İçeriğe atla

Rhodes piyanosu

Rhodes piyanosu (Fender Rhodes piyanosu veya basitçe Fender Rhodes veya Rhodes olarak da bilinir), 1970'lerde popüler olan Harold Rhodes tarafından icat edilen bir elektronik piyanodur. Geleneksel bir piyano gibi, Rodos da anahtarlar ve çekiçlemelerle ses üretir ancak çekiçler yerine elektromanyetik bir pikap arasında titreşen ince metal dişlere çarpar. Sinyal daha sonra bir kablo aracılığıyla harici bir klavye amplifikatörüne ve hoparlöre gönderilir.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Piyano</span> müzik aleti

Piyano, İtalya'da Bartolomeo Cristofori tarafından 1700 yılı civarında icat edilmiş akustik, tuşlu bir müzik aletidir. Piyanoda ses, teller vasıtasıyla elde edilir. Piyanonun tuşlarına basıldığında içindeki tahta çekiç tellere vurarak sesi oluşturur. Tahta çekicin tellere vurmasından dolayı piyano bazen vurmalı telli çalgı olarak da sınıflandırılır. Piyano klasik ve caz müzikte yaygın olarak kullanılır. Solo performanslar, ansambl, oda müziği, eşlik, bestecilik ve prova için oldukça uygun bir enstrümandır. Piyano taşınabilir bir enstrüman olmamasına ve genelde pahalı olmasına rağmen çok yönlülüğü ve aynı anda birçok yerde bulunma özelliği ile dünyada en yaygın olarak kullanılan enstrümanlardan biri olmayı başarmıştır

<span class="mw-page-title-main">Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı</span> Devlet konservatuvarı

Ankara Devlet Konservatuvarı, günümüzde Hacettepe Üniversitesine bağlı olan müzik ve sahne sanatları okulu.

<span class="mw-page-title-main">Bas gitar</span> enstrüman

Bas gitar, çoğunlukla dört teli olan ve kalın ses veren telli bir çalgıdır. Günümüz müziğinin vazgeçilmez enstrümanlarından biridir. Bas gitar yoğun olarak Rock, Metal, Caz, Blues, Funk, Punk ve R&B gibi müzik türlerinde kullanılır. İlk olarak Fender tarafından 1950'li yılların başlarında Fender Precision Bass modeliyle üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Fender</span> Dünyaca ünlü bir gitar markası

Fender, ABD merkezli tüm Dünya çapında çok ünlü bir gitar üreticisi şirkettir.

<i>Animals</i> (albüm) psychedelic rock albümü

Konusunu George Orwell'in Hayvanlar Çiftliği isimli kitabından alan, Pink Floyd albümü. Sonradan telif hakları davalarına konu olacak "domuz" sembolü bu albümde ortaya çıkmıştır. Animals, Rick Wright ile Roger Waters arasındaki sorunların billurlaştığı albümdür aynı zamanda. Britannia Row Stüdyolarında Nisan-Kasım 1976 tarihleri arasında kayıtları yapılmıştır. Birleşik Krallık'ta 23 Ocak 1977, ABD'de 2 Şubat 1977'de yayınlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">John Paul Jones (müzisyen)</span> Led Zeppelinin başgitarist ve klavyecisi

John Paul Jones, ünlü İngiliz grubu Led Zeppelin'in bas gitaristi ve klavyecisi.

<i>Everything Must Go</i>

Everything Must Go, Steely Dan grubunun 2003 yılında çıkardığı son stüdyo albümüdür.

<i>Yeni Bir Gün</i>

Yeni Bir Gün, Barış Manço'nun üçüncü plağıdır.

<i>Sözüm Meclisten Dışarı</i> 1981de çıkan, Barış Mançonun kariyerindeki dördüncü plağı

Sözüm Meclisten Dışarı, Barış Manço'nun dördüncü plağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Cody Rhodes</span> Amerikalı güreşçi

Cody Garrett Runnels, bilinen ring adıyla Cody Rhodes veya kısaca Cody, Amerikalı profesyonel güreşçi, organizatör, iş insanı ve oyuncu. WWE şirketinde güreşmektedir. 6 yıl sonra WWE Wrestlemania 38'de geri dönüş yapmıştır. Kendisi 2 kez üst üste Royal Rumble kazanan 4 güreşçi'den biridir.

