İçeriğe atla

Revaz Faik

Revaz Faik
Kürdistan Parlamentosu başkanı
Görevde
Makama geliş
11 Temmuz 2019
Yerine geldiğiVala Fareed
Kişisel bilgiler
Milliyeti Kürt
Partisi Kürdistan Yurtseverler Birliği

Revaz Faik, Kürt siyasetçi. Kürdistan Parlamentosu'nun başkanlığını yapan Faik, Kürdistan Yurtseverler Birliği üyesidir.

Faik, 1977 yılında Süleymaniye'nin Kalar ilçesinde doğdu. Medeni Hukuk ve Yatırım Hukuku alanında doktorası vardır ve LACP Sanayi, Enerji ve Doğal Kaynaklar ve Hukuk İşleri Komisyonları üyeliği yapmıştır. Darbandikhan'daki yerel mahkemede müfettiş olarak çalıştı ve Süleymaniye Teknik Enstitüsü Hukuk Bölümü profesörü ve başkanı olarak atandı.[1]

2014 yılında KYB milletvekili olarak Faik, Irak Başbakanı Nuri el-Maliki ile olan bir tartışma sırasında KDP lideri Mesud Barzani'yi eleştirdi ve "Barzani'nin Kürdistan Bölgesi'nin kaderine/geleceğine karar verme hakkı yok." dedi.[2]

2019'da Faik, Irak hükûmetinin 2020 bütçe sürecinin Kürdistan Bölgesi için adil olmayacağına dair endişeler üzerine ABD'nin Irak Başkonsolosu ile görüşme çağrısında bulundu. Faik yaptığı açıklamada, "Irak, 2020 bütçesini Kürdistan halkı üzerinde bir baskı aracı olarak kullanmamalıdır." dedi.[3]

11 Temmuz 2019'da Faik, Vala Fareed'in yerine Kürdistan Bölgesi Parlamentosu Başkanı seçildi.[4] Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani tarafından tebrik edildi.[5]

Kaynakça

  1. ^ Editorial Staff (11 Temmuz 2019). "Rewaz Fayaq elected as new speaker of Iraqi Kurdistan parliament". Kurd Net - Ekurd.net Daily News (İngilizce). 11 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2020. 
  2. ^ "Massoud Barzani has no right to decide the destiny of Iraqi Kurdistan: PUK‌'s MP Rewas Fayaq". ekurd.net. 15 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Nisan 2020. 
  3. ^ "Speaker of Kurdistan Parliament Calls Meeting with US Consul General to Discuss 2020 Federal Budget - Rebuilding Iraq News". rebuildingiraq.net. 11 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Nisan 2020. 
  4. ^ "Rewas Fayaq Elected As New Speaker Of Kurdistan Parliament". Al Shahid News (İngilizce). 12 Temmuz 2019. 11 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2020. 
  5. ^ "President of the Kurdistan Region Congratulates Rewas Fayaq". President of the Kurdistan Region of Iraq (İngilizce). 12 Temmuz 2019. 11 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Nisan 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kürdistan Bölgesel Yönetimi</span> Iraka bağlı özerk bölge

Kürdistan Bölgesel Yönetimi, Kürdistan Bölgesi veya Irak Kürt Bölgesel Yönetimi, Irak'a bağlı, anayasal düzeyde varlığı olan özerk bir bölgedir. Yaklaşık 40.000 km2'den oluşan idari birim; batıda Suriye, doğuda İran, kuzeyde ise Türkiye ile komşudur. Bölgesel yönetimin başkenti Erbil'dir. Kürdistan Parlamentosu Erbil'de yer almaktadır, ancak Kürdistan Bölgesi anayasası tartışmalı Kerkük kentini Kürdistan Bölgesi'nin başkenti olarak tanımaktadır. Bölgenin nüfusu, 2023 itibarıyla 6.556.752'dir. Resmî dilleri Kürtçe ve Arapça'dır.

