İçeriğe atla

Resmi Sırlar

Resmi Sırlar
Official Secrets
YönetmenGavin Hood
Yapımcı
  • Ged Doherty
  • Elizabeth Fowler
  • Melissa Shiyu Zuo
Senarist
  • Gregory Bernstein
  • Sara Bernstein
  • Gavin Hood
Oyuncular
Müzik
  • Paul Hepker
  • Mark Kilian
Görüntü yönetmeniFlorian Hoffmeister
KurguMegan Gill
Stüdyo
  • Clear Pictures Entertainment
  • Raindog Films
  • The Gordon Company
  • Ingenious Media
  • Screen Yorkshire
Dağıtıcı
Çıkış tarih(ler)i28 Ocak 2019 (2019-01-28) (Sundance)
30 Ağustos 2019 (2019-08-30) (ABD)
18 Ekim 2019 (2019-10-18) (Birleşik Krallık)
Süre112 dakika
Ülke
  • Birleşik Krallık
  • ABD
Dilİngilizce
Hasılat$10.1 milyon[1][2]

Resmi Sırlar (özgün adı: Official Secrets) Gavin Hood tarafından yönetilen ve ihbarcı davasını konu alan 2019 yapımı bir İngiliz drama filmidir. Amerikan ve İngiliz istihbarat servislerinin 2003 Irak işgali ile ilgili bir kararda Birleşmiş Milletler diplomatlarına oy verme görevi ile ilgili duyguları ölçmek ve potansiyel olarak şantaj yapmak için yasadışı bir casusluk operasyonunu ifşa eden Katharine Gun anlatılıyor.[3][4] Gun rolünde Keira Knightley, Matt Smith, Matthew Goode, Adam Bakri, Indira Varma ve Ralph Fiennes ile birlikte rol alıyor.

Dünya prömiyerini 28 Ocak 2019'da Sundance Film Festivali'nde yapan film, 30 Ağustos 2019'da IFC Films tarafından Amerika Birleşik Devletleri'nde ve 18 Ekim 2019'da Entertainment One tarafından Birleşik Krallık'ta gösterime girdi.

Olay Örgüsü

2003 yılının başlarında, GCHQ analisti Katharine Gun, ABD ve İngiltere'nin, daimi olmayan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyesi bazı devletlerin (Kamerun, Şili, Bulgaristan ve Gine) diplomatları hakkında "bilgi toplamak" amacıyla casusluk yapmak için ortaklaşa yürüttükleri bir operasyonu detaylandıran bir not elde eder. Bunun amacı Güvenlik Konseyi'ni Irak'ın işgali'ni destekleyen bir kararı kabul etmesi için etkilemekti.

Birleşik Krallık'ın sahte bahanelerle savaşa sürüklenmesine öfkelenen Katharine, notu savaş karşıtı hareket içinde yer alan bir arkadaşına sızdırır, o da savaş karşıtı aktivist Yvonne Ridley'e iletir. O da haberi The Observer muhabiri Martin Bright'a ulaştırır.

The Observer dış haberler editörü Peter Beaumont Martin'in hikâyeyi araştırmasına izin verir. Notun gerçekliğini doğrulamak için Martin, NSA'nın "bölgesel hedefler" bölümündeki Personel Şefi Frank Koza ile temasa geçmek için Observerın ' Washington muhabiri Ed Vulliamy'nin yardımını ister. 'Observer'ın savaş yanlısı tutumuna rağmen Peter, baş editörü Roger Alton sızdırılan notun yayınlanmaya değer olduğuna ikna eder.

Sızan notun Mart 2003'te yayınlanması kamuoyunun ve medyanın ilgisini çeker. Drudge Report]] belgenin sahte olduğunu, çalışan Nicole Mowbray'in yazım denetleyicisiyle metni yanlışlıkla Amerikan İngilizcesinden İngiliz İngilizcesine çevirdiğini iddia eder. Ancak Martin orijinal notu ortaya çıkararak gerçekliğini teyit eder.

Katharine'in eylemleri GCHQ'nun bir iç soruşturma başlatmasına neden olur. Irak'ın işgalini önlemek ve meslektaşlarını şüphelerden korumak isteyen Katharine, notu sızdırdığını itiraf eder. Kefaletle serbest bırakılmadan önce tutuklanır ve gözaltına alınır Yargılama öncesi gözaltı.

Irak Savaşı'nın patlak vermesinin ardından Katharine, Liberty avukatları Ben Emmerson ve Shami Chakrabarti'den yardım ister. İngiliz Hükûmeti onu Resmi Sırlar Yasası'nı ihlal etmekle suçlamaya karar verir ve Director of Public Prosecutions'ı görevlendirir. Savcılıkla birlikte Ken Macdonald.

