Roman, genellikle düzyazı biçiminde yazılan, kurgusal, görece uzun, insanın (ya da insan özellikleri atfedilen varlıkların) deneyimlerini bir olay örgüsü içinde aktaran ve genellikle kitap halinde basılan bir edebî tür. Uluslararası ve akademik platformlarda beşinci sanat olarak kabul gören edebiyatın bir alt türüdür.
Arthur Asher Miller Amerikalı yazar.
Üretim faktörleri, bir ürünün ortaya çıkabilmesi için gerekli olan unsurlardır. Klasik endüstri teoreminde 3 tane olan faktörler, zamanla güncellenerek dördüncü faktör farklı bakış açılarına göre eklenmiştir. Bu bakış açıları arasında Marksizm, NeoKlasik ekonomik yaklaşım veya ekolojik ekonomi gibi kavramlar sayılabileceği gibi, yükselen bir trend olarak bilgi ekonomisi kavramı da sayılabilir.
Polisiye, suç ve suçlularla ilgili edebiyata verilen genel addır. Başlangıç olarak kimilerince Gaston Leroux tarafından yazılan Sarı Odanın Esrarı adlı kitap, kimilerince de Edgar Allan Poe tarafından yazılan Morg Sokağı Cinayeti kabul edilir. İlk polisiye roman olarak ise "Charles Felix" takma adıyla 1862-63 yıllarında yayımlanmış olan The Notting Hill Mystery kabul edilir. Halk arasındaki popüler kimliğini, Sir Arthur Conan Doyle tarafından yazılarak, gazetelerde tefrika halinde yayımlanan Sherlock Holmes ile kazanmıştır. Endüstriyel devrim ve modernizmin en etkili şekilde yaşandığı İngiltere, bu doğuma kaynaklık etmiş sayılsa da, Avrupası kıtasından ve Amerika'dan türe yeni açılımlar kazandırılmış ve yepyeni alt türler eklenmiştir.
Film türleri, bir sinema filmindeki anlatı unsurları, estetik yaklaşım veya filme verilen duygusal tepkideki benzerliklere dayanan stilistik veya tematik bir kategoridir.
Western, ABD'nin Atlantik kıyısından içerilere, batıya doğru göç sırasındaki olaylarla başlayan yaşam tarzı ve kültürü. Western kavramı Vahşi Batı kavramının oluşumunda yer sahibidir.
Keşanlı Ali Destanı, Haldun Taner'in yazdığı, müziğini Yalçın Tura'nın yaptığı müzikal oyundur.
Adak, Tarık Akan ile Necla Nazır'ın başrollerde oynadığı 1979 yapımı dram filmdir.
12 Kahraman Haydut, 1967 Birleşik Krallık-ABD ortak yapımı savaş-aksiyon filmidir. Özgün adı The Dirty Dozen olan film 1969 yılında Türkiye'de de gösterime girmişti.
Kafa sesi veya dış ses sinemada veya tiyatroda hikâyenin anlatımına katkı sağlamak üzere oyuncuların haricinde arka planda duyulan konuşma sesidir. Bir tür sesli düşünme tekniğidir.
Walker 1987 ABD yapımı dramatik fantastik western filmidir.
Acid Western western filmlerinin bir alt türü olarak 1960'lı ve 1970'li yıllarda ortaya çıkmıştı. Acid western, Vadiler Aslanı ve Çöl Aslanı gibi seçkin klasik western filmlerinin gustosunu Spaghetti Westernlerin aşırılıkları ile harmanlayarak karşı kültürün bakış açısından vermekteydi. Acid western için anti-western, revizyonist western veya post-western gibi tanımlamalar da yapılmıştır. Geleneksel westernlerde 'uzak batı'ya gitmek özgürlük ve gelişme ile özdeşleşmiş bir kavramdır. Oysa acid westernlerde bunun tam tersidir, bu gidiş toplum için adeta bir kâbus gibidir ve ölüme doğru gidiş ve yıkım demektir.
Retro-futurism, kelime karşılık anlamıyla geçmişin gelecek öngörüsü olarak da tanımlanabilir. Dönemler değiştikçe insanlığın gelecek algısı da farklı şekillerde değişmektedir en popüler örnek Geleceğe Dönüş filminin gelecek betimlemesi ile açıklanabilir, filmin yapıldığı tarihin gelecek öngörüsü uçan arabalar, kendiliğinden kuruyan kıyafetler ve holografik sinema filmleri ile kısaca özetlenebilirken TRON filminin gelecek öngörü dijital dünya içine girilebilen bir gelecek olarak tasvir edilmektedir. Gelecek öngörüsü için mimari, tasarım, yaşam tarzı, oyunlar, müzik ve film gibi geniş bir alan değerlendirilir. Örneğin Fallout oyunu 1950'lerdeki bir gelecek öngörüsü tarzına dayandırılmaktadır ancak oyun 1997 yılı yapımı olduğu için o tarihteki insanların gelecek betimlemesi nasıl olurdu düşüncesi ile yapıldığından bir retrofütürizm örneğidir. Yakın zaman örnekleri arasında Far Cry 3: Blood Dragon örnek gösterilebilir, 1980'lerde 2007 nasıl olurdu düşüncesi üzerine kuruludur.
