İçeriğe atla

Ren Birliği

1648 yılında Westfalya Barışı sonrasında sınırlar
Kardinal Mazarin.

Ren Birliği (Almanca: Rheinischer Bund, Erste Rheinbund veya Rheinische Allianz) Ren Nehri boyunca kurulan şehirleri savunmak üzere 50 Alman prensliğinin bir araya gelmesiyle Fransa Kralı XIV. Louis tarafından 14 Ağustos 1658 tarihinde kurulan devletler birliğidir.

Anlaşmayı Fransa'yı yöneten Kardinal Mazarin, Hugues de Lionne ve Johann Philipp von Schönborn (Mainz Elektörü ve İmparatorluk Şansölyesi) yürütmüştür. Fransızlarca amaç, mevcut Kutsal Roma Cermen İmparatoru III.Ferdinand'ı zayıflatarak, XVI. Louis'i imparatorluğa getirebilmekti. Birliğin arkasındaki gerçek neden; Fransa'nın düşmanlarını bu birlikle durdurmak veya yavaşlatmak isteğidir. Bu sayede örneğin İspanyol Hollandasından ya da herhangi bir yerden gelecek anti-Fransız saldırıları önlenebilecekti. Aynı zamanda Ren Nehri boyunca oluşturulacak bir askeri sınırla doğu sınırlarını güvenceye aldığı gibi Avusturya ile İspanyol Hollandası arasına bu birliği sokarak olası bir ittifakı engelleyebilecekti. Birliğe katılan İsveç, önce Bremen Dükalığı ile Verden Prensliği'ndeki Alman mallarına sonra da İsveç Pomeranyası'ndaki garanti verdi.

Birlik üyeleri 1648 tarihli Vestfalya Antlaşması'nın hükümlerini korumak için yemin ettiler. Bu antlaşma Alman prenslerine topraklarındaki otoritelerini güçlendiriyor, diğer Alman prensleriyle ya da diğer devletlerle ittifaklar kurabilmesine olanak tanıyordu.

14 Ağustos 1658 tarihinde Ren Birliği'nin kurucuları şunlardır;

  • XIV. Louis, Fransa Kralı.
  • Karl Kaspar von der Leyen, Trier'in prens elektörü.
  • Johann Philipp von Schönborn, Mainz'ın prens elektörü.
  • Maximilian Henry, Köln'ün prens elektörü.
  • Bernhard von Galen, Münster'in prens papazı.
  • Charles I Louis, Ren elektörü.
  • Ferdinand Maria, Bavyera elektör dükü.
  • William VI, Hesse-Kassel dükü.
  • Genç Augustus, Brunswick dükü.
  • IV. Felipe, İspanya Kralı, Lüksemburg dükü sıfatıyla.
  • Charles X Gustav, İsveç Kralı.

Fransa ve Ren Birliği; Osmanlı İmparatorluğu'na karşı St. Gotthard Muharebesi'ne birlikte katıldılar. Birlik üç yıl süreyle uzatılmış, bitince tekrar iki kez uzatılmıştır. Resmi olarak Ağustos 1667 tarihinde birlik sona ermiştir. Ancak Fransız diplomasisi sonucu birliğin ana üyeleri ile 1688 yılına kadar antlaşma sürdürülmüştür. Daha sonra Kutsal Roma İmparatorluğu'na son öldürücü darbeyi vurmak üzere Ren Konfederasyonu adıyla Napolyon tarafından tekrar diriltilecektir.

Ren Birliği üyeleri (Giriş yılları parantez içinde gösterilmiştir)[1]
  1. Kurfürstentum Mainz (1658)
  2. Kurfürstentum Köln (1658)
  3. Pfalz-Neuburg (1658)
  4. Bremen-Verden (Schweden) (1658)
  5. Herzogtum Braunschweig-Lüneburg (1658)
  6. Landgrafschaft Hessen-Kassel (1658)
  7. Fransa krallığı (1658)
  8. Landgrafschaft Hessen-Darmstadt (1659)
  9. Württemberg (1660)
  1. Hochstift Münster (1660)
  2. Schwedisch-Vorpommern (1660)
  3. Kurfürstentum Trier (1662)
  4. Pfalz-Zweibrücken (1663)
  5. Bistum Basel (1664)
  6. Kurbrandenburg (1665)
  7. Bistum Straßburg (1665)
  8. Markgrafschaft Brandenburg (1666)

Dipnotlar

  1. ^ Liste tamamlanmış değildir.