<span class="mw-page-title-main">Peşmerge</span> Irak Kürdistanının askerî gücü

Peşmerge, Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin askerî gücüdür. Irak Anayasası'na göre Peşmerge, güvenlik yan kuruluşlarıyla birlikte Kürdistan Bölgesi'nin güvenliğinden sorumludur. Peşmerge'ye bağlı kuruluşlar arasında Asayiş, Parastin u Zanyarî ve Zeravani bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mesud Barzani</span> Kürt siyasetçi ve KDP genel başkanı

Mesud Barzani, Kürt siyasetçi. 2005-2017 yılları arası Kürdistan Bölgesel Yönetimi başkanı olarak görev aldı. 1 Nisan-30 Nisan 2004 tarihleri arasında Irak Başbakanlığı görevinde bulunan Barzani, Kürdistan Demokratik Partisi'nin 1979 yılından beri başkanlık görevini sürdürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Neçirvan Barzani</span> Iraklı Kürt siyasetçi

Neçirvan İdris Barzani, Kürt siyasetçi, Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin başkanı. Daha önce Mart 2006-Ağustos 2009 tarihleri arasında Kürdistan Bölgesel Yönetimi başbakanlığını yapmış ve Mart 2012 yılında tekrar bu göreve gelerek 2019'da başkanlık görevine geçene kadar sürdürmüştür. Kürdistan Üniversitesi Erbil'in kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Kürdistan Yurtseverler Birliği</span> Irakta bir siyasi parti

Kürdistan Yurtseverler Birliği kısaca KYB, 1975'te Irak'ta kurulan bir siyasi partidir. KYB'nin kurucuları arasında Celal Talabani vardı. Parti Kürdistan Demokrat Partisi'nden kopan ve daha sosyalist olanlar tarafından kuruldu.

2011 Irak protestoları, Irak'ta Irak Savaşı'nın başladığı 2003 yılından beridir süren şiddetin ortasında gerçekleşen 2010-2011 Arap dünyası protestolarının bir parçası olan protesto gösterileri. Gösterilerde 6 kişi öldü, 140 kişi yaralandı.

<span class="mw-page-title-main">Noşirvan Mustafa</span>

Noşirvan Mustafa ; d. 1944; Süleymaniye - ö. 19 Mayıs 2017, Süleymaniye), Iraklı Kürt entelektüel politikacı ve yazar. Mustafa, Süleymaniye'deki Kraliyet Kral Faysal Okulu'na katıldı, ayrıca erken yaşta özel öğretmenler tarafından kendisine yabancı dil öğretildi. Bağdat Üniversitesi'nde siyaset bilimi eğitimi gördü.

<span class="mw-page-title-main">İsrail-Kürdistan Bölgesel Yönetimi ilişkileri</span> Kürt ve Yahudi ilişkileri

Kürdistan Bölgesel Yönetimi-İsrail ilişkileri, Kürt ve Yahudi halkları arasındaki ilişkilerin tarihsel arka planını ve Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile İsrail arasındaki mevcut siyasi ve ekonomik ilişkileri kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Irak'ta turizm</span>

Irak'taki turizm, Batı Asya ülkesi Irak'taki turizmi ifade eder. Başkent Bağdat, Kahire'den sonra Arap dünyasının en büyük ikinci şehridir. Irak'ın Şii İslamı ile ilgili birçok İslami hac yeri bulunmaktadır. Irak, ekoturizm için potansiyel bir yer olarak görülüyor. Erbil, 2014 yılında Arap Turizm Komitesi tarafından "Arap Turizm Sermayesi" seçildi. Oysa Kerbela ve Necef kentleri, ülkedeki dini alanların konumu nedeniyle Irak'taki en popüler turistik yerlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Mesrur Barzani</span> Kürdistan Bölgesel Yönetiminin başbakanı.

