İçeriğe atla

Reverans

Brisbane Belediye Binası'nın önünde Kraliçe II. Elizabeth'e çiçek sunan genç bir kız, 1954

Reverans, bir kız veya kadının başını eğerken dizlerini büktüğü geleneksel cinsiyete dayalı bir selamlama hareketidir. Batı kültüründe bu, erkeklerin başı öne eğmesinin kadınsı karşılığıdır. Reveransın daha resmi versiyonlarında, kız/kadın dizlerini (düz ileri doğru değil) geriye doğru büker ve genellikle bir ayağını onun arkasında durur. Ayrıca eteğini vücudundan dışarıda tutmak için ellerini kullanabilir. Viktorya döneminde kadınlar yere kadar uzanan, kasnaklı etekler giydiklerinde, klasik baledeki ikinci pozisyondan alınan, dizlerin bükülüp sırtın düz tutulduğu plié hareketini kullanarak reverans yapıyorlardı. Hem ayaklar hem de dizler işaret ettiğinden gövde düz bir şekilde aşağı iner. Bu sayede kadın kendini bir tarafa değil eşit bir şekilde eğilir.[1]

Desmond Morris'e göre reverans ve selamlamadaki hareketler 17. yüzyıla kadar benzerdi ve daha sonra eylemler arasındaki cinsiyet farklılaşması gelişti. Daha önceki birleştirilmiş versiyon hala Restorasyon komedi oyuncuları tarafından oynanıyor.[2]

Geleneksel olarak kadınlar ve kızlar, tıpkı erkekler ve erkek çocukların selam vermesi gibi, sosyal açıdan üst düzey olanlara selam verirler. Bugün bu uygulama daha az yaygın hale geldi. Pek çok Avrupa kültüründe kadınların kraliyet ailesinin önünde reverans yapması gelenekseldir. Ayrıca bazı kadın ev işçileri işverenlerine reverans yapmaktadır.

Kadın dansçılar, bir performansın sonunda şükranlarını göstermek veya seyircilerden gelen alkışları karşılamak için sıklıkla reverans yapar. Bale dersinin sonunda öğrenciler, minnettarlıklarını göstermek için öğretmene ve piyaniste reverans yaparlar. Viktorya dönemi dans görgü kurallarına göre, bir kadın dansa başlamadan önce reverans yapar. Ulusal dansları ve İrlanda dansını yapan İskoç kadın dansçılar da reverans yaparlar. Bazı kadın balo salonu dansçıları Viyana Valsi'ne başlamadan önce partnerlerine reverans yaparlar.

Viktorya döneminde reverans, sosyal açıdan başarılı olmak için flörtün mevcudiyetine ve sosyal statü hakimiyetine veya itaatkarlığa bir işaret olarak yapılırdı.[3] Kadın artistik patinajcıların artistik patinaj yarışmaları veya gösterilerinde performanslarının sonunda reverans yapması gelenekseldir. Kadın dansçıların, danstan önce erkek dans partnerlerini selamlarken partneri selam verirken bir yöntem olarak reverans yapması da yaygındır. Bu kare dans uygulamasına "Partnerinizi onurlandırın" denir. Kadın takunyacılar da bazen performanslarının sonunda reverans yapıyorlar.

Kaynakça

  1. ^ Martin, Judith (2005). Miss Manners' Guide to Excruciatingly Correct Behavior. W. W. Norton & Company. s. 692. ISBN 978-0-393-05874-1. 
  2. ^ Morris, Desmond (2007). The Naked Woman: A Study of the Female Body. Macmillan. s. 247. ISBN 978-0-312-33853-4. 
  3. ^ About the Pavane | Arts in the Renaissance, www.pbslearningmedia.org 3 Ekim 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. In this video (c. 2:00) Carrie Nath, director of education for the Kentucky Arts Council, explains the purpose and form of the Pavane, an Elizabethan processional dance.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Dans</span>

Dans ya da Raks, tüm vücudun bir müzik ritmi eşliğinde estetikle birlikte çalıştırılabildiği bir gelenek, sanat, bir tedavi şekli veya sadece bir ifade şekli olabilir. Dans, koreografisine, hareket repertuarına, dans tarihi veya menşe yerine göre kategorize edilebilir ve tanımlanabilir. Dans genellikle müzik eşliğinde ve bazen dansçının kendi ile aynı anda bir müzik enstrümanı kullanılarak gerçekleştirilir.

