İçeriğe atla

Renan Öztürk

Renan Öztürk (7 Nisan 1980 doğumlu)[1] bir Türk-Amerikalı kaya tırmanıcısı, serbest solist, dağcı ve görsel sanatçı.[2] Tanınması 2011 yılında Himalayalarda bulunan Meru Zirvesi'ne ikinci tırmanış denemesinde Shark's Fin güzergahını Jimmy Chin ve Conrad Anker'le birlikte tırmanması sayesinde oldu. 2015 yılında çekilen Meru adlı belgesel 2011'deki başarılı tırmanışı ve 2008 yılındaki ilk denemeyi detaylı olarak anlatmaktadır.[3]

Çocukluğu ve eğitimi

Öztürk, Amerikalı bir anne ve Türk bir babanın çocuğu olarak Almanya'da doğdu. Anne babası o bir yaşındayken boşandı ve annesiyle birlikte Rhode Island'a taşındı. Anne tarafından dedesi Yahudi olan Öztürk, çocukken her hafta İbranice okuluna giderdi.[4]

Colby College'a devam eden Öztürk, ikinci sınıftan sonra Colorado College'a geçti. 2003 yılında biyoloji diplomasını aldı. [4]

Kariyeri

Üniversiteden sonra Öztürk, diğer kaya tırmanışçılarıyla birlikte Amerika Birleşik Devletleri'nin batısını gezdi, kış aylarında Indian Creek veya Joshua Tree'de, ilkbahar ve sonbaharda Yosemite'ye tırmandı ve yazları Squamish, British Columbia'da geçirdi. Öztürk 2004 yılında Indian Creek'te bir film ekibinde rigger olarak çalışırken, aniden North Sixshooter Zirvesi'e tek başına koruyucu malzemeler kullanmadan tırmanmaya karar verdi. Film ekibi tırmanışını filme aldı ve tırmanış filmi Return 2 Sender'a dahil etti. [4]

Öztürk, eserlerinde sıklıkla bulunan malzemeleri kullanarak resim yaptı, daha sonra fotoğraf ve film yapımcılığına ilgi duymaya başladı. [4]

Shark's Fin rotasındaki Meru Zirvesi'ndeki ilk denemesini 2008'de Anker ve Chin ile gerçekleştirdi. Tırmanışta 19 gün geçirdiler, ancak zirveye 500 fit (152,4 metre) kala geri döndüler. [4]

2019'da Öztürk, Sandy Irvine'in cesedini aramak için bir Everest tırmanışında Mark Synnott'a eşlik etti. Öztürk, National Geographic'ten bir belgesel ekibine liderlik ederek Lost on Everest adlı belgeselin keşif gezisini filme aldı.[5]

Tırmanışları

  • Himalay'da Meru'da Shark's Fin rotasının ilk çıkışı[6]
  • Moose's Tooth Skyline, Denali Ulusal Parkı boyunca The Tooth Traverse'in ilk çıkışı[6]
  • El Cap'in FreeRider üzerinden serbest çıkışı — 5.12+[6]
  • SW Cat Ear Spire'a ilk çıkışı, Trango Towers, Pakistan Himalaya[6]
  • Eye Tooth, Ruth Gorge, Denali Milli Parkı üzerinde 'Beholder'a ilk çıkışı — Derece V 5.12[6]
  • Tawoche, Khumbu Himalaya, Nepal SW Payandası'na ilk çıkışı[6]

Kaynakça

  1. ^ "Renan Ozturk". www.facebook.com. 30 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ağustos 2017. 
  2. ^ "About — Meru". 15 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ağustos 2017. 
  3. ^ "ABOUT". www.renanozturk.com (İngilizce). 9 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ağustos 2022. 
  4. ^ a b c d e The third pole : mystery, obsession, and death on Mount Everest. New York, New York: Dutton, an imprint of Penguin Random House LLC. 2021. ss. 97-100. ISBN 978-1-5247-4558-5. OCLC 1224594034.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  5. ^ "NatGeo expedition hunts for 1924 climber's body in Lost on Everest documentary". Ars Technica. 30 Haziran 2020. 30 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2021. 
  6. ^ a b c d e f "Renan Ozturk". The North Face. 6 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ağustos 2017. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Everest Dağı</span> Himalayaların Mahalangur Himal alt aralığında bulunan, deniz seviyesinden Dünyanın en yüksek dağı

Everest Dağı, Himalayalar'ın Mahalangur Himal alt bölgesinde yer alan, Dünya'nın deniz seviyesinden en yüksek dağıdır. Çin-Nepal sınırı, zirve noktasından geçmektedir. 2020 yılında Çinli ve Nepalli yetkililer tarafından tespit edilen kar yüksekliği 8.848,86 m 'dir.