Dış bağlantılar


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Otuz Yıl Savaşı</span> Avrupada 1618-1648 arası sürmüş savaş

Otuz Yıl Savaşı ya da Otuz Yıl Savaşları, çoğunlukla Kutsal Roma İmparatorluğu'nun sınırları içerisinde 1618'den 1648'e kadar sürmüştür. Avrupa tarihinin en yıkıcı savaşlarından birisi olan savaş sonucunda tahminen 4,5 ila 8 milyon arasında insan ölmüştür ve Almanya'nın bazı bölgelerinde %50'nin üzerinde nüfus düşüşü olmuştur. Seksen Yıl Savaşı, Mantova Veraset Savaşı, Fransız-İspanyol Savaşı ve Portekiz Restorasyon Savaşı da Otuz Yıl Savaşı ile bağlantılı savaşlardır.

<span class="mw-page-title-main">Vestfalya Antlaşması</span> Otuz Yıl Savaşları ve Seksen Yıl Savaşlarının sonunda Ekim ve Mayıs 1648 tarihlerinde imzalanan antlaşma

Birkaç antlaşmayı da içine alan Vestfalya Barışı, Otuz Yıl Savaşları ve Seksen Yıl Savaşları'nın sonunda Ekim ve Mayıs 1648 tarihlerinde imzalanmıştır. Antlaşma 24 Ekim ve 15 Mayıs 1648'de Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu, diğer Alman prensleri, İspanya, Fransa, İsveç ve Hollanda Cumhuriyeti temsilcileri arasında imzalanmıştır. Fransa ve İspanya arasında 1659 yılında imzalanan Pyrenees Antlaşması'nı da bu antlaşmanın içine dahil edilebilir. Bu barış tarihçiler tarafından modern çağın başlangıcı olarak gösterilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya tarihi</span> Avusturyanın tarih öncesinden günümüze kadar geçmişi

Bu madde Avusturya'nın tarih öncesinden günümüze kadarki tarihi hakkında bilgi vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">I. Leopold (Kutsal Roma imparatoru)</span> Kutsal Roma İmparatoru

I. Leopold ya da tam adıyla Leopold Ignaz Joseph Balthasar Felician, Habsburg Hanedanı üyesi ve Kutsal Roma İmparatoruydu.

<span class="mw-page-title-main">I. Maximilian (Kutsal Roma imparatoru)</span> XVI. yyde Kutsal Roma İmparatoru

Habsburglu I. Maximilian, Kutsal Roma İmparatoru. 1493 yılından ölümüne kadar hüküm sürmüş, yaptığı savaşlar ve evlilikler sayesinde Habsburg Hanedanı'nın nüfuzunu arttırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Dokuz Yıl Savaşı</span> Augsburg Birliği Savaşı

Kutsal İttifak Savaşı ya da Augsburg Birliği Savaşı olarak da adlandırılan Dokuz Yıl Savaşı (1688-97) 17. yüzyılın büyük savaşlarından biridir. Savaş, Avrupa kıtası merkez olmak üzere İrlanda ve Kuzey Amerika'da yaşanmıştır. İrlanda'da Williamite Savaşı olarak adlandırılan savaş, Kuzey Amerika'da Kral William Savaşı adıyla anılır. Eski kaynaklarda bu savaştan Palatin Savaşı olarak söz edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">III. Ferdinand (Kutsal Roma imparatoru)</span>

III. Ferdinand, Kutsal Roma imparatoru (1637–1657).

<span class="mw-page-title-main">IV. Ludwig (Kutsal Roma imparatoru)</span> Bavyera dükü ve Kutsal Roma imparatoru (1282-1347)

İngilizce: Louis IV, Bavyeralı olarak anılır, Wittelsbach hanedanından, 1294/1301 den beri kardeşi I. Rudolf ile birlikte Bavyera Dükü, Kont Palatine (Ren) 1329 yılına kadar, Almanya Kralı 1314 yılından beri ve 1328 yılından beri Kutsal Roma İmparatoru. Ludwig, bir ayı avı sırasında Puch'ta Fürstenfeldbruck yakınlarında geçirdiği inmeden öldü. Münih'te Frauenkirche Kilisesi'nde gömüldü.

