İçeriğe atla

Reutte Manastırı

Koordinatlar: 47°29′18″K 10°43′6″D / 47.48833°K 10.71833°D / 47.48833; 10.71833
Reutte Manastırı
Franziskanerkloster Reutte
Manastır, Kilise
Koordinatlar: 47°29′18″K 10°43′6″D / 47.48833°K 10.71833°D / 47.48833; 10.71833

Reutte Manastırı, Avusturya'nın Innsbruck bölgesinden 100 kilometre uzaklıkta olan Tirol eyaletinde bulunan tarihî yapı.

Fransiskenlerin ibadetlerini gerçekleştirdiği bir Roma Katolik kilisesidir. Manastır ve kilisenin dahil olduğu bu yapı, Avusturya koruma anıtlar statüsündedir.[1]

Tarihi

1628 yılında Avusturya'daki Protestan Reformu'na katolik kilisesi Karşı Reformasyon gösterdi. Bu gelişmeyle birlikte Fransiskenlere Aziz Anna Kilisesi ve Manastır ibadet için verildi.[2] 1632 yılında ise aktif olarak ibadet yapılan manastır, Otuz Yıl Savaşları nedeni ile hasar gördü.

1703 ve 1846 yıllarında ise manastır ve kompleks iki defa yanarak ciddi hasar aldı, ancak yangından sonra

bölge halkının da desteği ile tekrar inşa edildi. 1961 yılına gelindiğinde ise cemaat toplantılarını yapmak için bir "Paulusheim" inşa edildi. Ayrıca daha sonra var olan çan kulesi de yenilendi.

21. yüzyıla gelindiğinde ise manastırda sadece dört Fransisken kalmıştı. Ancak 2014 tarihi ile bu fransiskenlerde buradan ayrılarak manastır kapanmıştır.[3]

Yola paralel inşa edilen kilise.

St. Anna Manastırı Kilisesi

Sokağa paralel olarak inşa edilmiş bu kilise, manastıra entegre bir şekilde oluşturulmuştur. Gotik ve barok mimarinin izleri bulunmaktadır. Ayrıca kilise ulunduğu sokağa paralel bir şekilde inşa edilmiştir. Yuvarlak ve kemerli pencereleri ile ışığın daha net bir şekilde içeriye girmesi sağlanmıştır. Bölgenin karakteristik yapı özelliklerinden olan dairesel kubbeler, bölgedeki diğer kiliselerde olduğu gibi bu kilisede de görülmektedir.

Kaynakçalar

  1. ^ "Drei Franziskaner müssen Kloster Reutte verlassen: Die Zeit für die Patres Werner, Lorenz und Markus läuft im September ab. Nicht alle gehen leichten Herzens. Zwei Neue folgen". Tiroler Tageszeitung, Innsbruck. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Eylül 2015. 
  2. ^ "„Zeichen der Zeit" – Franziskaner geben Kloster in Reutte auf". Katholisches Info. 1 Eylül 2014. 6 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Eylül 2015. 
  3. ^ "Mein Herz schlägt für Reutte!". Offenlegung Bezirksblätter Tirol (meinbezirk.at), Innsbruck. 14 Kasım 2013. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Eylül 2015. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">St. Antuan Katolik Kilisesi</span> İstanbul, Türkiyede bir kilise

St. Antuan Katolik Kilisesi, İstanbul'un en büyük ve cemaati en geniş Katolik Kilisesi'dir. Beyoğlu'ndaki İstiklal Caddesi üzerinde Galatasaray'dan Tünel'e doğru giderken sol tarafta bulunur.

<span class="mw-page-title-main">İmrahor Camii</span>

İmrahor İlyas Bey Camii veya Studios Manastırı, Hagios İoannes Prodromos Kilisesi, günümüze ulaşabilen en eski Bizans Dönemi dini yapısıdır. İstanbul'un Fatih ilçesi, Yedikule semtinde, İmam Aşir Sokak'ta bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kanlı Kilise</span> İstanbul, Türkiyede kilise

Kanlı Kilise ya da Moğolların Azize Meryem Kilisesi ; İstanbul'da bulunan bir Ortodoks kilisesidir. İstanbul'da Osmanlı döneminde camiye çevrilmeyerek Rumların ibadetine bırakılmış Bizans döneminden kalma tek kilisedir.

<span class="mw-page-title-main">Alahan Manastırı</span>

Alahan Manastırı, Mersin ili Mut ilçesi civarında büyük bir kilise örenidir.

Mather Dolarosa Katolik Kilisesi, Samsun'un Katolik halkı için hizmette bulunan ve Roma Katolik Kilisesi'ne bağlı bir tapınak. Günümüzde birinci dereceden sit alanı olarak tescillenmiş ve koruma altına alınmış durumdadır.

<span class="mw-page-title-main">Saint-Germain-des-Prés Manastırı</span>

Saint-Germain-des-Prés Manastırı şu an Paris 6. bölgede bulunan 6. yüzyılda inşa edilmiş Benediktin tarikatına ait bir manastırdır. Bu manastır Paris'in Saint-German-des-Prés mahallesine adını vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Marko Manastırı</span> Makedonyada bir manastır.

