Dere otu, maydanozgiller (Apiaceae) familyasından anavatanı Asya olan tek yıllık bir bitki türüdür. Bitkinin botanikteki adı ise Anethum Graveolens'tir ve bu cinsteki tek türdür. Anavatanı Avrupa'nın güneyi ve Asya'nın batısıdır. Türkiye'de de yabani olarak bulunduğu gibi, kültür bitkisi olarak bahçelerde de yetiştirilir. Dereotu, yaprakları ve tohumlarının yemeklere tat vermek için ot veya baharat olarak kullanıldığı Avrasya'da yaygın olarak yetiştirilmektedir.
Bektaşi üzümü veya Ribes uva-crispa, Ribes cinsine bağlı meyvesi ile bilinen bir bitki türüdür. Avrupa, Kafkasya ve Afrika'nın kuzeyine özgüdür. Ribes vulgare, diğer adıyla Frenk üzümü bu türün sinonimidir.
Ribes nigrum veya Siyah frenk üzümü, Ribes cinsine bağlı bir bitki türüdür. Orta ve Kuzey Avrupa ve Asya'nın kuzeyine özgüdür. Çalı formundadır, 15 × 15 metre kadar büyüyebilir.
Ribes, Grossulariaceae familyasına bağlı bir bitki cinsidir.
Ribes alpinum veya Alp frenk üzümü, Ribes cinsine bağlı meyveli bir bitki türüdür. Kuzey Avrupa'dan Finlandiya'ya ve Norveç'in güneyinden Alpler, Pireneler ve Kafkasya'ya kadar uzanan bir dağılıma sahiptir. Batı Avrupa ülkelerinin yüksek serin yerleri, Kuzey İngiltere ve Galler'de nadiren bulunur.
Beyaz frenk üzümü, bazı botanikçiler tarafından normal olarak bir tür olarak değil, Ribes rubrum türünün bir varyatesi olarak kabul edilir. Ancak aksi görüşte olan botanikçilerde vardır. Kırmızı türüne göre daha tatlı bir tada sahip olup, kırmızı frenk üzümünün albino varyantı olsa da, ayrı bir botanik tür değildir. Ancak marketlerde Ribes sativum veya Ribes silvestre, gibi değişik adlarla satılmaktadır. Ribes rubrum ile hemen hemen aynı alanlarda yararlanılmaktadır.
Işgın ya da Işkın, kuzukulağıgiller (Polygonaceae) familyasından 1000 – 4000 m yüksekliklerde yetişen, mayıs-haziran aylarında sarımsı beyaz çiçek açan, 40–150 cm boyunda, çok yıllık, otsu bir ravent türü. Tanımlanmış 103 Rheum türünden biridir ve nominat (autonym) seksiyonda sınıflandırılır. Güneybatı Asya'nın ılıman ve subtropikal bölgelerinde yayılım gösterir ve Türkiye'de yabani olarak yetişen tek ravent (Rheum) türüdür. Cinsin diğer türleriyle serbestçe melezlenebilen ışgının çiçekleri hermafrodittir ve tozlaşması rüzgâr tarafından yapılır. Tıbbi bitkilerden olup farmakolojik araştırmalarda çok sık kullanılır.
Ribes hudsonianum, Ribes cinsine bağlı meyveli bir bitki türüdür.
Ribes triste, Ribes cinsine bağlı meyveli bir bitki türüdür. Kanada'da ve Kuzey Amerika'da, Asya'nın doğusunda kalan bölgelerinde geniş bir dağılıma sahiptir.
Harmankaya Tabiat Parkı Yalova ilinin Termal ilçesinde bulunan bir doğa parkıdır.
İsfidbâc(Farsça:سوپ سفید) bir çeşit et yemeğidir. Farsça beyaz çorba anlamına gelir.Osmanlı mutfağında ve Abbâsî mutfağında yapılan yemektir. Mehmet Bini Mahmudu Şirvani tarifinde içine turak otu (Anethum graveolens) konulur. Malzemeleri yağlı koyun eti, kuyruk yağı, tuz, su, soğan, nohut, badem içi, kimyon, kişniş, karabiber, çörek otudur.
Solanum graveolens, Solanum cinsine bağlı bir bitki türüdür.
Kereviz kökü, kereviz kökü, topuzlu kereviz ve şalgam köklü kereviz olarak da bilinen, gövde veya hipokotil ve sürgünlerinin yenilebilir olması nedeniyle yetiştirilen bir kereviz çeşididir. Kereviz kökü, pek çok küçük kökün bağlı olduğu soğanlı bir hipokotile sahip olması dışında bir kök sebze gibidir.
Ribes varoi, Ribes cinsine bağlı bir bitki türüdür.
Ribes sucheziense, Ribes cinsine bağlı bir bitki türüdür.
Ribes armenum, Ribes cinsine bağlı bir bitki türüdür.
Bulbophyllum graveolens, Bulbophyllum cinsine bağlı bir bitki türüdür.
Piper graveolens, Piper cinsine bağlı bir bitki türüdür.
Peperomia graveolens, Peperomia cinsine bağlı bir hayvan türüdür.
Crocus graveolens, Crocus cinsine bağlı bir bitki türüdür.