İçeriğe atla

Riau-Lingga Sultanlığı

Riau-Lingga Sultanate
Kesultanan Riau-Lingga
Malaycaکسلطانن رياوليڠݢ (Cavi)
Riau-Lingga Sultanate
1824-1911
Riau-Lingga Sultanlığı bayrağı
Bayrak
{{{arma_açıklaması}}}
Arma
Riau-Lingga Sultanlığı'nın konumu (kırmızı)
Riau-Lingga Sultanlığı'nın konumu (kırmızı)
TürHimaye alanı
BaşkentTanjungpinang
(İdarî 1824–1900)
(Kraliyet ve idarî 1900–1911)
Daik
(Kraliyet 1824–1900)
Yaygın dil(ler)Malayca
Resmî din
Sünni Islâm
HükûmetMonarşi
Sultan 
• 1819–1832
Abdul Rahman Muazzam Şah
• 1832–1835
II. Muhammad
• 1835–1857
IV. Mahmud
• 1857–1883
II. Süleyman
• 1885–1911
II. Abdul Rahman
Yang Dipertuan Muda 
• 1805–1831
Jaafar
• 1831–1844
Abdul
• 1844–1857
II. Ali
• 1857–1858
Abdullah
• 1858–1899
Muhammed Yusuf
Tarihî dönemHollanda İmparatorluğu
• 1824 Britanya-Hollanda Antlaşması
2 Haziran 1824
• Hollanda işgali
11 Şubat 1911
Öncüller
Ardıllar
Johor Sultanlığı
Hollanda Doğu Hint Adaları
Günümüzdeki durumuEndonezya
Singapur

Riau-Lingga Sultanlığı (Malayca / Endonezce: کسلطانن رياوليڠݢ / Kesultanan Riau-Lingga), Riau Sultanlığı, Lingga Sultanlığı ya da Lingga-Riau Sultanlığı olarak da bilinen, 1824'ten 1911'e kadar Riau Adaları'nda var olan bir Malay saltanatıydı. Bölgeye Hollanda müdahalesinin ardından sultanlığa son verildi.

Saltanat, Johor Yarımadasını Singapur adasıyla birlikte Riau takımadalarından ayıran Johor-Riau Sultanlığının bölünmesi sonucunda ortaya çıktı. Bu bölünme, Johorlu III. Mahmud'un hayatını kaybetmesinin ardından Abdul Rahman'ın Riau-Lingga'nın ilk Sultanı olarak taç giymesine sebep olmuştur. Deniz krallığı, 1824 Britanya-Hollanda Antlaşması'nın ardından hem Britanyalılar hem de Hollandalılar tarafından tanındı.

Tarihi bölgesi, Endonezya'nın bugünkü Riau Adaları Eyaleti ile neredeyse paraleldir.

Dış bağlantılar

  • Barbara Watson Andaya (2003) Gender, Islam and the Bugis Diaspora in Nineteenth and Twentieth-Century Riau, Kuala Lumpur:National University of Malaysia, online edition 30 Mart 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  • Vivienne Wee (2002) Ethno-nationalism in process: ethnicity, atavism and indigenism in Riau, Indonesia, The Pacific Review, online edition 30 Mart 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  • Mun Cheong Yong (2004) The Indonesian Revolution and the Singapore Connection, 1945-1949, Singapore: KITLV Press, 9067182060
  • Derek Heng, Syed Muhd Khirudin Aljunied (ed.) (2009) Reframing Singapore: Memory, Identity, Trans-regionalism, Singapore: Brill Academic Publishers, 9789089640949
  • Virginia, Matheson (1989) Pulau Penyengat : Nineteenth Century Islamic Centre of Riau, online edition 24 Eylül 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  • Barbara Watson Andaya (1977) From Rūm to Tokyo: The Search for Anticolonial Allies by the Rulers of Riau, 1899-1914, online edition

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sumatra</span>

Sumatra, Endonezya'ya ait bir adadır. Sunda Adaları'nın en batıda olanıdır. Yüzölçümü açısından dünyanın en büyük altıncı adasıdır. Ayrıca tamamıyla Endonezya'ya ait en büyük ada unvanına da sahiptir. En büyük şehri 2.400.000 nüfusuyla Medan'dır.

<span class="mw-page-title-main">Gurlular</span> Afganistan, Pakistan ve Kuzey Hindistanda kurulmuş devlet

Gurlular, Horasan'da, diğer birçok doğu İran Tacikler'i gibi Sünni Müslüman bir hanedandı. Gurlular'ın kurduğu imparatorluğun merkezi bugün Afganistan sınırları içinde kalan Gur kenti olup toprakları günümüz İran, Afganistan, Pakistan topraklarını, Hindistan'ın kuzey bölgelerini, Türkistan'ın ve günümüz Arap ülkelerinin ise bazı bölümlerinden oluşuyordu.

