İçeriğe atla

Renklilik

Kırmızı şerit, ışıkta gölgede olduğundan daha yüksek parlaklık ve renklilik sergiler ancak her iki alanda da aynı nesne rengine sahip olarak görülür. Parlaklık, renklilikle orantılı olarak arttığından, şerit de her iki alanda da benzer doygunluk sergiler.
RGB renklerinin 7.5PB ve 10BG Munsell hue sayfaları, tekdüze doygunluk çizgilerini (kroma açıklığa orantılı olarak) kırmızı renkte gösterir. Tekdüze doygunluk çizgilerinin siyah noktanın yakınından yayıldığına, tekdüze renk çizgilerinin ise dikey olduğuna dikkat edin.
Doygunluk ölçeği (solda %0, siyah beyaza karşılık gelir).
Examples of saturation.Top left = original image.
Doygunluk örnekleri. Sol üst = orijinal görüntü.

Renklilik, kroma ve doygunluk, algılanan rengin renk yoğunluğuyla ilgili nitelikleridir. Uluslararası Aydınlatma Komisyonu (CIE) tarafından resmi olarak tanımlandığı gibi, sırasıyla renk yoğunluğunun üç farklı yönünü tanımlarlar. Ancak bu yönlerin açıkça ayırt edilmediği bağlamlarda genellikle gevşek ve birbirinin yerine kullanılırlar. Terimlerin kesin anlamları, bağımlı oldukları diğer işlevlere göre değişir.

  • Renklilik, "bir alanın algılanan renginin az ya da çok kromatik göründüğüne göre görsel bir algının niteliğidir".[1][2] Bir nesnenin uyandırdığı renklilik, yalnızca onun spektral yansımasına değil aynı zamanda aydınlatmanın gücüne de bağlıdır ve parlaklık çok yüksek olmadığı sürece aydınlatmayla birlikte artar (Hunt etkisi).
  • Chroma, "beyaz görünen veya yüksek oranda ileten benzer şekilde aydınlatılmış bir alanın parlaklığının oranı olarak değerlendirilen bir alanın renkliliğidir".[2][3] Sonuç olarak, kroma çoğunlukla yalnızca spektral özelliklere bağlıdır ve bu nedenle nesnenin rengini tanımlar.[4] Böyle bir nesne renginin aynı açıklığa sahip bir griden ne kadar farklı göründüğüdür.[5]
  • Doygunluk, " parlaklığıyla orantılı olarak değerlendirilen bir alanın renkliliğidir",[2][6] aslında alandan gelen ışığın beyazlıktan algılanan özgürlüğüdür. Belirli bir spektral yansımaya sahip bir nesne, parlaklık çok yüksek olmadıkça, tüm aydınlatma seviyeleri için yaklaşık olarak sabit bir doygunluk gösterir.[7]

Kaynakça

  1. ^ "colourfulness | eilv". eilv (İngilizce). 6 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2017. 
  2. ^ a b c Color Appearance Models. John Wiley & Sons. 2013.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım), page 87.
  3. ^ "CIE e-ILV 17-139". 10 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "CIE e-ILV 17-831". 10 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "The Dimensions of Colour". www.huevaluechroma.com. 30 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Nisan 2017. 
  6. ^ "CIE e-ILV 17-1136". 10 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ "The Dimensions of Colour". www.huevaluechroma.com. 30 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Nisan 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Safir</span>

Safir (Gökyakut), demir, titanyum, kobalt, kurşun, krom, vanadyum, magnezyum, bor ve silisyum gibi eser miktarda element içeren alüminyum oksitten (α-Al2O3) oluşan, çeşitli mineral korindonlardan oluşan bir değerli taştır. Safir adı Latince sapphirus kelimesinden türetilmiştir ve kendisi de lapis lazuli'ye atıfta bulunan Yunanca sappheiros σάπφειρος kelimesinden gelir.

