İçeriğe atla

Rhododendron caucasicum

Rhododendron caucasicum
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Plantae
Şube:Tracheophyta
Sınıf:Magnoliopsida
Takım:Ericales
Familya:Ericaceae
Oymak:Rhodoreae
Cins:Rhododendron
Tür: R. caucasicum
İkili adlandırma
Rhododendron caucasicum
Pall., Fl. Ross. 1(1): 46 (1784).

Rhododendron caucasicum (Kafkas ormangülü, Beyaz komar), Ericaceae (fundagiller) familyasından, en çok bir metreye kadar boylanabilen, kısa boylu, çiçekleri güzel kokulu, her dem yeşil bir çalıdır.[1]

Dağılımı

Euxine kökenlidir. Türkiye'de Trabzon, Rize, Artvin, Erzurum ve Kars illerinde bulunmaktadır.[1]

Habitat

Mayıs-Temmuz aylarında çiçeklenen bitki, 1830–3000 m yükseltileri arasında, genel olarak yüksek subalpin ve alpin yükselti basmağında, kuzeye bakan asitli topraklar üzerinde yayılış gösterir. Açık alanlarda küçüklü büyüklü gruplar, bazen de Ladin ormanı açıklıklarında küçük kümeler halinde bulunur.[1]

Morfoloji

Genç sürgünler ve yaprakların alt yüzleri pas renginde tüylerle keçe gibi örtülüdür. Uç tomurcuklar iri 1,5 cm, yaprak sapı 1 cm, yaprak ayası 5-9x2-3 cm, sert derimsi, alt yüzü basık kahverengi sık tüylerle örtülüdür. Çiçek sapları 3,5–5 cm ve tüylü, 8-10 çiçekli bileşik salkım kurulları halindedir. Çanak tüylü erkek organda 10 adet stamen bulunur. Ovaryum sık tüylüdür. Taç yapraklar soluk krem renginde, çan şeklinde ve 3 cm çapındadır.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b c d Trabzon Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü Tanıtım Broşürü]]

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ihlamur</span> bitki cinsi

Ihlamur (Tilia), Malvaceae (ebegümecigiller) familyasına bağlı, Kuzey Yarımküre'nin ılıman ve yarı tropik bölgelerinde yetişen ağaç cinsidir.

<span class="mw-page-title-main">Ak kavak</span> Söğütgiller familyasından bir bitki türü

Ak kavak, söğütgiller (Salicaceae) familyasından yapraklarının altının beyaz olmasıyla tanınan bir kavak türü. Diğer kavak ağaçlarına göre daha uzun ömürlü olan bu tür 700 yaşına kadar yaşayabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ova akçaağacı</span>

Ova akçaağacı, Sapindaceae familyasından 15–25 m boy, 1m çap yapabilen akçaağaç türü.

<span class="mw-page-title-main">Büyük yapraklı ıhlamur</span> Ebegümecigiller familyasından bir bitki türü

Büyük yapraklı ıhlamur, ebegümecigiller (Malvaceae) familyasından 40 m kadar boylanan ağaç nadir olarak da çalı durumunda olan ıhlamur türü.

<span class="mw-page-title-main">Tüylü huş</span> Huşgiller familyasından bir bitki türü

Tüylü huş, huşgiller (Betulaceae) familyasından 25 m'ye kadar boylanabilen sık dallı, beyaz gövdeli bir huş türü.

<span class="mw-page-title-main">Çınar yapraklı akçaağaç</span>

Çınar yapraklı akçaağaç veya Norveç Akçaağacı, Sapindaceae familyasından doğal olarak Avrupa ve güneybatı Asya, Fransa ile Rusya'dan İskandinavya ve İran'a kadar yayılış gösteren akçaağaç türü.

<span class="mw-page-title-main">Celtis australis</span>

Yaygın olarak Avrupa ısırgan ağacı, Akdeniz hackberry, lote ağacı, lodogno, boboler (Istria'da) veya honeyberry olarak bilinen Celtis australis, Güney Avrupa, Kuzey Afrika ve Küçük Asya'ya özgü yaprak döken bir ağaçtır. Ağaç 1796'da İngiltere'ye getirilmiştir.

