İçeriğe atla

Reşat Amet

Reşat Amet
Решат Медатович Аметов
Doğum24 Ocak 1975(1975-01-24)
Bilohirsk Rayonu Ukrayna
Kaybolma3 Mart 2014
Lenin Meydanı, Simferopol, Kırım, Ukrayna
DurumuKaybolmasından 12 gün sonra bedeni bulundu
Ölüm15 Mart 2014 (39 yaşında)
Bilohirsk Rayonu, Ukrayna
Bedeninin bulunuşuZemlianiçne, Bilohirsk Rayonu, Kırım, Ukrayna
Defin yeriSimferopol Abdalı Müslüman Mezarlığı
MilliyetKırım Tatarı
Diğer ad(lar)ıReşat Medatoviç Ametov
Reşat Ametov
VatandaşlıkUkrayna
MeslekAktivist
Dinİslam
EvlilikZarina Amet (Ametova)
Çocuk(lar)Oğlu Ali
kızları Hatice ve Húsniye
Akraba(lar)Refat Amet (Ametov) (ağabeyi)
ÖdüllerUkrayna Kahramanı Altın Yıldız Nişanı
Reşat Amet'e verilen "Ukrayna Kahramanı Altın Yıldız Nişanı".

Reşat Amet ya da Ukrayna'da bilindiği adıyla Reşat Medatoviç Ametov veya Reşat Ametov (Ukraynaca: Решат Медатович Аметов ) (24 Ocak 1975 Bilohirsk Rayonu Ukrayna - 15 Mart 2014 Bilohirsk Rayonu Ukrayna), Kırım Tatarı etnik kimliği savunucusu aktivist ve halkının kahramanı.[1][2][3] Ukrayna Kahramanı Altın Yıldız Nişanı sahibidir.[4]

Hayatı

24 Ocak 1975 tarihinde Ukrayna'ya bağlı Kırım'ın Bilohirsk Rayonu'nda (Karasuvbazar) bulunan köyünde doğdu.

Kaybolması ve ölümü

3 Mart 2014 tarihinde Reşat Amet, Rus birlikleri tarafından Kırım'ın işgaline karşı yalnız ve barışçıl bir protesto eylemi başlattı. Simferopol şehrindeki Lenin Meydanı'nda yapılan Kırım Bakanlar Konseyi önünde yaptığı protesto gösterisi sırasında, "Kırım öz-savunma" müfrezelerine ait askerî üniforma taşıyan kimliği belirlenemeyen üç kişi tarafından kaçırıldı.[1]

15 Mart 2014 günü Reşat Amet'in bedeni, Kırım başkentinin 60 kilometre doğusundaki Bilohirsk Rayonu'ndaki Zemlianiçne köyü yakınlarında bir ormanda polis tarafından bulundu. Bacakları zincirlenmiş ve koli bandıyla bağlanmış olan vücudu, şiddet ve işkence izleri taşıyordu. Bir çift kelepçe vücudunun yanında yatıyordu.[1] Kardeşi Refat Amet'e (Ametov) göre ölüm sebebi, gözündeki bir bıçak veya benzeri bir sivri nesneden kaynaklanan bir yarasıydı.[5] Cinayeti yıllarca faili meçhul olarak kaldı.[2][6]

Reşat Amet, 18 Mart 2014'te Simferopol Abdalı Müslüman Mezarlığı'nda toprağa verildi. Geride genç karısı Zarina ve üç yetim çocuğunu bıraktı.[7]

Ölümünden üç yıl sonra 18 Mayıs 2017 tarihinde Ukrayna Kahramanı Altın Yıldız Nişanı verilmesi kararlaştırılmıştır.[4]

Notlar

  1. ^ a b c RFE/RL 2014.
  2. ^ a b WSJ 2014.
  3. ^ NPR 2014.
  4. ^ a b "Ukrayna Kahramanı Altın Yıldız Nişanı" (Ukraynaca). 24 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2018. 
  5. ^ 15min.org 2014.
  6. ^ Al Jazeera 2014.
  7. ^ Aqiqat 2014.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Akmescit</span>

