İçeriğe atla

RethinkDB

RethinkDB
İlk yayınlanma24 Temmuz 2009 (2009-07-24)[1]
Güncel sürüm2.4.0 / 19 Aralık 2019 (2019-12-19)
Programlama diliC++, Python, Java, JavaScript, Bash
İşletim sistemiUnix, Linux, OS X, Windows, BSD
ErişilebilirlikIngilizce
LisansApache Licence 2.0
Resmî sitesirethinkdb.com
Kod deposuhttps://github.com/rethinkdb/rethinkdb

RethinkDB, aynı adlı şirket tarafından oluşturulan ücretsiz ve açık kaynaklı, dağıtılmış belge tabanlı bir veritabanıdır . RethinkDB, JSON belgelerini dinamik şemalarla depolar ve sorgu sonuçları için gerçek zamanlı güncellemelerin uygulamalara aktarılmasını kolaylaştırmak için tasarlanmıştır. Y Combinator tarafından Haziran 2009'da yatırım alan RethinkDB,[2] Ekim 2016'da şirket sürdürülebilir bir iş kuramadığını ve ürünlerinin gelecekte ticari destek olmadan tamamen açık kaynaklı olacağını açıkladı.[3]

CNCF (Cloud Native Computing Foundation) daha sonra RethinkDB kaynak kodunun haklarını satın aldı ve Linux Vakfı'na katkıda bulundu.[4]

Tarih

RethinkDB, 2009 yılında kurulmuş ve 2012 yılında 1.2 sürümü ile açık kaynak olarak sunulmuştur.[5] 2015 yılında RethinkDB, üretim modunda kullanıma hazır olduğunu bildiren 2.0 sürümünü yayınladı.[6] RethinkDB 5 Ekim 2016'da şirketin kapanacağını, mühendislik ekibinin ise Stripe'a geçecegini ve artık üretim desteği sunmayacağını açıkladı.[7][8] 6 Şubat 2017'de Cloud Native Computing Foundation kaynak kodun haklarını satın aldı ve Apache Lisansı 2.0 altında piyasaya sürüldü.[9][10]

ReQL

RethinkDB, Ruby, Python, Java[11] ve JavaScript (Node.js dahil) için resmi olarak kullanılabilen dahili (yerleşik) alana özgü bir dil olan ReQL sorgu dilini kullanır. Tablo birleştirmeleri, gruplamalar, toplamalar ve işlevler için desteği vardır. Ayrıca C #, Clojure, Erlang, Go, Haskell, Lua ve PHP gibi diğer diller için resmi olmayan, topluluk tarafından desteklenen sürücüler de vardır.

Popülerlik

DB-Engines sıralamasına göre, 2016 yılı Şubat ayı itibarıyla 46. en popüler veritabanı oldu.[12]

Diğer belge veritabanlarıyla karşılaştırma

RethinkDB'nin ayırt edici bir özelliği, gerçek zamanlı değişiklikler için birinci sınıf destek sunmasıdır. Sorgu, engelleme veya engellememe isteklerinin potansiyel olarak sonsuz bir gerçek zamanlı değişiklik akışını izlemesine izin veren bir imleç döndürür.[13]

Çatal

Görünen durgunluk nedeniyle, RethinkDB 17 Mayıs 2018 tarihinde topluluk üyeleri tarafından çatallandı.[14] RebirthDB adı verilen yeni proje de GitHub'da barındırılıyor. Proje daha sonra orijinal depoyla birleşti.[15]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Jeremy Zawodny, RethinkDB: Rethinking the Database using Modern Assumptions 17 Ağustos 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Linux Magazine, August 24, 2009
  2. ^ "YC-Funded RethinkDB, A MySQL Storage Engine Built From The Ground Up For Solid State Drives". TechCrunch. 28 Temmuz 2009. 21 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2020. 
  3. ^ "Stripe hires engineering team behind failed database startup". FinTech Global. 6 Ekim 2016. 7 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2020. 
  4. ^ "RethinkDB joins the Linux Foundation". Rethinkdb.com. 5 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2020. 
  5. ^ "RethinkDB is out: an open-source distributed database". Rethinkdb.com (İngilizce). 24 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Nisan 2018. 
  6. ^ "RethinkDB releases first production version of its real-time database". Siliconangle.com (İngilizce). 24 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Şubat 2016. 
  7. ^ "RethinkDB is shutting down - RethinkDB". Rethinkdb.com. 5 Ekim 2016. 12 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ "Removed production support link from README :(". Github.com. 5 Ekim 2016. 29 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2016. 
  9. ^ "RethinkDB joins The Linux Foundation - RethinkDB". Rethinkdb.com. 5 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2017. 
  10. ^ "CNCF Purchases RethinkDB Source Code and Contributes It to The Linux Foundation Under the Apache License - Cloud Native Computing Foundation". Cloud Native Computing Foundation (İngilizce). 6 Şubat 2017. 7 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2017. 
  11. ^ "Introducing the official RethinkDB Java client driver - RethinkDB". Rethinkdb.com. 24 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Aralık 2018. 
  12. ^ "DB-Engines Ranking". db-engines.com. 21 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Aralık 2015. 
  13. ^ "Changefeeds in RethinkDB". 7 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2016. 
  14. ^ "GitHub discussion to fork RethinkDB". 29 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mayıs 2018. 
  15. ^ "RebirthDB will merge to RethinkDB · RethinkDB". Spectrum (İngilizce). 5 Eylül 2018. 9 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Kasım 2018. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">JavaScript</span> programlama dili

