İçeriğe atla

Resul Guliyev

Resul Guliyev
Gelecek Azerbaycan Partisi lideri
Görevde
Makama geliş
23 Şubat 2014
Yerine geldiğiMakam oluşturuldu.
Azerbaycan Demokrat Partisi Genel Başkanı
Görev süresi
2000 - 27 Mayıs 2007
Yerine geldiğiEş Genel Başkanlık kaldırıldı.
Yerine gelenSerdar Celaloğlu
Azerbaycan Cumhuriyeti Millî Meclisi
Ana Muhalefet Partisi Lideri
[a]
Görev süresi
3 Şubat 2000 - 5 Kasım 2000
Yerine geldiğiİtibar Mammadov
Yerine gelenAli Kerimli
Azerbaycan Demokrat Partisi Eş Genel Başkanı
Görev süresi
25 Nisan 1998 - 2000
Azerbaycan Cumhuriyeti Millî Meclisi 1. Başkanı
Görev süresi
12 Kasım 1995 - 11 Kasım 1996
Yerine geldiğiMakam oluşturuldu.
Yerine gelenMurtuz Alaskerov
Azerbaycan Millî Şurası 6. Başkanı
Görev süresi
5 Kasım 1993 - 12 Kasım 1995
Yerine geldiğiHaydar Aliyev
Yerine gelenMakam kaldırıldı.
Azerbaycan Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı
Görev süresi
11 Mayıs 1993 - 9 Kasım 1993
Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Petrol Şirketi
Görev süresi
7 Aralık 1992 - 11 Mayıs 1993
Kişisel bilgiler
Doğum Resul
1947
Kazancı, Nahçıvan ÖC
Partisi Yeni Azerbaycan Partisi (1992-1997)
Azerbaycan Demokrat Partisi (1998-2007)
Açık Toplum Partisi (2007-2013)
Gelecek Azerbaycan Partisi (2014-)
Diğer siyasi
bağlantıları
Azatlık İttifakı

Resul Bayram oğlu Guliyev (Azerice: Rəsul Bayram oğlu Quliyev, d. 10 Aralık 1947, Nahçıvan), Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisinin eski başkanı, Azerbaycan Demokrat Partisi eski genel başkanı, Açık Toplum Partisi kurucu lideri ve Gelecek Azerbaycan Partisi’nin lideridir.

Hayatı

Resul Guliyev Bayram oğlu 10 Aralık 1947’de Nahçıvan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’nin Kazancı köyünde doğdu.

Babası Bayram Guliyev muhasebeci olarak çalışmış, annesi Münevver Hanım ise ev kadını olmuştur. Resul 9 yaşında babasını kaybetmiştir.

1965 yılında liseyi yüksek puanlarla bitirerek, Azerbaycan Petrol ve Kimya Yüksek Okulunu (Azerbaycan Devlet Petrol ve Sanayi Üniversitesi) kazanır.

Öğrenci iken edebiyatla ilgilenir ve küçük şiirler yazar.

1970 yılında okuldan petrol kimyası ve organik kimya mühendisi (teknolog-mühendis) olarak mezun olur. Aynı yıl Azerbaycan’ın Sumgayıt kentinde kurulmuş kimya birliğinde işçi olarak çalışmaya başlar.

1971 Nisan ayından başlayarak Bakü Petrol Ayrıştırma Fabrikasında yine işçi olarak çalışmaya başlar. 1972 yılında müdür olur, 1974 yılında baş mühendisin yardımcısı, 1980 yılında baş mühendis, 1981 yılında ise fabrikanın direktörü olarak atanır.

1989 yılında Sovyetler Birliği’nde ilk kez olarak direktörü olduğu fabrikada alternatif seçim düzenler.

Siyasi kariyeri

Sosyal ve politik aktivitelere öğrenciyken başlar. Bu yüzden 1968’de birkaç öğrenci arkadaşı ile birlikte tutuklanır. “Komsomol” kimliğinde yazılı belirtilmek üzere ağır ceza alır ve birkaç günlük hapisten sonra, öğrenim gördüğü okuldan 3 ay süresince uzaklaştırılır.