Akmescit veya Simferopol, Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin de jure başkentidir. Kırım konusunda, Ukrayna ile Rusya arasında toprak anlaşmazlığı söz konusudur. Bu anlaşmazlık sonucunda Rusya, Kırım'ı ilhak etmiştir. İlhak edilişinden sonra Rusya Federasyonu'na bağlı Kırım Cumhuriyeti'nin, de facto başkenti olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kırım Tatarcası</span> Türk dillerinin Kıpçak koluna ait bir dil

Kırım Tatarcası ya da Kırımca, Türk dillerinin Kıpçak koluna ait bir dildir. Ancak bazı Oğuz grubuna ait özelliklere de sahiptir. Romanya'nın Dobruca yöresinde konuşulan şekline Dobruca Tatarcası adı verilir.

<span class="mw-page-title-main">Sivastopol</span> Kırım yarımadasında Karadeniz kıyısında bulunan bir liman kenti

Sivastopol, Osmanlı döneminde Akyar, Ukrayna'da Kırım yarımadasında Karadeniz kıyısında bulunan bir liman kentidir. Nüfusu 328.600'dür (2004).

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Han Sultan</span> Sovyetler Birliği Kahramanı

Ahmet-Han Sultan, Kırım Tatarı Sovyet savaş uçağı pilotu. İsmi Amet-Han Soultan, Ahmet-Han Sultan, Amet-Han Sultan ve Sultan Amet-Han biçiminde de söylenir.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu</span>

Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu,, Kırım Tatarı siyasetçi ve aktivist. 1998'den beri Ukrayna Yüksek Şurası üyesidir ve kurulduğu tarih olan 1991'den 2013'e kadar Kırım Tatar Millî Meclisi'nde başkanlık yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kırım Tatar Sürgünü</span> Kırım Tatar soykırımı

Kırım Tatar Sürgünü veya Kırım Tatar Soykırımı, Sovyet hükûmeti tarafından yürütülen ve Josef Stalin adına hareket eden NKVD Başkanı Lavrenti Beriya tarafından organize edilen 18-20 Mayıs 1944'te en az 191.044 Kırım Tatarının etnik temizliği ve kültürel soykırımıdır. NKVD üç gün içinde çoğunlukla kadınları, çocukları, yaşlıları, hatta komünistleri ve Kızıl Ordu üyelerini, bin kilometre uzaklıktaki Özbek SSC'ye sınır dışı etmek için sığır trenlerini kullandı. Kırım Tatarları, Stalin'in Sovyetler Birliği'ndeki nüfus transferi politikası tarafından kapsanan birkaç etnik gruptan biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Kırım sorunu</span>

Kırım sorunu, Ukrayna ile Rusya arasında Kırım'ın statüsü konusunda bir anlaşmazlıktır.

<span class="mw-page-title-main">Sergey Aksyonov</span>

Sergey Valeryeviç Aksyonov, ;, de facto Kırım Cumhuriyetinin Başbakanı.

<span class="mw-page-title-main">Kırım Özerk Cumhuriyeti</span> Ukrayna yasalarına göre Kırım Anayasası tarafından yönetilen özerk bir cumhuriyet

Kırım Özerk Cumhuriyeti,, Ukrayna'nın özerk cumhuriyeti. Sovyetler Birliği döneminde varlık gösteren Kırım Oblastı ile aynı sınırlara sahiptir. Kırım Oblastı 1954'te Rusya SFSC'den Ukrayna SSC'ye geçti. 20 Ocak 1991'deki referandumdan sonra Ukrayna SSC içerisinde bir özerk cumhuriyet hâlini aldı. Sovyetler Birliği dağıldığında ve Ukrayna bağımsızlığını elde ettiğinde, Kırım yeni kurulan Ukrayna'nın parçası olarak kaldı.

<i>Haytarma</i>

Haytarma , 2013 yılı yapımı Rusça ve Kırım Tatarcası dillerinde çekilmiş Ukrayna yapımı bir filmdir. Filmde Kırımlı Tatar Sovyetler Birliği kahramanı ve test pilotu Ahmet Han Sultan'ın hayatı ve 18 Mayıs 1944 yılı Kırım Tatar Sürgünü ele alınır. Haytarma "geri dönüş" anlamına gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kırım Tatar Millî Kurultayı</span>

Kırım Tatar Millî Kurultayı, Kırım Tatar halkının Kurultayı, ulusal bir kongresi ve Kırım Tatar halkını en yüksek derecede temsil eden tam yetkili organıdır. Kırım Tatar halkı tarafından seçilen delegeler tarafından, Ukrayna topraklarında daimi olarak ikâmet eden vatandaşlıklarından bağımsız olarak temsil görevi yerine getirilir.