JavaScript, HTML ve CSS ile birlikte World Wide Web'in temel teknolojilerinden biri olan programlama dilidir. Web sitelerinin %97'sinden fazlası, web sayfası hareketleri için istemci tarafında JavaScript kullanırlar ve kullanılan kodlar genellikle üçüncü taraf kitaplıkları içerir. Tüm büyük web tarayıcılarında, kaynak kodunu kullanıcıların cihazlarında yürütebilmek için özel bir JavaScript motoru bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Red Hat</span>

Red Hat, Inc., firmalara açık kaynak kodlu yazılım çözümleri sunan bir IBM bilişim alt şirketidir. 1993'te kurulan Red Hat'in merkezi Raleigh, Kuzey Karolina'dadır ve dünya çapında ofisleri vardır. Şirketin Türkiye'deki ofisi 9 Nisan 2014'te açılmıştır.

DistroWatch, Solaris ve BSD de dahil olmak üzere birçok Linux dağıtımı ve açık kaynak yazılımlar hakkında haberlerin, incelemelerin, sıralamaların yer aldığı ünlü bir ağ sayfasıdır. Şu anda birçok dağıtım hakkında bilgi içermektedir. Ek olarak Linux tabanlı olmayan diğer işletim sistemleri hakkında da bilgi içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Android</span> Mobil işletim sistemi

Android, Google ve Open Handset Alliance tarafından, cep telefonları, tabletler ve televizyonlar için geliştirilmekte olan, Linux tabanlı, özgür ve ücretsiz bir işletim sistemidir. Sistem açık kaynak kodlu olsa da, kodlarının ufak ama çok önemli bir kısmı Google tarafından kapalı tutulmaktadır. Google tarafından ücretsiz sunulmasının sebebi, sistemin daha hızlı ve çabuk gelişmesi, birçok popüler marka tarafından kullanılması ve bu sayede reklamlarının daha fazla kişiye ulaşmasını sağlamaktır. Google, Android sistemi üzerinde çalışan Google Play marketteki oyun ve uygulamalar üzerinde aldığı reklamları yayınlayarak para kazanmaktadır. Android'in desteklenen uygulama uzantısı ".apk"dır.

<span class="mw-page-title-main">LibreOffice Base</span>

LibreOffice Base, özgür ve ücretsiz LibreOffice yazılım ailesinin veritabanı yönetim aracı. LibreOffice Base kullanılarak tablo, form, sorgu ve raporlar oluşturup düzenlenebilir. Kullanıcı bu işlemleri ister kendi veritabanında, isterse Base ile birlikte gelen Firebird, HSQLDB veritabanı motorlarıyla yapabilir.

<span class="mw-page-title-main">MariaDB</span> Veritabanı yönetim sistemi, ilişkisel, açık kaynaklı, topluluk tarafından geliştirilmiş MySQL çatalı

MariaDB, ilişkisel veritabanı sistemi olan MySQL'in kaynak kodundan türemiş, GNU Genel Kamu Lisansı altında dağıtılarak ücretsiz olarak kullanılabilen, geliştirilmesi ve bakımı topluluk tarafından sürdürülen veritabanıdır. MySQL, önde gelen açık kaynaklı yazılım sistemi olarak ticari bir şirket olan Oracle tarafından satın alındıktan sonra MySQL'in ilk geliştiricileri tarafından Monty AB çatısı altında yine açık kaynak olarak MariaDB adıyla yola devam edeceği duyurulmuş ve oldukça ilgi görmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Apache Solr</span> açık kaynak kodlu arama platformu

Solr, Apache Lucene projesinin bir parçası olan tam metin arama, çok yönlü arama, devirgen kümeleme, veritabanı ile bütünleşik, Microsoft Word veya PDF benzeri belgeleri indeksleme gibi özellikleri olan açık kaynak kodlu olduça esnek bir arama motorudur. Solr en popüler kurumsal arama motoru yazılımdır. Solr 4. sürümü ile birlikte NoSQL özelliklerini de desteklemektedir. Solr 5 ile birlikte, Java paketi olan "war" ile çalışan bir uygulama olmaktan çıkıp, ayrı bir uygulama haline getirilmiştir.

