İçeriğe atla

Resos (mitoloji)

Diomedes, Resos'u öldürürken karalama

Resos, mitolojide Trakyalı Kraldır ve İlyada'nın 10. kitabında Truvalıların yanında savaştığı anlatılmaktadır. Diodemes ve Odysseus, Truva kampına gece baskını yaparlar ve onun atlarını çalarlar.

Aile

Homeros'a göre, babası Eioneus'tur. Daha sonraları yazarlar farklı ebevenleri olduğunu anlatmaya başlamışlardır. Annesi bir musa (Calliope, Euterpe ya da Terpsichore) ve babası da Strymon Nehrinin (Struma Nehri) tanrısıdır.

Homeros İlyada

m.ö 360'a dayanan bir Resos tasviri

Resos, bir dağ nymphası tarafından büyütülmütür ve Truva Savaşı'na dahil olamadan ölmüştür. Resos, Truva Savaşı'nı haber alır almaz ülkesine İskitler saldırdığı için savaşa geç dahil olmuştur.

Hektor için Agamemnon'un ordusunda casusluk yapan Dolon, Diodemes ve Odyseus'a yakalanır. Böylece Truva Birliğine yeni katılan Resos hakkında onlara bilgi verir. Dolon, Resos'un en iyi atlara sahip olduğunu ve ölümsüzlere yakışan altın zırhlarının olduğunu onlara anlatır.

Böylece Odyseus ve Diodemes, Resos Truva için savaşma şansı bulamadan, karargaha geldiği gece onun kampına saldırır ve Resos'u çadırında öldürerek, atlarını çalar.[1]

Yeni gelen TrakyalIlar ötede, uzaktalar,

kralları da var, Rhesos, Eioneus’un oğlu,

görmedim onun atları gibi güzel, iri atlar,

giderler yel gibi, kardan beyazdırlar.

Arabası altınla, gümüşle işlenmiş, çok güzel.

Kocaman silahları var ki, görme, hep altın,

sanki insanlar için değil, tanrılar için.

Haydi, ya gemilerin yanma götürün beni,[2]

Euripides - Resos Oyunu

Euripides, trajedisinde Resos'u aynı şekilde anlatır. Bu oyunun Euripides'e ait olduğu şüphelidir.

Truvalılar, Yunanları mağlup ettikleri gece Resos yardıma gelir. Hektor ona ve ordusuna kalması için bir yer gösterir. Bu esnada, Truvalı asker olan Dolon'u da Yunan ordusuna casus olarak göndermiştir. Ancak Dolon, Odysseus ve Diomedes tarafından öldürülür. Athena, Odysseus ve Diomedes'e eğer Resos'u bu gece öldüremezlerse, Yunan ordusunun tamamen mağlup olacağını söyler. Athena'nın da yardımı ile ikisi Resos'u öldürüp, kısraklarını çalarlar. Resos'un annesi olan Musa, oğlunun cesedi ile sahneye çıkar ve Resos'un ölümü için sadece Odyseus ile Diodemes'i değil, Athena'yı da suçlar. Oğlunun burada öleceğini bildiği için yıllarca Resos'un Truva'ya gelmesini engellemeye çalışmıştır ancak; Resos, Hektor ile dostlukları için yine de Truva'ya yardıma gelmiştir. Ayrıca, Resos'un bir mağaraya gönderilerek orada ölümsüz olacağını da duyurur.[3]

Diğerleri

Resos, Poseidon'un İda Dağı'ndan denize Akhalıların inşa ettiği duvarı yıkmak için köpürterek indirdiği sekiz nehirden biridir.[4]

Bitinya'da bir nehir de Yunan Mitolojisi dolayısıyla aynı isimle anılmaktadır. Trakya Kralı Resos'un, Parthenius of Nicaea isimli şiirin 36. bölümünde Necaea'lı avcı Arganthone ile aşkı anlatıldığı için Bitinya ile ilişkilendirilmektedir.[5]

Kaynakça

  1. ^ İlyada, Homeros. 
  2. ^ İlyada, Sy 259, Homeros. 
  3. ^ "Resos, Euripides". 31 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2021. 
  4. ^ Homeros, İlyada 10.430-503. 
  5. ^ Parthenius of Nicaea, chapter 36. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İlyada</span> Truva Savaşını anlatan bir destan

İlyada, Homeros'un Troya Savaşı'nı anlatan destanıdır. Yunancada Odysseia ile birlikte en eski destan olduğu düşünülen, epik bir şiirdir. Eldeki veriler ışığında Homeros tarafından MÖ 7. ya da 8. yüzyılda yazıldığı düşünülen Antik Yunan edebiyatının temel eserlerinden biridir.

