İçeriğe atla

Reuss Nehri

Reuss
Luzern'de Reuss
Luzern'de Reuss
Genel bilgiler
KaynakGotthard dağ kütlesi
Kaynak rakımı2431 m.
AğızAare
Ağız rakımı330 m.
Uzunluk164 km.
Havza alanı3425 km2

Reuss İsviçre'nin dördüncü büyük ırmağı. 164 km. uzunluğunda olup 3425 km2 genişliğinde bir havzaya sahiptir. Ren, Aare ve Rhone'dan sonra İsviçre'deki 4. büyük ırmaktır.

Havzasının en yüksek noktası 3630 metre yükseklikteki Dammastock dağıdır.

Ad kökeni

Reuss'un üst bölümlerinin adı büyük olasılıkla önceleri, Uri'deki Silenen bölgesini tanımlamak için kullanılan Sila idi.[1] Şimdiki adı ilk olarak 1296'da kayıtlara geçmiştir. 16. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar dönem dönem Ursa olarak da anılmıştır.[2]

Akış doğrultusu

Reuss, 2431 m. yükseklikteki Gotthard dağ kütlesinde bulunan Gotthard geçidi ve Furka geçidindeki derelerden doğar. Bu iki dere Uri'deki Hospental'da birleşir ve güneye Urserental'a doğru akar. Andermatt'ta kuzeye döner ve Schöllenen boğazından ve Gotthard geçidindeki söylencesel Teufelbrücke'den (Şeytan köprüsü) geçer.

Luzern'de Dört Kanton Gölü'ne dökülür ve gölün diğer ucunda Emmen'de yeniden akmaya başlar. Emmen'de Küçük Emme, ardından da Zug gölü aracılığıyla Lorze ırmakları, Reuss'a bağlanır. Aargau, Bremgarten'da yapay bir göl olan Flach gölünü besler. Reuss, Aare ve Limmat Brugg yakınlarında "İsviçre'nin su şatosu" denilen yerde bir araya gelirler. Birleşmeden sonra ırmak Aare ırmağı olarak akıp Ren'e bağlanır.

Kaynakça

  1. ^ Gabrielle Schmid, Silenen UR (Uri) in: Dictionnaire toponymique des communes suisses – Lexikon der schweizerischen Gemeindenamen – Dizionario toponomastico dei comuni svizzeri (DTS|LSG), Centre de dialectologie, Université de Neuchâtel, Verlag Huber, Frauenfeld/Stuttgart/Wien 2005, ISBN 3-7193-1308-5 und Éditions Payot, Lausanne 2005, ISBN 2-601-03336-3, p. 833f.
  2. ^ Artikel im Historischen Lexikon der Schweiz, siehe Weblinks

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Alpler</span> Orta Avrupada yer alan bir sıradağ

Alpler, Orta Avrupa'da yer alan büyük dağ silsilesi. İsviçre, Kuzey İtalya ve Fransa'nın pek çok bölümünde görülür. Avusturya'nın hemen hemen hepsini kaplar ve Almanya'nın güneyinde önemli yer tutar. Coğrafi olarak 44°-48° kuzey enlemleri ve 5°-18° doğu boylamları arasında bulunur. Ekvator'dan ve Kuzey kutbundan hemen hemen aynı uzaklığa sahiptir. 207.000 km² bir alanı kaplar.

<span class="mw-page-title-main">Konstanz Gölü</span>

Konstanz Gölü, Almanya, İsviçre ve Avusturya arasında bir göldür. Konstanz gölü Ön Alp Dağlarına dayanır. Gölün 273 km uzunluğunda sahili vardır ve 536 km²'lik yüzölçümü ile Macaristan'daki Balaton (594 km²) ve İsviçre'deki Cenevre gölünden (582 km²) sonra Orta Avrupa'nın üçüncü geniş gölüdür. İçerdiği 48 km³'lük su miktarı ile 89 km³'lik Cenevre Gölünden sonra Orta Avrupa'nın da ikinci büyük gölüdür.

<span class="mw-page-title-main">Akarsu</span>

Akarsu, yeryüzünde ya da yer altında belirli bir yatak içinde, eğim boyunca sürekli veya zaman zaman akan sudur. Çoğunlukla tatlı sudan oluşan akarsular, tatlı su gölleriyle birlikte insanlığın temel su ihtiyacını karşılamak için kullanılırlar. Bunun yanında gıda, enerji ve turizm sektörleri tarafından da kullanılırlar.