SoundCloud, İsveç'te kurulan ve Berlin'den yönetilen çevrimiçi ses dağıtım platformu ve müzik paylaşım sitesi. Kullanıcıların ses dosyalarını yükleyip tanıtmasına ve paylaşmasına, dinleyicilerin bu dosyaları web üzerinden dinlemesine olanak sağlar. 2007'de Alexander Ljung ve Eric Wahlforss tarafından kurulan SoundCloud zaman içinde dünyanın en büyük müzik akış servislerinden biri oldu. Ücretsiz ve ücretli üyelik seçenekleri bulunmakta, bilgisayar ve mobil cihazlarda kullanılabilmektedir. 200 milyon şarkı ve 20 milyondan fazla sanatçıdan oluşan küresel bir topluluktur.

ownCloud Özgür bulut dosya depolama hizmeti

ownCloud, genel bir terimle dosya barındırma hizmeti hizmeti sunan bir yazılım sistemidir. Yaygın kullanılan Dropbox, Google Drive hizmetlerinin aksine özgür ve açık kaynak kodlu bir yazılımdır. Kullanıcılar ownCloud'u bir özel sunucu içerisine kurarak hiçbir ücret ödemeden ve depolama miktarında veya bağlanan istemci sayısında sınır olmaksızın kullanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Android Nougat</span> Android işletim sisteminin yedinci ana sürümü

Android 7.0 - 7.1.2 "Nougat" Android sürümünün Google tarafından geliştirilen 14. versiyonudur. Yeni sürümün daha önceki kod adı Android N oldu. 9 Mart 2016 tarihinde önce mevcut Nexus cihazları için fabrika görüntüleri ile bir geliştirici önizlemesi olarak yeni "Android Beta Programı" ile piyasaya sürüldü. Versiyon API level 24'te oluşturulmuştur. Resmen ilk olarak Google Nexus cihazları için güncelleme almakla, 22 Ağustos 2016 tarihinde serbest bırakıldı. LG V20, Nuga ile piyasaya çıkan ilk akıllı telefon oldu.

Navicat, PremiumSoft CyberTech Ltd. tarafından MySQL, MariaDB, Oracle, SQLite, PostgreSQL ve Microsoft SQL Server için üretilen bir grafik veritabanı yönetimi ve geliştirme yazılımı serisidir. Explorer benzeri bir grafik kullanıcı arayüzüne sahiptir ve yerel ve uzak veritabanları için birden fazla veritabanı bağlantısını destekler. Tasarımı, veritabanı yöneticileri ve programcılardan, müşterilere hizmet eden ve iş ortaklarıyla bilgi paylaşan çeşitli işletmeler/şirketlere kadar çeşitli izleyicilerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Android yazılımı geliştirme</span>

Android yazılım geliştirmesi Android işletim sistemi için yeni uygulamaların oluşturulduğu süreçtir. Uygulamalar genellikle Android yazılım geliştirme kiti (SDK) kullanılarak Java programlama dilinde geliştirilir; ancak diğer geliştirme ortamları da mevcuttur. Google, Android uygulamaları Kotlin, Java ve C++ dilleri kullanılarak Android yazılım geliştirme kiti (SDK) kullanılarak yazılabilir" ve diğer dilleri kullanmak da mümkün olduğunu belirtiyor. Go, JavaScript, C, C++ veya Assembly gibi Java sanal makinesi (JVM) dışı tüm diller, muhtemelen kısıtlı API desteğiyle araçlar tarafından sağlanabilecek JVM dil kodunun yardımına ihtiyaç duyar.

<span class="mw-page-title-main">TensorFlow</span>

TensorFlow, makine öğrenimi için ücretsiz ve açık kaynaklı bir yazılım kütüphanesidir. Bir dizi görevde kullanılabilir, ancak derin sinir ağlarının eğitimi ve çıkarımına özel olarak odaklanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">RocksDB</span>

RocksDB, anahtar / değer verileri için yüksek performanslı yerleşik bir veritabanıdır. Çoklu merkezi işlem birimi (CPU) çekirdeğinden yararlanmak ve giriş / çıkış bağlı iş yükleri için katı hal sürücüleri (SSD) gibi hızlı depolamayı verimli bir şekilde kullanmak üzere optimize edilmiş, Google tarafından geliştirilen LevelDB'nin bir çatalıdır. Günlük yapılı birleştirme ağacı veri yapısına dayanır.