Akhilleus

Akhilleus veya Aşil annesi tanrıça, babası ölümlü bir kral olan yarı tanrıdır. Peleus ile su tanrıçası olan Thetis'in oğludur. Tarihin en büyük savaşçısı olarak kabul edilir. Yunan mitolojisinin en önemli kahramanlarından biridir. Troya Savaşı'nda Akhaların (Grek) tarafında savaşmıştır. Troya'nın Akhalar tarafından kuşatılıp on yıl süren bir savaşla kazanılması sürecinde yaşananlar, Homeros'un İlyada isimli eserinde anlatılmaktadır. Homeros'un MÖ 720'lerde yazmış olduğu on altı bin dizelik İlyada eserinde Akhilleus başkahraman olarak yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Thetis</span> Yunan Mitolojisinde Su Tanrıçası, savaşçı Akhilleusun annesi

Thetis, Yunan mitolojisine göre tüm zamanların en iyi savaşçısı olan Aşil'in annesi, Phtya kralı Peleus'un karısıdır. Su tanrıçası olarak bilinir. İlyadada da 'gümüş ayaklı' olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Hektor</span> Truva Kralı Priamın büyük oğlu, Parisin ağabeyi

Hektor, Truva krallarından Priam ve eşi Hecuba'nın en büyük oğlu, Paris'in ağabeyi, Dardanus'un torunuydu. Tros'un Ida dağlarında yaşardı. Tüm zamanların en büyük savaşlarından biri olarak kabul edilen Truva Savaşı'nda mücadele eden Truva prensiydi. Ayrıca bu savaşı konu alan İlyada destanının da kahramanlarındandı. Teke tek savaştığı Akhilleus tarafından öldürüldüğü belirtiliyor.

<span class="mw-page-title-main">Odisseia</span>

Odysseia ya da Odesa Homeros'un derlediği ünlü destanlarından biridir. Diğeri de İlyada'dır. Modern Batı kültürünü oluşturan temellerden biridir ve İlyada destanından sonra günümüze ulaşan ikinci en eski Batı edebiyatı örneğidir. Bilim adamları MÖ 8. yüzyılın sonlarında, Anadolu'nun bir kıyı kenti olan İyonya'da oluşturulduğunu tahmin etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Helenus</span>

Yunan mitolojisinde Helenus kibar ve zeki bir kâhindi.

<span class="mw-page-title-main">Truva Savaşı</span> Yunan mitolojisinde efsanevi savaş

Truva Savaşı, Yunan mitolojisinde M.Ö. 12. veya 13. yüzyıl civarında meydana gelen efsanevi bir çatışmadır. Savaş, Truvalı Paris'in Helen'i Sparta kralı kocası Menelaos'tan almasının ardından Akalar (Yunanlar) tarafından Truva şehrine karşı yürütülmüştür. Savaş Yunan mitolojisindeki en önemli olaylardan biridir ve başta Homeros'un İlyada'sı olmak üzere Yunan edebiyatının birçok eserinde anlatılmaktadır. İlyada'nın özü on yıl süren Truva kuşatmasının onuncu yılında dört gün iki gecelik bir dönemi anlatır; Odisseia ise savaşın kahramanlarından biri olan Odisseia'un eve dönüş yolculuğunu anlatır. Savaşın diğer bölümleri, fragmanlar halinde günümüze ulaşan epik şiirler döngüsünde anlatılır. Savaştan bölümler, Yunan tragedyası ve Yunan edebiyatının diğer eserleri ile Virgil ve Ovid gibi Romalı şairler için malzeme sağladı.

<i>Troilus ve Cressida</i> William Shakespearein bir oyunu

Trolius ve Cressida, William Shakespeare'in tarihsel oyunlarından biridir. 1602 yılında yazıldığı varsayılmaktadır. Shakespeare, oyunun hikâyesini Geoffrey Chaucer'ın Troilus and Criseyde başlıklı şiiri de dahil olmak üzere birkaç farklı kaynaktan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Aias</span> Yunan Mitolojisinde Elis Kralı

Ajax ya da Aias Yunan Mitolojisinde Kral Telamon'un ve Periboea'nın oğludur ve üvey kardeşi Teukros'dur. Homeros'un İlyada destanında Truva Savaşı'nda önemli bir rol oynar; ve cesur bir savaşçı olarak tasvir edilir. Ayrıca "Telamon oğlu Aias, "Büyük Aias" veya "Aias Büyük" adları ile de anılır, bu şekilde anılmasının sebebi Akha ordusundaki Oileus oğlu Aias'dan ayırmaktır, ayrıca Küçük Aias olarak bilinir. Adı "dünyanın" anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Diomidis</span> Yunan Mitolojisinde Argos Kralı

Diomedes ya da Diomede Truva Savaşı'na katılmasıyla tanınan Yunan mitolojisinde bir kahramandır.

