İçeriğe atla

Renanya'nın işgali

Ehrenbreitstein Kalesi'nde Deutsches Eck'i izleyen Fransız askerleri, 1929
Renanya ve Saar bölgelerinin paylaşımı:
— mavi: Fransa
— sarı: Belçika
— kahverengi: Büyük Britanya
— çizgiler : Ruhr, Fransa ve Belçika tarafından işgal edildi
— yeşil: Fransa etkisindeki Saar

Renanya'nın işgali, 1 Aralık 1918'den 30 Haziran 1930'a kadar Amerikan, Belçikalı, İngiliz ve Fransız ordularından oluşan İtilaf Devletleri'nin, Almanya'ya ait olan Renanya bölgesini işgal etmesidir.

İşgal kuvvetleri

Belçika güçleri

Belçika ordusu, Krefeld'de konuşlandı. Merkezi Aachen'da bulunan ordu, beş bölümden oluşuyordu.

İngiliz kuvvetleri

İngiliz ordusu, 3 Aralık 1918'de Renanya'ya girdi.[1] Mart 1919'da, İngiliz ordusu merkezi Köln olmak üzere Alman topraklarında konuşlandı.

Fransız kuvvetleri

1919 yılında Fransa, Renanya'ya 25.000 ila 40.000 Fransız sömürge askeri konuşlandırdı.[2] Ordunun ana omurgasını Fransız Sekizinci Ordusu ve Fransız Onuncu Ordusu oluşturuyordu.

Fransız ordusundaki siyahi askerlerin, bölgede yaşayan Alman kadınlara yaptıkları sistematik tecavüz ve diğer zulümler, onların tiran olarak anılmasına neden oldu. Bu olaylar, Almanya'daki sağ basında geniş yer buldu ve siyahi askerler, Die schwarze Schande (kara utanç) olarak adlandırıldı.[3] Asıl amaç Alman ulusunun aşağılandığını göstermekti. Bununla birlikte bazı Alman kadınları Fransız ordusuna bağlı Afrikalı askerlerle evlendi. Bazı evlilik dışı çocuklar, halkın yüz karası olduğu gerekçesiyle sahiplenilmedi.[4]

General Henry Turman Allen, ABD Dışişleri Bakanlığı'na, işgalin başlangıcından Haziran 1920'ye kadar sömürge birliklerine karşı 66 suç duyurusunda bulunulduğunu ve bu suç duyuruların 28'i mahkûmiyet ile sonuçlandırıldığını belirtti.[5]

ABD kuvvetleri

Amerikan kuvvetleri, Batı Cephesi'ndeki Amerikan Seferi Kuvveti komutanı General John Pershing ve Binbaşı General Joseph T. Dickman'ın komutasında Renanya'nın işgali için oluşturulan 240.000 kişilik Üçüncü Ordu ile Renanya'nın işgaline katıldı. Ordunun merkezi Ehrenbreitstein Kalesi'ydi.

Üçüncü Ordu, Coblenz köprübaşının kuzey kesimini işgal etmekle görevlendirildi. Temmuz 1919 yılına gelindiğine işgal kuvvetleri 8400 askere düşürülerek, Üçüncü Ordu lağvedildi ve buradaki birliklerin adı Almanya'daki Amerikan kuvvetleri olarak yeniden adlandırıldı.

24 Ocak 1923'te Amerikan ordusu, Fransızlar tarafından tazminatın ödenmediği gerekleriyle Ruhr bölgesini işgal etmesi üzerine işgalden çekilmiştir.

Kaynakça

  1. ^ Philip Gibbs on the Allied Occupation of the Rhineland, December 1918 12 Nisan 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., 11 Eylül 2010 tarihinde erişildi.
  2. ^ Wigger (2010), s. 35
  3. ^ La « Honte Noire ». Racisme et propagande allemande après la Première Guerre mondiale 12 Nisan 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Estelle Fohr-Prigent
  4. ^ Tina Campt, Other Germans: Black Germans and the Politics of Race, Gender, and Memory in the Third Reich (University of Michigan Press, 2004), s. 50.
  5. ^ "Finds Negro troops orderly on Rhine" (PDF). The New York Times. 20 Şubat 1921. 12 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Undoubtedly many cases have occurred where many girls or women have been assaulted by of the French colored Colonial troops...cases which were not included in official figures...natural desire to keep out... 

Bibliyografya

  • Wigger, Iris (2010). "'Black Shame' – the campaign against 'racial degeneration' and female degradation in interwar Europe". Race and Class. 51 (3). Institute of Race Relations. ISBN 978-1-84787-414-6. ISSN 0306-3968. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kızıl Ordu</span> 1918de Bolşeviklerin silahlı kuvvetleri, 1922de SSCBnin resmî ordusu

İşçi ve Köylü Kızıl Ordusu, genellikle Kızıl Ordu olarak kısaltılır.