<span class="mw-page-title-main">Linux Lite</span>

Linux Lite, Debian ve Ubuntu tabanlı, Jerry Bezencon liderliğindeki bir ekip tarafından tasarlanan ve geliştirilen bir Linux dağıtımıdır. Dağıtım, özelleştirilmiş bir Xfce masaüstü ortamı ile hafif bir masaüstü deneyimi sunmayı amaç edinir. Yeni başlayan kullanıcılar için de uygun olmak adına bir dizi işleri kolaylaştıracak uygulama içerir.

<span class="mw-page-title-main">Zorin OS</span> Ubuntu tabanlı Linux işletim sistemi

Zorin OS, Linux tabanlı bilgisayarlarda yeni olan kullanıcılar için tasarlanan ve desteklenen bir kişisel bilgisayar işletim sistemidir. Yerleşik özelliklerinden biri, kullanıcıların arayüzü Microsoft Windows veya MacOS'un arayüzlerine benzeyecek şekilde değiştirmesine olanak tanımasıdır. Wine ve PlayOnLinux, Zorin OS'ye kurulabilir. Kullanıcıların geçiş ve oyun kolaylığı için Windows yazılımını çalıştırmasına olanak tanır. İşletim sisteminin üç ücretsiz sürümü ve satın alınabilecek bir "Ultimate" sürümü mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">SUSE</span>

SUSE Almanya merkezli, çok uluslu, açık kaynak yazılım geliştiren ve bunların dağıtımını üstlenen bir şirket. 1992 yılında kurulan şirket, ticari olarak Linux tabanlı bir işletim sistemi geliştiren ilk şirkettir. SUSE Linux Enterprise'ın geliştiricisi ve openSUSE Linux dağıtımını geliştiren topluluk destekli openSUSE Projesinin ana destekçisidir. OpenSUSE Tumbleweed, kararlılık odaklı ''Leap'' sürümüne; Leap sürümü ise SUSE Linux Enterprise Server ve SUSE Linux Enterprise Desktop gibi ticari ürünlere taban oluşturur ve bu dağıtımlar için bir test ortamı olarak görev yapar.

Kubernetes yazılım dağıtımını, ölçeklendirmeyi ve yönetimini otomatikleştirmek için açık kaynaklı bir yerleştirme düzenleme sistemidir. Google başlangıçta Kubernetes'i tasarladı, ancak artık Cloud Native Computing Foundation projeyi sürdürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">GraphQL</span>

GraphQL, API'ler için açık kaynaklı bir veri sorgulama ve işleme dili ve bu sorguları yerine getirmek için yazılmış uygulamalardır. GraphQL, 2012'de Facebook tarafından dahili olarak geliştirildi ve 2015'te herkese açık olarak yayınlandı. GraphQL projesi 7 Kasım 2018'de, Facebook'tan kâr amacı gütmeyen Linux Vakfı bünyesindeki yeni kurulan GraphQL Vakfı'na devredildi. 2012'den bu yana GraphQL'in yükselişi, GraphQL'in yaratıcısı Lee Byron tarafından belirlenen benimseme zaman çizelgesini yakından takip etti. Byron'ın amacı, GraphQL'yi web platformlarında her yerde mevcut hale getirmektir.

<span class="mw-page-title-main">DBLP</span>

DBLP, bilgisayar bilimi bibliyografya sitesidir. 1993'te Almanya'daki Universität Trier'de başlayarak, küçük bir HTML dosyaları koleksiyonundan büyüdü ve bir veritabanı ve mantık programlama bibliyografya sitesi barındıran bir organizasyon haline geldi. Kasım 2018'den bu yana DBLP, Schloss Dagstuhl – Leibniz-Zentrum für Informatik'in (LZI) bir şubesidir. DBLP, 1995'te yaklaşık 14.000 ve Temmuz 2016'da 3,66 milyon olan bilgisayar bilimi üzerine Aralık 2020'de 5,4 milyondan fazla dergi makalesi, konferans makalesi ve diğer yayın listeledi.. Bilgisayar bilimi ile ilgili tüm önemli dergiler izlenir. Birçok konferansın tutanakları da takip edilmektedir. İnternetteki üç sitede yansıtılır.