İçeriğe atla

Reyhâne bint Şem‘ûn

Reyhâne bint Zeyd
Müminlerin Annesi
İslam kaligrafisinde Reyhâne'nin adı.
Doğum612
Medine
Ölüm631
Medine
DefinBaki Mezarlığı
Eş(ler)ie. 627-631 Muhammed bin Abdullah
BabasıZeyd bin Amr
Diniİslam

Reyhâne bint Şem‘ûn[1] (Arapça: ريحانة بنت شمعون) bazı kaynaklarda Reyhâne bint Zeyd (Arapçaريحانة بنت زيد), İslam peygamberi Muhammed'in eşlerinden birisi olan Yahudi kadındı.[2][3][4] Kuzey Arap Yarımadasında yaşamış Yahudi kabile Beni Kureyza'dan bir genç bir kadındı. Silsilesi; Reyhâne binti Şem’ûn İbn-i Yezid veya Reyhâne binti Zeyd İbn-i Amr İbn-i Hanefe bin Şem’ûn bin Yezid’tir. Doğum tarihi kesin olarak belli değildir.[5][6][7]

Evliliği

İlk kocası Benî Kurayzalı Hakem'dir. Beni Kurayza Muharebesi ardından idam edilen kocasından sonra esir düşmüş, sonradan Müslüman olmuştur. Tüm ailesi ve kocasıyla birlikte katledilen tüm kabilesinin ardından sahipsiz kalarak Muhammed'in payına düşen köle olmuştur. Bunun kendinde kin uyandırdığı anlaşılmaktadır. Bu yüzden hiçbir zaman Muhammet'in karısı olmayı tercih etmemiş ve cariye kalmayı yeğlemiştir. Zaman zaman İslam'a karşı açık tavırlarıyla dikkat çekmiştir. Ahzâb Suresi: 26-27 ayetleri Benî Kurayza Gazvesi’ne ve Reyhane bint Zeyd'in esir alınmasına işaret etmektedir:[3][4]

İbn-i İshak'a göre, Muhammed onu esir bir cariye köle olarak yanına almış ve ona İslam'ı kabul edip eşi olmasını teklif etmiştir. Fakat o bu isteği reddetmiştir. Bazı kaynaklara göre ise Reyhane sonradan Müslüman olmuş fakat hür Müslüman kadınlar gibi başını örtmeyi reddederek cariye bir köle olarak kalmıştır. Peygambere: "Beni nikahlamaktansa, cariyen olarak muhafaza et! Ben bir cariye kadın olarak kalmak isterim, zira hür Müslüman kadınlar gibi başıma örtü ve yüzüme peçe takınmak istemiyorum." dediği bazı kaynaklarda kaydedilir.[8] Yine aynı kaynaklarda Reyhane'nin "kadın köleler tarzında örtünmek istediği" ifadesi yer almaktadır. Reyhane'nin başını örtmeyi reddetmesi Muhammed ile aralarında gerginliğe sebep olmuş fakat daha sonra bu sorun giderilmiştir.[9]

Ölümü

Muhammed'in ölümünden önce 631 yılında Medine’de yaşamını yitirdi ve Bakî kabristanlığına defnedildi.[5][6][7][10]

Kaynakça

  1. ^ "REYHÂNE bint ŞEM'ÛN". TDV İslâm Ansiklopedisi. 13 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2023. 
  2. ^ Annelerimiz Ezvac-ı Tahirat, Hilal Çelikkol Kara, Nesil Yayınevi 14 Temmuz 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. ISBN 978-975-269-474-3
  3. ^ a b http://www.islamkent.org/threads/37323-Her-g%C3%BCn-10-dk-ay%C4%B1r%C4%B1n!-(Hz-Muhammed-(sav)-in-hayat%C4%B1)/page5 28 Eylül 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Doç Dr Casim AVCI Hz.Muhammed (sav)'in hayatı
  4. ^ a b "Hikmet derneği". 14 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Temmuz 2014. 
  5. ^ a b Tabakât-ı İbn-i Sa’d cild-8, s.129
  6. ^ a b El-İstiâb cild-4, s.309-310
  7. ^ a b El-Envâr-ül-Muhammediyye sh-158
  8. ^ Hamidullah, II, 774, nr. 1117
  9. ^ Ibn Hajar. Isabaha. Vol. IV, pg. 309.
  10. ^ "REYHÂNE bint ŞEM'ÛN - TDV İslâm Ansiklopedisi". TDV İslam Ansiklopedisi. 13 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Kasım 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ömer</span> İslam Devletinin ikinci halifesi, sahabe

Ömer bin Hattab, İslâm peygamberi Muhammed'in sahâbesi ve İslâm Devleti'nin Ebû Bekir'den sonraki ikinci halifesidir. Ehl-i Sünnet, Ömer bin Hattab'ı zaman zaman "Ömer'ul-Farûk" diye anarlar. Şiiler ise Ömer'in hâlifeliğini tanımazlar. 23 Ağustos 634 tarihinde Râşidîn Halifeliği'nin ikinci hâlifesi oldu ve bu görevi, öldürüldüğü yıl olan 644'e kadar sürdürdü.