<span class="mw-page-title-main">Amerikan Bağımsızlık Savaşı</span>

Amerikan Bağımsızlık Savaşı, 1775–1783 yılları arasında Büyük Britanya ve Kuzey Amerika'daki On Üç Koloni arasında geçen ve Amerika Birleşik Devletleri'nin kurulmasıyla sonuçlanan savaştır. Amerikan Devrimi olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">I. Dünya Savaşı'nda Osmanlı cepheleri</span> 29 Ekim 1914 ve 30 Ekim 1918 tarihleri arasında Osmanlı İmparatorluğunun savaştığı cepheler

Osmanlı cepheleri, Osmanlı İmparatorluğu'nun I. Dünya Savaşı'nda çarpıştığı cephelerdir.

<span class="mw-page-title-main">Kafkasya Cephesi</span> Osmanlı Cephesi

Kafkasya Cephesi, I. Dünya Savaşı'nda Osmanlı İmparatorluğu'nun 2. ve 3. orduları ile Rus İmparatorluğu Kafkas Ordusu'nun karşı karşıya geldikleri cephe. Kafkasya Cephesi, savaş sırasında Doğu Anadolu Bölgesi içlerine kadar genişlemiş, Trabzon, Bitlis, Muş ve Van şehirlerine kadar yayılmıştır. Kara harbi, Karadeniz Bölgesinde bulunan Osmanlı İmparatorluğu deniz gücü ve Rus donanması tarafından desteklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Suriye-Filistin Cephesi</span> Birinci Dünya Savaşının bir cephesi

Suriye-Filistin Cephesi, I. Dünya Savaşı sırasında Almanya'nın isteği üzerine açılan bir cephedir. Osmanlı ordusu, 1915'te Birinci Kanal Harekâtı'nı, 1916'da İkinci Kanal Harekâtı'nı düzenledi. Amaç; Osmanlı İmparatorluğu'nun Süveyş Kanalı'nı ele geçirmesi ve Mısır'a yeniden sahip olmasıydı. Başarılı olunursa İngilizlerin Uzak Doğu'daki sömürgeleri ile bağlantısı kesilecekti. Gelibolu'daki başarısızlığın ardından geçen zamanda İngilizlerin gittikçe güçlerini artırmaları ve Osmanlı'nın kısıtlı kaynakları sonucu cephe Süveyş'ten Nablus'a kadar gerilemiş, savaşın son aylarındaki Nablus'taki son cephe savunmasındaysa çok kısıtlı olan kaynakların tükenmesine ek olarak Osmanlı'nın savaş süresince Arap halk üzerinde görece başarılı bir şekilde sürdürdüğü Panislamizm propagandasının Lawrence'ın organize ettiği Arap isyanının Hicaz'dan Filistin'e girmesi sonucu çökmesiyle Türk Ordusu Şam ve Halep üzerinden Anadoluya çekilmiş ve cephe bazı parlak muharebe zaferlerine rağmen Osmanlı için başarısızlık ve ağır kayıplarla sonuçlanmıştı.

<span class="mw-page-title-main">Fransa'nın Mısır ve Suriye seferi</span>

Mısır Seferi, 1798-1801 yılları arasında Fransa'nın Mısır ve doğu ticaret yolları üzerinde üstünlük elde etme amacıyla sürdürdüğü askeri sefer; 1798-1802 Osmanlı-Fransız Savaşı ve İkinci Koalisyon Savaşı'nda evre.

<span class="mw-page-title-main">Rus İç Savaşı</span> 1917den 1922ye kadar süren bir iç savaş

Rus İç Savaşı, 1917 Ekim Devrimi'nden sonra 1918-1922 yılları arasında Bolşeviklerle muhalifleri arasında yaşanan savaştır. Savaş Beyaz Ordu birliklerinin 1918 baharında Beyaz Terör saldırılarıyla başladı. Ana muharebe Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti'ne bağlı Bolşevik Kızıl Ordusuyla komünizm karşıtlarının Beyaz Ordusu arasında geçti. Ancak savaşa Beyaz Ordu'ya finansal destek ile silah ve asker yardımında bulunan ABD, İngiltere, Fransa, Polonya ve Japonya da müdahil oldu. 1921 yılında Bolşevikler Beyaz Terör'ü ve destekçilerini yenerek tüm ülkeye hâkim oldular. 1922 yılında da Sovyetler Birliği kuruldu.

<i>Wehrmacht</i> Nazi Almanyasının Silahlı Kuvvetleri

Wehrmacht, 1935 ile 1945 yılları arasında Nazi Almanyası'nın silahlı kuvvetleridir. "Waffenträger der Nation" olan Heer, Kriegsmarine ve Luftwaffe'den oluşmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Megiddo Muharebesi (1918)</span> I. Dünya Savaşında İtilaf Devletlerinin zaferiyle sonuçlanan bir muharebe

Megiddo Muharebesi, Nablus Yarması veya Nablus Meydan Muharebesi, I. Dünya Savaşı'nda İtilaf Kuvvetleri karşısında Osmanlı Ordusunun yenilgisi ve tüm Suriye'nin Osmanlı İmparatorluğu tarafından kaybı ile sonuçlanan muharebedir.