Mesrur Barzani Kürt siyasetçi, Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin başbakanı. Kürdistan Demokrat Partisinin bir üyesidir. Mesut Barzani'nin oğlu ve Kürdistan Bölgesi'ndeki Kürdistan Bölgesi Güvenlik Konseyi eski başkanıdır. 10 Temmuz 2019'da, Kürdistan Parlamentosu'ndaki 97 milletvekilinden aldığı 88 oyla Kürdistan Bölgesel Yönetimi 9. kabinesinin Başbakanı olarak yemin ederek görevine başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ensaru'l İslam</span> Irak merkezli olan cihatçı Selefi silahlı örgütt

Kürdistan'da Ensaru'l İslam, veya Ensaru'l İslam veya Kürt Talibanı Irak merkezli, Suriye ve Irak'ta faaliyet gösteren Kürt cihatçı Selefi ve silahlı bir örgüttür. Şeriat kanunlarına göre bir İslam devleti kurmak, Kürtleri korumak ve haklarını elde etmek ve korumak için kuruldular. Ebu Abdullah eş-Şafii'nin liderliğini yaptığı Cundu'l Şam ile Kürdistan İslami Hareketi'nden ayrılan Fatih Krekar liderliğindeki bir grup tarafından Krekar'ın liderliğinde Eylül 2001'de, Irak Kürdistanı'nda yer alan Hemrin Dağları'nda kuruldu. 2003 Irak askerî müdahalesi sırasında, koalisyon güçleri ile Peşmerge'ye karşı savaştı. Koalisyon güçlerinin çekilmesinin ardından da Irak ve Kürdistan Bölgesel Yönetimi hükûmetleriyle savaşmaya devam etti. 29 Ağustos 2014'te, örgütün 50 lideri ve üyesi tarafından yapılan açıklamayla örgütün feshedilerek Irak ve Şam İslam Devleti'ne tâbi olduğu ifade edildi. Ancak örgüt içindeki görece daha küçük bir grup, bu birleşmeyi kabul etmeyerek Ensaru'l İslam'ın bağımsız olarak faaliyetlerini sürdüreceğini bilirdi.

<span class="mw-page-title-main">Firsat Sofi</span>

Firsat Sofi Ali, Iraklı Kürt siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Kürdistan Bölgesel Yönetimi-Macaristan ilişkileri</span>

Kürdistan Bölgesel Yönetimi-Macaristan ilişkileri, Macaristan ile Kürdistan Bölgesel Yönetimi arasındaki ikili ilişkilerdir. Macaristan, Kasım 2014'ten bu yana Kürdistan Bölgesi'nde başkonsolosluk aracılığıyla temsil edilirken, Kürdistan Bölgesi'nin Macaristan'da temsilciliği bulunmamaktadır. İlişkiler, birkaç üst düzey görüşme ve yakın bağlarla şekilleniyor. Kürt Cumhurbaşkanı Mesud Barzani, 2012 ve 2015 yıllarında resmi ziyaretlerle Macaristan'ı ziyaret etti. Ayrıca, Macaristan Başbakanı Viktor Orbán'ın, 2015 yılında Kürdistan Bölgesi'nin Irak'tan bağımsızlığına verdiği desteği Irak İslam Devrim Konseyi'nde endişeye yol açtı.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya-Kürdistan Bölgesel Yönetimi ilişkileri</span>

Avusturya-Kürdistan Bölgesi ilişkileri, Avusturya ile Kürdistan Bölgesi arasındaki ikili ilişkilerdir. Avusturya, Kürdistan Bölgesi'nde 2006 yılından bu yana Erbil'de bir ticari ofis aracılığıyla temsil edilmektedir, Kürdistan Bölgesi'nin ise 2012'den beri Viyana'da bir temsilciliği bulunmaktadır. Kürt Devlet Başkanı Mesud Barzani, Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer ile Viyana'da üç kez bir araya geldi; 2011, 2014 ve 2015 yıllarında resmi ziyaretlerde bulunmuştur. Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz, ilişkileri ve insani yardımları ilerletmek için 2015 ve 2016 yıllarında Erbil'i ziyaret etti.