Yunan mitolojisinde, Troyalı savaşçı, haberci Eumedes'in oğlu. İlyada'da çirkin fakat çevik olduğundan söz edilir. Hektor'un teklifi üzerine Akhilleus'un atları ve arabası karşılığında Akhalıların gemilerine gözcü olarak gitmeyi kabul eder. Fakat gece keşfine çıkan Odysseus'la Diomedes tarafından yakalanır ve onlara aktardığı bilgilerin ardında Diomedes tarafından öldürülür. Ölüsü bir ılgın ağacına asılır.

<span class="mw-page-title-main">Palladion</span>

Palladion. Antik ve efsanevi Truva kentinin kalesinde bulunduğuna inanılan kentin koruyucusu Pallas Athena'ın sağ elinde mızrak, sol elinde ise kalkan tutar hâlde, zafer tanrıçası Nike ile kabartma heykeli veya resmi. Bu kabartma heykeli veya resmi Zeus tarafından İlionun kuruluşu sırasında gökten atılmıştır.

<i>Troyalı Kadınlar</i> Evripides trajedisi

Troyalı Kadınlar, MÖ 415 yıllarında Euripides tarafından kaleme alınmış tragedyadır. Euripides’in Truva Savaşı'nı konu alan üçlemesinin üçüncü kitabı olan eser, Atina ve Sparta halklarını karşı karşıya getiren ve on yıl süren Peloponez Savaşı ortamında yazılmıştır. Bu oyun, şehirleri yağmalandıktan, kocaları öldürüldükten ve kalan aileleri köle olarak götürüldükten sonra geriye kalmış Troyalı kadınların kaderini anlatmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hekabe (oyun)</span> Evripides trajedisi

Hekabe, Euripides tarafından MÖ 424'te yazılmış trajedidir. Truva Savaşı'ndan sonra, Yunanlar Truva'dan ayrılmadan önce gerçekleşir. Ana karakter, düşmüş Truva Şehri'nin kraliçesi Hekabe'dir. Hikâye kısaca, Hekabe'nin kızı Polyksena'nun Akhilleus'un mezarına kurban edilmesinden ve oğlu Polydoros'un öldürülmesinden intikamını nasıl aldığını anlatır.

<span class="mw-page-title-main">Rhesus (oyun)</span> Evripides trajedisi

Resos, Euripides'e atfedilen bir Atina trajedisidir. Oyunun yazarı, antik çağlardan beri tartışmalıdır. 17. yüzyıldan beri oyunun estetik temeli ve sözcük haznesindeki tuhaflıklar sebebi ile, başta Joseph Scaliger olmak üzere, farklı bilim insanları tarafından oyun araştırılmıştır. Oyunun Euripides'e ait olduğu hala tartışmalı bir konudur.

<span class="mw-page-title-main">Neoptolemos</span>

Neoptolemos, Yunan Mitolojisinde savaşçı Akhilleus ve prenses Deidamia'nın oğludur ve Oneiros'un kardeşidir. Antik Epirus'un Molosslularının hanedanının efsanevi atasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Teukros</span>

Teukros, Teucer ya da Teucrus, Teucros veya Teucris, Yunan mitolojisinde Salamis Adası'nın kralı Telamon ve onun ikinci eşi ve Truva Kralı Laomedon'un kızı Hesione'un oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Filoktetes (Sofokles)</span> Sofokles trajedisi

Filoktetes, Sofokles'in yazdığı ve günümüze ulaşan yedi oyundan biridir. Euripides ve Aeschylus da Filoktetes isimli oyun yazmışlardır ancak bu oyunlar günümüze ulaşmamıştır.

Küçük İlyada eski Yunan edebiyatının kayıp bir destanıdır. "Epik Döngü" olarak bilinen, Antik Yunanda daktilik ölçü ile yazılmış ve Truva Savaşı'nı konu alan şiirlerden biriydi ve bütün Truva Savaşı'nı epik bir şekilde anlatmıştır. Küçük İlyada hikâyesi kronolojik olarak Aethiopis'ten sonradır ve Iliou Persis da Küçük İlyada'dan sonradır. Küçük İlyada'nın yazarı, diğer antik yazarlar tarafından çeşitli şekillerde Pyrrha'lı Lesches, Spartalı Cinaethon, Erythrae'li Diodorus, Phokaialı Thestorides veya Homeros'un kendisine atfedilmiştir. Şiir, daktilik ölçü ile yazılmış dört şiir kitabından oluşuyordu.

<span class="mw-page-title-main">Iliupersis</span>

Iliupersis, antik Yunan edebiyatının kayıp destanlarından biridir. "Epik Döngü" olarak bilinen, Antik Yunanda daktilik ölçü ile yazılmış ve Truva Savaşı'nı konu alan şiirlerden biriydi. Iliou persis'in hikâyesi kronolojik olarak Küçük İlyada'dan sonra gelir ve Iliou persis'ten sonra Nostoi ("Dönüşler") gelir. Iliou persis bazen antik yazarlar tarafından Miletli Arctinus'a atfedilmiştir. Şiir, daktilik ölçü ile yazılmış iki kitaptan oluşuyordu.