<span class="mw-page-title-main">Ren</span> İsviçre Alplerinde doğup Rotterdamda denize dökülen bir nehir

Ren,, Avrupa kıtasının en büyük nehridir. Nehir, güneydoğu İsviçre Alpleri'ndeki İsviçre'nin Graubünden kantonunda başlar. İsviçre-Lihtenştayn, İsviçre-Avusturya ve kısmen İsviçre-Almanya sınırlarından geçer. Lihtenştayn ve Fransa sınırlarından geçip kuzeye kıvrılır, Almanya'da Renanya'dan geçerken batıya döner ve Hollanda topraklarını da katettikten sonra Rotterdam'da Kuzey Denizi'ne dökülür. 1230 km. uzunluğuyla Batı Avrupa'nın önemli nehirlerinden biridir. 9.973 kilometrekarelik bir alanı boşaltır ve adı Keltçe Rēnos'tan gelir. Almanya'da nehrin adını taşıyan Kuzey Ren-Vestfalya ve Rheinland-Pfalz adlarını taşıyan 2 eyalet vardır.

<span class="mw-page-title-main">Aare</span>

Aare İsviçre'de ırmak, Ren'in kolu: 295 km. Havzası 17600 km², rejimi Alp tipidir. Grimsel'in eteğinde 1879 m yükseklikte doğar. İsviçre'nin başlıca ırmağı olan Aar, Bern'e kadar çok turistik bir Alp vadisine akar. Aşağı bölümünde Mitteland'ın büyük bölümünü akaçlayarak Biel gölünü geçer ve Jura'nın eteğini boylar. Irmağın bu bölümünde yapılan hidro elektrik santrallar, Biel, Oltan, Solothurn, Aarau kentlerinde uran tesisleri kurulmasını kolaylaştırmıştır. Daha sonra başlıca kolları Reuss ve Limmat'ı alan Aar, Waldshut'un karşısında Ren'le buluşur.

<span class="mw-page-title-main">Titlis Dağı</span>

Titlis, Orta İsviçre'de 3.238 m yükseklikteki bir dağdır. Tercih edielen bir kış sporları ve gezi bölgesi olan Titlis dağı Urn Alpleri'nde bulunur. Obwalden, Bern ve Nidwalden kantonları sınırları arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Sistan</span> İranın Güneydoğusunda bulunan Coğrafi Bölge

Sistan, İran'ın doğusuyla Afganistan'ın güneybatısını (Nimruz) kapsayan coğrafi bölge.

<span class="mw-page-title-main">Gölbelen, Çıldır</span>

Gölbelen, Ardahan ilinin Çıldır ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Morgarten Muharebesi</span>

Morgarten Muharebesi Eski İsviçre Konfederasyonu ile Habsburg Hanedanı'nın kontrolündeki Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu arasında 15 Kasım 1315 tarihinde Morgarten Pass'da gerçekleşen silahlı çatışma. Werner Stauffacher komutasındaki 1500 kişilik piyade ve okçuya sahip olan federasyon güçleri, Dük I. Leopold komutasındaki büyük bir ordu karşısında zafer elde etti.

<span class="mw-page-title-main">Üç orman kantonu</span>

Üç orman kantonu 14. yüzyılın başından beri orta İsviçre'deki ormanlık bölgeleri tanımlamak için kullanılan terim. Terim 1291 yılında yaptıkları bir antlaşma ile bir araya gelen Uri, Schwyz ve Unterwalden kantonları için kullanılır.

Jura Dağları batı Alpler'in kuzeyinde yer alan, Ren ve Rhône ırmaklarını ayıran sıradağlardır. Büyük bölümü Fransa ve İsviçre sınırları içinde kalan Jura Dağları Almanya'ya da uzanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bellinzona Kaleleri</span> Birden fazla inşa edilmiş obje kompleksi

Bellinzona Kaleleri İsviçre'nin, Ticino kantonunda Bellinzona şehrinin çevresinde bulunan savunma amaçlı bir grup kale ve koruma duvarından oluşan tahkimattır. Grup Castelgrande, Montebello kalesi, Sasso Corbaro kalesi ile koruma duvarlarından oluşur. Castelgrande vadiyi kuşbakışı gören kayalık bir tepededir ve şehri koruma amacıyla yapılmış duvarlarıyla eski şehri korurken Montebello kalesine bağlanır. Üçüncü kale olan Sasso Corbaro kalesi ise diğer iki kaleden izole olmuş, diğer iki kalenin güneydoğusunda kayalık bir çıkıntıda yer alır. Bellinzola kaleleri denilen üç kale UNESCO Dünya Mirası listesi listesinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Limmat</span>

