İçeriğe atla

Resirkülasyon pompa istasyonu

Resirkülasyon Pompa İstasyonları, genelde endüstriyel sistemlerde kullanılan, soğutma veya üretim amacı ile suyu kapalı döngü (Closed-Loop[1]) ya da açık döngü (Open-Loop[2]) boru hatlarında[3] tekrarlanan dolaşım işleminden geçiren sıvı pompası, Isı alışveriş tankı, Havalandırma/Fan sistemleri, basınç düzenleyiciler, kontrol/gözlem[4] sistemleri ve vanaların tümünü kapsar.

Açık Döngü Sirkülasyon

Açık döngü sirkülasyon sistemlerinde, sıvı maddenin geçtiği elemanların bazıları basınç kontrol ve gözlem özelliği olmayan tank/boru elementleri, kapalı ve basınç kontrolü altında tutulan elementlerle beraber kullanılır. Bu sistemlerde, pompaların oluşturduğu basınç farkı yerine yer çekimi ve telemetri (uzaktan gözlem ve kontrol) yerine dışarıdan yapılan düzenlemeler ve farklı basınçta (Kapalı-Açık) alanların arasında bir bariyer oluşturan vanaların kullanılabilir. Bu tür sistemler genelde güvenlik veya kirlilik riski olmayan; sulama, arıtma ve temizlik sistemlerinde kullanılır.

Kapalı Döngü Sirkülasyon

Santrifuj Pompa'nın teknik şeması ve iç elementleri
Bir Santrifuj Pompa'nın iç yapısı

Kapalı döngü sistemlerde, basınç farkı, sıcaklık ve akış hızı önemli elementlerdir. Bu sistemlerde sıvılar, genelde basınç düzenleyiciler ve pompaların (genelde santrifüj pompa[5]) oluşturduğu basınç farkı ile bir alandan farklı bir alana gönderilir. Bu tür sistemlerde gaz veya sıvı kaçırmayan kapalı boru ve tank elementleri, basıncı koruyacak ve ısı/basınç kaybının önüne geçecek sistemler kullanılır. Vanaların, pompalar, basınç düzenleyiciler ve ölçüm sistemleri, kapalı döngüde telemetri yolu ile bilgisayar ve kontrol paneli gibi sistemler sayesinde uzaktan kontrol edilir. Bu tür sistemlerde dolaşımı sağlanan sıvıya dışarıdan toz veya istenmeyen yabancı madde karışma riski yoktur. Aynı zamanda kimyasal ve zararlı maddelerin sirkülasyonunu sağlayan sistemler, güvenlik ve çevreye etki dolayısı ile kapalı döngü olarak inşa edilir. Kapalı döngü sistemlerinin amacına göre farklı elementlerin rolü ve önemi farklıdır. Örnek olarak: ısı kaybı olması istenmeyen sıvı soğutma sistemlerinde, suyun akış hızı ve insülasyon (yalıtım) önemli iken, petrol ve makine yağı gibi kimyasalların dolaşımını sağlayan sistemlerde otomatik güvenlik vanaları ve gözlem/alarm sistemleri önem arz eder. Bu tür sistemler genelde hassas ölçüm ve güvenliğin öncelikli olduğu; güç santralleri, üretim hatları, endüstriyel makineler ve ısı alışverişi gerektiren alanlarda kullanılır.

Resirkülasyon / Çiğ Sirkülasyon

"Resirkülasyon" sistemleri ve "Çiğ Sirkülasyon" sistemleri arasındaki en büyük fark, kaybedilen ısı ve sıvının sirkülasyon sistemine yeniden eklenip eklenmemesi ile ilgilidir. Kapalı (Closed-Loop[1]) veya Açık (Open-loop[2][3]) sistemlerde, iki tip sirkülasyon gerçekleşebilir:

Resirkülasyon

Endüstriyel sirkülasyon sistemleri ve enerji üretim sistemlerinde kullanılan SCADA Programı'nın bir metro istasyonundaki kurulumu

