İçeriğe atla

Renate Schlesier

Renate Schlesier (15 Mart 1947, Berlin), 2002'den beri Berlin Özgür Üniversitesinde Din Bilimleri Enstitüsü'nde profesör olan bir Alman din bilimci.[1]

Yaşamı

Schlesier, 1966-1968 yılları arasında Tübingen Üniversitesinde felsefe, genel retorik, Romanistik, klasik filoloji ve sanat tarihi okudu. 1968'den 1971'e kadar Berlin Özgür Üniversitesinde din bilimleri, felsefe, Romanistik, hermenötik ve genel ve karşılaştırmalı edebiyat eğitimi aldı. Oradan 1971'de MA derecesi ile mezun oldu. Bunu takiben, Alman Ulusal Akademik Vakfı (Alm. Studienstiftung des deutschen Volkes) ona Roma ve Etrürya için bir seyahat bursu verdi. 1974'ten 1979'a kadar Berlin Özgür Üniversitesinde araştırma görevlisi olarak çalıştı ve burada 1980'de "Konstruktionen der Weiblichkeit bei Sigmund Freud" (Türkçe: Sigmund Freud’da Kadınlığın Kontrüksiyonu) üzerine bir tezle dinî araştırmalar alanında doktorasını aldı.

Schlesier, 1984 yılına kadar Berlin Özgür Üniversitesinde ve Berlin Sanat Üniversitesinde öğretim görevlisi olarak çalıştı. 1985'ten 1990'a kadar, 1988'de habilitasyon yaptığı Berlin Özgür Üniversitesinde asistanlık yaptı. 1993 yılında orada kıdemli asistan (Oberassistentin), 2002 yılında Paderborn Üniversitesinde kültürel antropoloji profesörü oldu. 2002'den beri Berlin Özgür Üniversitesinde Din Bilimleri Kürsüsü'nde başkanlık yapmaktadır.

Çalışma alanları

  • Tarihsel-filolojik ve kültürel çalışmalar odaklı din araştırmalarında metodoloji sorunları.
  • Din bilimleri tarihi (özellikle klasik çalışmalar, filoloji ve kültürel antropoloji bağlamında).
  • Estetiğin kültürel ve dinsel antropolojik yönleri.
  • Yunan ve Roma Antik Çağı'nın kültürel ve dinî tarihi.
  • Avrupa kültür geleneğindeki dinî fikir ve uygulamaların modern çağa aktarımı ve dönüşümü.[2]

Yayınlar

  • (Ed.): Faszination des Mythos. Studien zu antiken und modernen Interpretationen. Stroemfeld/Roter Stern, Basel und Frankfurt am Main 1985.
  • (Ed. Richard Faber ile): Die Restauration der Götter. Antike Religion und Neo-Paganismus. Königshausen & Neumann, Würzburg 1986.
  • Kulte, Mythen und Gelehrte. Anthropologie der Antike seit 1800. Fischer-Taschenbuchverlag, Frankfurt/M. 1994, ISBN 978-3-596-11924-0.
  • (Ed. Susanne Gödde ile): Dionysos. Verwandlung und Ekstase. Regensburg, Schnell + Steiner 2008, ISBN 978-3-7954-2115-1.
  • (Ed. Ulrike Zellmann ile): Ritual als provoziertes Risiko. Würzburg, Königshausen & Neumann 2009, ISBN 978-3-8260-3493-0.
  • (Ed.): A different god? Dionysos and ancient polytheism. Berlin, Boston, Mass., De Gruyter 2011, ISBN 978-3-11-022234-0.

Kaynakça

  1. ^ "Renate Schlesier". 10 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Prof. Dr. Renate Schlesier". www.geschkult.fu-berlin.de (Almanca). 24 Ocak 2007. 11 Haziran 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2022. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sigmund Freud</span> Psikanaliz biliminin kurucusu olan nörolog

Sigmund Freud veya doğum adı ile Sigismund Schlomo Freud, psikolojinin en önemli alt dallarından biri olan psikanaliz biliminin kurucusu olan Avusturya doğumlu Yahudi nörolog. Psikanaliz, hasta ile psikanalist arasında gerçekleşen diyalog yoluyla psikopatolojik vakaları tedavi etmekte kullanılan klinik yöntemidir. Hastaların zihinsel süreçlerinin bilinç dışı unsurlarla olan bağlantılarını ortaya çıkarmaya çalışır. Freud'a göre, bilinç dışına itimler yaşantıların kendileri değil, anıları üzerinde gerçekleşirler. Ancak söz konusu istekler gerçeğe dönüştürüldüğünde, daha doğrusu doyurulduğunda karşılaşılacak üzüntü ve pişmanlık duygusundan kaçınılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Din bilimleri</span>

Din bilimleri, dinle teolojik bakış açısıyla ve normatif yöntemlerle ve apolejetik amaçla ilgilenen ilahiyatın aksine dinleri sosyal bilimler perspektifinden ve herhangi bir dini veya dinleri apolejetik (savunmacı) gaye gütmeden ve ideolojik muhalefet tavrı içine girmeden olgusal temelde araştıran ve analiz eden çeşitli sosyal bilim disiplinlerinin ortak adı.

