İçeriğe atla

Respiratör

Respiratör duman, buhar, gaz ve partikül madde de dahil olmak üzere tehlikeli ortamlardan korunmak için tasarlanmış bir tıbbi cihazdır.[1] İki yaygın türü vardır: kirli bir atmosferin filtrelenmesiyle solunabilir havanın elde edildiği hava temizleyici respiratör ve hava beslemeli solunum cihazı. Bazen toz maskesi ve gaz maskesi respiratörlere atıfta bulunur.[2]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kitle imha silahı</span> Çok sayıda insan ölümüne ve büyük hasarlara neden olan silah türü

Kitle imha silahı ya da ABC silahı, insanlar başta olmak üzere canlılar üzerinde büyük miktarda yıkıma sebep olabilecek anti-personel silahlarının genel adıdır. Çoğunlukla kimyasal, biyolojik, radyoaktif ve nükleer silahlar(KBRN silahları) bu adla anılırlar. Bu ibare ilk olarak 1937'de İspanya'nın Guernica kentinin Naziler tarafından uğratıldığı hava saldırısı için kullanılmış ve de 2003'te Amerika Birleşik Devletleri tarafından Irak'ın işgali için sebep olarak gösterilmiştir; fakat daha sonra bu iddianın Irak'ta hiçbir KİS bulunmamasıyla doğru olmadığı kanıtlanmıştır.

TCP/IP'de iki cihaz aynı ağda olup olmadıklarını birbirlerinin IP adreslerinin ilk birkaç basamağına bakarak anlarlar. Bu basamağa IP maskesi veya Alt ağ maskesi denir. Örneğin IP maskesi 255.255.255.0 ise, ilk üç basamağı aynı olan iki makine aynı ağda demektir. Bu durumda, 192.168.0.1 ile 192.168.0.2 aynı ağda, 192.168.1.1 ise başka bir ağdadır.

<span class="mw-page-title-main">Kar maskesi</span>

Balaklava, Türkçede halk arasında "kar maskesi" olarak da bilinen bir tür başlıktır. Kimisinde yüz kısmı tamamen, kimisinde ise sadece gözlere denk gelen yerler açıktır. Bu şekilde kafanın soğuktan azami biçimde korunması amaçlanır. İsmini, batı dillerine balaclava olarak geçen Kırım'daki Balıklava şehrinden almıştır. Türkçe kökenli bir kelime olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Gaz maskesi</span>

Gaz maskesi, zehirli gazlardan korunmak amacıyla kullanılan kişisel aygıt. Kanadalı Garrett Morgan tarafından 1914 yılında icat edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Maske</span>

Maske, genel anlamıyla boyalı karton, kumaş, deri veya plastikten yapılan ve başkalarınca tanınmamak için yüze geçirilerek kullanılan yapma yüzdür. yine bu tanımla ilişkili olmak üzere, başka unsurlar için de "maske" adı kullanılır. Bunlar şöyle sıralanabilir:

<span class="mw-page-title-main">The Man Behind the Curtain</span> Lost dizisinin 3. sezonunun 20. bölümü (2007)

Lost dizisi 3. sezonunun 20. bölümüdür. 9 Mayıs 2007'de yayınlanan bölümün yazarları Elizabeth Sarnoff ve Drew Goddard, yönetmeni Bobby Roth'dur. Benjamin merkezli bir bölümdür.

<span class="mw-page-title-main">Dalgıç</span> Profesyonelce dalış yapabilen ve bundan para kazanan kişi

Su altına dalma işini gerçekleştiren kişi. Dalgıçlık eski tarihlerde sadece su yüzeyinden gelen gaz/hava hortumları ile yapılabilen bir ameliye idi. Bu sistemin çalışabilmesi için gaz/hava basan kompresörler ve hava hortumları, dalgıcın taşınmasında gerekli olan can halatlarının kullanılması gerekiyordu. Aynı zamanda bu sistemin kurulması için ekibin kalabalık olması da elzemdi. Daha sonraları sistemin hafifletilerek daha hızlı olarak kullanımını sağlamak amacıyla sıkıştırılmış gaz/hava tüplerinin kullanılmaya başlanması ile yüzey bağlantısız dalma işlemi gerçekleştirilmeye başlandı.

