İçeriğe atla

Resmî İrlanda

Resmi İrlanda (İrlandaca: Éire Oifigiúil;[1][2][3] İngilizce: Official Ireland), İrlanda Cumhuriyeti'nde müesses nizamı ifade etmek için kullanılan bir terimdir. Medyadaki en güçlü figürler, Katolik Kilisesi ve toplumsal konsensüsü yöneten siyasi partilere gönderimde bulunur.

Terim, İrlanda milliyetçiliği, özel mülkiyet, Katolik Kilisesi, İrlandaca ve kırsal yaşama olan desteği ifade eder.[4][5][6][7][8][9]

Terim ilk kez futbolcu ve gazeteci Eamon Dunphy tarafından İrlanda kullanılmıştır.[10][11][12][13]

Kaynakça

  1. ^ "An tUachtarán le hómós a léiriú don Bhreitheamh Hardiman ag Comhdháil na gCoimisinéirí Teanga anocht". 8 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Ag Déileáil le FrithGhaelachas - Colm Ó Broin - 2010". 31 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Aralık 2020. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 15 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 28 Aralık 2020. 
  4. ^ Tovey, Hilary; Share, Perry (1 Ocak 2003). "A Sociology of Ireland". Gill & Macmillan Ltd. 31 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Aralık 2020 – Google Books vasıtasıyla. 
  5. ^ Wyndham, Andrew Higgins (1 Ocak 2006). "Re-imagining Ireland". University of Virginia Press. 21 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi – Google Books vasıtasıyla. 
  6. ^ Miller, David (25 Eylül 2014). "Rethinking Northern Ireland: Culture, Ideology and Colonialism". Routledge. 31 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Aralık 2020 – Google Books vasıtasıyla. 
  7. ^ Killeen, Richard (19 Eylül 2012). "Ireland in Brick and Stone: The Island's History in Its Buildings". Gill & Macmillan Ltd. 31 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Aralık 2020 – Google Books vasıtasıyla. 
  8. ^ Fanning, Bryan; Garvin, Tom (3 Mart 2014). "The Books That Define Ireland". Merrion Press. 31 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Aralık 2020 – Google Books vasıtasıyla. 
  9. ^ Pierse, M. (30 Nisan 2016). "Writing Ireland's Working Class: Dublin After O'Casey". Springer. 31 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Aralık 2020 – Google Books vasıtasıyla. 
  10. ^ "When John Waters met Eamon Dunphy". 9 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  11. ^ "Dunphy baby, you've clearly jumped the fence". 4 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  12. ^ "The Rocky Road : Eamon Dunphy : Autobiography : Book Review". www.soccer-ireland.com. 22 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  13. ^ "Controversial Selection dunphy's Starting Eleven - Independent.ie". 31 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Aralık 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İrlanda</span> İrlanda adasında yer alan Batı Avrupa ülkesi

İrlanda ya da İrlanda Cumhuriyeti, kuzeybatı Avrupa'da bulunan ülke. Büyük Britanya'nın batısındaki İrlanda adasının yaklaşık altıda beşini kaplamaktadır. Başkenti ve en büyük şehri Dublin'dir, 4,9 milyonluk nüfusun yaklaşık %40'ı bu şehir ve banliyölerinde yaşar. Tek kara sınırı kuzeydoğudaki Birleşik Krallık'a bağlı Kuzey İrlanda ile olan İrlanda'nın batısı Atlas Okyanusu, doğusu İrlanda Denizi, güneydoğusu St George Kanalı, güneyi ise Kelt Denizi ile çevrilidir. Ülke, üniter bir yapıya sahiptir ve parlamenter demokrasi ile yönetilmektedir. Yasama gücü alt meclis Dáil Éireann ve üst meclis Seanad Éireann 'ndan oluşan Oireachtas (Parlamento)'nun elindedir. Cumhurbaşkanının görevleri semboliktir ancak bazı önemli güçleri ve görevleri bulunur. Başbakan (Taoiseach) Meclis tarafından seçilir ve cumhurbaşkanınca atanır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey İrlanda</span> Birleşik Krallıkın parçası olan Batı Avrupa ülkesi

Kuzey İrlanda, İrlanda Adası'nda İrlanda'nın kuzeyinde yer alan Birleşik Krallık'a bağlı özerk ülke.

