumu
Değerlendirilmedi (IUCN 3.1)
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Plantae
Şube:Tracheophyta
Sınıf:Magnoliopsida
Takım:Saxifragales
Familya:Grossulariaceae
Cins:Ribes
Tür: R. rubrum
İkili adlandırma
Ribes rubrum
L. 1753
Sinonimler
Liste
  • Grossularia rubra (L.) Scop.
  • Ribes acidum Turcz. ex Pojark.
  • Ribes hispidulum (Jancz.) Pojark.
  • Ribes rubrum var. scandicum Jancz.
  • Ribes rubrum var. sylvestre DC. ex Berland.
  • Ribes spicatum subsp. scandicum Hyl.
  • Ribes sylvestre (Lam.) Mert. & Koch
  • Ribes vulgare Lam.
  • Ribes vulgare var. sylvestre Lam.
  • Ribesium rubrum Medik.
  • Ribes triste var. alaskanum Berger
Ribes rubrum
Besin değeri
Enerji 230 kJ (60 kcal)
Karbonhidrat13.8 g
 - Şeker7.37 g
 - Lif4.3 g
Yağ0.2 g
Protein1.4 g
Tiyamin (Vit. B1)0.04 mg (%3)
Riboflavin (Vit. B2)0.05 mg (%3)
Niyasin (Vit. B3)0.1 mg (%1)
Pantotenik asit (Vit. B5)0.064 mg (%1)
B6 vitamini0.07 mg (%5)
Folik asit (Vit. B9)8 μg (%2)
C vitamini41 mg (%68)
E vitamini0.1 mg (%1)
K vitamini11 μg (%10)
Kalsiyum33 mg (%3)
Demir1 mg (%8)
Magnezyum13 mg (%4)
Mangan0.186 mg (%9)
Fosfor44 mg (%6)
Potasyum275 mg (%6)
Sodyum1 mg (%0)
Çinko0.23 mg (%2)
100 gr meyve değerleri USDA Database entry
Oranlar yetişkinler için alınması önerilen oranlardır.

Ribes rubrum, Ribes cinsine bağlı meyveli bir bitki türüdür.[1] Batı Avrupa'ya özgüdür.[2][3][4] Melezleme yöntemiyle birçok farklı bölgeye yayılarak geniş bir dağılıma sahip olmuştur.[5]

Özellikler

Yaprak döken, yaklaşık 1-1,5 m (3,3-4,9 ft) kadar uzasa da 2 m (7 ft) uzunluğa eriştiği de görülür. 5 loblu yaprakları dalların etrafında spiral çizerek toplanır. Sarımsı yeşil renkli çiçekleri sade, sarkaçlar halinde 4-8 cm (1+12-3+14 in) salkımlardan oluşur. Çiçekler 8-12 mm (38-12 in) çapında olgunlaştıkça, her salkımda 3-10 arası, rengi şeffaf ve parlak kırmızıya dönen yenilebilir meyvelere döner.

Taksonomi

Ribes rubrum türüne bağlı alttürler (2024):

  1. Ribes rubrum bracteosum
  2. Ribes rubrum domesticum
  3. Ribes rubrum rubrum

Yetiştirme

Ribes rubrum ve R. nigrum Kuzey ve Doğu Avrupa'da yaygın olsa da, büyük meyveleri olan kültür türleri ilk olarak 17. yüzyılda Belçika ve kuzey Fransa'da yetiştirilmeye başlanmıştır. Modern zamanda pek çok kültür türü seçilmekte ve bu kültür türlerinden bahçelerde kaçanlar bütün Avrupa ve Asya'da yabani olarak yetiştirilmektedir.[6]

Beyaz frenk üzümüde Ribes rubrum türünün kültürüdür.[7] Kırmızı türüne göre daha tatlı bir tada sahip olup, kırmızı frenk üzümünün albino varyantı olsa da, ayrı bir botanik tür değildir.