<span class="mw-page-title-main">Cohar</span>

Johore Sultanlığı Malezya federasyonu'nu meydana getiren devletlerden biridir. İngilizce Johore olmakla beraber resmi isim Arapça Darul Ta'zim olmaktadır. "Johor" sözcüğünün kökeni Arapçadaki "değerli taş" anlamındaki cevherden gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Singapur</span> Güneydoğu Asyada bir ada ülkesi ve şehir devleti

Singapur, resmî adıyla Singapur Cumhuriyeti, Güneydoğu Asya'da bir ada ülkesi ve şehir devletidir. Ekvatorun 1 derece (137 km) kuzeyinde, Malay Yarımadası'nın güney ucunda yer alan ülke batıda Malakka Boğazı, güneyde Endonezya'ya bağlı Riau Adaları ve doğuda Güney Çin Denizi ile çevrilidir. Ülke toprakları ana ada olan Singapur adası ile 64 ada ve adacıktan meydana gelir. Biri dışında tüm adacıklar Singapur adasının etrafında yer alır. Arazi ıslahı projeleri sayesinde ülkenin yüzölçümü bağımsızlığını kazandığı günden bu yana %25 artmıştır. Dünyanın en yoğun nüfuslu ikinci ülkesi olan Singapur'un nüfusu 5,7 milyondur. Bu nüfusun yalnızca %61'i Singapur vatandaşıdır. Singapur'un resmî dilleri İngilizce, Malayca, Çince ve Tamilcedir. İngilizce ortak dil olarak kullanılır. Ülkenin çok ırklı yapısı anayasa ile güvence altında alınmıştır ve eğitim, konut ve siyaset alanlarında ulusal politikaları şekillendirmeye devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Johor Bahru</span>

Johor Bahru, Malezya'nın Johor eyaletinin başkentidir. Şehir Malay Yarımadası'nın güney ucunda, Johor Boğazı'nın kuzey kıyısında ve Singapur'a yürüme mesafesinde yer almakta olup bu konumu sayesinde ülkenin dışarıya açılan kapısı konumundadır.

Muhammed bin Ahmed Şemsüddin el-Mukaddesi, aynı zamanda el-Makdisi ve el-Mukaddesi olarak da bilinmektedir, önemli bir Orta Çağ Arap coğrafyacısıydı. Ahsen at-Tekasim fi Ma`rifet il-Akalim.

<span class="mw-page-title-main">Malezya bayrağı</span> Ulusal bayrak

Malezya Bayrağı, Malezya devletinin resmi bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">Singapur bayrağı</span> Ulusal bayrak

Singapur bayrağı, Singapur devleti resmi bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">Johor Sultanlığı</span>

Malezya'nın Malay Yarımadası'nda hüküm sürmüş tarihi devlet.

<span class="mw-page-title-main">Batı Adası (Cocos Adaları)</span> Avustralyada ada

Batı Adası, Hint Okyanusu'nda bulunan, Avustralya'nın dış bölgelerinden biri konumunda olan olan Cocos Adaları'nın başkentidir. Batı Adası, Güney Keeling Adaları'nın bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Gazne</span>

Gazne, Afganistan'ın kuzeyinde, Gazni Vilayeti'nin merkezi olan şehir.

<span class="mw-page-title-main">Malaya Cephesi</span> II. Dünya Savaşının Malay yarımadasındaki cephesi

Malaya Cephesi II. Dünya Savaşı sırasında; 8 Aralık 1941 ve 31 Ocak 1942 tarihleri arasında, Malay yarımadasında Japonya'nın önderliğindeki Mihver Devletleri ve Büyük Britanya'nın başı çektiği Müttefik Devletleri arasında yapılan savaşlardır. Savaş Japonların galibiyetiyle sonuçlanmış ve ağır bir yenilgiye uğrayan İngilizler Malay yarımadasından çekilmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Heinrich von Treitschke</span> Alman siyasetçi (NLP), tarihçi ve yazar (1834-1896)

Heinrich Gotthard von Treitschke milliyetçi Alman tarihçi, siyasi yazar.