<span class="mw-page-title-main">İrlandaca</span> Irlandanın resmi dili

İrlandaca (Gaelige), Hint-Avrupa dil ailesinin Kelt dilleri koluna ait bir dil. İrlanda'nın, Birleşik Krallık'a bağlı Kuzey İrlanda'nın ve Avrupa Birliği'nin resmî dilidir. İrlandaca, Batı Avrupa'da halk dili kullanılarak yazılmış en eski edebiyata sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Newry</span>

Newry, İrlanda adasının dokuzuncu, Kuzey İrlanda'nın dördüncü büyük şehri. Eski Armagh Kontluğu ve Down Kontluğu arasında yer almaktadır. Belfast 'a 60 km, Dublin 'e 108 km uzaklıktadır. 2011 nüfusu 26.967 kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Armagh</span>

Armagh, Kuzey İrlanda'da bulunan yerel idare bakımından "Armagh City and District" bölgesinin merkezi olan ve 1994'te Kraliçe beratıyla şehir statüsü kazanmış bir kent. Yerel idare reformları yapılmadan önce Armagh Kontluğu merkeziydi. 2011 Nüfus Sayımına göre yerel idare sınırları içinde 14.777 kişi yaşamaktadır ve böylece coğrafi görüşle büyükçe bir kasaba kadar nüfusu bulunmaktadır. Kuzey İrlanda'daki diğer şehirler ve İrlanda Cumhuriyeti'nde bulunan şehirler arasında en küçüğüdür; Birleşik Krallık şehir statüsü taşıyan yerleşkeler arasında ise St Davids ve Bangor'dan sonra üçüncü küçük şehir statülü yerleşkedir.

Sosyal Demokrat İşçi Partisi ya da SDLP, Kuzey İrlanda'nın iki büyük Cumhuriyetçi ve Milliyetçi partisinden biridir. 1970 yılında Gerry Fitt tarafından kurulmuştur. Sosyalist Enternasyonal'e üye sosyal demokrat bir partidir. Kuzey İrlanda Parlamentosunda 8 milletvekili bulunmaktadır.

İrlanda tarihi bugünkü İrlanda topraklarının tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan tarihini kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Kıtlık (İrlanda)</span>

Büyük Kıtlık ya da bir diğer ismiyle İrlanda Patates Kıtlığı, İrlanda'da 1845 yılında başlayıp 1852 yılında son bulan kitlesel açlık, hastalık ve göç dönemi. İrlandacada Gorta Mór ve Drochshaol adlarıyla anılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Thomas Cromwell</span>

Thomas Cromwell, Birinci Essex Kontu. Kral VIII. Henry döneminde İngiltere Parlamento Şansölyesi, Kral Genel Sekreteri, Ferman Mührü Emini ve İngiltere Kilisesi'nin Kral VIII. Henry'den sonra en yetkili yöneticisi. İngiliz Reform Hareketi'nin kurucularından ve savunucularındandır.

<span class="mw-page-title-main">Özgür İrlanda Devleti</span> 1922-1937 yılları arasında kuzeybatı Avrupada egemen olan devlet

Özgür İrlanda Devleti, 6 Aralık 1921 tarihinde Britanya hükûmeti ve İrlanda milliyetçilerinin imzaladığı İngiliz-İrlanda Antlaşması sonucunda kurulan bir dominyondur.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey İrlanda sorunu</span>

Kuzey İrlanda sorunu, Kuzey İrlanda'da süren ve çeşitli zamanlarda İrlanda Cumhuriyeti, İngiltere ve ana kara Avrupa'ya yayılan etnik milliyetçi çatışmalardır. "The Troubles" dönemi 1960'ların sonunda başladı ve yaygın görüşe göre 1998 Belfast Anlaşması ile sona erdi. Ancak şiddet eylemleri o zamandan beri ara sıra devam etmektedir.