Genel olarak yarı gölge veya tam aydınlık ortamlar uygun olsa da, frenk üzümü çalıları pek çok toprakta yetişebilir.[7] Bahçe bitkisi olarak rahatlıkla yetiştirilebilir.

Kullanım

Besin

Marmeladı, İngiltere'de genellikle koyun, hindi veya kaz etiyle birlikte özel günlerde veya pazar rostosunda ile servis edilmektedir. Reçeli de marmelat gibi, meyvelerinin şekerle karıştırılıp kaynatılması ile elde edilir.[8]

Fransa'da aynı şekilde Bar-le-duc reçeli ya da Lorraine reçeli adıyla beyaz veya siyah frenk üzümü ile reçeli yapılır.

Schleswig Holstein ve İskandinav ülkelerinde meyve çorbaları ve yaz pudinglerinde (Rødgrød- Rote Grütze- Rode Grütt) kullanılır. Almanya'da krema ve beze içeriği ile tart yapılır; Avusturya'da bunun adı (Linzer torte)dir.[9] Avusturya'da kızılcığın aksine şeker katılmadan tatlısı yapılır.

Tıbbi

Genel olarak bu alanda siyah frenk üzümünün adı çıksa da, İngilizce ve Almanca German bitki bilimi yayınlarına göre; ateş düşürücü, terletici, adette rahatlatıcı, hafif laksatif(ishal yapıcı), kanama önleyici, iştah arttırıcı, idrar söktürücü ve sindirime yardımcı özelliklere sahiptir. Bu özelliklerden bir kısmı mümkündür, zira meyvelerde yüksek oranda C vitamini, meyve asidi, lif bulunur. Yapraklarından yapılan infüzyon çayının gut ve romatizma semptomlarını önlediğine, yaraların iyileşmesini sağlayıp kanamaları önlediğine inanılır ayrıca ağız enfeksiyonlarında gargara solüsyonu olarak kullanılır.[10]

Galeri

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "GBIF". 22 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2024. 
  2. ^ "Ribes rubrum (RIBRU)". Global Database. EPPO (European and Mediterranean Plant Protection Organization). 28 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2022. 
  3. ^ Brennan, Rex M. (1996). "Currants and Gooseberries". Jules Janick; James N. Moore (Ed.). Fruit Breeding. II - Vine and Small Fruits. John Wiley & Sons. s. 196. ISBN 0471126756. 
  4. ^ "Ribes rubrum L". Altervista Flora Italiana. 24 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ocak 2024; includes photos and European distribution map. 
  5. ^ "eFloras". 7 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2024. 
  6. ^ Verlag, Orbis "Orbis Naturführer", 2000
  7. ^ a b "redcurrant". growyourown. 2 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ "Homemade Redcurrant Jelly recipe". www.cookitsimply.com. 13 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  9. ^ Haywood, A and Walker, K "Upper Austria - Linz", Lonely Planet - Austria p.207
  10. ^ "Health Benefits of Redcurrants". www.ayushvida.com. 3 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kızılcık</span>

Kızılcık, kızılcıkgiller (Cornaceae) familyasından bir ağaç türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Üzüm</span> meyve, cins için Q191019 kullanın, türler için Q30046 kullanın

Üzüm, yaprak döken odunsu asmaların vitis cinsinden çiçekli bitki meyvesinin adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Reçel</span>

Reçel, meyvelerin çeşitli şekillerde şekerle kaynatılması ile yapılan bir tür tatlı ve meyve konservesi türüdür. Kahvaltıda tüketilmesi tercih edilmekle beraber günün her saati yenilir ve bazı kek, pasta ve çöreklerin üzerine sürülerek onları tatlandırmada da kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Kiraz eriği</span>

Kiraz eriği, gülgiller (Rosaceae) familyasından Doğu Avrupa, Güneybatı ve Orta Asya'ya özgü bir ağaç türü.

