İçeriğe atla

Rhodan Cumhuriyeti

Rhodan Cumhuriyeti
1802-1810
bayrağı
Ülke bayrağı
TürFransa'nın kardeş devleti
BaşkentSion
HükûmetCumhuriyet
Tarihçe 
• Kuruluşu
1802
•  Arabuluculuk Yasasının ilanı
1802
• Fransa'ya bağlanması
1810
• Hukuken yıkılması
1813
• Dağılışı
1810
Öncüller
Ardıllar
Helvetia Cumhuriyeti
Birinci Fransa İmparatorluğu

Rhodan Cumhuriyeti, Napolyon savaşları sırasında İsviçre topraklarında kurulan bir cumhuriyettir. Napolyon İtalya'da bulunan Alp dağları'na yapacağı operasyonları kolaylaştırmak için İsviçre bölgesine müdahale etti. Bu müdahale sonucunda Helvetia Cumhuriyeti kuruldu. Ama ülkede bulunan Birlikçiler ile federalistler arası çekişmelerin artması üzerine, Napolyon Bonapart'ın aracılığına başvuruldu. Bonapart da hemen Arabuluculuk Yasası'nı (30 Eylül 1802; 19 Şubat 1803'te genişletildi) çıkararak Helvetia Cumhuriyeti'nin yerine Rhodan Cumhuriyeti ilan etti. 1810 yılında, Napolyon aniden bu geçici devleti Fransız imparatorluğunun bir parçası ilan etti. Napolyon böylece Orta Avrupa'da üs elde etmiş oldu. Ülke hukuken varlığı devam ettirse de 1813 yılında Fransa, Napolyon Savaşları'nı kaybetmeye başlamıştı. Bunun üzerine ülkede konfederalist bir devlet kuruldu.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Napolyon Bonapart</span> Fransız asker ve imparator (1769–1821)

Napolyon Bonapart veya I. Napolyon kısaca Napolyon, Fransız asker, politikacı ve 1804-1814 arası Fransa imparatoru. Gerek Fransız Devrim Savaşları gerekse Napolyon Savaşları sırasında Fransa'ya önderlik ettiği gibi tüm Avrupa'yı da etkilemiş önemli bir komutandır. Girdiği savaş ve çatışmaların büyük bölümünü kazanmış, 1815'teki nihai yenilgisine kadar hızla Avrupa kıtasının hakimiyetini ele geçirmiştir. Tarihteki en önemli komutanlardan biri olan Napolyon'un savaşları dünyanın her yerinde askerî okullarda ders olarak okutulmaktadır ve kendi Avrupa tarihinin en ünlü ve en tartışmalı siyasi figürlerinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Dubrovnik</span> Hırvatistanda Dubrovnik-Neretva bölgesinin idari merkezi olan şehir

Dubrovnik ya da eski adıyla Ragusa, Hırvatistan'ın Adriyatik Denizi sahilinde bulunan, Orta Çağ'dan kalma tarihî eserleri ile ünlü şehri.

<span class="mw-page-title-main">Waterloo Muharebesi</span> Savaş

Waterloo Muharebesi veya Waterloo Savaşı; 16-18 Haziran 1815 tarihleri arasında gerçekleşen, Fransa İmparatoru Napolyon'un mutlak yenilgisiyle sonuçlanan ve Avrupalı güçler arasında 23 yıl süren silahlı mücadelenin sonunu getiren muharebe. Fransızcada Mont-Saint-Jean Muharebesi olarak da bilinir. Muharebe İngiltere-Prusya ittifakı ile Fransa arasında, Belçika'nın Waterloo kasabası yakınlarında gerçekleşmiştir.

İsviçre'nin kantonları, İsviçre'nin en üst düzey idari bölümleridir. Kantonlar, İsviçre Konfederasyonu'nun üye devletleridir.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Fransız Cumhuriyeti</span>

İkinci Fransız Cumhuriyeti, Fransa'da 1848-1852 yılları arasında uygulanan cumhuriyet yönetimidir.

<span class="mw-page-title-main">Joseph Bonaparte</span> Napolyon Bonapartın en büyük erkek kardeşi

Joseph Bonaparte (d. 7 Ocak 1768, Corte, Haute-Corse, Korsika - ö. 28 Temmuz 1844, Floransa, Toskana Büyük Dükalığı,, Napolyon Bonapart'ın en büyük erkek kardeşidir. Kardeşi tarafından 1806-1808 arasında Napoli Kralı ve 1808-1813 arasında da İspanya kralı yapılmıştır. Napolyon Bonapart'ın düşmesinden sonra Joseph kendini Survilliers Kontu olarak isimlendirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İtalya Krallığı</span> 1861-1946 yılları arasında Güney Avrupada hüküm sürmüş bir krallık

İtalya Krallığı, 1861 yılında İtalya’nın birleşmesinden 1946 yılında İtalyan Cumhuriyeti’nin ilanına kadar devam etmiş bir krallıktır. İtalya Krallığı, Roma İmparatorluğu’nun dağılmasından sonra kurulmuş, bütün İtalya yarımadasını kapsayan ilk devlettir. Aradaki 12 yüzyıl boyunca İtalya yarımadasında çok sayıda devletçik kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">İsviçre bayrağı</span> Ulusal bayrak

İsviçre bayrağı, İsviçre Konfederasyonu tarafından kullanılan resmi ulusal bayrak.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Koalisyon Savaşı</span>

İkinci Koalisyon Savaşı, İngiltere, Avusturya ve Rusya'nın başını çektiği ve Osmanlı İmparatorluğu, Portekiz, Napoli ve çeşitli Alman monarşilerinin de dahil olduğu birçok Avrupa monarşisinin devrimci Fransa'yı hedef alan ikinci savaşıdır. Savaşta İspanya Fransa'yı destekledi.