İrlanda, Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da yapılan 2014 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmıştır. İrlanda'nın şarkısı İrlanda ulusal kanalı Raidió Teilifís Éireann (RTÉ) tarafından düzenlenen Eurosong 2014 adlı yarışmada seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey İrlanda Meclisi</span>

Kuzey İrlanda Meclisi, Kuzey İrlanda'nın tek meclisli ulusal yasama organıdır. 90 sandalyeli olup seçimler her beş yılda bir yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dowth</span>

Dowth, M.Ö. 2.500 - 2000 yılları arasında İrlanda'nın Meath Kontluğu'nda, Boyne Vadisi'nde bulunan ve Neolitik Çağ'a tarihlenen bir anıt mezardır. Brú na Bóinne Dünya Miras Alanı'ndaki üç ana mezardan Newgrange'dan sonra en eski ikinci anıt mezardır. Odasının çok daha alçak olması ve dekorasyonun kısmen yok olması nedeniyle, komşularından daha az tanınmaktadır. 1847'de kısmen kazılmıştı, ancak Vikingler ve daha önceki yağmacılar tarafından çoktan yağmalanmıştı.

<span class="mw-page-title-main">Knowth</span>

Knowth, M.Ö. 2.500 - 2000 yılları arasında İrlanda'nın Meath Kontluğu'nda, Boyne Vadisi'nde bulunan ve Neolitik Çağ'a tarihlenen bir anıt mezardır. Brú na Bóinne kompleksinin en büyük anıt mezarıdır ve büyük bir höyükten ve 17 küçük mezardan oluşur. Höyük yaklaşık 12 metre yüksekliğinde ve 67 metre uzunluğundadır ve yaklaşık 1 hektarlık bir alanı kaplamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ryan O'Shaughnessy</span> İrlandalı şarkıcı

Ryan O’Shaughnessy, İrlandalı şarkıcı, şarkı yazarı ve eski oyuncu. Ryan, Mayıs 2012'de yapılan Britain's Got Talent yarışmasının altıncı serisinde finalde 5. olmasıyla tanınır. Ayrıca, The Voice of Ireland yarışmasının beşinci serisine katılmıştır. Ryan, 2018 Eurovision Şarkı Yarışması'nda İrlanda'yı "Together" adlı şarkıyla temsil etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Patrik</span> V. yüzyılda İrlandaya köle olarak götürülen ama kısa zamanda adayı Hristiyanlaştırmayı başaran misyoner (389-461)

Aziz Patrik, beşinci yüzyılda yaşamış Roma-İngiliz kökenli Hristiyan misyoner ve piskopostu. "İrlanda Havarisi" olarak bilinen, İrlanda'nın birincil koruyucu azizidir. Diğer koruyucu azizler Brigid ve Columba'dır.

İrlanda'da bulunan göllerin alfabetik bir sıralaması aşağıda yer almıştır. Lough sözcüğü İrlandaca göl anlamına gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İşçi Partisi (İrlanda)</span> İrlandada bir siyasi parti

İşçi Partisi,, İrlanda Cumhuriyeti'ndeki merkez sol ve sosyal demokrat bir siyasi partidir. 28 Mayıs 1912'de Clonmel, County Tipperary'de James Connolly, James Larkin ve William O'Brien tarafından İrlanda Sendika Kongresi'nin siyasi kanadı olarak kurulmuştur ve tüzüğünde kendisini "demokratik sosyalist parti" olarak tanımlamaktadır. İşçi Partisi, İlerici İttifak'ın, Sosyalist Enternasyonal'in ve Avrupa Sosyalistleri Partisi'nin üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Cearbhall Ó Dálaigh</span>

Cearbhall Ó Dálaigh, Aralık 1974'ten Ekim 1976'ya kadar İrlanda'nın beşinci cumhurbaşkanı olarak görev yapan İrlandalı Fianna Fáil Partisi üyesi politikacı, yargıç ve avukattı.