<span class="mw-page-title-main">Turunç</span>

Turunç, sedef otugiller ailesi içinde bir alt grup olan turunçgillerden olan bütün Akdeniz'e kıyı ülkelerde, Güneydoğu Asya kıyılarında yetişen, kışın yaprağını dökmeyen ağaca ve bu ağacın portakala benzeyen, fakat suyu acımtırak olan meyvesine verilen addır.

<span class="mw-page-title-main">Şerbet</span> tatlı içecek

Şerbet, şekerli, ballı, güllü, baharatlı veya meyve aromalı ferahlatıcı içecek veya tatlı yapımında kullanılan şekerli sıvı.

<span class="mw-page-title-main">Bektaşi üzümü</span> Meyve

Bektaşi üzümü veya Ribes uva-crispa, Ribes cinsine bağlı meyvesi ile bilinen bir bitki türüdür. Avrupa, Kafkasya ve Afrika'nın kuzeyine özgüdür. Ribes vulgare, diğer adıyla Frenk üzümü bu türün sinonimidir.

<span class="mw-page-title-main">Siyah frenk üzümü</span>

Ribes nigrum veya Siyah frenk üzümü, Ribes cinsine bağlı bir bitki türüdür. Orta ve Kuzey Avrupa ve Asya'nın kuzeyine özgüdür. Çalı formundadır, 15 × 15 metre kadar büyüyebilir.

<span class="mw-page-title-main">Crème de Cassis</span> kuş üzümü aromalı bir likör

'Crème de cassis kan renginde, tatlı, siyah frenk üzümü esaslı bir likördür ve bir aperitif olan kir'in yapımında kullanılır. İçeceğin günümüzdeki hali, önceki yüzyılların ratafia de cassisin yerine geçerek, ilk defa Fransa'nın Burgonya bölgesinde 1841 yılında yapıldı. Votka veya rom gibi saf alkolün içinde ezilmiş frenk üzümlerine sonrasında şeker eklenmesiyle elde edilir. Crème de cassis Burgonya bölgesi kaynaklı bir içecek olmakla beraber, Fransa'nın diğer şehirlerinde ve Lüksemburg ile Québec'te de yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Çarkıfelek (bitki)</span> bitki cinsi

Çarkıfelek (Passiflora), çarkıfelekgiller (Passifloraceae) familyasından 550'den fazla türden oluşan asma ya da sarmaşık tipte bitki cinsi.

<span class="mw-page-title-main">Passiflora caerulea</span>

Passiflora caerulea, çarkıfelekgiller (Passifloraceae) familyasından çarkıfelek cinsinin Güney Amerika'da yetişen türüdür.

<i>Ugni molinae</i>

Ugni molinae, Şili guavası ya da Murtilla olarak da bilinen, anavatanı Şili ve Güney Arjantin olan mersingiller ailesinden bir bitki türüdür. Guava ile uzaktan bir akrabalığı vardır. Daha çok meyvesi için ve sarkık duran çiçekleri için dekoratif amaçlı olarak yetiştirilir.Meyveleri Avustralya ve Yeni Zelanda'da Ugniberry, Taziberry gibi adlarla satılmaktadır. Avustralya ve Yeni Zelanda'da da sanki bu yerlerin yerli meyvesi gibi Tazziberry gibi adlarla meyveleri satılmaktaysa da bu yerlerin yerel bitkisi değildir.

<span class="mw-page-title-main">Alp frenk üzümü</span> Çalı türü

Ribes alpinum veya Alp frenk üzümü, Ribes cinsine bağlı meyveli bir bitki türüdür. Kuzey Avrupa'dan Finlandiya'ya ve Norveç'in güneyinden Alpler, Pireneler ve Kafkasya'ya kadar uzanan bir dağılıma sahiptir. Batı Avrupa ülkelerinin yüksek serin yerleri, Kuzey İngiltere ve Galler'de nadiren bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Şarapçılık</span>