Meriç Sümen, Türk balerin, koreograf.

<span class="mw-page-title-main">Horon</span> Doğu Karadeniz bölgesinde kemençe veya tulum ile oynanan halk oyunu

Horon, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde oynanan geleneksel halk danslarının genel adıdır. Sinop'ta, Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Gümüşhane, Bayburt'un Aydıntepe ilçesi, Erzurum'un İspir, Tortum ve Olur ilçelerinde ve Doğu Karadeniz'den göçenlerden dolayı Sakarya'da oynanan çevik hareketli oyunlardır.

<span class="mw-page-title-main">Bale</span> bir dans türü

Bale, İtalyan Rönesansı döneminde, mim sanatçılarının tiyatro ve gösterilerdeki dansları ile temelleri İtalya’da atıldıktan sonra, Fransa ve Rusya da gelişen, belli figürlere, adım atışlara dayalı bir dans ve müzikli gösteri türüdür. Dünya çapında yayılarak yaygın bir dans türü haline gelmiş ve birçok başka dansı etkilemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Artistik buz pateni</span>

Artistik buz pateni bireysel, çift ya da grup olarak buz üstünde dönüş, atlayış, kaldırış, adım dizisi gibi hareketlerin yapıldığı bir buz pateni sporudur. Yarışmalarda müzik eşliğinde, yapılacak dansın ya da gösterinin konusuna uygun kostümlerle gerçekleştirilir. Sporun uluslararası yönetim organı Uluslararası Paten Birliği kısa adıyla ISU'dur. Artistik buz pateni 1908 Yaz Olimpiyatları ile olimpiyat programına alınmış, 1924 Kış Olimpiyatları ile de ilk kez Kış Olimpiyat Oyunları altında yapılmıştır. ISU, Avrupa Şampiyonası, Dünya Şampiyonası, Dört Kıta Şampiyonası ve İSU Grand Prix Yarışmaları gibi yarışmalarda düzenler.

<span class="mw-page-title-main">Buz dansı</span>

Buz dansı, müzik eşliğinde buz zeminde yapılan figüratif buz pateni türü. 1952 yılında Dünya Artistik Patinaj Şampiyonaları kapsamına alınmış; fakat Kış Olimpiyat Oyunları içinde 1976 yılından beri yer almaktadır. Çiftlerde olduğu gibi bir kadın ve bir erkek sporcu ile yapılır. Kaldırışlarda ve dönüşlerde olan kural farklılıkları ve atlayışların olmaması gibi konularda çiftlerden ayrılır. Bu şampiyonalarda sporcular 3 değişik program sunmaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Klasik bale</span>

Klasik bale, kökeni 17. yüzyıl Fransız saray balesine dayanan, kuralları belirgin, estetiğe dayalı bir dans formudur.

<span class="mw-page-title-main">Breakdance</span>

Breakdance, "sokak dansı" olarak da bilinen bir dans türüdür. Bu dansı yapan erkeklere "b-boy" ya da "break boy", kızlara ise "b-girl" ya da "break girl" denmektedir. Breakdans ayrıca breaking, b-boying ve b-girling olarak da adlandırılmaktadır. B-boylar 1980'li yıllardan itibaren sadece breakdance yapan gençlere değil, DJ'lere ve rapçilere de verilen ad olmuştur. Breakdance kültürü 1980'li yılların başında büyük bir patlama göstermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Gürcü halk oyunları</span> Bir dans türü

Gürcü halk oyunları Gürcistan'a özgü geleneksel danslardır. Kökleri, Orta Çağ'da askeri törenlere, spor oyunlarına ve kutlamalarda oynanan danslara dayanır.

<span class="mw-page-title-main">Gülün Ruhu (bale)</span> Fransız şair Théophile Gautierin bir şiiri üzerine kurulu bir bale

Le Spectre de La Rose , Fransız şair Théophile Gautier'in bir şiiri üzerine kurulu bir baledir.