<span class="mw-page-title-main">Georg Friedrich</span>

Georg Friedrich, (Prens Waldeckli Georg), (Georg Friedrich von Waldeck) Almanya ve Hollanda kökenli mareşal.

<span class="mw-page-title-main">Johann Philipp von Schönborn</span>

Johann Philipp von Schönborn Alman siyasetçi ve başpikopos.

<span class="mw-page-title-main">Bavyera Krallığı</span> 1806-1918 yılları arasında var olan bir Alman devleti

Bavyera Krallığı, 1805'ten 1918 yılına kadar varlığını sürdürmüş, Bavyera Elektörlüğü'nün ardılı olan bir devletti. 1871'de Almanya'yla birleşmesinin akabinde krallık, yeni kurulan imparatorluğun içinde yer alan bir federe devlet hâline dönüştü. Güç, zenginlik ve yüzölçümü bakımından, yönetici devlet olan Prusya Krallığı'nın hemen ardında ikinci sıradaydı.

<span class="mw-page-title-main">I. Friedrich (Württemberg kralı)</span>

I. Friedrich, 1797'den ölümüne kadar Württemberg'in hükümdarıydı. Frederick, 1797'den 1803'e kadar Württemberg'in son düklüğünü, daha sonra 1806'da I. Napolyon'un onayı ile krallığa yükseltilene kadar 1803'ten 1806'ya kadar Württemberg'in ilk ve tek elektörlüğünü yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Willstätt Muharebesi</span> Otuz Yıl Savaşları sırasında yapılan bir muharebe

Willstätt Muharebesi, Kutsal Roma İmparatorluğu'ndaki Strazburg şehri yakınlarında Otuz Yıl Savaşları esnasında yapıldı. Eylül ayında Nördlingen Muharebesi'nde İsveç ordusuna ağır bir yenilgi veren İmparatorluk, İspanya ve Katolik Birliği orduları, İsveç'in elindeki Güney Almanya'nın çoğunu ele geçirdi. Wilsttätt'ta, Lorraine Dükü IV. Charles ve General Johann von Werth tarafından yönetilen İmparatorluk ve Katolik Birliği'nin orduları, İsveçlilerin Alman Salm-Kyrburg-Mörchingen, Württemberg Düklüğü ve Baden-Durlach Margravlığından topladığı bir İsveç birliğini yendi. Savaş üç saat sürdü ve savaş alanında 2.000 İsveç askeri ölürken bozgundan sonra daha fazlası öldü. Rheingrave Otto kendini zor kurtardı.

<span class="mw-page-title-main">Lübeck Antlaşması (1629)</span>

Lübeck Antlaşması ya da Lübeck Barışı, Danimarka'nın Otuz Yıl Savaşları'na müdahalesini sona erdirmiştir. Lübeck'te 26 Mayıs 1629'da Albrecht von Wallenstein, Danimarka Kralı IV. Christian ve Haziran'da Kutsal Roma İmparatoru II. Ferdinand tarafından imzalandı. Katolik Birliği resmen bir birlik olarak katıldı. Danimarka-Norveç'e savaş öncesi toprakları İmparatorluk iç işlerine karışmaması karşılığında geri verildi.