<span class="mw-page-title-main">Cho Oyu Dağı</span> Dünyanın en yüksek altıncı dağı

Cho Oyu Dağı dünyanın en yüksek altıncı dağıdır. Cho Oyu Himalayalar'da yer alır ve Everest'in 20 kilometre batısındadır. Cho Oyu Tibetçede "Turkuaz Tanrıça" anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Himalayalar</span> Dünyanın en yüksek sıradağları

Himalaya Dağları, dünyanın en büyük ve en yüksek sıradağları arasında zirveyi çeker. Asya'nın orta güney kısmında, doğu-batı doğrultusunda uzanır. Dünyanın en yüksek zirvesi Everest'i içine alır. Everest Tepesi, Nepal ile Tibet (Çin) sınırında yer alır. Everest tepesi Nepal'in sınırları içerisindedir. Himalayalar, levha tektoniği kuramına göre, iki kıtasal levhanın yani Hindistan levhası ve Asya levhasının çarpışması sonucu oluşmuştur ve bu oluşum hâlen devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">K2 Dağı</span> Karakurum Dağları üzerinde bulunan, dünyanın en yüksek ikinci dağı.

Karakurum Dağları'nın Pakistan-Çin sınırı üzerinde bulunan K2 Dağı, 8.611 metreye ulaşan yüksekliğiyle Everest'ten sonra dünyanın en yüksek ikinci dağıdır. Dağın diğer anıldığı isimleri ise Çhogori/Kogir, Ketu/Keçu, Zalim Dağ ve tam kabul görmemiş başka ismi Godwin Austin'dir. Zorluk bakımından ise dünyada ilk sırada yer alır ve dolayısıyla dağcılar arasında zirvesi bir nevi "kutsal zirve" olarak görülür. K2 Dağı, %25 gibi yüksek ölüm oranıyla "öldürücü dağ" ve "zalim dağ" olarak nam salmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Edmund Hillary</span>

Sir Edmund Percival Hillary,, Yeni Zelandalı bir dağcıydı. Bir Şerpa olan Nepalli dağcı Tenzing Norgay ile birlikte 29 Mayıs 1953 tarihinde dünyanın en yüksek dağı olan Everest Dağı'na ilk tırmanışı gerçekleştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Chimborazo</span> Ekvatordaki en yüksek dağ ve volkan; Dünya merkezinden, Dünya yüzeyindeki en uzak nokta

Chimborazo, 6310 metre yüksekliğinde sönmüş bir volkan. Ekvador'un en yüksek dağıdır. Zirvesi Yeryüzü'nün en uç noktasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Türk sineması</span> Türkiyede sinemaya genel bakış

Türk sineması, Türkiye sineması veya eski adıyla Yeşilçam, Türkiye'deki film endüstrisine dair faaliyetleri ve sinema kültürünü kapsamaktadır.

Erden Eruç, Türk dağcı, denizci ve gezgin. KaslaGit sloganıyla yola çıkmıştır. "Kürekle okyanus geçen ilk Türk" unvanına sahiptir. 2007 yazında başladığı Kas Gücüyle Devrialem projesini 5 sene 11 gün sonra 2012 yazında tamamlamıştır. Tarihte kendi gücüyle devrialemi başarmış ilk ve tek kişidir. En hızlı kas gücüyle devrialem rekorunun sahibidir. Tarihte üç ayrı okyanusu küreklemiş ilk kişidir. 2007-2008 seazonunda Büyük Okyanus'ta kayığında tek başına geçirdiği 312 gün, şahsi rekorudur. Atlas Okyanusu üzerinde kas gücüyle durmadan katedilen en uzun mesafe Eruç'a aittir. 2022 yılı itibarıyla 1.084 günü tek başına olmak üzere, hayatının 1.168 gününü okyanuslarda kürek başında geçirmiş olup dünyada hayatta olan en tecrübeli okyanus kürekçisidir. 29.000 denizmili civarında bir mesafeyi küreklemiş olan Eruç 2013 Haziran ayı itibarıyla kariyer toplamında dünyada önde giden okyanus kürekçisidir.