<i>Battlefield 1</i> 2016 yapımı savaş oyunu

Battlefield 1, Electronic Arts tarafından 21 Ekim 2016'da piyasaya sürülmüş bir birinci şahıs nişancı oyunudur. I. Dünya Savaşı'nı konu almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tıbbi cihaz</span> Teşhis ve tedavi amaçlı tasarlanan cihaz, materyal, yazılım...

Tıbbi cihaz, üreticisi tarafından özellikle teşhis veya terapötik amaçlı kullanılmak üzere tasarlanan ve doğru uygulanması için gerekli olan yazılım da dahil olmak üzere, tek başına veya kombinasyon halinde kullanılan herhangi bir cihaz, alet, implant, tıbbi yazılım, materyal veya başka bir üründür. Farklı tıp dallarında tıbbi aletler kimyasal madde ve ilaçlar ile hastalarda tanı, ilk yardım, anamnez, fizik muayene, tedavi, aşılama, cerrahi, tıbbi test, tıbbi görüntüleme, tıbbi prosedürler yapılmasında uygulanır. Tıbbi cihazlar hastane, ambulans, açık alanda kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Cerrahi maske</span>

Cerrahi maske, aynı zamanda prosedür maskesi, tıbbi maske veya basitçe yüz maskesi olarak da bilinen, sağlık profesyonelleri tarafından ameliyat ve hasta bakımı sırasında, kullanıcının ağzındaki ve burnundaki aerosol ve sıvı damlacıkları tarafından bulaşan bakterileri önlemek için kullanılması amaçlanır. Kullanıcıyı hava yolu ile bulaşan bakteri ve virüs parçacıklarını solumaktan korumak için dizayn edilmemiştir ve N95 ve FFP maskeleri gibi materyalleri, şekli ve sıkılığından dolayı daha iyi koruma sağlayan respiratörlerden daha etkisizdir.

<span class="mw-page-title-main">N95 maske</span> Maske

N95 maske veya N95 solunum maskesi, ABD Mesleki Güvenlik ve Sağlık Ulusal Enstitüsü (NIOSH)'un hava filtrelemesinde N95 sınıflandırmasına giren, solunan hava parçacıklarının en az %95'ini filtreleme özelliğine sahip bir solunum maskesidir. Bu standart, solunum cihazının yağa dayanıklı olmasını gerektirmez; bu gereksinim başka bir standart olan P95'in konusudur. N95 maskesi en yaygın partikül filtreli yüz parçalı solunum cihazıdır. Partiküllere karşı koruma sağlayan ancak gazlara veya buharlara karşı koruma sağlamayan mekanik filtreli solunum maskesi örneğidir.

<span class="mw-page-title-main">Oksijen maskesi</span> oksijeni dağıtım sisteminden kullanıcıya aktaran maske

Oksijen maskesi, solunum gazını bir depolama tankından akciğerlere aktaran cerrahi maske türüdür. Oksijen maskeleri sadece burun ve ağzı veya tüm yüzü kapsayabilir. Plastik, silikon veya kauçuktan yapılabilirler. Bazı durumlarda oksijen, maske yerine burun kanülü yoluyla verilebilir.

<span class="mw-page-title-main">FFP maske</span> Toz partiküllere karşı koruyucu maske.