<span class="mw-page-title-main">Pigment</span>

Pigment ya da boyar madde, suda tamamen veya hemen hemen çözünmeyen renkli bir malzemedir. Bunun tersine, boyalar genelde, en azından kullanımlarının bir aşamasında çözünürdür. Boyalar genellikle organik bileşik pigmentler ise genellikle inorganik bileşikdir. Tarih öncesi ve tarihi değeri olan pigmentler arasında koyu sarı, odun kömürü ve lapis lazuli bulunur. Sanayide olduğu kadar sanatta da kalıcılık ve istikrar istenen özelliklerdir. Kalıcı olmayan pigmentler kaçak olarak adlandırılır. Kaçak pigmentler zamanla veya ışığa maruz kaldıkça solarken bazıları sonunda kararır. Pigmentler boya, mürekkep, plastik, kumaş, kozmetik, gıda ve diğer malzemeleri renklendirmede kullanılır. İmalat ve görsel sanatlarda kullanılan çoğu pigment kuru renklendiricidir ve genellikle ince bir toz hâlinde öğütülür. Boyada kullanım için bu toz, pigmenti askıya alan görece nötr veya renksiz bir malzeme olan bağlayıcıya eklenir ve boyaya yapışkanlık verir. Genellikle aracında çözünmez olan bir pigment ile kendisi bir sıvı olan veya aracında çözünen boya arasında bir ayrım yapılır. Renklendirici, ilgili araca bağlı olarak bir pigment veya bir boya görevi görebilir. Bazı durumlarda pigment, bir metalik tuzla çözülebilir bir boyanın çökeltmesi ile boyadan üretilebilir. Oluşan pigmente göl pigmenti denir. Biyolojik pigment terimi, çözünürlüklerinden bağımsız olarak tüm renkli maddeler için kullanılır.

Yansıtabilirlik ya da Albedo, yüzeylerin yansıtma gücü; veya bir yüzeyin üzerine düşen elektromanyetik enerjiyi yansıtma kapasitesi. Genel olarak güneş ışığını yansıtma kapasitesi için kullanılır. Albedo, cismin yüzey dokusuna, rengine ve alanına bağlı olarak değişir. Elektromanyetik tayfın tümünde veya belirli bir bölümünde hesaplanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Paint</span> Microsoftun ürettiği basit bir çizge (grafik) çizim yazılımı

Paint, Microsoft Windows'un ilk çıkışından itibaren hemen hemen her sürümünde bulunan basit bir çizge (grafik) çizim yazılımıdır. Genellikle MS Paint veya Microsoft Paint adıyla anılır. Bu yazılım, Windows bitmap, JPEG, GIF, PNG ve TIFF dosya türlerini açabilir ve bu türlerde dosyayı kaydedebilir. Renkli kipi ve siyah-beyaz kipi vardır ama gri ton kipi yoktur.

Hakim dalgaboyu optikte gözün algıladığı renkleri temsil eden ışık dalga boyu. Kimi renkler dalga boyu ile ifade edilirken, pastel renkler için hakim dalgaboyundan bahsetmek daha doğrudur.

<span class="mw-page-title-main">Kandela</span> ışık şiddeti birimi

Kandela, Işık şiddeti birimidir. Uluslararası SI sistemindeki 7 temel birimden biridir..

<span class="mw-page-title-main">Sarı</span> renk

Sarı, elektromanyetik tayfın yeşil ile turuncu arasında yer alan ve insan gözüyle görülebilen renklerinden biridir. Dalgaboyu 565-590 nanometre kadardır. Karşıt rengi mor'dur.

<span class="mw-page-title-main">Değerli taş</span>

Değerli taş, kesildiğinde veya parlatıldığında mücevher veya diğer süs eşyaları yapmak için kullanılan mineral kristal parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">LED TV</span> arka aydınlatmasında Led teknolojisinin kullanıldığı düz panel ekranlarda uygulanan görüntüleme teknolojisi

LED TV, arka aydınlatmasında Led teknolojisinin kullanıldığı düz panel ekranlarda uygulanan görüntüleme teknolojisidir. LED TV, Light-emitting dioedes (LEDs) olarak da bilinmektedir, aynı zamanda LED televizyonlar için Led arkadan aydınlatmalı LCD televizyonlar da denilmektedir. Plazma ve OLED teknolojilerinden farklı olarak LED televizyonlarının ışık kaynağı kendine özgüdür.

<span class="mw-page-title-main">Kehribar rengi</span>

Kehribar saf bir kroma rengidir ve renk çarkında turuncu ile altın rengi arasında yer alır. Renk ismini kehribardan almıştır, Kehribarın rengi; sarı kahverengi kırmızı ve turuncunun karışımı gibidir. İngilizcede teriminin, spesifik maddeye yapılan göndermeden ziyade bir renk adı olarak ilk kez kaydedilen kullanımı 1500'dü.

Gölgelendirici, bilgisayar grafiklerinde gölgeleme için orijinal olarak kullanılan ancak şimdi çeşitli bilgisayar grafiklerinde çeşitli özel işlevler yerine getiren bir bilgisayar programı türüdür. Özel efektler veya gölgeleme ile ilişkili olmayan video post-processing'leri veya hatta grafiklerle ilgisiz işlevleri yapar.