Hüseyin Bodaninski, Kırım Tatarı asıllı tarihçi, sanatçı, sanat eleştirmeni, etnograf, arkeolog ve aktivist. Bahçesaray'daki Hansaray müzesinin ilk yöneticisidir.

<span class="mw-page-title-main">Ahtem Seitablayev</span>

Akhtem Seitablayev, Özbekistan doğumlu, Ukrayna'da bulunan Kırım-Tatar oyuncu, senarist ve sinema yönetmenidir. 2013'te Haytarma ve 2017'de Another's Prayer dahil olmak üzere birkaç yüksek profilli filmin yönetmenidir . Rusya Federasyonu tarafından Kırım'ın ilhakına karşı olduğunu belirtti. Önde gelen birkaç Kırım Tatarının kaderleriyle ilgili filmleri Ukrayna ve Avrupa'da övgüyle karşılandı ancak Rus haber bültenlerince eleştirildi.

Şamil Aladin Kırım Tatarı yazar, şair, çevirmen ve insan hakları aktivisti. Şiirle başladığı edebiyat hayatına daha sonra düzyazı ve kurgusal olmayan eserlerle devam etti.

<span class="mw-page-title-main">Kırım Tatarları millî futbol takımı</span>

Kırım Tatarları millî futbol takımı, uluslararası turnuvalarda Kırım Tatarlarını temsil eden bir futbol takımı. Kırım Tatar Futbol Birliği tarafından yönetilen takım NF-Board'ın geçici üyesi olmuştur.

İslam, Ukrayna'daki dördüncü en büyük din olup, nüfusun %0,6 -%0,9'unu temsil etmektedir. Dinin Ukrayna'da 15. yüzyılda Kırım Hanlığı'nın kuruluşuna kadar uzanan uzun bir tarihi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Kırım Devlet Konseyi</span>

Kırım Devlet Konseyi Kırım Cumhuriyeti parlamentosudur. Önceden 'Kırım Yüksek Konseyi' olarak adlandırılmıştı ancak Mart 2014'te Ukrayna parlamentosunun Kırım Yüksek Konseyi'nin feshedilmesi için yaptığı oylamadan sonra adını değiştirdi. Parlamento, Simferopol'ün merkezindeki Parlamento binasında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Vladimir Konstantinov</span> Siyasetçi

Vladimir Andreyeviç Konstantinov Kırımlı Rus siyasetçi ve 17 Mart 2014 tarihinden beri Kırım Cumhuriyeti Devlet Konseyi başkanı olarak görev yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Abduraim Reşidov</span>

Abduraim İsmailoviç Reşidov, SSCB'de Büyük Vatanseverlik Savaşı olarak bilinen II.Dünya Savaşı sırasında Sovyet Hava Kuvvetlerinin 162. Muhafız Bombardıman Havacılık Alayı komutan yardımcısıydı. 1945'te Binbaşı rütbesini korurken, savaş sırasında Pe-2'deki ilk 166 görevi için Sovyetler Birliği Kahramanı ilan edildi. Savaştan sonra, Kırım Tatarı sivil haklar hareketine yoğun bir şekilde dahil oldu ve hükûmete, geri dönüş hakkını reddetmeye devam ederlerse alenen kendi kendini feda edeceğine dair yemin etti.

Millet, 1 Eylül 2015 tarihinden itibaren Kırım'da yayın yapan Rusya yanlısı televizyon kanalıdır. 1 Nisan 2016 tarihinde Yamal-401 uydusu üzerinden uydu yayınına başlamıştır. Bu uydu Rusya, Ukrayna, Türkiye ve Orta Asya ülkelerinin tamamını kapsamaktadır. Simferopol'de yayın yapmaktadır. Kırım Tatar dilinin payı %70'tir.