Politik sinema ya da siyasal sinema, din, devlet, siyaset, birey başta olmak üzere bütün siyasi kavramları kullanır. Birçok filmde devletin işleyişi, bireyin devletle karşı karşıya gelmesi, ahlaki sorunlar, askerlik ve savaş, vatanseverlik, devlet içinde devlet, terör, totaliterlik, bağımsızlık mücadelesi işlenmiştir.
Endişe, senaryosunu Yılmaz Güney'in yazdığı, Şerif Gören'in yönetip tamamladığı 1974 yapımı politik filmdir.
Payitaht Abdülhamid, yapımını Es Film'in üstlendiği, yönetmenliğini Serdar Akar'ın, senaristliğini Uğur Uzunok, Ayça Mutlugil ve Hamza Akyıldız'ın yaptığı tarihî kurgu, aksiyon ve dram türündeki Türk televizyon dizisidir. Dizi, 24 Şubat 2017 tarihinde TRT 1'de yayımlanmaya başlamıştır. Dizi, 34. Osmanlı padişahı II. Abdülhamid'in saltanatının son 13 yılında (1896-1909) geçmektedir. 5 sezondan oluşan dizi, 4 Haziran 2021 tarihinde yayımlanan 154. bölümü ile final yaparak sona ermiştir.
'Gotik kurgu; kasvet, ölüm gibi unsurları korku/gerilim teması ile birleştiren, kimi zaman romantizm unsurlarını da kapsayan ve tüm bunları karanlık bir atmofer içinde kurgulayan bir edebiyat ve film türüdür. Yirminci yüzyılda Gotik korku olarak anıldığı da görülür. İngiliz yazar Horace Walpole’un ‘Gotik Bir Hikaye’ alt başlığıyla yayınlanan ‘Otranto Şatosu adlı romanından türetildiği söylenir. Katkıda ilk bulunanlar arasında Clara Reeve, Ann Radcliffe, William Thomas Beckford ve Matthew Lewis gibi yazarlar vardır.
Hostiles, yönetmenliğini, senaristliğini ve yapımcılığını Scott Cooper'ın üstlendiği ABD yapımı revizyonist Western sinema filmidir. Filmde başrolleri Christian Bale, Rosamund Pike ve Wes Studi paylaşır. 1892 yılında geçen filmde emekliliği gelmiş olan bir ABD Silahlı Kuvvetleri Yüzbaşısı, tutsak bir eski Şayen şefini ve ailesini Montana'daki rezervasyon bölgesine götürmekle görevlendirilir.
Plot twist, bir kurgu eserde planda yapılan radikal bir değişiklik içeren edebi tekniktir. Hikâyenin sonuna yakın olduğunda sürpriz son olarak bilinir. İzleyicinin önceki olaylara ilişkin algısını değiştirebilir veya onu farklı bir bağlama yerleştiren yeni bir çatışma ortaya çıkarabilir. İzleyiciyi belli bir duruma hazırlamak amacıyla olay örgüsünün habercisi olarak kulllanılabilir. İzleyiciden bilgi saklama veya belirsiz veya yanlış bilgilerle onu yanıltma gibi olay örgüsünü değiştirmek için kullanılan çeşitli yöntemler vardır.
Hud, Martin Ritt'in yönettiği ve başrollerini Paul Newman, Melvyn Douglas, Brandon deWilde ve Patricia Neal'ın paylaştığı 1963 Amerika yapımı western filmidir. Ritt ve Newman'ın yeni kurulan şirketi Salem Productions tarafından yapıldı ve bu onların Paramount Pictures için ilk filmleriydi. Hud, Claude, Texas da dahil olmak üzere Texas Panhandle'da çekildi. Senaryosu Irving Ravetch ve Harriet Frank Jr. tarafından yazıldı ve Larry McMurtry'nin 1961 tarihli Horseman, Pass By adlı romanına dayanıyordu. Filmin baş karakteri Hud Bannon, orijinal senaryoda küçük bir karakterdi, ancak başrol olarak yeniden düzenlendi. Ana karakteri bir anti-kahraman olan Hud, daha sonra revizyonist bir western olarak tanımlandı.