<span class="mw-page-title-main">Walter Benjamin</span> Alman filozof ve edebiyat eleştirmeni (1892-1940)

Walter Benedix Schönflies Benjamin,, Alman filozof, edebiyat eleştirmeni, kültür tarihçisi ve estetik kuramcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Erich Fromm</span> Alman sosyolog ve psikanalist (1900–1980)

Erich Fromm, Yahudi kökenli Almanya doğumlu Amerikalı ünlü bir psikanalist, sosyolog ve filozoftur. Ruh bilimine Marksist-sosyalist ve insancıl yaklaşımın en önemli temsilcilerindendir. Frankfurt Okulu ve okulun genel yaklaşım biçimi olan eleştirel teori için yaptığı katkılar ile de tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Theodor W. Adorno</span> Alman filozof ve toplumbilimci (1903 – 1969)

Theodor W. Adorno, , Alman felsefeci, toplumbilimci, bestekâr ve müzikbilimci.

Kültür tarihi belirli dönemlerin, ülkelerin ya da toplulukların düşünsel ve kültürel özelliklerini inceleyen bir bilim dalıdır.

Sosyal bilimler, toplumsal bilimler veya toplum bilimleri; insanın muhatabı olan her şey ile ilişkisini araştıran, olayları incelerken merkeze insanı ve insanların oluşturduğu toplumu koyan akademik disiplinler bütünüdür. İnsan ile yazı bulunduktan sonraki zamanın ilişkisini araştıran tarih, insan ile bulunduğu çevrenin ilişkisini araştıran coğrafya, insanların oluşturduğu toplumu araştıran sosyoloji gibi bilim dalları sosyal bilimlere örnek olarak gösterilebilir. Türkiye'de zaman zaman sözel bilimler olarak da anılırlar. Sosyal bilimlerin sanat ve beşeri bilimlerden temel farkı, insanlığı incelerken nitel ve nicel bilimsel yöntemlerin kullanımını içermesidir. Bu terim, 19. yüzyılda, "toplumun özgün bilimi" sosyolojiyi ifade etmek için kullanılmaktaydı. Ancak günümüzde antropoloji, arkeoloji, iktisat, ilahiyat ve din bilimleri, beşeri coğrafya, dil bilimi, işletme, müzik bilimi, siyaset bilimi, psikoloji, hemşirelik ve sosyal tarihi içeren birçok akademik branşı ifade eder.

Gottfried Wilhelm Leibniz Ödülü, kısa adıyla Leibniz Ödülü, Alman Araştırma Topluluğu 'nun Alman bilim insanlarını desteklemek amaçlı verdiği ödüldür. Adını Alman polimat, filozof ve bilim insanı Gottfried Wilhelm Leibniz (1646-1716)'den alan Leibniz Ödülü, 1986'dan beri, Almanya'daki bir araştırma kurumunda veya yurt dışındaki bir Alman araştırma kurumunda çalışan bireylere veya araştırma gruplarına yılda en fazla on ödül verilmektedir. Almanya'daki en önemli araştırma ödülü olarak kabul edilir. Ödül ilk defa Alman Araştırma Topluluğu başkanı Eugen Seibold tarafından yürürlüğe konulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Dietrich Bonhoeffer</span> Alman ilahiyatçı ve Nazi karşıtı (1906-1945)

Dietrich Bonhoeffer, Nazizm'e karşı durmuş Alman Lüteryan teologdur.

<span class="mw-page-title-main">Berlin Humboldt Üniversitesi</span> Almanya, Berlinde kurulu devlet üniversitesi

Berlin Humboldt Üniversitesi, Almanya'nın başkenti Berlin'deki 4 üniversite arasında en eski üniversitedir.

<span class="mw-page-title-main">Niklas Luhmann</span>

Niklas Luhmann, Alman sosyolog. Yönetim uzmanlığı ve sosyolojik sistem kuramının önde gelen düşünürü. 70 kitap ve 400'e yakın makale yazan Luhmann, hukuk, ekonomi, politika, sanat, din, ekoloji, kitle iletişim araçları ve aşk gibi çok çeşitli konuları incelemiştir. Önceleri Talcott Parsons'tan etkilenen Luhmann kısa zamanda kendi sosyal sistem teorisini geliştirmeye başlamıştır.

Christoph Friedrich Heinle, 1894 Mayen'de doğmuş ve 1914'te Berlin'de hayata gözlerini yummuş bir Alman şairdir.

Selam Berlin, Türk asıllı Alman yazar Yadé Kara'nın 2003'te Diogenes Verlag tarafından yayımlanan ilk romanı. 2004 yılında Deutscher Bücherpreis ödülüne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Karl-Otto Apel</span> Alman filozof

Karl-Otto Apel, Alman filozof ve profesör.

Thomas Jürgen Bauer, Arap dili ve edebiyatı, İslâmî çalışmalar alanlarında uzmanlaşmış Alman bilim insanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Biedermeier</span> 1815-1848 arasında Almanya ve Avusturyada egemen olan sanatsal üslup

Biedermeier, Viyana Kongresi sonu, 1815 ile 1848 yılları arasında Alman Konfederasyonu topraklarında gelişen bir sanat akımı. Temelde burjuva zevk ve sanat anlayışına uyum gösteren biedermeier, bilhassa mobilya ve resim alanında kendisini göstermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Otto Rank</span> Yazar

Otto Rank, Avusturyalı psikanalist, yazar ve filozoftu.

<span class="mw-page-title-main">Friedrich Dessauer</span>

Friedrich Dessauer, Alman fizikçidir. Almanya, Türkiye (1934-1937) ve İsviçre'de biyofizik alanında çalıştı. X-ışını kullanımının öncülerinden olmanın yanı sıra filozof, Reichstag üyesi, girişimci ve yayıncıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ludwig Börne</span> Alman yazar, Genç Almanya hareketi üyesi (1786-1837)

Karl Ludwig Börne, Genç Almanya hareketinin bir üyesi olarak kabul edilen Alman yazar.

Elif Özmen Alman filozof. Giessen Justus Liebig Üniversitesinde pratik felsefe profesörüdür.