<span class="mw-page-title-main">Kılıç dansı</span>

Kılıç dansları dünya tarihi boyunca kaydedilir. Yunanistan, Orta Doğu, Pakistan, Hindistan, Çin, Kore, İskoçya ve Japonya’dan çeşitli geleneksel solo ve alaycı savaş (Pyrrhic) kılıç dansları vardır.

<span class="mw-page-title-main">Artistik buz pateni kaldırışları</span>

Artistik buz pateni kaldırışları, çiftlerde ve buz dansında programda yer alması gereken zorunlu elemanlardır. Çiftlerde ve buz dansında kaldırışların özellikleri farklıdır. Buz dansında patenciler partnerlerini omuz seviyesinin üzerine tamamen çıkaramaz. Kaldırışlar senkronize kayma'da da yapılmaktadır.

The Next Step veya Sonraki Adım Family Channel ve BBC Worldwide tarafından yapılmış reality şov tarzında yapılan drama dizisidir. Türkiye'de ise Kidz TV tarafından yayınlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Lindy Hop</span> Amerikan dans türü

1920 ve 1930'lu yıllarda, zamanın caz müziği ile Harlem, New York'ta oluşmuş bir dans türü. Lindy Hop gelişimi sırasında ünlü olan ve öncesindeki birçok dansın karışımıdır fakat temel olarak Caz, Tap, Breakaway ve Charleston danslarından esinlenmiştir. Jive, Boogie-Woogie ve akrobatik Rock and Roll'un öncüsüdür. Çoğunlukla bir caz dansı olarak tanımlanır ve Swing danslarının bir üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Michel Fokine</span> Rus balet (1880-1942)

Mikhail Fokine Bale sanatında çığır açmış, Rus koreograf ve balet.

<span class="mw-page-title-main">Kosova Balesi</span> Priştinede bale topluluğu

Kosova Balesi, Priştine'de modern ve klasik danslar sergileyen bale topluluğudur.

<span class="mw-page-title-main">Suhişvili Gürcü Ulusal Balesi</span>

Suhişvili Gürcü Ulusal Balesi ya da Gürcü Ulusal Balesi Gürcistan'daki ilk profesyonel devlet dans kuruluşu. 1945 yılında Gürcistan SSC döneminde Iliko Suhişvili ve Nino Ramişvili tarafından kuruldu ve başlangıçta Gürcistan Devlet Dans Topluluğu olarak adlandırıldı. Bu kuruluş sayesinde, Gürcü ulusal dans oyunları ve müziği dünyanın birçok yerinde tanındı.

Ermeni dansı, bulunduğu coğrafyada en eski ve içeriği en zengin olanlardan biri olarak kabul edilir. M.Ö beşinci ile üçüncü bin yıllar arasında, Ermenistan'ın yüksek bölgelerinde, Ağrı bölgesinde, kır danslarının sahnelendiği kaya resimleri bulunmuştur. Bu danslara muhtemelen belirli türden şarkılar veya müzik aletleri eşlik ediyordu. Beşinci yüzyılda Horenli Musa, Aram'ın eski soyundan gelenlerin lir baladlarında, şarkılarında ve danslarında bu destansı masallardan nasıl bahsettiklerini duymuştu.

<span class="mw-page-title-main">Tamara Karsavina</span> Rus Balerin

Tamara Platonovna Karsavina, Rus İmparatorluk Balesi'nin ve daha sonra Sergei Diaghilev'in Rus Baleleri'nin baş sanatçısı olarak tanınan bir Rus prima baleriniydi. İngiltere'ye Londra'daki Hampstead'e yerleştikten sonra profesyonel olarak bale öğretmeye başladı ve modern İngiliz balesinin kurucularından biri olarak kabul edildi. Kraliyet Balesi'nin kurulmasına yardım etti ve şu anda dünyanın en büyük dans eğitimi organizasyonu olan Kraliyet Dans Akademisi'nin kurucu üyesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Kolo dansı</span>

Kolo UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'nde yazılı Güney Slav çember dansı, bu adla Bosna-Hersek, Hırvatistan ve Sırbistan'da bulunuyor.