1985 yılında Bakü Halk Milletvekilleri Meclisine üye seçilir.

1988 yılında Sovyetler Birliği’nde başlamış olan yeniden yapılanma (Perestroyka) politikasının en aktif savunucularından biri olur.

1990 yılında Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Yüksek Meclisi milletvekili seçilir.

1991 yılında, Azerbaycan bağımsızlığını yeniden ilan ettikten sonra, 7 Aralık 1992’de Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Petrol Şirketinin başkan yardımcısı, petrol ve gaz üretimi baş idarenin müdürü olarak atanır.

11 Mayıs 1993 tarihinde Azerbaycan Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı görevine getirilir ve 9 Kasım 1993 tarihine dek bu görevde çalışır.

Resul Guliyev 29 Temmuz 1993 yılında Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisine milletvekili, 5 Kasım 1993'te Azerbaycan Cumhuriyeti Yüksek Sovyeti`nin başkanı seçilmiş ve 1995 Kasım ayına dek aynı görevde çalışmıştır.

1995 yılında Azerbaycan Millî Meclisi 1. dönem milletvekili ve Meclis Başkanı seçilir.

11 Eylül 1996 yılında Azerbaycan Millî Meclisi başkanı görevinden istifa etmiştir. Aynı yıl ABD’ye taşınmıştır, bugüne kadar siyasi mülteci olarak yaşamaktadır.

16 Aralık 1997 yılında Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisi onun milletvekilliği yetkilerini iptal ettiğine dair karar kabul etmiştir.

2003 yılında yapılan Azerbaycan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Resul Guliyev’in adaylığı Azerbaycan Demokrat Partisi tarafından ileri sürülse de, Azerbaycan Cumhuriyeti Merkezi Seçim Komisyonu onun adaylığını kabul etmemiştir.

2005 yılında vatanına dönerken Azerbaycan Uluslararası Havalimanı Resul Guliyev’in içinde olduğu uçağı kabul etmek istemez. Bunun üzerine uçak zorunlu olarak Ukrayna’nın Simferopol kentine inmek zorunda kalır. Azerbaycan’ın o dönem iktidarının baskısıyla Ukrayna’da tutuklanan Resul Guliyev ABD ve uluslararası kuruluşların baskısı ile üç gün sonra salıverilir.

2011 yılında Strazburg mahkemesi onun 2005 yılında milletvekili seçildiğine dair hüküm vermiştir

17 Ekim 2013 tarihinde Demokratik Kuvvetlerin Millî Şûrası üyeliğinden ve Açık Toplum Partisinden istifa etmiştir.[1]

Ailesi

Evlidir ve üç çocuğu vardır.

Kitapları

8 politik ve politik şiir, eserin yazarıdır. Eserleri İngilizce, Rusça ve Türkçeye çevrilmiştir.

  • “Petrol ve politik”, ABD, 1997
  • “Demokrasiye giden yol”
  • “Mücadelemizin amacı”
  • “Diktatörle yüz yüze”
  • “Akına karşı”, 2010
  • “Hakikatin değeri”, 2011
  • “Karabağ: direnişsizlikten doğan facia”, 2011
  • “Dissidentin kaderi”, 2012

Kaynakça

  1. ^ Anayasal makam değildir

Kaynakça

  1. ^ "Rəsul Quliyev niyə İSTEFA VERDİ? - AÇIQLAMA". Apa.az (Azerice). 19 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Millî Meclis (Azerbaycan)</span> Azerbaycan Cumhuriyetinin parlamentosu

Azerbaycan Cumhuriyeti Millî Meclisi - Azerbaycan Cumhuriyetinin anayasal devlet organı. Tek meclisli parlamentodur ve 125 milletvekilinden ibarettır. Milletvekilleri liste usulü çoğunluk sistemi, genel, eşit ve direkt seçim hukuk esasında hür, kişisel ve gizli oylama yolu ile 5 yıllık döneme seçiliyor.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Millî Kurtuluş Günü</span>