Şarapçılık, şarap üretimine verilen addır. Şarabın yapılacağı üzüm veya başka bir meyvenin seçimiyle başlar, yapımı biten şarabın şişelenmesiyle sona erer. Çoğu şarap üzümden yapılsa da, diğer meyvelerden veya zehirli olmayan bitkilerden de yapılabilir. Bal şarabının sudan sonraki en önemli malzemesi baldır. Şarap yapımının tarihi bin yıldan fazladır. Şarap ve şarap yapımı bilimi önoloji olarak bilinir. Şarap üreticisine şarap tüccarı da denilebilir. Üzüm yetiştiriciliği bağcılıktır ve birçok üzüm çeşidi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Meyve konservesi</span>

Meyve konserveleri, genellikle cam reçel kavanozlarında saklanan meyve, sebze ve şeker müstahzarlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Asmaların yıllık büyüme döngüsü</span>

Asmaların yıllık büyüme döngüsü her yıl bağda oluşan, ilkbaharda tomurcuk kırılmasıyla başlayan ve sonbaharda yaprak dökümü ve ardından kışın uyku hali ile sonuçlanan süreçtir. Şarap yapımı açısından süreçteki her adım şarap yapmak için ideal özelliklere sahip üzümlerin geliştirilmesinde hayati bir rol oynar. Bagcılık uzmanları ve bağ yöneticileri iklim etkisini,asma hastalığını ve asmanın tomurcuklanmasından itibaren ilerlemesini engelleyen ya da kolaylaştıran zararlıları, çiçeklenmeyi, veraison, meyve oluşumunu, hasatı, gölgelik yönetimi gibi bağcılık uygulamalarının kullanılmasıyla gerekirse yaprak düşmesi ve uyku-hali tepkisini, sulamayı, asma eğitimini ve tarımsal kimyasalların kullanımını izlerler. Yıllık büyüme döngüsünün aşamaları genellikle bir asmanın yaşamının ilk yılı içinde gözlemlenebilir hale gelir. Büyüme döngüsünün her aşamasında harcanan zaman bir dizi faktöre bağlıdır - en önemlisi iklim türü ve üzüm çeşidinin özellikleridir.

<i>Vitis amurensis</i>

Vitis amurensis, Amur üzümü, Asya kıtasına özgü bir üzüm türüdür. Üzümün adını Rusya ve Çin ‘deki Amur vadisinden almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hwachae</span> Kore yöresel içeceği

Hwachae, geneleksel kore mutfağında meyve ve yenebilir çiçek yapraklarından yapılan punch türüdür. Meyveler ve çiçekler ballı suya veya ballı omija-cha ile yapılır. Günümüzde, Güney Kore'de genellikle Hwachae olarak anılır. Hwachae çoğunlukla servisten önce çam fıstığı ile garnitürlenir.

<span class="mw-page-title-main">Lohuk</span>

Lohuk (çevirme) veya çevirme tatlısı bir çeşit ağda tatlısıdır. Yunanistan kralı Otto'nun saray şekercisi Alman asıllı Friedrich Unger, 1835'te İstanbul'u ziyaret etmiş ve yazdığı Conditorei des Orients yemek kitabında sakız, meyve, çiçek, yemiş kullanılarak yapıldığını yazmıştır. Lohuk, esasında tıbbî bir ilâçtı. Bol şeker veya balla yapıldığından, zamanla hoş, lezzetli bir şekerleme olarak yapılmaya başlamıştır. Osmanlı'da merheme de lohuk denir.

<span class="mw-page-title-main">Üzüm suyu</span>

Üzüm suyu, üzümlerin ezilerek sıvı hale getirilmesiyle elde edilen meyve suyudur. Şarap endüstrisinde, yüzde 7-23 oranında posa, kabuk, sap ve tohum içeren üzüm suyuna genellikle şıra denir. Üzüm suyundaki şekerler, tatlandırıcı olarak kullanılmasına ve fermente edilerek şarap, brendi veya sirke haline getirilmesine izin verir.