İngiliz yetkililer baskı uygulamak için Türkiyeli Kürt olan kocası Yaşar Gün'ü sınır dışı etmeye çalışır. Ancak Katharine, ilişkilerinin gerçekliğini kanıtlayan evlilik cüzdanını sunarak sınır dışı edilmeyi durdurmayı başarır.

Savunma stratejisi, Katharine'in İngiltere'nin yasadışı bir savaşa sürüklenmesini engellemeye çalışarak ülkesine sadakatle hareket ettiği yönündedir. Martin, Ed ve eski Foreign Office hukuk danışmanı yardımcısı Elizabeth Wilmshurst'un yardımıyla Ben, Attorney General Peter Goldsmith, Bush Yönetimi'nden birkaç avukatla görüştükten sonra savaşın yasallığı konusundaki tutumunu değiştirir. Katharine, aleyhine olan tüm ihtimallere rağmen, daha düşük bir suçlama karşılığında suçunu kabul etmeyi reddeder.

Duruşmada, Kraliyet savcısı Katharine'e karşı tüm suçlamaları düşürür. Ben mahkemeye bunun nedeninin Katharine'e dava açılmasının Blair hükümeti'nin İngiltere'yi sahte bahanelerle savaşa soktuğunu göstereceğini öne sürer.

Film daha sonra Irak Savaşı'nın insani bedelinden ve Lord Goldsmith'in Irak Savaşı'nın gayrimeşruluğuna ilişkin tavsiyesinin 2010 yılında kamuoyuna açıklandığından bahsediyor. Film, Katharine'in davasının reddedilmesinin ardından medyaya seslendiği ve Ben'in Ken'i Katharine'i "ibret olsun diye" bu çileye soktuğu için kınadığı görüntülerle sona eriyor.

Kaynakça

  1. ^ "Official Secrets". Box Office Mojo. 5 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2021. 
  2. ^ "Official Secrets". The Numbers. 17 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2021. 
  3. ^ Koza, Frank. "US plan to bug Security Council: the text". The Guardian. 6 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2021. 
  4. ^ "Ex-GCHQ officer 'preventing war'". BBC News. 27 Kasım 2003. 17 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

25 Şubat, Miladi takvime göre yılın 56. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 309 gün vardır.

<span class="mw-page-title-main">George W. Bush</span> 43. Amerika Birleşik Devletleri başkanı (2001–2009)

George Walker Bush, 2001'den 2009'a kadar 43. Amerika Birleşik Devletleri başkanı olarak görev yapan Amerikalı siyasetçi ve iş insanı. Cumhuriyetçi Parti üyesi olan Bush, 1995 ile 2000 yılları arasında 46. Teksas valisi olarak görev yaptı.

27 Ağustos, Miladi takvime göre yılın 239. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 126 gün vardır.

<span class="mw-page-title-main">Irak</span> Batı Asyada bir ülke

Irak, resmî adıyla Irak Cumhuriyeti, Batı Asya'da bir ülkedir. Kuzeyde Türkiye, doğuda İran, güneydoğuda Kuveyt, güneyde Suudi Arabistan, güneybatıda Ürdün, batıda ise Suriye ile sınır komşusudur. Başkenti ve en büyük şehri Bağdat olan federal parlamenter cumhuriyet ile yönetilen bir ülkedir.

<span class="mw-page-title-main">Harold Pinter</span> İngiliz oyun yazarı (1930-2008)

Harold Pinter, 2005 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi İngiliz oyun yazarı, senarist, şair, tiyatro yönetmeni, aktör. İngiliz Tiyatrosunun 20. yüzyılın ikinci yarısındaki temsilcisi olarak görülür.

<span class="mw-page-title-main">Körfez Savaşı</span> 1990-1991 yılları arasında Irak ile 42 ülkeden oluşan koalisyon arasında yaşanan çatışma

Körfez Savaşı veya Birinci Körfez Savaşı, kod adı Çöl Fırtınası Harekâtı 2 Ağustos 1990'da Irak'ın Kuveyt'i işgal etmesiyle başlayan krizin sonucunda, ABD öncülüğünde, Birleşik Krallık, Fransa, Suudi Arabistan, Suriye, Mısır'ın da aralarında bulunduğu 37 ülkenin dahil olduğu koalisyon gücünün Irak'a karşı düzenlediği askerî harekât.