Prof. Friedrich von Ştatzer, Avusturya asıllı Türk piyanist ve akademisyendir.

<i>Dummy</i>

Dummy, Bristollü müzik grubu Portishead'in ilk albümüdür. 22 Ağustos 1994'te Go! Disc tarafından yayımlanan albüm, büyük bir başarı kazanmış ve 1995'te Merkür Ödülü'nü kazanmıştır. Trip hop türünü popülerleştiren albüm, ayrıca 1990'ların en iyi albümlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Albüm her ne kadar deniz aşırı bölgelerde ortalama bir ticari başarıya ulaşmış olsa da, UK Albums Chart'ta ikinci sıraya ulaşmış ve albümdeki 3 tekliden ikisi 13. sıraya kadar yükselmiştir. Albüm 1997'de altın sertifikaya ulaşıp Avrupa'da 22 milyon kopya satmıştır. Eylül 2011 itibarıyla de albüm İngiltere'de ikili platin sertifikayı elde etmiş ve toplamda 825,000 kopya satmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tim Rice-Oxley</span>

Timothy James Rice-Oxley piyano rock grubu Keane'in kurucusu ve grupta piyanist, yardımcı vokalist ve baş bestekâr olarak adından söz ettiren İngiliz müzisyen.

<i>Ardından</i>

Ardından, Mozaik'in ilk stüdyo albümüdür. 1985'in eylül ve ekim aylarında kaydedilmiş, aynı yıl sadece kaset formatında dinleyicilere ulaşmıştır. Aralık 2011'de CD formatında yayınlanacağı duyurulmuştur.

Gregor Samsa 2000 yılında Champ Bennett tarafından Virginia'da kurulmuş olan müzik grubu. İsmini Franz Kafka'nın Dönüşüm adlı romanının baş karakterinden almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Symphony in Blue</span>

"Symphony in Blue", İngiliz şarkıcı-şarkı yazarı Kate Bush'un 1978 çıkışlı ikinci stüdyo albümü Lionheart'ın açılış şarkısı. Sadece Japonya ve Kanada'ya özel olarak tekli formatında piyasaya sürülen şarkı, bu iki ülkede albümün ikinci teklisi olurken, "Wow", dünyanın geri kalan marketlerinde ikinci tekli oldu.

<span class="mw-page-title-main">Andrew Latimer</span>

Andrew Latimer, İngiliz bir besteci ve müzisyendir. Kendiği kurduğu progresif rock grubu olan Camel'la tanınmıştır ve bu grubun 1971'den beri değişmeyen tek üyesidir. Şarkılarında genelde gitarist ve vokalist olarak öne çıkan Andrew Latimer zaman zaman piyano ve flüt de çalmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Megascolecidae</span>

Megascolecidae, Megascolecoidea üstfamilyasına bağlı bir hayvan familyasıdır.

Abdülhamid’in oto piyanosu, Osmanlı padişahı II. Abdülhamid için üretilmiş kuyruklu bir oto piyanodur. M. F. Rachals & Co. tarafından Hamburg'da üretilen piyano, Beylerbeyi Sarayı'nın Havuzlu Salonu'nda bulunur. Padişahın sevdiği 38 besteyi otomatik olarak çalar. İçindeki parçalar, dönemin müzik zevkini yansıtması bakımından önem taşır.

<span class="mw-page-title-main">Dijital piyano</span> Akustik piyanonun ve diğer enstrümanların sesini kopyalamak için örnekler ve sentezleyiciler kullanan müzik aleti

Dijital piyano, hem çalma hissi hem de çıkardığı ses bakımından öncelikle geleneksel akustik piyanoya alternatif olması için tasarlanmış bir tür elektronik klavyeli enstrüman'dır. Dijital piyanolar, bir veya daha çok dahili hoparlör aracılığıyla çalınan, akustik piyanonun kaydedilmiş ses örneklerini kullanır. Ayrıca akustik piyano hissini yeniden yaratan ağırlıklı tuşları, dokunma hassasiyetine göre değişen ses seviyeleri vardır. Bazı dijital piyanolar aynı zamanda dik veya kuyruklu piyanoya benzeyecek şekilde tasarlanır.