Limmat İsviçre'de bir ırmak. Aar ırmağına dökülen ikinci büyük ırmak koludur. Irmağın suları Zürih Gölünden gelir, Zürih'in merkezinden geçerek kuzeybatı yönünde akıp gider ve 35 km sonra Aare ırmağına dökülür. İki ırmak Brugg ırmağının kuzeyinde, Reuss ırmağının Aare ile birleştiği yerin hemen kuzeyinde birleşirler.

<span class="mw-page-title-main">Sihl</span>

Sihl, İsviçre'de bir ırmak. Limmat ırmağının en büyük yan koludur. 68 km uzunluğundaki ırmak Kanton Schwyz'deki İsviçre Önalplerinden doğar, Sihl gölünde bir baraj gölü oluşturur ve Zürih'te Limmat ırmağına bağlanır. Sihl gölünden yararlanan Etzel hidroelektrik santrali Sihl'in su akış gücünü ve kalitesini azaltmıştır. Toplam 241 km²'lik bir alanı sular.

<span class="mw-page-title-main">İsviçre Alpleri</span>

Geleneksel olarak İsviçre Alpleri olarak anılan İsviçre Alp bölgesi, ülkenin önemli doğal bir özelliğini temsil etmektedir ve İsviçre Platosu ve İsviçre'nin üç ana fizyografik bölgesinden biri olan Jura Dağları'nın İsviçre kısmından oluşmaktadır. İsviçre Alpleri bazen Merkez Alpler olarak adlandırılan bir alanı kaplayarak hem Batı Alpleri'ne hem de Doğu Alpleri'ne kadar uzanır. Bern Alpleri'nden Appenzell Alpleri'ne kadar olan kuzey siradağları tamamen İsviçre'de bulunurken, Mont Blanc sıradağlarından Bernina sıradağlarına kadar uzanan güney menzilleri Fransa, İtalya, Avusturya ve Lihtenştayn gibi diğer ülkelerle paylaşılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Thurgau</span> İsviçre kantonu

Thurgau, İsviçre'nin kuzeydoğu kesiminde kanton. Kuzeyde Konstanz Gölü (Bodensee), kuzeybatıda Ren Nehri, güneyde Sankt Gallen kantonu, batıda da Zürich ve Schaffhausen kantonları ile çevrilidir. Yüzölçümü 991 km²'dir. Kanton merkezi Frauenfeld'tir.

<span class="mw-page-title-main">Thun Gölü</span>

Thun Gölü, İsviçre'nin Bern kantonunda bulunan bir göldür. Göl, İsviçre Alpleri'nde yer almakta olup adını Thun kentinden almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Brienz Gölü</span> İsviçrede göl

Brienz Gölü, İsviçre'nin Bern kantonunda bulunan bir göldür. Göl, İsviçre Alpleri'nde yer almakta olup adını Brienz köyünden almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tannu-Ola Dağları</span>

Tannu-Ola Dağları, Rusya'nın Tuva Özerk Cumhuriyeti'nde, güney Sibirya'da bir dağ silsilesi.

<span class="mw-page-title-main">Gotthard Geçidi</span>

Gotthard Geçidi veya St. Gotthard Geçidi (2.106 m Alpler'de Saint-Gotthard Masifi'ni geçen ve kuzey İsviçre'yi güney İsviçre'ye bağlayan bir dağ geçididir. Geçiş, İtalyanca konuşulan Ticino kantonundaki Airolo ile Almanca konuşulan Uri kantonundaki Andermatt arasında uzanır ve Bellinzona ile Lugano'yu Lucerne, Basel ve Zürih'e bağlar. Gotthard Geçidi, Avrupa'nın önemli bir ulaşım ekseni olan Gotthard'ın kalbinde yer alır ve her biri inşa edildikleri sırada dünyanın en uzun olan üç trafik tüneli ile kesişirː Gotthard Demiryolu Tüneli, Gotthard Yolu Tünel ve Gotthard Üssü Tüneli.