FFP maskesi, Avrupa Birliği tarafından onaylanmış bir koruyucu maske türüdür. Toz partikülleri gibi partiküllere karşı koruma sağlar. Mekanik filtreli respiratör bunun bir örneğidir. FFP1, FFP2, FFP3 türleri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Solunum cihazı</span>

Solunum cihazı veya ventilatör, tıbbi cihaz türüdür. Bu cihazla gaz karışımı kanı oksijenle doyurmak ve karbondioksiti akciğerlerden çıkarmak için akciğerlere zorla verilir. Modern ventilatörler bilgisayarlı mikroişlemci kontrollü makinelerdir ancak hastalar aynı zamanda elle çalıştırılan valf maskesi ile de havalandırılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Mekanik ventilasyon</span> Mekanik olarak spontane solunumu destekleme veya spontane solunumun yerine geçme metodu

Mekanik ventilasyon, spontan solunumu desteklemek veya değiştirmek için mekanik araçların kullanıldığı suni ventilasyon için kullanılan tıbbi terimdir. Bu olay ventilatör adlı makine ile gerçekleştirilir veya anestezi uzmanı, hemşire veya diğer bir sağlık görevlisi tarafından bir torba valf maske cihazını (ambu) sıkıştırma ve pompalama suretiyle de yapılabilir.

<span class="mw-page-title-main">M40 (gaz maskesi)</span>

M40 gaz maskesi, 1990'dan beri Amerika Birleşik Devletleri Silahlı Kuvvetleri'nin kullandığı zararlı ve radyoaktif maddelere ve gazlara karşı kullanılan askeri bir gaz maskesidir.

<span class="mw-page-title-main">COVID-19 salgını sırasında yüz maskeleri</span>

COVID-19 salgını sırasında, SARS-CoV-2'nin yayılmasına karşı halk ve kişisel sağlık kontrol önlemleri olarak cerrahi maskeler ve kumaş maske'ler kullanıldı. Toplum ve sağlık ortamlarında, bunların kullanımı, virüsün bulaşmasını sınırlamak ve enfeksiyonu önlemek için uygulandı. Doğru giyilen maskeler, hem enfekte bireylerin yaydığı respiratuar damlacıklar ve aerosolleri sınırlar, hem de bireylerin enfeksiyondan korunmasına yardımcı olur. Önde gelen ulusal ve hükûmetler arası sağlık kurumları ve liderleri, Dünya Sağlık Örgütü, Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü, Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi, Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri, Çin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi bulaşmayı azaltmak için maskelerin kullanılmasını tavsiye etti. Maskeler dünya çapında yaygın olarak uygulandı. Mart 2021'de ayda tahmini 129 milyar yüz maskesi kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Difüzör maske</span>

Difüzör maske, oksijen tedavisinde kullanılan bir maske türüdür. Maske, oksijen akışını hastanın burnuna ve ağzına yönlendirerek, hastanın ihtiyaç duyduğu oksijen konsantrasyonunu sağlar. Difüzör maske, düşük akımla oksijen sağlanan sistemler içerisinde yer alan ve oksijen konsantrasyonunu %24 ile %90 arasında değişen oranlarda ayarlayabilen bir tıbbi maskedir. Difüzör maskeler, düşük akım hızlarıyla oksijen tedavisi gerektiren hastalar için uygundur. Akım hızı 1-15 L/dk arasında ayarlanabilir. Maske üzerinde bulunan açıklıklar sayesinde, düşük akım hızlarında dahi karbondioksitin geri solunmasını engeller.

Oksijen tedavisi, solunum yolu hastalıkları, karbonmonoksit zehirlenmesi, yara iyileşmesi, enfeksiyonlar, zehirli ısırıklar ve diğer durumlarda vücuda yeterli oksijen sağlamak için kullanılan bir tıbbi tedavidir. Oksijen tedavisi, hastanın burun, ağız veya maske yoluyla soluduğu havanın oksijen konsantrasyonunu artırarak veya basınçlı bir odada oksijen vererek uygulanabilir. Oksijen tedavisi, vücudun dokularına daha fazla oksijen ulaşmasını sağlayarak, hücrelerin yenilenmesini, enfeksiyonlarla savaşmasını, kan dolaşımını iyileştirmesini ve yaşlanma belirtilerini azaltmasını destekler.

Tehlikeli madde giysisi İngilizce Hazmat Suit, kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer tehlikelerde, olaylarda, sızıntılarda kullanılan giysilerdiri Bu giysiler 4 seviyeye ayrılır.