<span class="mw-page-title-main">Hatice bint Hüveylid</span> İslam peygamberi Muhammedin ilk eşi

Hatice bint Hüveylid, İslam peygamberi Muhammed'in ilk eşidir. Müslüman olmadan önceki lakabı, "temiz, pak, arınmış" anlamlarına gelen Tâhire idi.

<span class="mw-page-title-main">Aişe</span> Muhammedin eşi, Ebu Bekirin kızı

Aişe bint Ebu Bekir, İslam peygamberi Muhammed'in üçüncü ve en genç karısı ve birinci İslam halifesi Ebû Bekir'in kızıdır.

<span class="mw-page-title-main">Zeyd bin Hârise</span> İslam peygamberi Muhammedin sahabesi ve evlatlığı

Zeyd bin Hârise, Muhammed'in özgür bırakılmış kölesi ve evlatlığı olan sahabedir. Kur'an'da ismi geçen tek sahabidir. (33:37).

Fatıma bint Esed, Esed bin Haşim'in kızı, Ebu Talib'in eşi, Şiilerin ilk İmamı, Sünnilerin dördüncü halifesi olan Ali bin Ebu Talib'in annesi, İslam peygamberi Muhammed'in kızı olan Fatıma bint Muhammed'in kayınvalidesi, Muhammed'in öksüz ve yetim olduğu günlerde eşiyle birlikte bakımını üstlenendir. Hatice bint Hüveylid'den sonra müslüman olan ilk kadındır.

<span class="mw-page-title-main">Mekke'nin Fethi</span> Müslümanların 630da Mekkeyi ele geçirmesi

Mekke'nin Fethi, 10 Ocak 630 tarihinde İslam peygamberi Muhammed komutasındaki Müslüman ordusunun, Mekkeli Kureyşlilerin elindeki Mekke'yi fethetmesidir. Bu fetih, İslam tarihindeki en önemli olaylardan biridir. Bu fetih, Müslümanlar ile Kureyş kabilesi arasındaki yaklaşık sekiz yıl boyunca süren savaşların sonunu getirmiş ve Arap Yarımadası'nda İslam'ın yayılışını daha da hızlandırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Zeyneb bint Muhammed</span> İslam peygamberi Muhammedin büyük kızı

Zeyneb bint Muhammed, İslam peygamberi Muhammed ile Hatice'nin en büyük kızıdır. Muhammed'in, ilk çocuğu Kasım'dan sonraki ikinci çocuğudur. Doğduğunda Muhammed yaklaşık otuz yaşındaydı. Hicretin 7. senesinde, 31 yaşında iken ölmüştür.

Mü'minlerin Anneleri, Kuran'a göre İslam peygamberi Muhammed'in eşlerini tanımlamak için kullanılan ifadedir. İslam peygamberi Muhammed'in farklı kaynaklarda geçen değişik isimlere göre 9 ile 19 arasında kadınla evlendiği düşünülmektedir. İranlı araştırmacı Ali Deştî ise Muhammed'in evlendiği 23 kadının listesini vermiştir. Evlilik olarak kaydedilen kadınların arasında cariye ve savaş esirlerinden hediye edilen isimler de bulunmaktadır. Bunlar evlilik olarak kaydedilse bile İslam kültüründe cariyelerin statüsü ayrıdır ve bu kadınlarla cinsel beraberlik için nikâh işlemi yapılmaz.

<span class="mw-page-title-main">Sevde bint Zem'a</span> İslam peygamberi Muhammedin ikinci eşi

Sevde bint Zem'a, İslam peygamberi Muhammed’in ikinci eşidir. Muhammed, ilk eşi Hatice’nin ölümünden 2,5 yıl sonra Sevde ile evlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hafsa bint Ömer</span> Muhammedin eşi, Ömer bin Hattabın kızı

Hafsa bint Ömer, İslam peygamberi Muhammed'in eşi ve ikinci İslam halifesi Ömer bin Hattab'ın kızıdır. Kocası Huneys bin Huzafe el-Ensari'nin 625'teki Uhud Muharebesi'nde ölmesi üzerine dul kalmış ve babası Ömer bin Hattab'ın girişimi ile İslam peygamberi Muhammed ile evlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Safiyye bint Huyey</span>

Safiyye bint-i Huyey bin Ahtab, İslâm peygamberi Muhammed'in eşi. Asıl ismi Zeyneb'tir.