Azerbaycan Millî Kurtuluş Günü veya Millî Kurtuluş Günü,(Azerice: Milli Qurtuluş günü) Azerbaycan'ın millî bayramlarından biridir. 15 Haziran 1997 tarihinde ilanı yapılan bayram 1998 yılında anayasaya dahil edilmiş ve her yıl kutlanmaya başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Rövneg Abdullayev</span>

Rövneg Abdullayev, Azerbaycan Cumhuriyeti Ekonomi Bakan Yardımcısı Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Petrol Şirketi eski Başkanı, Milli Meclis Milletvekili, AFFA'nın Başkanı

<span class="mw-page-title-main">Eldar Guliyev</span>

Eldar Allahyar oğlu Kuliyev, Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisi milletvekili, Azerbaycan Merkezi Kooperatifler Birliği - "Azerittifak"ın Başkanı, Azerbaycan Kooperasyon Üniversitesi Rektörü, iktisat bilimleri doktoru, profesör.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'da siyaset</span>

Azerbaycan'da siyaset yarı başkanlık cumhuriyeti çerçevesinde gerçekleşirken, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Devlet başkanı'dır, Azerbaycan'ın Başbakanı'sa, hükûmet başkanlığı yapıyor. İcra gücü cumhurbaşkanı ve hükûmet tarafından uygulanmaktadır. Yasama yetkisi hem hükûmet hem de parlamentoya aittir. Yargı — yürütme ve yasama organından bağımsızdır.

<span class="mw-page-title-main">Gelecek Azerbaycan Partisi</span> Azerbaycanda bir siyasi parti

Gelecek Azerbaycan Partisi veya kısaca GAP, Azerbaycan'da muhalif siyasi parti. 23 Şubat 2014'te gerçekleştirilen kuruluş kurultayıyla faaliyetine başlamıştır. 15 Aralık 2020 tarihinde Adalet Bakanlığınca resmen kayıtlara geçmiştir. İlk ve mevcut genel başkanı Ağasif Şakiroğlu'dur.

Azerbaycan Millî Meclisi 1. dönem milletvekilleri listesi, 1995 Azerbaycan genel seçimleri, 1995, 1996, 1998 ve 1999 Azerbaycan ara genel seçimleri ile seçilen milletvekillerinden oluşan 1. dönem Azerbaycan Parlamentosu.

<span class="mw-page-title-main">Oktay Esedov</span>

Oktay Esedov, Azeri siyasetçi ve mühendis. 2005-2019 yılları arasında Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisi başkanı olarak görev yapmıştır.

Azerbaycan Demokrat Partisi, Azerbaycan'da 26 Ocak 1991'de Serdar Celaloğlu tarafından kurulan, 3 Şubat 2000'de resmi kayıtlara alınan siyasi parti.

Azerbaycan Millî Meclisi 4. dönem milletvekilleri listesi, 2010 Azerbaycan genel seçimleri ile seçilen milletvekillerinden oluşan 4. dönem Azerbaycan Parlamentosu.

<span class="mw-page-title-main">Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Yüksek Meclisi</span>

Nahçivan Özerk Cumhuriyeti Yüksek Meclisi Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nin en yüksek yasama organıdır.

<span class="mw-page-title-main">Azatlık İttifakı</span> Azerbaycanda bir seçim ittifakı (2005–2010)

Azatlık İttifakı, kısaca Azatlık 2005 tarihinde 2005 Azerbaycan genel seçimleri öncesi Azerbaycan Demokrat Partisi, Azerbaycan Halk Cephesi Partisi ve Müsavat Partisi tarafından kurulan seçim ittifakı. Önceleri "Üçlük" ve "Uğur" adlanmıştır. İttifak turuncu devrimlerden etkilenerek rengini turuncu olarak belirledi. Dışarıdan Azerbaycan Halk Partisi tarafından desteklendi, AHP genel başkanı Penah Hüseyn istifa ederek bağımsız siyasetçi olarak İttifaka katıldı. İttifaktan Merkezi Seçim Komisyonu tarafından açıklanan resmi sonuçlarca 7, Anayasa Mahkemesi tarafından açıklanan resmi sonuçlarca ise 5 milletvekili seçildi. Müsavat Partisinin seçimleri boykot etmemesi üzerine Azatlık İttifakının feshi söz konusu olsa da 17 Şubat 2006 tarihinde Azatlık İttifakı yeniden AHCP, ADP, VİP ve ALP tarafından siyasi ittifak olarak kuruldu. 2010 Azerbaycan genel seçimlerinde AHCP'nin ittifak dışında olan Müsavat'la yeni ittifak kurması sebebiyle Azatlık İttifakı feshedildi.