Eğer sistemde Isı alışveriş elemanları veya genellike enerji üretiminde kullanılan türbin[6]/kondansör[7] gibi hal değişiminden yararlanan elemanlar mevcut ise, sirkülasyon sonrası arta kalan atık su/sıvı veya gaz/buhar maddelerin eğer gaz halinde ise yoğuşturulması, ısı farkı var ise soğutulup/ısıtılıp sistemin kendi ısısı ile uyuşması sonrasında kontrol edilerek dolaşım sistemine tekrardan verilmesidir. Resirkülasyon, dışarıdan verilen madde kaynağının kesilmesi halinde sistemde an itibarı ile var olan kaynağın yeniden kullanımını sağlamayı ve kaynak kaybının önüne geçmeyi amaçlar. Genelde güvenliğin daha fazla önem arz ettiği, enerji üretim ve endüstri sistemlerinde kullanılır.

Çiğ Sirkülasyon

Çiğ sirkülasyon, hal değişiminin daha az, ısı kaybının daha çok olduğu sistemlerde, dolaşımı tamamlanan maddenin güvenli ve zararsız ise sistemin dışına gönderilmesini, zararlı ise gereğince depolanmasını[8] ve yeni sıvının devamlı olarak sirkülasyon için sisteme alınmasını amaçlar. Bu tür sistemler genellikle fazla ısı üreten sistemlerde soğutma amacı ile ve devamlı olarak su/kaynak ihtiyacı olan üretim sistemlerinde yaygın olarak kullanılır.

Kaynakça

  1. ^ a b "Water Handbook - Closed Recirculating Cooling Systems | Veolia". www.watertechnologies.com. 9 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ekim 2023. 
  2. ^ a b "Overview of Open-Loop Circulation". Lab Manager (İngilizce). 30 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ekim 2023. 
  3. ^ a b "Open-Loop vs. Closed-Loop Circulation | Blog | WaterBaths.net". waterbaths.net. 4 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ekim 2023. 
  4. ^ "What is telemetry and how does it work?". WhatIs.com (İngilizce). 8 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ekim 2023. 
  5. ^ "Useful information on centrifugal pumps". www.michael-smith-engineers.co.uk. 4 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ekim 2023. 
  6. ^ "Steam Turbine - an overview | ScienceDirect Topics". www.sciencedirect.com. 11 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ekim 2023. 
  7. ^ "Surface Condenser in Thermal Power Plant". Watco Group (İngilizce). 23 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ekim 2023. 
  8. ^ "How to Store Industrial Chemicals safely: Types, risks and tips | AR Racking". www.ar-racking.com (İngilizce). 4 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ekim 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Termostat</span> sıcaklığı istenen ölçüde sabit tutabilen bir tür kontrol aracı

Termostat, fiziksel bir sistemin sıcaklığını algılayan ve sistem sıcaklığının istenen ayar derecesine yakın tutulması için çalışan bir kontrol aracıdır.

Bina otomasyonu, bir binanın HVAC, elektrik, aydınlatma, gölgeleme, Erişim Kontrolü, Güvenlik Sistemleri ve Bina Yönetim Sistemi (BYS) veya Bina Otomasyon Sistemi gibi birbiriyle ilişkili diğer sistemlerin otomatik merkezi kontrolüdür. Bina otomasyonunun temel amacı, kullanıcı konforunu artırmak, bina sistemlerinin verimli çalışmasını sağlamak, enerji tüketimini azaltmak, işletme ve bakım maliyetlerini azaltmak ve güvenliği artırmaktır.

<span class="mw-page-title-main">Soğutma çevrimi</span>

Bir soğutma çevrimi, soğutucu bir akışkanın ısıyı emmesi ve daha sonra yayması ile oluşan değişikliklerin tanımlandığı, bir soğutucu içinde gerçekleşen çevrimdir.

<span class="mw-page-title-main">Pompa</span>

Pompa, genelde elektrik enerjisini hidrolik enerjiye çevirerek sıvıları veya bazen çamur gibi bulamaçları, mekanik güçle hareket ettiren makinadır.