<span class="mw-page-title-main">Renk tonları ve gölgeler</span>

Renk teorisinde renk tonu (İngilizce:tint), açıklığı artıran beyazla bir renk karışımı iken, gölge siyahla bir karışımdır, bu da koyuluğu artırır. Her iki işlem de ortaya çıkan renk karışımının göreli doygunluğunu etkiler. Ton bir rengi gri ile karıştırarak veya hem tonlama hem de gölgeleme yoluyla yapılır. Bir rengi herhangi bir nötr renkle karıştırmak kromayı veya renkliliği azaltırken renk tonu değişmeden kalır.

Mavi renk çeşitleri renk tonu, kroma veya açıklık veya bu niteliklerden iki veya üçünde farklılık gösterebilir. Değerdeki değişimlere renk tonları ve gölgeler de denir; renk tonu (tint) mavi veya beyazla karıştırılmış başka bir ton(İngilizce:hue), siyahla karıştırılmışına gölgedir. Bu çeşitli renklerin geniş bir seçimi aşağıda gösterilmiştir.

Görsel tasarım öğeleri ve ilkeleri hakkında, görsel tasarım pratiği hakkında temel fikirleri açıklanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Renk teorisi</span>

Renk teorisi, hangi renklerin birlikte iyi göründüğünü belirlemek için kullanılan sanat ve bilimin pratik bir kombinasyonudur. Renk çarkı, 1666'da renk spektrumunu bir daireye eşleyen Isaac Newton tarafından icat edildi. Renk tekerleği renk teorisinin temelidir, çünkü renkler arasındaki ilişkiyi göstermektedir.

Astronomide, bir gök cismi için geometrik albedo, ışık kaynağından görüldüğü şekliyle gerçek parlaklığının, aynı kesite sahip idealleştirilmiş düz, tam yansıtıcı, dağınık saçılımlı (Lambertian) diskinkine oranıdır.

<span class="mw-page-title-main">S-tipi asteroit</span> Asteroit tayf tipi

S-tipi asteroitler Asteroit, silisli (taşlı) bir mineralojik bileşimin göstergesi olan bir spektral tipe sahip asteroitlerin Tholen ve SMASS taksonomilerine göre sınıflandırıldığı bir tayf tipidir. Kapsamında bulunan asteroitler nispeten yüksek yoğunluğa sahip olmakla birlikte, tüm asteroitlerin yaklaşık %17'si bu türde sınıflandırılmaktadır. Karbon içerikli C-tipinden sonra en yaygın ikinci türdür.

<span class="mw-page-title-main">Parlaklık</span> ışık seviyesi algısı

Parlaklık, bir kaynağın ışığı yayıyor veya yansıtıyor gibi göründüğü görsel algının bir özelliğidir. Başka bir deyişle parlaklık görsel bir hedefin ortaya çıkardığı algıdır. Algı, ışıklılıkla doğrusal değildir ve izleme ortamının bağlamına bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Renk terimi</span>

Renk terimi, belirli bir rengi ifade eden bir kelime veya kelime öbeğidir. Renk terimi, genellikle Munsell renk sistemine göre tanımlanan rengin insan algısına veya altta yatan bir fiziksel özelliğe atıfta bulunabilir. Ayrıca renk uzayları olarak adlandırılan sayısal renk belirleme sistemleri de vardır.

<span class="mw-page-title-main">ProPhoto RGB renk uzayı</span>

ROMM RGB olarak da bilinen ProPhoto RGB renk uzayı, Kodak tarafından geliştirilen, "çıktı" olarak adlandırılan bir RGB renk alanıdır. Fotoğraf çıktısı göz önünde bulundurularak kullanılmak üzere tasarlanmış özellikle geniş bir gam sunar. ProPhoto RGB renk alanı, CIE L*a*b* renk alanındaki olası yüzey renklerinin %90'ından fazlasını ve Michael Pointer tarafından 1980'de belgelenen gerçek dünyada meydana gelmesi muhtemel yüzey renklerinin %100'ünü kapsar; ProPhoto, Geniş gamlı RGB renk alanından bile daha büyüktür. Doğrusal olmayan ton ölçeği işlemleriyle ilişkili renk tonu dönüşlerini en aza indirmek için ProPhoto RGB ana renkleri de seçildi. Bu renk uzayının dezavantajlarından biri temsil edilebilir renklerin yaklaşık %13'ünün var olmayan ve görünür renkler olmayan hayali renkler olmasıdır.