<span class="mw-page-title-main">İvan Konev</span> Sovyet askeri kumandanı

İvan Konev, II. Dünya Savaşı'nda Nazi Almanya'sının yenilgiye uğratılmasında önemli rol oynayan SSCB'li general, Sovyetler Birliği Mareşali.

<span class="mw-page-title-main">Fransa-Prusya Savaşı</span> Avrupa merkezli savaş

Fransa Prusya Savaşı, 19 Temmuz 1870 - 10 Mayıs 1871 tarihleri arasında Fransız İkinci İmparatorluğu ile Prusya Krallığı arasında yapılan savaş. Fransa'da genellikle 1870 Savaşı olarak adlandırılır.

Litvanya Bağımsızlık Savaşları veya diğer adıyla Özgürlük Mücadeleleri Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra Litvanya'nın bağımsızlığı için yaptığı üç savaşı tanımlar. Bu savaşlar Bolşevik kuvvetlerine, Bermontiyalılara ve Polonya'ya karşı verilmiştir. Savaşlar, bağımsız Litvanya'nın uluslararası tanınmasını ve sivil kurumların oluşumunu geciktirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Reichswehr</span> Almanyanın 1919-1935 yılları arasındaki, Versay Antlaşması hakları sahibi ordusu

Reichswehr, Almanya'nın 1919 yılından 1935 yılına kadar varlığını sürdürmüş, Versay Antlaşması'nın izin verdiği kadar haklara sahip silahlı kuvvetleriydi.

<span class="mw-page-title-main">Batı Cephesi (II. Dünya Savaşı)</span>

Batı Cephesi, Almanya'nın işgal ettiği Belçika, Hollanda ve Fransa'da Müttefikler ile geçen savaşlar dizisine verilen addır. Cephe iki evreden oluşur. Birinci evre 1940'ta Fransa Seferi ile Fransa'nın Almanlar tarafından işgal edilişi, ikinci evre ise 1944'te Normandiya Çıkarması ile daha çok ABD, Birleşik Krallık ve Kanada'dan oluşan Müttefik Birleşik Ordusu'nun Fransa'yı Almanlardan geri alması ve Almanya'yı işgal etmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Sibirya Müdahalesi</span>

Sibirya Müdahalesi, 1918-1922 yılları arasında İtilaf Devletlerinin Rus İç Savaşına Bolşeviklere karşı müdahil olarak Rusya’nın Doğu sahillerini işgal ederek Beyaz Ordu'yu destekleme harekâtları. Bu harekâta özellikle Japonya İmparatorluğu yoğun bir askerî güç verecek ve 1920 yılında diğer İtilaf Devletleri çekilirken Sibirya bölgesini işgal etmeye devam edecektir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan askerî tarihi</span>

Modern Azerbaycan ordusunun tarihi, 1918'de Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri 26 Haziran 1918'de kurulduğunda, Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti'ne dayanmaktadır. ADR Savunma Bakanı Dr. Khosrov bey Sultanov olmuştur. Bakanlık resmi olarak kurulduğunda, General Samet bey Mehmandarov, bakan ve Lt-Gen, Aliağa Şıhlinski yardımcısı oldu. ADR Ordusu Genelkurmay Başkanı Maj-Gen'di. Habib Bey Salimov, Mammad Bey Şulkevich ve Maj-Gen. Abdulhamid Bey Gaytabaşı da rehber oldular.

Azerbaycan Halk Cumhuriyeti Milli Ordusu, Azerbaycan'ın bağımsızlığından sonra 1918 yılında Azerbaycan Halk Cumhuriyeti Hükûmeti tarafından oluşturulan milli bir ordudur. Azerbaycan Halk Cumhuriyeti silahlı kuvvetlerinin teşkilatı, cumhuriyetin ilanından itibaren başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Batı Rusya Gönüllü Ordusu</span> Rus İç Savaşı sırasında Baltıktaki Rus savaş ağaları

Batı Rus Gönüllü Ordusu veya Bermontiyalılar, Rus İç Savaşı'nın 1918-20 yılları arasında eski Rus İmparatorluğu'nun Baltık vilayetlerinde bir orduydu.

<span class="mw-page-title-main">1. Ordu (Birleşik Krallık)</span>

Birinci Ordu, 1914'te kurulmuş, hem Birinci hem de İkinci Dünya Savaşında yer almış Birleşik Krallık ordusudur. 1. Ordu, Birinci Dünya Savaşı sırasında Hint ve Portekiz kuvvetlerinden, İkinci Dünya Savaşı sırasında ise Amerikan ve Fransız kuvvetlerinden oluşuyordu.

İkinci Marne Muharebesi, Birinci Dünya Savaşı sırasında Batı Cephesindeki son büyük Alman saldırısıydı. Birkaç yüz tank tarafından desteklenen bir Müttefik karşı saldırısı, Almanları sağ kanatlarında ezerek ciddi kayıplar verince saldırı başarısız oldu. Alman yenilgisi, yaklaşık 100 gün sonra Almanya ile Mütareke ile sonuçlanan amansız Müttefik ilerlemesinin başlangıcı oldu.