<span class="mw-page-title-main">Saddam Hüseyin</span> 5. Irak cumhurbaşkanı

Saddam Hüseyin Abdülmecid et-Tikriti, Iraklı siyasetçi. Irak'ın beşinci cumhurbaşkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Irak Savaşı</span> ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin, Irakı işgaliyle başlayan savaş (2003-2011)

Irak Savaşı, 20 Mart 2003'te Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık önderliğinde oluşturulmuş Çokuluslu Koalisyon Kuvvetleri'nin bir askerî harekâtla Irak'a girmesiyle başlayan ve devam eden savaş. Ayrıca İkinci Körfez Savaşı, Irak'ın İşgali ve koalisyon ülkelerince Irak'ı Özgürleştirme Operasyonu olarak da adlandırılır. 21 Ekim 2011 tarihinde ABD Başkanı Barack Obama yaptığı açıklamada, ülkedeki ABD askerlerinin 31 Aralık 2011'e kadar geri çekileceğini açıkladı. 15 Aralık 2011 tarihinde Bağdat'ta bulunan Amerikan Üssü'nden son Amerikan Bayrağı'nın indirilmesiyle savaş resmen sona ermiştir. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry savaşın vahim bir hata olduğunu belirtmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Af Örgütü</span> insan hakları üzerine çalışmalar yürüten bir sivil toplum örgütü

Uluslararası Af Örgütü, dünya çapında 10 milyondan fazla üyesi ve destekçisi olan insan hakları üzerine çalışmalar yürüten bir sivil toplum örgütüdür. Evrensel İnsan Hakları Bildirgesi ve diğer uluslararası standartlarca belirlenmiş her türlü insan haklarını savunma ve teşvik etmeyi amaç edinmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Elyesa Bazna</span> Arnavut asıllı casus

Elyesa veya İlyas Bazna, II. Dünya Savaşı'nda Nazi Almanyası hesabına çalışmış ve Cicero (Çiçero) kod adıyla tanınan Arnavut asıllı Türk casusudur.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul'un İşgali</span> Mağlup Osmanlı İmparatorluğunun başkentinin İtilaf Devletleri tarafından işgali

İstanbul'un İşgali, Osmanlı İmparatorluğu ve İtilaf Devletleri arasında imzalanan Mondros Bırakışması ile Birinci Dünya Savaşı'nın bu ülkeler arasında sona erdiğinin ilan edilmesinin ardından gerçekleşmiştir. Osmanlı başkenti İstanbul, önce 13 Kasım 1918, sonra 16 Mart 1920'de olmak üzere iki kez işgal edildi. İlk işgalde, İstanbul'un önemli ve stratejik noktaları kontrol altına alındı ancak idareye el konulmadı; ikinci işgal ile idareye el konuldu. Eylül 1922'ye gelindiğinde, İzmir'in Kurtuluşu'ndan sonra, Mustafa Kemal Paşa İstanbul'u kurtarmak için Türk birliklerine İngiliz ve Fransız işgalindeki Çanakkale'ye hareket etmeleri emrini verdi. Bu emir üzerine Çanakkale Krizi patlak verdi. Türkler Kurtuluş Savaşı verdiği sırada İrlanda sorunuyla uğraşan Birleşik Krallık, Ankara Hükûmeti ile savaşın eşiğine geldi. Liberal Başbakan David Lloyd George Mustafa Kemal'in birliklerine karşı taarruza geçilmesini istediyse de müttefiklerinin desteğini alamadı ve ülkesindeki savaş karşıtı muhalefet ile dominyonların güçlü direnişiyle karşılaştı. Lloyd George'u gereksiz bir savaş başlatmaya çabalamakla itham eden Muhafazakâr Parti'nin 19 Ekim 1922'de Carlton Club deklarasyonu ile koalisyondan ayrılması sonucu Lloyd George hükûmeti düştü. İlerleyen süreçte diplomatik olaylar Türklerin lehine gelişti. İşgal, son İtilaf birliklerinin 4 Ekim 1923'te şehri terk etmesinden sonra, Şükrü Naili Paşa komutasındaki 3. Kolordu birliklerinin 6 Ekim 1923'te tören eşliğinde şehre girmesiyle sona erdi.

<i>Dr. Garipaşk</i>

Dr. Garipaşk, Stanley Kubrick'in 1964 tarihli politik hiciv türünde filmi. Peter George'un "Kırmızı Alarm" isimli romanından uyarlanmıştır.

<i>Casus Oyunu</i>

Casus Oyunu, yönetmen Tony Scott imzalı dostluk ve arkadaşlığın işlendiği bir filmdir. Cesaret ve sorumluk konularınında ele alındığı filmde, Robert Redford ve Brad Pitt başrolleri paylaşmaktadır. Tony Scott'un, büyük bölümünü geriye dönüşlerle oluşturmayı tercih ettiği film, aslında hayat-ölüm hakkında ironik bir hikâyeyi anlatmaktadır.