<i>Humulus lupulus</i>

Humulus lupulus, Cannabaceae (kendirgiller) familyasından Temmuz-Eylül ayları arasında yeşilimsi-beyaz renkli çiçekler açan, 2–5 m yüksekliğinde, sarılıcı gövdeli, iki evcikli otsu bir bitki türü.

<span class="mw-page-title-main">Pamuk</span> Tekstil için üretilen lif bitkisi

Pamuk, ebegümecigiller (Malvaceae) familyasından anavatanı Hindistan olan kültürü yapılan bir bitki türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Orman gülü</span> Rhododendron cinsinin 800 kadar türünü içeren çiçekli bitkilerin ortak adı

Orman gülü, fundagiller (Ericaceae) familyasından Rhododendron cinsinin 800 kadar türünü içeren çiçekli bitkilerin ortak adı. Gösterişli çiçekleri nedeniyle bahçelerde ve saksıda yetiştirilir.

<span class="mw-page-title-main">Çay (bitki)</span> Çaygiller familyasından bir bitki türü

Çay, çaygiller (Theaceae) familyasından nemli iklimlerde yetişen, yaprak ve tomurcukları içecek maddesi üretmekte kullanılan bir tarım bitkisi. Yeşil çay, siyah çay, fermente çay, beyaz çay, sarı çay, bitki çayı ve oolong farklı oksidasyon seviyelerinden geçirilerek üretilir. Diğer yandan Kukicha çayı yapraklardan ziyade sürgün ve gövdeden elde edilir. Çay bitkisinin bilimsel ismi Camellia sinensistir.

<span class="mw-page-title-main">Saçlı meşe</span> bitki türü

Saçlı meşe, kayıngiller (Fagaceae) familyasından anavatanı Güney Avrupa ve Anadolu olan bir meşe türü.

<i>Rhododendron ponticum</i>

Rhododendron ponticum, Ericaceae (fundagiller) familyasından kuzey yarımkürenin nemli dağlık bölgelerinde görülen bir orman gülü türü. Anavatanı Güney Avrupa ve Güneybatı Asya'dır.

<i>Cistus salviifolius</i> bitki türü

Adaçayı yapraklı laden, ladengiller (Cistaceae) familyası içerisinde yer alan, 50–60 cm boyunda her dem yeşil bodur bir çalı türü.

<span class="mw-page-title-main">Lilium ciliatum</span>

Tüylü (Kirpikli) zambak, zambakgiller (Liliaceae) familyasından soğanlı çok yıllık, 60–150 cm boylanabilen otsu bir bitkidir.

<i>Rhododendron ungernii</i>

Rhododendron ungernii, Ericaceae (fundagiller) familyasından bir ormangülü türü.

<span class="mw-page-title-main">Rhododendron smirnowii</span>

Rhododendron smirnowii, Ericaceae (fundagiller) familyasından bir ormangülü türü.

Sideritis akmanii, Sideritis cinsine bağlı bir bitki türüdür. Dünya'da yalnızca Türkiye'de Afyon ilinde yayılış yapar. İlk olarak 1996 yılında Türk botanikçileri Zeki Aytaç, Ali A. Dönmez ve Murat Ekici tarafından tanımlanmıştır. Bu tür, Ankara Üniversitesi'nde bir botanikçi olan ve aynı alanda bitkiyi ilk toplayan Prof. Dr. Yıldırım Akman'ın onuruna adlandırılmıştır.

Salix rizeensis, Adil Güner ve Jerzy Zieliński tarafından tanımlanan bir söğüt türüdür. Salix rizeensis, söğütgiller familyasındandır. Rize ilinin İkizdere ilçesine endemiktir. Yaklaşık olarak 2100 metre rakımlı yerlerde yaşar. Çiçeklenme zamanı temmuz-ağustos aylarıdır. Uç kısma doğru daralan yaprakların her iki yüzü de deniz yeşili renginde, parlak ve tüysüzdür.

Myosotis lazica, Mihail Grigoryeviç Popov tarafından tanımlanmış, hodangiller familyasından bir bitki türüdür. 1300 metre yüksekliğe kadarki ıslak kıyılarda yaşayan Laz kuşgözü, Artvin, Rize, Trabzon ve Giresun'da görülmüştür.