<span class="mw-page-title-main">Prag Barışı (1635)</span>

Prag Barışı, 30 Mart 1635’te Saksonya’nın Otuz Yıl Savaşları’ndan barış ile çıkması için imzalandı. Daha sonra diğer Alman prensleri de bu antlaşmaya katıldı ve Otuz Yıl Savaşları devam etmesine rağmen Prag Barışı ile Kutsal Roma İmparatorluğu içindeki din savaşının sona erdirdiği kabul edilir. Bu antlaşmadan sonra çatışma büyük ölçüde İspanya, İsveç ve Fransa dahil olmak üzere yabancı güçler üzerinde döndü.

<span class="mw-page-title-main">1679 Saint-Germain Barışı</span>

1679 Saint-Germain Barışı, Fransa ile Brandenburg-Prusya arasında 19 Haziran veya 29 Haziranda yapılmış bir barış anlaşmasıydı. Antlaşma, Fransa'nın müttefiki İsveç'e, İsveç-Brandenburg Savaşı'nda Brandenburg tarafından İsveç'in elinden alınan Bremen-Verden ve İsveç Pomeranya'sını geri vermesiyle sonuçlandı. İsveç anlaşmayı 28 Temmuz 1679'da onayladı.

<span class="mw-page-title-main">Wittelsbach Hanedanı</span>

Wittelsbach hanedanı Bavyera, Pfalz, Hollanda ve Zelanda, İsveç, Macaristan, Bohemya, Köln Elektörlüğü, Yunanistan ve diğer bazı prens-piskoposluklara hükmetmiş olan Alman hanedandır. Atalarının toprakları olan Pfalz ve Bavyera toprakları birer elektörlüktü ve ailenin üç üyesi Kutsal Roma İmparatorluğu'nun imparatorlarını ve krallarını seçti. 1805'te kurulan ve 1918'e kadar varlığını sürdüren Bavyera Krallığı'na da hükmettiler. Hanedandan olan ilk Bavyera dükü I. Otto dur. 1180'de Bavyera Dükalığı'nın Aslan Heinrich'ten alınmasıyla Bavyera dükü oldu. II. Otto, Pfalzlı Agnes ile evlenmişti. Agnes, Ren Pfalz kontu V. Heinrich'in kızı ve Aslan Heinrich'in torunuydu. Bu evlilikle Wittelsbach hanedanı Pfalz'ı da aldı.

<span class="mw-page-title-main">I. Maximilian (Bavyera elektörü)</span>

I. Maximilian, bazen Büyük Maximilian olarak anılır, Wittelsbach Hanedanı’nin bir üyesi olup 1597'den itibaren Bavyera Dükü olarak hüküm sürmüştür. Hükümdarlık döneminde, aynı hanedan üyesi olan kuzeni Palatina Elektörü V. Frederick, Otuz Yıl Savaşları’na sebep olacak olan protestan harekâtın içinde yer aldı. 1623 yılında Regensburg’ta toplanan Emperyal Dieti’nin aldığı karar ile Elektörlük Maximilian’a verildi ve bu görevi 1648 yılına kadar sürdürdü. Vestfalya Barışı ile Palatina Elektörlüğü Frederick'in varisine iade edilirken, Maximilian Bavyera Elektörü oldu.

<span class="mw-page-title-main">V. Frederick (Pfalz)</span>

V. Frederick 1610'dan 1623'e kadar Kutsal Roma İmparatorluğu'nda Ren'in Palatine elektörüydü. 1619'dan 1620'ye kadar Bohemya Kralı olarak hüküm sürdü. Her iki unvandan da feragat etmek zorunda kaldı. Bohemya'daki saltanatı ona " Kış Kralı " lakabını kazandırdı.

<span class="mw-page-title-main">1813 Alman Seferi</span> çatışma

Alman seferi (Almanca: Befreiungskriege, 'Kurtuluş Savaşları' 1813'te yapıldı. Aralarında Avusturya ve Prusya'nın yanı sıra Rusya ve İsveç'in de bulunduğu Altıncı Koalisyon üyeleri, Almanya'da, Fransız İmparatoru Napolyon, mareşalleri ve diğer Alman devletlerinin çoğunun ittifakı olan Ren Konfederasyonu ordularının ve Birinci Fransız İmparatorluğu'nun egemenliğine son verdi.