<i>Kraliçe</i> (film)

Kraliçe, Galler Prensesi Diana'nın 1997 yılındaki ölümünün ardından gelişen olayları anlatan 2006 yapımı biyografik drama filmidir. Filmin yönetmenliğini Stephen Frears yapmıştır. Helen Mirren bu filmdeki rolü ile En İyi Kadın Oyuncu Akademi Ödülünü alırken film de En İyi Film dalında Oscar'a aday olmuştur.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 1441 sayılı kararı, 8 Kasım 2002 tarihinde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından alınan ve Irak'taki Saddam Hüseyin rejiminin daha önce alınan kararların gereği olarak silahsızlanma yükümlülüklerini getirmesi için son uyarı niteliğini taşıyan karardır.

<span class="mw-page-title-main">Benedict Cumberbatch</span> İngiliz oyuncu

Benedict Timothy Carlton Cumberbatch CBE, İngiliz dizi, tiyatro ve sinema oyuncusudur. Cumberbatch, Manchester Üniversitesinden mezun oldu ve eğitimine Londra Müzik ve Dramatik Sanatlar Akademisinde devam ederek klasik oyunculukta yüksek lisans kazandı.

<span class="mw-page-title-main">İliştirilmiş gazetecilik</span>

İliştirilmiş gazetecilik ya da embedded gazetecilik, savaş ve sıcak çatışma alanlarında, çatışmanın bir tarafındaki askerlerle beraber hareket eden ve savaşı onların açısından görüp yansıtan muhabirler için kullanılan terim.

<span class="mw-page-title-main">17 Temmuz Devrimi</span> Irakta 1968 Baas darbesi

17 Temmuz Devrimi, 1968'de Irak'ta Ahmed Hasan el-Bekir, Abdurrezzak en-Naif ve Abdurrahman el-Davud liderliğinde, Cumhurbaşkanı Abdurrahman Arif ve Başbakan Tahir Yahya'yı deviren ve Arap Sosyalist Baas Partisinin Irak Bölgesel Şubesini iktidara getiren bir darbeydi. Darbeye ve ardından Naif liderliğindeki ılımlı fraksiyonun tasfiyesine katılan Baasçılar, Hardan et-Tikriti, Salih Mehdi Ammaş ve gelecekteki Irak Cumhurbaşkanı Saddam Hüseyin'i içeriyordu. Darbe öncelikle Yahya'ya yönelikti. Yahya, Arif'in ılımlı hükûmetini Irak'ın petrolünü İsrail'e karşı savaşta bir silah olarak kullanmak için Birleşik Krallık ve ABD'nin sahip olduğu Irak Petrol Şirketi'ni (IPC) kamulaştırmaya zorlamak için Haziran 1967 Altı Gün Savaşı'nın yarattığı siyasi krizi istismar eden açık sözlü bir Nasırcıdır. IPC'nin tam olarak kamulaştırılması, Baas yönetimi altında 1972 yılına kadar gerçekleşmedi. Darbenin ardından yeni Irak hükûmeti, sözde Amerikan ve İsrail entrikalarını ifşa ederek daha geniş bir tasfiyenin ortasında 14 kişiyi - 9 Irak Yahudisi de dahil - uydurma casusluk suçlamalarıyla alenen infaz ederek ve Irak'ın Sovyetler Birliği ile geleneksel olarak yakın ilişkilerini genişletmeye çalışarak gücünü pekiştirdi.

Katharine Teresa Gun İngiliz Hükümeti İletişim Merkezi'nin (GCHQ) hizmetinde olan eski bir tercümandır. 2003 yılında Irak Savaşı yaşanırken, paylaşılması yasak olan çok gizli istihbari bilgileri, kamoyuna ihbarcı (Whistleblowerin) olarak açıkladı. Kendi savunmasına göre bu, savaş sebebiyle yaşamlarını yitirecek binlerce insanın hayatını korumayı düşünerek gerçekleitirdiği bir eylemdi. Zira ihbar ettiği belgeler, Amerika Gizli Servisinin (NSA), Birleşmiş Milletler'de oy kullanma hakkına sahip altı üye devlete Irak Savaşı'na destek ve onay vermeleri adına baskı yapma durumunu kanıtlıyordu.

Asılsız Haber, gazeteci Stephen Glass'ın The New Republic dergisindeki skandalını konu edinen 2003 yapımı biyografik filmdir. Billy Ray tarafından yazılan ve yönetilen film, gazeteci H. G. Bissinger'ın 1998 yılında Vanity Fair dergisinde yayınlanan makalesine dayanıyor, makalede Glass'ın, hikâyelerinin sahte olduğunun ortaya çıkmasıyla gözden düşüşü anlatılıyor. Filmde Hayden Christensen gazeteci Glass'ı canlandırıyor, Peter Sarsgaard, Chloë Sevigny ve Steve Zahn da filmde yer alıyor.