İçeriğe atla

Rezzan Ürey

Rezzan Ürey, Türk balerin.

İlk Türk balerinlerindendir. Kardeşi Ümran Ürey ile birlikte “dünyanın ilk ikiz balerinleri” olarak tanınır.

Yaşamı

1948 yılında Ninette de Valois tarafından Türkiye’nin ilk resmi bale okulu olarak açılan Yeşilköy Pansiyonlu İlkokulu'na kardeşi ile birlikte kabul edildi.[1] Okul, 1950'de Ankara'ya taşınıp Devlet Konservatuvarı'na bağlanınca öğrenimine Ankara'da devam eden iki kardeş 1959 yılında Ankara Devlet Konservatuvarı'ndan mezun oldular.

Kardeşiyle birlikte Ankara Devlet Opera ve Balesi'nde dansçı olarak göreve başlayan Rezzan Ürey 1961 yılında Ninette De Valois tarafından yine kardeşiyle birlikte Londra Kraliyet Bale Akademisi'ne gönderildi; ikiz kardeşler 18 ayda okulu tamamlayarak yurda döndüler.

Halk dansları ile de ilgilenen Rezzan Ürey, kardeşi Ümran Ürey ile birlikte 1962 yılında Ankara'da kurulan Türk Halk Oyunları Federasyonu'nun kurucu üyeleri ve faal dansçıları arasında yer almıştır. İlk Türk balesi olan Çeşmebaşı balesinin yaratılmasında iki kardeşin emeği geçmiştir.[2]

1971 yılında Köln Dans Akademisinde öğrenim gören Rezzan ve Ümran Ürey, döndükten sonra Devlet Balesi'nde solist olarak görev yaptı. Yaklaşık 11 yıl balerinlik yapan Rezzan Ürey, evlendikten sonra baleyi bırakarak Antalya'da İkizler Bale Okulu 'nu açtı.[1]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b "Londra Kraliyet Balesi'nde İkiz Başarısı, Mimessis Dergi, Eylül 2012". 7 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2013. 
  2. ^ "İlk Türk Balesi Çeşmebaşı:1965-2007, İkizlerbale.com Sitesi, Erişim tarihi:26.03.2013". 30 Ocak 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Mart 2013. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Meriç Sümen, Türk balerin, koreograf.

Merih Bahar Çimenciler, Türk balerin ve koreograf.

<span class="mw-page-title-main">Ninette de Valois</span>

Dame Ninette de Valois,, İrlanda doğumlu İngiliz dansçı, koreograf.

Sait Sökmen, Gine asıllı Türk balet.

Mehmet Balkan Türk balet, koreograf.

Oytun Turfanda Türk balet ve bale koreografı.

<span class="mw-page-title-main">Gülcan Tunççekiç</span> Türk balerin

Gülcan Tunççekiç Kıraner, Türk balerindir.

Molly Lake, İngiliz balerin ve öğretmen.

Tanju Tuzer, Türk balet.

Engin Akaoğlu, Türk balet.

Ümran Ürey, Türk balerin.

Hatice Duygu Aykal, Türk balerin ve koreograf.

<span class="mw-page-title-main">Kraliyet Balesi</span>

Royal Ballet, Londra, İngiltere'de Covent Garden'daki Royal Opera House'da bulunan uluslararası üne sahip bir klasik bale topluluğudur. Büyük Britanya'daki beş büyük bale topluluğunun en büyüğü olan Kraliyet Balesi, 1931'de Dame Ninette de Valois tarafından kuruldu, 1946'da Kraliyet Opera Binası'nın yerleşik bale topluluğu oldu ve kraliyet imtiyaznamesi verildi. 1956'da İngiltere'nin amiral gemisi bale şirketi olarak tanındı.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Devlet Opera ve Balesi</span> Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı olarak faaliyet gösteren bir sanat topluluğu

Ankara Devlet Opera ve Balesi veya kısaca Ankara DOB; Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı olarak faaliyet gösteren bir sanat topluluğudur. Repertuvar kapsamında yıl boyunca çeşitli konser, opera, bale ve modern dans etkinlikleri gerçekleştirir. Devlet Opera ve Balesi bünyesindeki il müdürlükleri arasında bir sezonda en çok temsil veren ve en çok izleyici sayısına ulaşan topluluktur.

Hülya Aksular, Türk balerin, koreograf.

Türkiye'de bale eğitimi resmî olarak, 1948'de İngiliz balerin Ninette de Valois'nin Yeşilköy Bale Okulu'nu İstanbul'da kurması ile başlamıştır; ancak ülkedeki bale sanatının geçmişi Osmanlı İmparatorluğu döneminde 16. yüzyılda İstanbul'da Venedik Balyosu'nun evinde düzenlenen bale gösterisine kadar gider.

Beatrice Appleyard Fenmen, İngiliz asıllı Türk balerin ve koreograf.

Serhat Güdül, Türk balet, koreograf, bale eğitmeni.

Binay Okurer , Türk balerin.

Çeşmebaşı balesi, müziğini Ferit Tüzün'ün, ilk koreografisini Ninette de Valois'nın yaptığı altı bölümlük fantastik bale eseridir.