<span class="mw-page-title-main">Klima</span>

Klima, elektrikli klima veya pasif soğutma ve havalandırmalı soğutma dâhil olmak üzere çeşitli diğer yöntemlerin kullanımıyla daha konforlu bir iç ortam elde etmek için kapalı bir alandaki havanın ısı ve nem kontrol edilmesi işlemidir. Klima, "ısıtma, havalandırma ve klima" (HVAC) sağlayan sistem ve teknikler ailesinin bir üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Buzdolabı</span>

Buzdolabı; yaygın olarak buhar sıkıştırma çevrimine göre çalışan, gıdaların soğuk tutularak uzun zaman muhafaza edilmesini sağlayan soğutma makinesidir. Bu bağlamda absorpsiyonlu soğutma ve ayrıca Peltier soğutma sistemleri ile çalışan buzdolapları da mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Isı pompası</span> Isıyı bir alandan diğerine aktaran sistem

Gerçekte bir soğutma çevrimi olan ısı pompası çevriminin temel prensibini Nicolas Léonard Sadi Carnot 1824 yılında ortaya atmıştır. 26 yıl sonra 1850 yılında Lord Kelvin'in, soğutma cihazlarının ısıtma maksadı ile kullanılabileceğini ileri sürmesiyle ısı pompası uygulamaya girdi. II. Dünya Savaşı'ndan önce ısı pompasının geliştirilmesi ve kullanılır hâle getirilmesi için birçok mühendis ve bilim insanı bu alanda araştırmalar ve çalışmalar yaptı. Savaş yıllarında endüstri, imkânlarını daha acil problemlere yönelttiği için ara verilen bu çalışmalara savaştan sonra tekrar başlandı.

Isıtma sistemleri, kullanım mekanlarının istenen sıcaklıkta tutulabilmesi için iç ortamdan dış ortama olan ısı kaybının karşılanması prensibi ile çalışan sistemlerdir. Merkezi ve lokal (bölgesel) olarak iki ana başlıkta toplanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Soğutma</span>

Soğutma, bir maddenin veya ortamın sıcaklığını, onu çevreleyen ortamın sıcaklığının altına indirmek ve orada muhafaza etmek üzere ısısının alınması işlemine denir.

Soğutucu akışkanlar, klima sistemlerinin ve ısı pompalarının soğutma döngüsünde kullanılan ve çoğu durumda sıvıdan gaza tekrarlanan bir faz geçişine ve tekrar geri dönen maddelerdir. Sıcaklığa ve basınca bağlı olarak saf olabilir veya sıvı veya gaz fazında veya her ikisinde bulunan saf sıvıların bir karışımı olabilir. Akışkan, düşük sıcaklık ve düşük basınçta ısıyı emer ve daha sonra, genellikle hâl değişikliği ile daha yüksek sıcaklık ve basınçta ısı verir.

<span class="mw-page-title-main">Isı motoru</span>

Termodinamikte, ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren sistemlere Isı Motoru denir. Bu çeviriyi maddeyi çok yüksek sıcaklıklara getirip daha sonra düşük sıcaklıklara getirerek yapar. Isınan madde jeneratörün devinimsel kısmında "iş" yaparak enerjisini jeneratöre aktarır ve soğur. Bu işlem esnasında bir miktar termal enerji "iş"e dönüşür. Dönüşüm miktarı kullanılan maddeye bağlıdır.

Nükleer reaktör güvenlik sistemleri; nükleer reaktörü kapatmak, kapatma durumunda onu korumak ve radyoaktif madde salınımını önlemek için kullanılan sistemlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Kapalı çevrim soğutma kulesi</span>

Kapalı devre soğutma kuleleri, dolaylı (indirekt) evaporatif soğutma prensibine göre çalışan soğutma üniteleridir.