Marko Manastırı, Kuzey Makedonya'da, Üsküp'ün güneybatısında, şehre yaklaşık 18 km uzaklıktaki Markova Sušica köyünde bulunan manastırdır. Manastırın inşasına Sırp Kral Vukašin önderliğinde 1345 yılında başlanmış olsa da, içindeki freskler dönemde yaşanan Osmanlı akınları ve iç karışıklıklar nedeniyle oğlu Prens Marko tarafından yaklaşık 30 yıl sonra tamamlanabilmiştir. Manastırın Katholikon'u Aziz Dimitrios kilisesidir ve bu kilise manastır kompleksinin merkezini oluştur.

<span class="mw-page-title-main">Vardar mimari okulu</span>

Vardar mimari okulu, kısaca "Makedon okulu" ya da "Vardar stili" olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Beşkilise</span>

Beş Kilise veya Khıdskonk, Ani'nin yaklaşık 25 km güneybatısında, Digor ilçe merkezine yakın vadinin içinde üç kaya çıkıntısı üzerine 6. yüzyılda Pakraduniler tarafından kurulmuş manastır topluluğudur.

<span class="mw-page-title-main">Garmravank</span> Gevaşda bir manastır

Garmravank Manastırı veya Kırmızı Kilise ya da Göründü Kilisesi, 10. yüzyılında Vasburagan kralı I. Kakig tarafından inşa edilmiş Van Gölü'nün güney kıyısında bulunmakta olan tarihî Ermeni Apostolik manastır, fakat 1915 Ermeni kırımı'nda yıkılmıştır. Naregavank manastırı ve Akdamar adasındaki Kutsal Haç Katedrali'nin arasında bulunan Garmravank Manastırı, Gevaş ilçeye bağlı Göründü mahallede yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İskenderun Latin Katolik Kilisesi</span>

İskenderun Latin Katolik Kilisesi veya Müjde Katedrali, Hatay'ın İskenderun ilçesinde yer alan, Anadolu Katolik Kilisesi'ne bağlı bir kilise.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Stepanos Manastırı</span>

Aziz Stepanos Manastırı, İran'ın Doğu Azerbaycan Eyaleti'nin kuzeybatısındaki Ermeni manastırıdır. Culfa şehristanının merkezi olan Culfa kentinin yaklaşık 15 km kuzeybatısında, Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti ile İran arasındaki sınırın İran tarafındaki Aras nehri boyunca derin bir kanyonun içinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dzordzor Şapeli</span>

Dzordzor Şapeli veya Tzortzor Şapeli, İran'ın Batı Azerbaycan Eyaleti'nin Maku şehristanında, Zangmar Nehri üzerindeki Barun köyünde bulunan bir Ermeni manastırı ve kilisesidir.

<span class="mw-page-title-main">Çupan Şapeli</span>

Çupan Şapeli küçük bir tarihi Ermeni kilisesi. İran'ın Doğu Azerbaycan Eyaleti'ndeki Culfa şehristanının merkezi olan Culfa kentinde bulunur. Vadinin diğer ucunda Aras Nehrinin karşı yakasında Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti görünür.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Polikarp Kilisesi</span> İzmir, Türkiyede bir kilise

Aziz Polikarp Kilisesi veya Saint Polycarpe Kilisesi, Türkiye'nin İzmir şehrinde yer alan bir Katolik kilisesidir. Adını on iki havariden biri olan Yuhanna'nın öğrencisi ve İzmir Psikoposu Polikarp'tan almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Amaras Manastırı</span> Azerbaycanın Hocavend ilinde manastır

Amaras Manastırı, Hocavend iline bağlı Sos köyü yakınlarında Karabağ bölgesinde bulunan bir Ermeni manastırı. Manastır, önemli bir dini ve eğitim merkeziydi. Manastır, erken Hristiyanlık döneminden Alban Havari Kilisesi'nin kaldırılmasına kadar Kafkasya Albanya'sında en çok ziyaret edilen kutsal tapınaklardan biri olmuş, yakın zamana kadar bulunduğu bölgenin hem Hristiyan hem de Müslüman nüfusu tarafından kutsal kabul edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Çulevi Manastırı</span>

Aziz Giorgi Çulevi Manastırı, Gürcistan'ın güneybatısındaki Samtshe-Cavaheti bölgesinde bulunan 14. yüzyıldan kalma bir Gürcü Ortodoks manastır kilisesidir.

<span class="mw-page-title-main">Parehi Manastırı</span>

Parehi Manastırı, Parehta Manastırı olarak da bilinir, tarihi Klarceti bölgesinde, günümüzde Artvin ilinin merkez ilçesine bağlı Ortaköy'de Orta Çağ'dan kalma Gürcü Ortodoks manastırıdır.

<span class="mw-page-title-main">Othta Eklesia</span>

Othta Eklesia, tarihsel Klarceti bölgesinde Gürcü Ortodoks manastırı. 10. yüzyılda kurulmuş olan manastır bugün Türkiye sınırları içinde, Artvin ilinin Yusufeli ilçesine bağlı Tekkale köyünde yer alır. Othta Eklesia Manastırı Tekkale Manastırı, Dört Kilise Manastırı olarak da bilinir.

Surp Hovsep Ermeni Katolik Kilisesi, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yer alan tarihi bir kilisedir.