<span class="mw-page-title-main">Roger Corman</span> Amerikalı film yapımcısı ve yönetmeni; sinema oyuncusu

Roger William Corman, çekmiş olduğu pek çok B filmi sebebiyle zaman zaman B'lerin Kralı olarak da adlandırılan, oldukça üretken bir film yönetmeni ve yapımcısıdır. Düşük bütçeli olmalarına rağmen sonraki yönetmenleri etkileyen filmler çekmiş olan Corman, şu anda ünlü olan pek çok yönetmeni de kariyerlerinin başında yönlendirmiştir. Filmlerinin bütçesini ve kısıtlı kaynaklarını en doğru şekilde kullanmak konusunda uzmanlaşan yönetmen, bu özelliğini şakayla karışık olarak, Roma İmparatorluğu'nun çöküşünü anlatan bir filmi iki figüran ve bir çalı ile çekebileceğini söyleyerek vurgulamıştır.

Aşağıdaki listede filmler Akademi ödülleri kuralları takip edilerek ödül aldıkları yıllara göre sıralanmıştır. Uygulamada ise belgesel filmlerinin dağıtımındaki sıkıntılar sebebi ile bazen üretim yılından sonraki yıllar olmak üzere farklı yerlerde farklı yıllarda yayımlanabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Wim Hof</span>

Wim Hof, bir Hollandalı ve Dünya rekoru sahibidir; maceraperest ve gözüpek bir insan olarak bilinir. Aşırı soğuğa dayanma kabiliyeti nedeniyle çoğunlukla Buzadam diye adlandırılır. Dünya'nın en uzun buz banyosu dahil 9 Dünya rekoru sahibidir. 2007 yılında, Everest Dağı'na sadece şort giyerek çıkmayı denedi fakat başarılı olamadı. Hof bu denemesi hakkında şöyle diyor: "Edmund Hillary'nin Everest Dağı'na çıkışı insan başarısının bir kanıtı olmuştur, benim şortla çıkmayı denememse anlamsız ve çökmekte olan modern toplum doğasına bir anıt olacaktı."

<span class="mw-page-title-main">Burçak Özoğlu Poçan</span> Türk dağcı

Burçak Özoğlu Poçan Türk dağcı ve akademisyen. Everest Dağı zirvesine tırmanan ilk kadın dağcılardandır.

Alan Root ,İngiltere doğumlu Britanyalı-Kenyalı belgesel film yapımcısı ve görüntü yönetmeni. Yapımcılığını ve sunuculuğunu yaptığı Tv'de yayınlanan vahşi hayvanları ve yaban hayatını konu alan genelde Afrika kıtasında çekimlerini yaptığı dizi halindeki belgesel yapım Survival ile bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Elizabeth Hawley</span> Amerikalı gazeteci ve yazar (1923 – 2018)

Elizabeth Hawley ,Himalaya Dağları'nı araştıran Amerikalı kadın gazeteci ve gezi yazarı. Eylül 1960'ta Nepal'e gitti ve orada yaşamını sürdürdü.

DMAX, Discovery Communications’ın Türkiye'de 17 Mart 2018 tarihinde NTV Spor'un yerine kurduğu yaşam tarzı ve eğlence içerikli belgesel kanalıdır. Yayın içerikleri arasında zorlu meslekler, spor ve arabalar gibi konular bulunmaktadır. Kanal, Warner Bros. Discovery'nin TLC'den sonra Türkiye'deki ikinci şifresiz kanalıdır.

Gülnur Tumbat, Türk akademisyen, dağcı ve ultramaraton koşucusu.

<span class="mw-page-title-main">Rakapoşi</span> Pakistandaki dağ

Rakapoşi, Karakurum Sıradağları'nda bulunan bir dağdır. Dumani adıyla da bilinmektedir. Dünyanın en yüksek 27. zirvesidir. Kaydedilmiş ilk başarılı tırmanışı 1958 yılında Mike Banks ve Tom Patey gerçekleştirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Uta Ibrahimi</span>

Yaygın olarak Uta İbrahimi olarak bilinen Flutura İbrahimi, Kosovalı bir Arnavut dağcıdır.

Marc-André Leclerc, Kanadalı dağcı. Dünyanın çeşitli yerlerinde sayısız dağa solo tırmanışlarıyla tanınan, Torre Egger'in Patagonya'daki ilk kış solo tırmanışlarını ve Mount Robson'ın Emperor Face tırmanışını tamamladı.

<span class="mw-page-title-main">2006 Everest Türkiye Ekspedisyonu</span>

2006 Everest Türkiye Ekspedisyonu, 27 Mart - 10 Haziran 2006 tarihleri arasında Türkiye'den 12 kişilik bir dağcı grubunun Everest Dağı'na tırmanış için başarıyla gerçekleştirdiği faaliyettir. Türkiye'den ilk başarılı takım tırmanışını tamamlayan ekip aynı zamanda Türkiye'den ilk kadın zirve tırmanışını da gerçekleştirmiştir.