<span class="mw-page-title-main">Malezya-Türkiye ilişkileri</span>

Malezya-Türkiye ilişkileri, Malezya ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir. Türkiye'nin Kuala Lumpur'da bir büyükelçiliği, Malezya'nın ise Ankara'da bir büyükelçiliği ve İstanbul'da bir başkonsolosluğu bulunmaktadır. Her iki ülke de Dünya Ticaret Örgütü (WTO) ve İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (OIC) tam üyesidir. Her iki ülke de kendi bölgelerinde bölgesel güç ve orta güç olarak sınıflandırılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Varsangali Sultanlığı</span>

Varsangali Sultanlığı, kuzeydoğu ve kısmen güneydoğu Somali'de varlığını sürdüren bir sultanlıktı. Sultanlık, 13. yüzyılda kurulmuş olup bölgede kurulmuş en büyük sultanlıklardan biriydi ve en parlak döneminde Sanag bölgesi ve ülkenin kuzeydoğusundaki Bari bölgesinin bir kısmını içeriyordu. 1884'te Büyük Britanya, Varsangali Sultanlığı da dahil olmak üzere kuzey Somalili sultanlarla çeşitli antlaşmalar ile bölgede Britanya Somalisi adında himaye kurdu.

Feminist tarih, tarihin, kadın bakış açısından yeniden okunması anlamına gelir. Feminist hareketin kökenlerini ve evrimini özetleyen feminizmin tarihi ile aynı şey değildir. Ayrıca, kadınların tarihsel olaylardaki rolüne odaklanan kadın tarihinden farklıdır. Feminist tarihin amacı, geçmişte kadın seslerinin ve seçimlerinin önemini iyileştirmek ve göstermek için kadın yazarların, sanatçıların, filozofların vb. yeniden keşfedilmesiyle tarihin kadın bakış açısını araştırmak ve aydınlatmaktır.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Gorçakov</span> Rus diplomat, bakan, şansölye (1798-1883)

Prens Aleksandr Mihayloviç Gorçakov Aristokrat Gorçakov ailesinden bir Rus diplomat ve devlet adamıdır. 19. yüzyılın ortalarının en etkili ve saygın diplomatlarından biri olarak kalıcı bir üne sahiptir. Akademisyenler, Karadeniz'in askersizleştirilmesinin sona ermesinin Gorçakov'un en büyük başarısı olduğu konusunda hemfikirdirler, ancak dışişleri bakanı olarak çok uzun süre kaldığını eklerler.

Singapur'da birçok dil konuşulmaktadır. Singapur Anayasası'na göre ülkenin resmi ana dili Malaycadır. Anayasada etnik olarak Malaylar Singapur'un yerli halkı olarak tanındığı için Malaycanın resmi ana dil olması sembolik bir önem de taşımaktadır. Yerli halkın dilini ve mirasını korumak devletin görevi olarak görülmektedir. Singapur Cumhuriyeti'nin Anayasasının on üçüncü bölümünde "Ulusal dil Malay dili olmalıdır ve Romen alfabesi olmalıdır..." yazmaktadır. Ayrıca anayasaya göre Singapur'da konuşulan dört ana dil İngilizce, Çince, Malayca ve Tamilcedir. İngilizce dili de farklı etnik gruplardan Singapurluların geçer dilidir, yani pratikte ana dil İngilizcedir.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı İmparatorluğu'nun parçalanması</span> I. Dünya Savaşının ardından Osmanlı topraklarının parçalanması

Osmanlı İmparatorluğu'nun parçalanması, I. Dünya Savaşı'nı takiben Kasım 1918'de İstanbul'un Britanya, Fransa ve İtalya askerleri tarafından işgal edilmesinin ardından başlayan jeopolitik bir süreçti. Parçalanma, özellikle Osmanlı İmparatorluğu'nun Almanya ile ittifak kurmasının ardından yapılan Sykes-Picot Anlaşması gibi İtilaf Devletleri'nin savaşın ilk safhalarında yaptığı birtakım anlaşamalar üzerinden planlanmıştı. Eskiden Osmanlı İmparatorluğu'nu oluşturan büyük topraklar ve halklar, birkaç yeni devlete bölündü. Osmanlı İmparatorluğu; jeopolitik, kültürel ve ideolojik yönden önde gelen İslam devletiydi. Osmanlı'nın savaşın ardından parçalanması, Britanya ve Fransa gibi Batılı güçlerin Orta Doğu'ya hâkim olmasına sebep oldu ve modern Arap dünyası ile Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasına yol açtı. Anadolu Hareketi tarafından bu Batılı güçlere direnilse de, Osmanlı'nın ardıl devletleri kapsamında böylesi bir direniş II. Dünya Savaşı'nı takip eden hızlı dekolonizasyon sürecine kadar görülmedi.

<span class="mw-page-title-main">Singapur Boğazı</span>

Singapur Boğazı, Singapur'un güneyinde bulunan bir boğazdır. Boğaz, 11 km uzunlukta ve 16 km genişlikte olup batıda Malakka Boğazı ile doğuda Güney Çin Denizi arasında yer almaktadır. Boğazın kuzeyinde Singapur, güneyinde ise Endonezya'ya bağlı Riau Adaları yer almaktadır.