İçeriğe atla

Reşadiye Kaplıcaları

Harita

Reşadiye Kaplıcaları, Tokat'ın güneydoğusunda yer alan Reşadiye ilçesine 1.5 km uzaklıkta olan, ortalama su sıcaklığı yaklaşık 48 °C ile doğal termal kaplıcadır.[1] Suda bulunan arsenik miktarı izin verilen değerlerin önemli ölçüde üzerindedir. Bu nedenle bu kaynağın içme uygulamaları olarak kullanılması sakıncalıdır. İçme ve soluma için su kullanımı kesinlikle yasaklanmalıdır. Suyu ekşi, kokusuz, renksiz ve hafif tuzludur.[2]

İklim özellikleri

İç Anadolu ile Karadeniz bölgesinin birleştiği noktada yer alan Reşadiye'de yazlar sıcak ve kurak, kışlar sert ve soğuk geçer. Bölgenin merkezinde kışın fazla kar yağmasa da rakımın yüksek olması nedeniyle bölge genelinde kışlar sert geçer.[2]

Reşadiye Kaplıcaları
Reşadiye Termal suyunun zamanla aşağı bölgeye doğru akmaktadır.

Sağlık Bakanlığınca hekim gözetimiyle kronik bel ağrısı, romatizma hastalıkları ve eklem hastalıkları gibi yumuşak doku hastalıklarının tedavisinde etkilidir. Bunun yanı sıra kadınsal hastalıklar, kireçlenme, sinir ve cilt hastalıklarına faydalı olduğu bilinmektedir.[1]

Termal su özellikleri

  • Sıcaklık: 48-52 °C
  • Fiziko Kimyasal Özellikler: Ph:6.86
  • İletkenlik:4657.6
  • Radyo aktivitesi: 13-25
  • Kimyasal Özellikler: Sodyum, Potasyum, Magnezyum[2]

Kaynakça

  1. ^ a b "Kültür Portalı". Türkiye Kültür Portalı. 6 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Şubat 2023. 
  2. ^ a b c "Reşadiye Kaplıcaları". Reşadiye Belediyesi. 23 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sivas (il)</span> Türkiyenin İç Anadolu Bölgesinde bir il

Sivas, Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesi'nde yer alan bir ilidir. Sivas ili, ticaret yolları üzerinde olduğu için, Selçuklu Hanedanı döneminde tüccarların ziyaret ettiği bir merkez haline gelmiştir. Türkiye'de Konya'dan sonra en çok Selçuklu eserinin bulunduğu il Sivas'tır. 13. yüzyıla ait Gök Medrese, Çifte Minareli Medrese ve Mavi Medreseleri çini sanatı açısından mutlaka görülmeye değer yerlerdir. Ulu Camii ise 1100 yılında inşa edilmiştir. Ayrıca Sivas, Türkiye'nin yüzölçümü açısından en büyük ikinci ilidir.

<span class="mw-page-title-main">Reşadiye</span> Tokatın ilçesi

Reşadiye, Karadeniz'in orta kesiminde Kızılırmak yayı içinde kalan Kapadokya arazisi içerisinde yer alan bir Tokat ilçesidir. Kelkit Çayı'nın kenarında, kara yolu üzerindedir. Reşadiye; kuzeyinde Ordu, güneyinde Almus, batısında Niksar ve Başçiftlik, güneydoğusunda ise Sivas ile çevrilmişir. 2022 TÜİK verilerine göre toplam nüfusu 32.600’dür.

<span class="mw-page-title-main">Gönen, Balıkesir</span> Balıkesirin ilçesi

Gönen, Balıkesir'in bir ilçesidir. Gönen, Marmara Bölgesi'nin Güney Marmara Bölgesi içinde Balıkesir iline bağlı bir ilçedir. Kaplıcaları ile ünlüdür. Şehrin doğusu Manyas ilçesi, kuzeydoğusu Bandırma ilçesi, batısı Çanakkale ilinin Biga ve Yenice ilçeleri, kuzeyi Marmara Denizi ve Erdek Körfezi, güneyi Balya ilçesi ile çevrilidir.

<span class="mw-page-title-main">Arktika</span>

Arktika, Kuzey Kutup Dairesi’nin üstünde kalan bölge olarak tanımlanır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki rüzgârlar</span>

Türkiye'de esen başlıca rüzgârlar iki gruba ayrılabilir;

<span class="mw-page-title-main">Aziziye</span> Erzurum ilinin ilçesi

Aziziye, eski ismi Ilıca, Türkiye'de Erzurum ilinin bir ilçesidir. Merkez yani Erzurum Ovasında bulunan mahalleleri Doğu Anadolu Bölgesi'nde Ovacık (Toprakkale) kısmı ise Karadeniz Bölgesi'nde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Soğuk iklimler</span>

Asya'nın kuzeyinde yer alan Sibirya, 12.800.000 km²'lik yüzölçümüyle Rusya'nın yüzde 60'tan fazlasını kaplar. Batıda Ural Dağları'ndan doğuda Büyük Okyanus'a kadar uzanır. Kuzeyinde Arktik Okyanusu vardır. Sibirya'nın güneyinde, batıdan doğuya doğru, Kazakistan, Moğolistan ve Çin yer alır. Sibirya'nın nüfusu yaklaşık 40 milyondur.