<span class="mw-page-title-main">Cüveyriye bint Haris</span> Muhammedin eşi

Cüveyriye bint-i Haris, İslam peygamberi Muhammed'in eşidir. Muhammed ile evlenmeden önce adı Berre idi. Muhammed tarafından kendisine "küçük kadın, kızcağız" anlamlarına gelen Cüveyriye adı verildi. Muhammed'den yedi hadis rivayet etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mâriye</span> İslam peygamberi Muhammedin eşi

Mâriye el-Kıbtiyye, İslam peygamberi Muhammed'in eşi. Mısır'ın Said bölgesinden Hafn denilen bir köydendir. Kıptî bir baba ve Rum bir anneden dünyaya geldiği belirtilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Benî Kurayza</span> 7. yüzyılın başlarında Medinede yaşamış Yahudi kabilelerinden biri

Beni Kurayza veya Beni Kureyza, 7. yüzyılda Arap Yarımadası'nın kuzeyindeki Yesrib vahasında (Medine) yaşamış bir Yahudi kabilesiydi. İslam peygamberi Muhammed'in 622'de Medine'ye hicret etmesinden sonra, Muhammed tarafından düzenlenen Medine Sözleşmesi'ne katılmışlardır. Bu sözleşmede yer alan, herhangi bir saldırı durumunda Medine'yi birlikte savunacakları maddesini Hendek Muharebesi'nde (627) ihlal ettikleri ve üstelik Müslümanlarla karşı savaştıkları gerekçesiyle Muhammed yönetimindeki Müslüman kuvvetleri tarafından erkeklerin ölüm cezasına çarptırıldığı, kadınların ve çocukların ise köleleştirildikleri iddia edilir.

Bu liste İslam peygamberi Muhammed'in sahabelerini alfabetik olarak göstermektedir. Sahabe, Muhammed'i hayatında en az bir defa görmüş kişilerdir. Sayılarının 124.000 civarında olduğu sanılmaktadır. İlk sahabe eşi Hatice, son ölen sahabe Ebu Tufeyl Âmir bin Vâsile el-Leysî'dir.

<span class="mw-page-title-main">Ümmü Gülsüm bint Ali</span>

Ümmü Gülsüm bint Ali,, Muhammed'in torunu, Ali ile Fatıma'nın kızı. Sünni ve bazı Şii kaynaklara göre Ömer'in eşidir.

Muhammed, İslam'ı duyurmaya başlamasıyla zaman içerisinde kendisine taraftar topladı ve böylece giderek artan bir nüfuz elde etti. Diğer inançlara mensup bazı kimseler, kendilerini yanlış yolda olmakla itham eden Muhammed'e karşı koydu. Bazı şairler şiirleriyle Muhammed'i hicvederken bazıları ise şiirleriyle insanları ona karşı savaşmaya davet etti. Muhammed muhaliflerini ortadan kaldırmak amacıyla onları öldürttü.

<span class="mw-page-title-main">Benî Kurayza Muharebesi</span> 627 yılındaki Müslüman-Yahudi muharebesi

Benî Kurayza Muharebesi, Benî Kureyza Muharebesi veya Benî Kurayza Gazvesi, 627 yılında İslam peygamberi Muhammed'in başında olduğu Müslüman güçleri ile Medineli Yahudi kabilesi Benî Kurayza güçleri arasında, Hendek Muharebesi'nin akabinde gerçekleşen savaştır. Savaş, Müslümanların zaferiyle sonuçlanmıştır.

Benî Kurayzalı Hakem veya Abdulhakem ; İslam Peygamberi Muhammet bin Abdullah'ın, Ocak 627'de yaşanan Beni Kureyza Muharebesi ardından idam ettirdiği yaklaşık 800 Beni Kureyzalı Medine Yahudisi'nden biridir. Peygamber'in eşlerinden biri olan Reyhâne bint Zeyd'in ilk kocasıdır. Benî Kurayzalı Hakem'in Kafası kesilmek suretiyle idamından sonra karısı Reyhâne bint Zeyd, esir-cariye durumuna düşmüş ve ardından Muhammet bin Abdullah'ın karısı olmuştur. Cesedi, Medine'nin pazar yerinde kazılan hendeğin içine atılmıştır. Reyhâne bint Zeyd'in peygamber karısı olmak yerine cariye kalmayı tercih etmesi ve bazı konularda İslam'a karşı açık bir tavır almasında Hakem'in etkili olduğu düşünülmektedir. Bu kişi hakkındaki kısa bilgi, 748 - 822 yılları arasında yaşamış İslam Tarihçisi Vâkidî tarafından aktarılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Adiyy</span>

Adiyyoğulları Adi bin Ka'b soyundan gelen Kureyş kabilesinin bir koludur. Bedir Savaşı'ndan önceki muhafızların bir parçası olarak Mekkelilerle birlikteydi; Kureyş'e daha fazla katılmadılar.