<span class="mw-page-title-main">Kürdistan Bölgesel Yönetimi-Polonya ilişkileri</span>

Kürdistan Bölgesi-Polonya ilişkileri, Kürdistan Bölgesi ile Polonya arasındaki ikili ilişkilerdir. Kürdistan Bölgesi Polonya'da 2004 yılından bu yana Varşova'da bir temsilcilik aracılığıyla temsil edilmektedir, Polonya'nın ise 2012'den beri Erbil'de bir başkonsolosluğu bulunmaktadır. 2005 yılında Polonya Başbakanı Marek Belka, Dışişleri Bakanı Adam Rotfeld, Ulusal Savunma Bakanı Jerzy Szmajdziński ve Kültür Bakanı Waldemar Dąbrowski, Erbil'de Kürt Devlet Başkanı Mesud Barzani ve Başbakan Neçirvan Barzani ile bir araya gelerek Kürdistan Bölgesi dahil Irak'ın yeniden inşasına desteklerini ifade ettiler.

<span class="mw-page-title-main">Kürdistan Bölgesel Yönetimi-Rusya ilişkileri</span>

Kürdistan Bölgesi-Rusya ilişkileri, Kürdistan Bölgesi ile Rusya arasındaki ikili ilişkilerdir. Kürdistan Bölgesi'nin Moskova'da bir temsilciliği bulunurken, Rusya'nın Erbil'de 28 Kasım 2007'de açılan bir başkonsolosluğu vardır. Kürtler ve Ruslar arasındaki ilişkiler, Rusların yayılmacı hırsları nedeniyle Kürtlere ilgi duyduğu 1800'lerin ikinci yarısına kadar uzanıyor. Soğuk Savaş sırasında, Sovyetler Birliği, Afganistan'ı işgalinden dolayı Orta Doğu'nun gösterdiği tepki nedeniyle Avrupa gücü 1970'lerin sonlarında Ortadoğu'dan siyasi olarak çekilene kadar Irak'a karşı Kürt isyancıları destekledi.

Kerkük statü referandumu, Kuzey Irak'ın tartışmalı bölgelerinin Kürdistan Bölgesi'nin bir parçası olup olmayacağına karar vermek için planlanan bir halk oylamasının Kerkük parçasıydı. Referandum başlangıçta 15 Kasım 2007 için planlanmıştı, ancak defalarca ertelendi ve sonuçta hiçbir zaman gerçekleşmedi.

<span class="mw-page-title-main">Mala Bahtiyar</span>

Hikmat Muhammed Karim, Mala Bakhtiyar veya Mala Bakhtiar, Kürt siyasetçi. KYB Peşmerge güçlerinin komutanı ve generalidir ve Irak'taki en güçlü kişilerden biri olarak kabul edilir. Mala Bahtiyar, Kürdistan Yurtseverler Birliği yürütme bürosunun eski başkanıdır. Şu anda Kosrat Resul Ali ile birlikte Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB) Yüksek siyasi konseyinin ortak lideridir. Mala Bahtiyar, Avrupa Birliği'ndeki Uluslararası Ekonomistler ve Yöneticiler Birliği tarafından Ortadoğu'nun en iyi ulusal ve entelektüel figürü olduğu için madalya ile ödüllendirildi ve 2014 yılında uluslararası demokratik bir figür olarak tanındı. KYB'nin 4. kongresini 19 Aralık 2019'da gerçekleştirerek, KYB Yüksek Siyasi Şura'ya seçilmesinin ardından gücü arttırdı. Kasım 2021'de zehirlendikten sonra tedavi gördüğü bildirildi. 13 Kasım 2021'de Almanya'nın Berlin kentinde tedavi gördükten sonra Kürdistan Bölgesi'nin Süleymaniye kentine döndü.

<span class="mw-page-title-main">Cafer Şeyh Mustafa</span>

Cafer Şeyh Mustafa Kürdistan Bölgesel Yönetimi başkan yardımcısıdır. Kürdistan Yurtseverler Birliği üyesidir.

Mustafa Said Kadir, Kürdistan Bölgesel Yönetimi başkan yardımcısıdır. Değişim Hareketi üyesidir.