<span class="mw-page-title-main">Kaynak (coğrafya)</span> su kaynağı

Kaynak veya pınar, mağara ve yeraltı dehlizlerinde biriken suların hidrostatik basınç altında yüzeye çıktıkları alanlardır. Farklı bölgelerde göze, bulak, eşme veya memba olarak da bilinir. Topoğrafya yüzeyinin, yeraltı su yatağını kestiği nokta veya çizgi boyunca oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Salda Gölü</span> Burdurun Yeşilova ilçesinde hafif tuzlu karstik bir göl

Salda Gölü, Burdur'un Yeşilova ilçesinde, ilçe merkezine 4 km uzaklıkta, ormanla kaplı tepeler, kayalık araziler ve küçük alüvyal ovalarla çevrili hafif tuzlu karstik bir göldür. Göller Yöresi içinde, dışa akışı olmayan kapalı havzalı yapıdadır. Yüzölçümü yaklaşık 44 kilometrekaredir. 184 metreye varan derinliği ile Türkiye'nin 3. en derin gölüdür. Gölde oluşan hidromanyezit minerali "biyolojik mineralizasyon" un en güzel ve güncel örneklerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Lut Gölü</span> Dünyadaki en tuzlu üçüncü göl

Lut Gölü ya da Ölü Deniz (İbranice: יָם הַמֶּלַח,

Alaşım, bir metal elementin en az bir başka element ile birleşmesiyle oluşan homojen karışımıdır. Elde edilen malzeme yine metal karakterli malzeme olur. Alaşımlar karışıma giren metallerin özelliklerinden farklı özellikler gösterirler. En bilinen alaşımlara; tunç (bakır-kalay), pirinç (bakır-çinko), lehim (kalay-kurşun) ve cıva alaşımları olan amalgamlar örnek verilebilir. Alaşımlar, uygulamaların gerektirdiği fiziksel özelliklere sahip malzemeler üretilmesinde yaygın olarak kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Uyuzhamamköyü</span> Eskişehir ili Alpu ilçesinde bir mahalle

Uyuzhamamköyü, Eskişehir ilinin Alpu ilçesine bağlı bir mahalledir. Adını köyün içerisinde bulunan Uyuzhamam kaplıcasından almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Soğuksu Millî Parkı</span> Milli Park (02.0003)

Soğuksu Millî Parkı, Ankara'nın Kızılcahamam ilçesinde yer alan ve 19 Şubat 1959'da kurulan bir millî parktır. Ankara şehir merkezine 80 kilometre uzaklıktadır. Parkın volkanik bölge olmasından dolayı, çevresindeki sıcak ve soğuk su kaynakları kaplıca olarak değerlendirilmektedir. Parkın yüksekliği 1.030-1.800 m (3.380-5.910 ft) arasında değişmektedir. Arhut Tepesi 1.789 m (5.869 ft) ve Tolubelen Tepesi 1.776 m (5.827 ft) ile parkın en yüksek zirveleridir.

<span class="mw-page-title-main">Karalar, Kırşehir</span> Kırşehir ilinin merkez ilçesine bağlı bir köy

Karalar, Kırşehir ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

Gazlıgöl Kaplıcası, Afyon'un kuzeyinde yer alan il merkezine 25 km uzaklıktaki İhsaniye'ye bağlı Gazlıgöl Beldesi'nde bulunan kaplıca.

<span class="mw-page-title-main">Termal turizm</span> tedavinin yanında termal sularda rekreasyon ve eğlence ile oluşan turizm şekli

Termal turizm, termomineral su banyosu, soluma, içme, çamur banyosu gibi etkinliklerinin yanında fizik tedavi, iklim kürü, egzersiz, rehabilitasyon, diyet, psikoterapi gibi tedavi türlerinin birleştirilmesiyle oluşan tedavinin yanında termal sularda rekreasyon ve eğlence ile oluşan turizm şekli. Termal turizm, Geriatri turizmi ve Medikal turizm ile birlikte Sağlık turizminin alt dallarıdır.

Kuzuluk kaplıcaları, Sakarya ili, Akyazı ilçesi, Kuzuluk beldesi sınırlarında bulunur. Kaplıca suları; 80 °C sıcaklığında, 7,22 pH'a, 1,2 sn/m³ akıma sahiptir. Sıcak sulardan; Otel, devre mülk, pansiyonların havuz ve banyolarında yararlanılmaktadır. Ayrıca ihracat yapan çiçek seralarında kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Anamur Çayı</span> Mersinde akarsu

Anamur Çayı , Mersin ili, Anamur ilçesinde bulunan akarsu. Toros Dağları'ndan yeraltı akarsuyu olarak doğar, 35 km sonra Anamur merkezden Akdeniz'e dökülür.

Tümbüldek Kaplıcaları, Türkiye'nin Bursa iline bağlı Mustafakemalpaşa ilçesinde yer alan bir kaplıcadır. İlçe merkezine 13 kilometre uzaklıktaki Akarca köyü sınırları içinde bulunmaktadır. Kaplıcaya ulaşım, ilçenin güney kısmında bulunan Yalıntaş köyü üzerinden sağlanmaktadır.

Terziköy Kaplıcaları, Amasya merkez ilçesine bağlı Çivi köy sınırları içerisinde yer almakta olan kaplıca.