Yeniden Yapılanma ve Yenilenme İsviçre tarihinde 1814 ile 1847 arasındaki dönemdir.

<span class="mw-page-title-main">Aracılık Yasası</span>

Aracılık Yasası veya Arabuluculuk Yasası, İsviçre'nin özerkliğini büyük oranda geri veren ve 19 kantondan oluşan bir konfederasyonun kurulmasını öngören yasa. Arabuluculuk Yasası Ancien Rejimi ve Cumhuriyeti arasında Napolyon'un girişimi bir uzlaşma oldu. İsviçre tarihinin bu geçiş aşaması 1815 Restorasyonuna kadar sürdü.

<span class="mw-page-title-main">İtalyan Cumhuriyeti (Napolyon)</span> 1802 ve 1805 arasında İtalyan Yarımadasında bir cumhuriyet

İtalya Cumhuriyeti, Kuzey İtalya'da bulunan kısa ömürlü cumhuriyettir. Devletin başı da Birinci Fransız Cumhuriyeti'nin birinci konsülü olan Napolyon Bonapart'tır.

<span class="mw-page-title-main">Berg Büyük Dükalığı</span>

Berg Büyük Dükalığı, Ren Nehri'nde Birinci Fransa İmparatorluğu ve Vestfalya Krallığı arasındaki topraklar üzerinde 1805 yılında yapılan Austerlitz Muharebesi ardından buraya giren Napolyon Bonapart tarafından kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kardeş cumhuriyet</span>

Kardeş Cumhuriyetler, Fransız Devrim Savaşları sırasında Birinci Fransız Cumhuriyeti'ne bağlı devrim ordularının ele geçirdiği bölgelerde kurduğu cumhuriyetlerdir. Napolyon Bonapart'ın gelişi ile başlayan Napolyon Savaşları sırasında fethedilen bölgelerde devrim yasalarını uygulayacak cumhuriyetlerin yanı sıra krallıklar da kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Cisalpin Cumhuriyeti</span> Kuzey İtalyada kurulmuş eski bir ülke

Cisalpin Cumhuriyeti, 1797'den 1802 yılına kadar süren Kuzey İtalya'daki Cumhuriyettir.

<span class="mw-page-title-main">Transpadan Cumhuriyeti</span>

Transpadan Cumhuriyeti, Napolyon Bonapart tarafından Milano'da kurulan, geçici ve uluslararası alanda tanınmayan bir devrimci cumhuriyettir.

Freiämtersturm, Aralık 1830 yılında İsviçre'nin Aargau kantonunda meydana gelen kansız devrimdir. Devrimi kırsal alanlarda sıkıntı içinde yaşayan insanların Freie Ämter liderliğinde Aargau kantonun başkentinin üzerine yürüdü. Eylemcilerin talepleri anayasa değişikliğiydi. Freiämtersturm ve ülkenin diğer bölgelerinde meydana gelen kansız devrimler ile birlikte ülkede Liberal politikalar uygulanmaya başladı.

<span class="mw-page-title-main">Bonapart Hanedanı</span>

Bonapart Hanedanı, Fransız Devrimi'nden sonra 1804 yılında Fransa Krallığı'nı imparatorluğa yükselten Fransız askeri lider ve siyaset adamı I. Napolyon'un kurmuş olduğu hanedanlık. Napolyon, Grande Armée'yi büyük Avrupa askerî gücüne çevirdi ve Napolyon Savaşları sırasında Avrupa'da başarılar kazandı. Hanedanının gücünü genişleterek aile üyelerini kurdurduğu kukla devletlerin tahtlarına yerleştirdi.

<span class="mw-page-title-main">Guillaume Marie Anne Brune</span> Fransız diplomat (1763 – 1815)

Guillaume Marie-Anne Brune, Fransız mareşal ve siyaset adamı.

<span class="mw-page-title-main">Helvetia Cumhuriyeti</span> 1798-1803 yıllar arası Fransanın kardeşi olan bir Avrupa Cumhuriyeti

Helvetia Cumhuriyeti Fransız Devrim Savaşları sırasında 1798 ve 1803 yılları arasında var olan Fransa'nın kardeş cumhuriyetiydi. Fransız işgali ve bunun sonucunda Eski İsviçre Konfederasyonu'nun dağılmasının ardından, İsviçre'de kuruldu.