<span class="mw-page-title-main">Uzay mekiği ana motoru</span> NASAnın uzay aracına monte edilmiş kriyojenik sıvı yakıt roket motoru

Aerojet Rocketdyne RS-25 diğer adıyla Uzay Mekiği Ana Motoru, dondurucu sıvı yakıtlı bir roket motorudur. NASA’nın uzay istasyonunda kullanılmıştır ve fırlatma rampasında kullanılması düşünülmüştür ve Rocketdyne şirketi tarafından Birleşik devletlerde yapılmıştır. RS-25 dondurucu sıvı hidrojeni ve sıvı oksijeni yakar ve her bir motor kalkış esnasında 1,859 kN(418,000 lb) güç üretir. RS-25 60’lı yılların izinden gitmesine rağmen motorun gelişime açık olması nedeniyle çeşitli geliştirmelere uğramıştır. 1 Nisan 1981 tarihinde ilk denenmesinin yapılmasıyla beraber RS-25 güvenlik, bakım ve motor güvenilirliği açısından birçok geliştirmeye uğramıştır.

<span class="mw-page-title-main">Soğutma grubu</span> chiller

Soğutucu, buhar sıkıştırmalı, adsorpsiyonlu soğutma veya absorpsiyonlu soğutma çevrimleriyle sıvı soğutucudan ısıyı alan makinedir. Bu sıvı daha sonra ekipmanı soğutmak için ısı değiştiriciden veya başka proses akışından dolaştırılabilir. Soğutma, ortama verilmesi gereken veya yüksek verimlilik için ısıtma amacıyla geri kazanılması gereken atık ısı oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Kimyasal tesisi</span>

Kimyasal tesisi, genellikle büyük ölçekte kimyasallar üreten bir endüstriyel proses tesisidir. Bir kimyasal tesisinin genel amacı, maddelerin kimyasal veya biyolojik dönüşümü ve birbirlerinden ayrılması yoluyla maddi zenginlik yaratmaktır. Kimyasal tesisleri üretim sürecinde özel ekipmanlar, üniteler ve teknolojiler kullanırlar. Polimer, ilaç, gıda, bazı içecek üretim tesisleri, enerji santralleri, petrol rafinerileri veya diğer rafineri çeşitleri, doğal gaz işleme ve biyokimya tesisleri, su ve atık su arıtım tesisleri, kirlilik kontrol ekipmanları gibi diğer tesis çeşitlerinin hepsi, akışkan sistemleri ve kimyasal reaktör sistemleri gibi kimyasal tesis teknolojilerine benzer teknolojiler kullanmaktadır. Bazı kaynaklar bir petrol rafinerisinin, bir ilaç veya bir polimer üreticisinin de bir kimyasal tesisi olarak kabul etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Radyatör (motor soğutma)</span>

Radyatörler, içten yanmalı motorları soğutmak için, özellikle otomobiller olmak üzere aynı zamanda piston- motorlu uçak, demiryolu lokomotifleri, motosikletler, sabit üretim tesisi veya bu tür bir motorun benzer herhangi bir kullanımı için kullanılan ısı eşanjörleridir.

<span class="mw-page-title-main">Mum termostatik eleman</span>

Mum termostatik eleman 1934 yılında Sergius Vernet (1899–1968) tarafından icat edildi. Başlıca uygulaması motor soğutma sisteminde kullanılan otomotiv termostatlarıdır. Sıhhi tesisat ve ısıtma endüstrilerindeki ilk uygulamalar İsveç’de (1970) ve İsviçre’de (1971) yıllarında yapılmıştır.

Akışkan termodinamiğinde, ısı transfer akışkanı, bir prosesin bir tarafında soğutmaya, termal enerjinin taşınmasına ve depolanmasına ve prosesin diğer tarafında ısıtmaya aracılık ederek ısı transferinde yer alan bir gaz veya sıvıdır. Isı transfer akışkanları, ısıtma veya soğutma gerektiren sayısız uygulama ve endüstriyel proseste, genellikle kapalı bir devrede ve sürekli döngülerde kullanılır. Örneğin soğutma suyu motoru soğuturken, hidronik ısıtma sistemindeki suyu ısıtmak odadaki radyatörü ısıtır.