<span class="mw-page-title-main">Ziyafet Askerov</span>

Ziyafat Askerov - Azerbaycan Cumhuriyeti Millî Meclisi 1., 2., 3., 4., 5. ve 6. dönem milletvekili, Hukuk Profesörü.

<span class="mw-page-title-main">Bahar Muradova</span>

Bahar Avaz kızı Muradova - Azerbaycan Cumhuriyeti Aile, Kadın ve Çocuk Problemleri üzere Devlet Komitesi Başkanı, Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisi eski Başkan Yardımcısı, Azerbaycan Cumhuriyeti Millî Meclisi 2., 3., 4. ve 5. dönem milletvekili.

Arif Rahimzade, Azerbaycanlı siyasetçi, Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisi eski Başkan 1. Yardımcısı (1994-2005), Azerbaycan Cumhuriyeti Millî Meclisi 1., 2., 3., 4. ve 5. dönem milletvekili, Azerbaycan Cumhuriyeti Bölgesel Yönetimlerle iş üzere Devlet müşaviri (1993-1995), Azerbaycan Cumhuriyeti Yüksek Sovyeti ve Milli Şurası milletvekili, tarım bilimleri felsefe doktoru.

<span class="mw-page-title-main">Tahir Kerimli</span>

Tahir Kerimli, Azerbaycan Millî Meclisi 5. ve 6. dönem milletvekili, Azerbaycan Cumhuriyeti Yüksek Mahkemesi Başkanı (1992-1993), Vahdet Partisi'nin kurucusu ve genel başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Siyavuş Nevruzov</span>

Siyavuş Dünyamalı oğlu Nevruzov, Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisi 2., 3., 4., 5. ve 6. dönem milletvekili, Meclis Yerel Meseleler Komitesi Başkanı, Yeni Azerbaycan Partisi Gençler Birliği Başkanı (1995-2005) ve Hukukta Felsefe Doktoru.

<span class="mw-page-title-main">Mübariz Kurbanlı</span>

Mübariz Kahraman oğlu Kurbanlı - Azerbaycan Cumhuriyeti Millî Meclisi 1., 2., 3. ve 4. dönem milletvekili; Azerbaycan Cumhuriyeti Dini Kurumlarla İş üzere Devlet Komitesi Başkanı, Azerbaycan Demokratik İstiklâl Partisi kurucu üyesi (1993-1999), Yeni Azerbaycan Partisi Yönetim Kurulu üyesi ve Genel Sekreter yardımcısı (1999-2021).

<span class="mw-page-title-main">Arzu Sametbeyli</span>

Arzu Sametbeyli, Azerbaycanlı siyasetçi, Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisi milletvekili 3. dönem milletvekili (2005-2010), Müsavat Partisi eski Başkan Yardımcısı, eski Parti Meclis Başkanı ve Divan Üyesi, Milli Stratejik Düşünce Merkezi'nin (MSDM) kurucu üyesidir.

Cahri, Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nin Babek ilçesinin Cahri yerleşim idari mülki yerleşimine bağlı bir yerleşim yeridir. Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisi'nin 12 Haziran 2020 tarih ve 128-VIQ sayılı Kararı ile Nahçivan Özerk Cumhuriyeti'nin Babek ilçesinin cahri köyü idari mülki dairesi dahilindeki cahri köyüne yerleşim statüsü verilmiş ve cahri köyü idari bölge dairesi, cahri yerleşiminin idari bölge dairesi olarak kabul ediliyordu.